Jó befektetés az aranytömb?

Az aranyat hagyományosan biztonságos menedéknek tekintik gazdasági bizonytalanságok idején. Jelenkori népszerűségét jól mutatja, hogy idén május végén a nemesfém világpiaci árfolyama elérte a történelmi 2.450 dolláros csúcsot. A fizikai arany, vagy közismert nevén aranytömb, hazánkban is elérhető befektetési forma, azonban fontos, hogy kizárólag megbízható, minősítéssel rendelkező aranyat vásároljunk az esetleges kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében – hívja fel a figyelmet Majtényi Kálmán, a BÁV Zrt. igazgatóságának tagja, aki kisbefektetők figyelmébe is ajánlja szakértői tanácsait.

Jó befektetés az aranytömb?

A pandémia és a 2022 februárja óta zajló külpolitikai események ráébresztették az embereket arra, hogy bármikor meginoghat egészségügyi vagy pénzügyi biztonságuk, ezért fontos megtakarításaik reálértékének megőrzése. Erre kiváló eszköz az aranybefektetés, hiszen a nemesfém globálisan egységes értéket képvisel. Május végén az arany árfolyama ráadásul elérte a történelmi 2450 dolláros csúcsot, és gazdasági válságok idején is stabil emelkedést mutat. A fizikai aranyba való befektetés előnyei közé tartozik, hogy könnyen hozzáférhető, jól mobilizálható, és földrajzi helytől függetlenül gyorsan eladható, vásárolható. Fontos, hogy csak minőségi, megbízható forrásból vásároljunk befektetési célú aranyat.

„Óva intenék bárkit is attól, hogy befektetési aranytömböket ismeretlen, megbízhatatlan helyről, akár közösségi oldalakról vásároljanak. Egyre gyakrabban találkozunk hozzánk behozott, eladásra felkínált, az eredetihez megszólalásig hasonló tömbökkel, csak ezek hamisak. A mindennapjaink és családunk biztonságát nyújtó, a jövőt garantáló befektetési tömböket csak olyan helyről érdemes vásárolni, ahol valamiféle visszavásárlási garancia és egyéb szolgáltatás kötődik a megvásárolt tömbökhöz. A BÁV Zrt. azon kívül, hogy minőségi és megbízható tömböket értékesít, minden esetben garantálja ezek visszavásárlását is. Emellett záloghitelt is vehet fel rá tulajdonosa, illetve lehetőséget biztosítunk ezen tömbök megőrzésére is Budapesten széfszolgáltatás, 76 fiókban pedig értékmegőrzési szolgáltatás keretében” – mondta Majtényi Kálmán, a BÁV Zrt. igazgatóságának tagja.

Aranytömbök, ékszerarany vagy aukción szereplő arany ékszerek? – Mibe érdemes befektetni?

Az aranytömb befektetés számos előnnyel jár: a befektetési aranytömb ÁFA-mentes, tehát nem terheli külön adó az értékesítésnél. Minden esetben az aktuális napi világpiaci ár alapján történik 1 uncia árának a megállapítása, tehát a világon mindenhol ugyanazt az értéket képviseli. Kis helyen elfér, könnyen szállítható és világszerte egyszerűen eladható, így likvid (könnyen pénzzé tehető) befektetési eszköznek számít.

Ezzel szemben az ékszerek grammonkénti árát fazondíj és ÁFA is növeli. Eladáskor a kisebb értékűeket törtarany áron lehet értékesíteni, amit a viselés utáni állapot is befolyásol. A nagyobb értékű, drágaköves ékszereket aukción érdemes eladni, ami viszont időigényes folyamat.

Az aukciókon vásárolt ékszerek jelentős nyereséget hozhatnak, ha figyelünk a tisztaságra, ritkaságra, állapotra, alapanyagra és a kövek minőségére. A nyereség eléréséhez fontos ismerni az ékszeripar trendjeit is. A művészetek iránt érdeklődők számára az aukciókon kínált arany ékszerek kiváló befektetési lehetőséget nyújtanak, tudatos vásárlóként azonban érdemes szakértő tanácsát is kikérni.

Aranybefektetés: a biztonságos menedék

Az aranytömbök kiválóak rövid- és hosszú távú befektetésre egyaránt. Rövidtávon nagyobb beruházás ajánlott, míg hosszú távon kisebb mennyiségek többszöri vásárlásával is építhető a családi portfólió. Amikor a részvények vagy kötvények értéke csökken, az arany ára általában emelkedik vagy stabil marad. Az Európai Unióban az arany birtoklását nem kell bejelenteni, így a nemesfém az egyik legmegbízhatóbb, jól mobilizálható megtakarítási forma.

„Az aranykészletek lassan növekednek és korlátozottak, emiatt az arany stabilitást és hosszú távú értéket nyújt a befektetőknek, még akkor is, amikor más piacok ingadoznak. Gazdasági válságok idején, növekvő infláció mellett, a pénzbeli megtakarítások értéke csökken, míg az arany ára, nemcsak hogy ellenáll a negatív gazdasági eseményeknek, hanem fokozatosan emelkedik is, ami hosszú távon jelentősen csökkenti a kockázatot” – hangsúlyozta Majtényi Kálmán.

Minőségi, megbízható aranytömbök

A BÁV 2016 óta kínál biztonságos, és nemzetközileg is elfogadott minőségű befektetési aranytömböket. A társaság a Londoni Nemesfémtőzsde által kiadott „Good delivery” minősítéssel rendelkező Argor Heraeus svájci cégtől közvetlenül szerzi be a tömböket. Ezt igazolja a tömbök hátoldalán található hologrammos matrica, garantálva az arany eredetiségét és tisztaságát. A „999,9”, vagyis a négy kilences finomsággal jelzett, szinte teljesen színarany tömbök sorszámozott gyári csomagolásban, hatféle kiszerelésben (2 g, 5 g, 10 g, 31,10 g, 50 g, 100 g) kaphatók. Az érdeklődők a BÁV 54 üzletében, Budapesten szinte minden kerületben, vidéken pedig minden vármegye székhelyén vásárolhatnak és adhatnak el aranyat.

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás:

Sok alkoholt iszol! A májad ezeket a jeleket küldi! - felismered?

Az alkoholfogyasztás kultúránk szerves része lehet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlzott alkoholbevitel komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely az alkohol lebontásában kulcsszerepet játszik. De mi történik, amikor túl sok alkoholt fogyasztunk, és milyen jeleket küld a májunk, hogy "elég volt"?
2024. 07. 20. 01:00
Megosztás:

A Pepe 24%-ot emelkedett a 24 órás mém érme rally alatt, de ez most a legjobb?

Az új és továbbfejlesztett Pepe előértékesítése, amely saját Layer 2 ETH blokklánccal érkezik, még nagyobb lendületet kapott a mém érme szektor bikás rallyja után. A Pepe Unchained a nagy előd, a Pepe ($PEPE) sikerét kívánja meglovagolni.
2024. 07. 20. 00:01
Megosztás: