Járványként terjed a kiégés a vezetők körében: a Z-generációs menedzsereket fenyegeti leginkább a krónikus fáradtság és motivációvesztés

A felgyorsult, digitalizált mindennapoknak és a globális eseményekből fakadó bizonytalanságnak köszönhetően egyre gyakrabban jelennek meg a kiégés fizikai és mentális tünetei a munkahelyeken. A menedzserek mintegy 53%-a vallja magát érintettnek, ráadásul egyre több a Z-generációs vezető is, akik számára még nagyobb kihívást jelent kicsekkolni a pörgő üzletmenetből.

Járványként terjed a kiégés a vezetők körében: a Z-generációs menedzsereket fenyegeti leginkább a krónikus fáradtság és motivációvesztés

Mindez kétségtelenül hatással van az egész szervezet teljesítményére, de a nyári időszak számos lehetőséget tartogat a megújulásra még akkor is, ha nem tudunk 100%-osan kiszakadni a cég életéből. Miért lehet óriási haszna a hatékony napirendnek a vakáció alatt is, hogyan érdemes üzleti kapcsolatot építeni akár egy idegen országban és milyen könyvet vigyünk a tengerpartra? Avidor András, vállalkozásfejlesztési és networking szakértő elmondja, hogyan maradhatunk jó vezetők és töltődhetünk fel egyszerre a nyári hónapokban.

Nagy felelősség és sok kihívás nehezedik a menedzserek vállára, akiknek napjainkban már nem csak szakemberként és munkát hatékonyan szervező vezetőként, de empatikus kollégaként és mentorként is meg kell állniuk a helyüket egy olyan világban, ahol szinte lehetetlen kikapcsolódni. Nem csoda, hogy egyre többen küzdenek krónikus fáradtsággal, alvászavarokkal, szorongással, és a vezetők több mint fele úgy érzi, hogy már a kiégéssel küzd.

„A vállalkozások vezetői székeiben ráadásul egyre több a fiatal, ’80-as, ’90-es években született vagy akár Z-generációs menedzser, és egyre több cégnél aktuális kérdés a generációváltás is. Ez a korosztály – főként a pandémiát követően – gyakran érzi magát elszigeteltnek a vezetői szerepben, közel 90%-uk szerint pedig a kiégést jelző tüneteikhez nagyban hozzájárult az is, hogy a távmunka, a home office és a digitális kapcsolattartási eszközök térnyerése miatt ritkultak a személyes találkozások a saját csapatukkal is” – mondja Avidor András, az ÉLETRE SZÓLÓ üzleti SIKER KÖZÖSSÉGEKRE fókuszáló BNI Magyarország alapítója és vezetője.

Nem mindig tudunk kivonulni a világból, de így is fel lehet töltődni

A nyári hónapokban persze gyakran kapcsolnak a vállalkozások takarékos üzemmódba – habár a vállalkozásfejlesztési és networking szakértő szerint ebben az időszakban is lehet új piacot szerezni vagy éppen új termékeket és szolgáltatásokat bevezetni. Ráadásul számos olyan helyzet adódik, amikor egyszerűen nem lehet magára hagyni a kritikus periódusban lévő vagy éppen most induló céget. „Ha azonban a vezető nem tanulja meg okosan szervezni az idejét a nyári időszakban, és nem tudja hatékonyan szétválasztani a feladatokat és pihenést, azt később a szervezet és az üzlet fogja megszenvedni” – vallja Avidor András.

Nézzünk pár hasznos tanácsot, melyeket érdemes megszívlelni a vakáció napjaiban!

Új szezon a feladatkörökben is

A nyári időszak alkalmas lehet a felelősségi körök átgondolására és a szervezet egyes munkafolyamatainak átstrukturálására. Sokan hajlamosak maguknál tartani a gyeplőt a legkisebb ügyekben is és kontroll alatt tartani a vállalati szinte minden tevékenységét. A nyaralást megelőzően új határokat jelölhetünk ki, bevonhatjuk a középmenedzsereket a feladatainkba és gyakorolhatjuk az elengedést. Persze nem kell eltűnnünk a térképről és teljesen elengedni az új szerepben teljesítő kollégáink kezét, de nyugodtan a háttérbe vonulhatunk néhány hétre, ha megfelelően előkészítjük a terepet.

Napirend a tenger mellett

Szintén gyakori jelenség, hogy bár képesek vagyunk egy néhány hetes utazást kigazdálkodni az üzletmenetből, mégis azzal töltjük a napjainkat, hogy az apró-cseprő céges ügyeket kezeljük kényszeredetten. Ha nem akarunk ebbe a hibába esni, a legjobb taktika, ha megtervezzük a napokat az üdülés alatt is, például kitűzzük magunknak, hogy levelezésre csak kétszer, reggel és délután nézünk rá fél órára, az ezen kívül eső időben azonban elengedjük a céges ügyeket.

Mindenkinek kell a támogatás

A nyári heteket emellett érdemes fejlődésre és fejlesztésre használni. Ilyenkor igénybe vehetjük egy külső tanácsadó, mentor vagy coach segítségét, aki új irányt mutathat a vezetői szemléletben, sőt, az egész szervezet szempontjából hasznos támogatást nyújthat. Érdemes tanulni vagy tippeket kérni hasonló cipőben járó menedzserektől, ami mindig tágíthatja a látókörünket, egyben inspirálhat is minket.

Kívül a komfortzónán

Ha le akarjuk győzni a fásultságot és az alulmotiváltságot, ami gyakran hatalmába kerít minket a mindennapok során, érdemes új ismereteket szerezni és akár betekintést nyerni egy másik szegmens vagy iparág sajátosságaiba és kihívásaiba. A pihenésre hasznos lehet keresni néhány olyan szakkönyvet, melyek új perspektívát adhatnak, hogy az ötleteket a saját vállalkozásunkban is hasznosíthassuk.

Üzleti kapcsolatépítés nyárra hangolva

Ahogy a fentiekből is kiderül, talán nincs is a nyári időszaknál jobb alkalom az ismeretszerzésre és a tapasztalatcserére, amikor kötetlenebb hangulatban és változatos programokkal egybekötve tehetünk szert újabb értékes üzleti kapcsolatokra. Használhatjuk ezt a módszert a cégen belül is, például kivihetjük a szabadba a céges csapatépítőket és meetingeket, akár egy hosszúhétvégét is együtt tölthetünk a kollégákkal, ahol kisimíthatjuk az év közben felmerülő munkaszervezési kérdéseket. Sőt, még a külföldi nyaralás is tartogathat kiváló lehetőségeket, ha végzünk egy kis kutatást és szervezünk néhány informális találkozót a potenciális helyi partnerekkel.

„Ma már valóban nincs uborkaszezon az üzleti életben, viszont alkalmazkodhatunk a szezon sajátosságaihoz, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki belőle. A BNI kifejezetten az üzleti kapcsolatépítés erejére támaszkodik, hiszen a hazánkban közel 1100 tagvállaltunk sikereiből is látjuk, mennyire alapvető érték ez minden cég számára. Ezért a nyári időszakban is rendezvényekkel és képzésekkel várjuk őket, illetve idén is közös balatoni vitorlázásra invitáljuk az élményekre és új kapcsolatokra kész partnereket az év leglazább networking eseményén” – mondja Avidor András.

Forradalmi áttörés az Alzheimer-kór korai felismerésében

A Közép-Kelet Európában elsőként Magyarországon elérhető, véralapú teszt akár 15 évvel korábban jelezheti a betegség kialakulásának kockázatát.
2024. 06. 21. 23:00
Megosztás:

Hogyan járulnak hozzá konyhád élvezeti értékéhez a minőségi kőburkolatok?

A konyha kiemelt helyet foglal el nemcsak az otthonunkban, hanem a szívünkben is, hiszen itt készülnek a testet-lelket tápláló fogások, amik szeretettel készülnek a családnak, barátoknak.
2024. 06. 21. 22:00
Megosztás:

Bitcoin hashrate: Miért fontos és mit jelent a TH/s és az EH/s mutatószám?

Egyre nagyobb figyelmet kap a Bitcoin hálózat számítási kapacitása, amelyet hashrate-nek nevezünk. De mit jelent ez a kifejezés és miért lényeges a bányászok számára? Nézzük meg részletesen!
2024. 06. 21. 21:00
Megosztás:

Kriptovaluták a sport világában: a biztonság és az anonimitás új szintje

Ahogy a kriptovaluták egyre jobban beleépülnek a mindennapokba világszerte, úgy a sportfogadás világában is egyre gyakrabban találhatunk kriptovalutákkal működő mechanizmusokra.
2024. 06. 21. 20:44
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint pénteken

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora este a reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 21. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 21. 19:30
Megosztás:

Kedvező hangulatban kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,58 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 70 378,92 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 06. 21. 19:00
Megosztás:

Az euróövezetben javult a fogyasztói hangulat júniusban

Az euróövezetben több mint kétéves csúcsra javult júniusban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentése szerint.
2024. 06. 21. 18:30
Megosztás:

Megőrizzük a pálinkakultúránkat

A 11. alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny kiemelten hozzájárul a magyar pálinkakultúra építéséhez, a fogyasztók tájékozódásának elősegítéséhez, valamint a nemzeti ital hitelének és ismertségének erősítéséhez - mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint az agrárminiszter csütörtökön Budapesten, a verseny díjátadó ünnepségén.
2024. 06. 21. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton az SK ON Hungary és a CATL képviselőivel tárgyalt

Csütörtökön Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter külön találkozó keretében fogadta a legnagyobb és legmeghatározóbb high-tech akkumulátoripari cégek közé tartozó SK ON Hungary és CATL Debrecen képviselőt; az egyeztetéseken Cho Daehee-vel, az SK ON Hungary ügyvezető igazgatójával és Jason Chen-nel, a CATL európai működésért felelős ügyvezető igazgatójával tárgyalt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 06. 21. 17:30
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 21. 17:00
Megosztás:

A munkáltatók július 19-ig pályázhatnak Az év felelős foglalkoztatója címre

A vállalkozások július 19-én 12 óráig nevezhetnek Az év felelős foglalkoztatója pályázatra, ami az idén is azokat a hazai munkáltatókat díjazza, amelyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén, és közzéteszik az ide vonatkozó jó gyakorlataikat - közölte a pályázatot meghirdető OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. a honlapján.
2024. 06. 21. 16:30
Megosztás:

Cseh agrárvállalattal kötött stratégiai megállapodást a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem stratégiai megállapodást kötött a prágai központú Agroferttel, Közép-Európa egyik vezető agrárvállalkozásával - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 21. 16:00
Megosztás:

Minimum deposits: is it worth it?

Casino games have always attracted a lot of people due to the thrill and the chance to win big sums of money. In recent years, the popularity of online casinos has grown significantly, opening up new opportunities for players.
2024. 06. 21. 15:53
Megosztás:

Megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a CATL Debrecen

A Miskolci Egyetem (ME) és a CATL Debrecen együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a vállalat részt vesz a hallgatók gyakorlati képzésében, az egyetemi tananyag fejlesztésében, valamint segíti az intézmény tudományos és kutató tevékenységét is - közölte az egyetem kommunikációs központja csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 21. 15:30
Megosztás:

A jegybanki toleranciasáv felső széle körül alakul az infláció

A következő hónapokban az infláció a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjának felső széle körül alakul és a maginfláció is emelkedik a második negyedévtől, ugyanakkor az elmúlt hónapok erőteljes dezinflációja miatt csökkentette az éves átlagos inflációs prognózisát a Magyar Nemzeti Bank - mondta Balatoni András, a jegybank igazgatója csütörtökön, a júniusi Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón.
2024. 06. 21. 15:00
Megosztás:

A hőségriasztás miatt felfüggesztik a hétvégi kamionstopot

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása 2024. június 22-én szombaton 22 órától június 23-án vasárnap 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - jelentette be csütörtökön az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).
2024. 06. 21. 14:30
Megosztás:

Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat

Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat: egyszerűsödik és felgyorsul a gyes ügyintézése - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 06. 21. 14:00
Megosztás:

Még nem használják elegen a felhőtechnológiát Magyarországon

A felhőtechnológia annak ellenére nem elég elterjedt Magyarországon, hogy bevezetése számokkal alátámasztott gazdasági és versenyképességi előnyökkel jár - közölte tanulmánya alapján az IVSZ - Digitális Vállalkozások Szövetsége szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 21. 13:30
Megosztás:

Már lehet pályázni a "Zöld Óvoda" cím elnyerésére

Június 20-tól nyújthatók be a pályázatok a "Zöld Óvoda" cím elnyerésére; az intézmények azt a célt tűzték ki, hogy működésük és környezeti nevelésük során figyelembe veszik a környezetvédelem, a fenntarthatóság szempontjait - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 21. 13:00
Megosztás: