Jön a bruttósított nyugdíjrendszer? Mit jelentene a nyugdíjak bruttósítása a nyugdíjasoknak?

Farkas András nyugdíjszakértő arról beszélt az ATV műsorában, hogy idén a nyugdíjasszervezetek azt kérték a kormánytól, hogy júniusban vagy júliusban legyen egy olyan korrekció, ami tavaly és tavalyelőtt is volt, amikor egy kormányrendelet biztosította számukra, hogy január elsejéig visszamenőleg pótlólagos emelést kapjanak. De szó volt emellett a nyugdíjak bruttósításáról is. Mit is jelent mindez?

Jön a bruttósított nyugdíjrendszer? Mit jelentene a nyugdíjak bruttósítása a nyugdíjasoknak?

Az infláció Magyarországon még mindig rendkívül magas, ami miatt rengeteg nyugdíjas került nehéz helyzetbe. Emiatt örülnének, ha az Orbán-kormány az elmúlt két évhez hasonlóan rendkívüli nyugdíjemelést adna nekik, amivel segítségükre lehetnek a nehéz időkben - áll az ATV.hu híranyagában.

„A kormány a háborús időkben is garantálja az inflációkövető nyugdíjemelést” – hangoztatta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Mint elmondta, az idősek teljes és emelt összegű tizenharmadik havi nyugdíjat kapnak 2024-ben. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa üdvözli a kijelentést.

Az Orbán-kormány jövőre 6 százalékos inflációt vár, ezért ahogy azt az államtitkár is megerősítette január elején, a nyugdíjak is 6 százalékkal nőnek majd. A nyugdíjas parlament elnökének azonban fenntartásai vannak. 

Banai Péter Benő azt ígérte, hogy az infláció alakulását nyomon követi a kormány novemberben, de akár hamarabb is elvégzik a nyugdíjkorrekciót, ha szükséges. A témában az ATV Start című műsorában Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának vezetője, a NYUSZET soros elnöke, valamint Farkas András nyugdíjszakértő nyilatkozott.

Jöhet a jó világ a nyugdíjasok számára?

Juhász László úgy gondolja, hogy nem. „A jövő évre 6 százalékos infláció várható és 6 százalékos nyugdíjemelés lesz. Ez azt jelenti, hogyha pont annyi lesz a nyugdíjemelés, mint az infláció, akkor csak szinten marad a vásárlóerő.

Tehát a nyugdíjasok a több pénzből nem tudnak semmivel se többet vásárolni. A legjobb esetben is csak szinten marad [a nyugdíjak vásárlóértéke]” – mondta a NYUSZET soros elnöke, hozzátéve, hogy ez már lassan 10 éve így van.

Rendkívüli nyugdíjemelés

Farkas András nyugdíjszakértő arról beszélt a műsorban, hogy idén a nyugdíjasszervezetek azt kérték a kormánytól, hogy júniusban vagy júliusban legyen egy olyan korrekció, ami tavaly és tavalyelőtt is volt, amikor egy kormányrendelet biztosította számukra, hogy január elsejéig visszamenőleg pótlólagos emelést kapjanak.

„A nyugdíjas infláció átlaga az első négy hónapban 25 százalék fölötti volt, ezért érzik úgy a nyugdíjasok szerintem teljesen jogosan, hogy ezzel valamit kezdeni kellene” 

– tette hozzá a szakértő, aki elmondta, a kormány arra hivatkozik, hogy a nyugdíjtörvény nem ír elő évközi rendkívüli kompenzációt. Ugyanis a törvényben az áll, novemberben kell majd megnézni, hogy a január 15 százalékos emelésnél indokolt-e egy magasabb emelés azért, mert az éves infláció akkor még csak becsült mértéke magasabb lett.

„Nyilvánvalóan szükséges lenne egy kiegészítés az év során”.

A NYUSZET azonban elutasító választ kapott az évközi kompenzációval kapcsolatban a kormánytól, amit azzal indokoltak, hogy az emelést a KSH adatai nem támasztják alá. Juhász elárulta, újabb válaszlevelet küldtek, és most arra várják a választ, de továbbra is úgy látják, hogy a januári 15 százalékos emelés kevés lesz az év végéig.

„Az igazi problémát az jelenti, hogy mind tavaly, mint pedig tavalyelőtt megkapták évközben, visszamenőlegesen a korrekciót, ami tavaly nagyon indokolt volt az elszabadult pénzromlás miatt és tavalyelőtt is örültek neki a nyugdíjasok. […] 

De, ha már két éve csinálja ezt a kormány, akkor teljes joggal várhatták el a nyugdíjasok, hogy akkor a harmadik évben, amikor szintén nagyon magas az infláció és tényleg rengeteg gond van a nyugdíjasok megélhetésével, akkor idén is megkockáztatja azt [a kormány], hogy lesz egy ilyen rendkívüli júniusi vagy júliusi emelés” 

– hangsúlyozta a nyugdíjszakértő, aki kiemelte, júniusban már biztosan nem lesz, hiszen akkor a jogszabály már megjelent volna, ám nem tartja kizártnak, hogy júliusban még léphet a kormány. Farkas felidézte, a NYUSZET-nek küldött válaszlevélben kiemelték, hogyha KSH által mért adatokból az lenne indokolt, hogy 15 százaléknál magasabb éves infláció várható, akkor majd kaphatnak a nyugdíjasok emelést. 

„Azonban az a gond, hogy most kellene emelni a nyugdíjakat, nem is csak a nyugdíjasinfláció miatt, hanem a 40 százalékot még mindig közelítő élelmiszeráremelés miatt” – mondta, hozzátéve, hogy ez még mindig megnehezíti a nyugdíjasok életét.

Érdemes lenne bruttósítani a nyugdíjakat?

Farkas András felidézte, hogy egyszer már majdnem átalakították a magyar nyugdíjrendszert bruttó nyugdíjrendszerre. A jogszabály 2013-ban életbe is lépett volna, ám a kormány az utolsó pillanatban megváltoztatta a döntését.

„Azóta hungarikumként a hazai az egyetlen olyan nyugdíjrendszer, ahol a bruttó keresetekből egy nettó nyugdíjösszeget kell megállapítani” – emelte ki a nyugdíjszakértő, hozzátéve, hogy minden egyes modern nyugdíjrendszerben a nyugdíj összege is bruttó abban a tekintetben, hogy van egy kedvezményes adókulcs, amit a nyugdíjasok is fizetnek mindenhol a világon, például egy kedvezményes egészségbiztosítási járulékkulcs.

A nyugdíjszakértő elmondta azt is, hogy ez azt jelentené, hogy a magyar nyugdíjakat is fel lehetne bruttósítani, tehát emelkednének a nyugdíjak és ahhoz lenne egy kedvezményes adó- és járulékkulcs.

„Ez azért lenne fontos, mert egyrészt a nyugdíjasok mindenkit visszautasíthatnának onnantól fogva, hogy őket nem kell eltartani, nem mások fizetik az ő megélhetésüket, hiszen ők is adózó, járulékfizető állampolgárok” – fogalmazott Farkas András, aki elárulta, ez azt jelentené, hogy olyan szintre kellene ebben az esetben felemelni a nyugdíjakat, hogy semmiképpen ne sérüljön a ténylegesen kézhez kapott nyugdíjösszeg. 

„Egy ilyen magas inflációs közegben negyedéves gyakorisággal kéne emelni a nyugdíjakat. Így nem kellene a nyugdíjasoknak sokat várni, hogy kompenzálják őket, mert bele lenne építve a törvénybe, hogy nem januárban és novemberben, meg esetleg a kormánytól függően év közben, hanem minden harmadik hónap után kötelezően megemelnék a tényállásnak megfelelően a nyugdíjakat” – hangoztatta a nyugdíjszakértő a beszélgetés során.

Juhász László a bruttósítással kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, „nagyon nem mindegy, hogyan történik”.

Szerinte úgy kellene megvalósítani, hogy mindenkinél személy szerint addig a pillanatig vissza kellene menni, amikor megállapították a nyugdíjukat és az akkori szabályok szerint kellene megállapítani a bruttó fizetést, és a mostani nyugdíjszabály szerint vonják le ebből az összes adót.

Nyugdíj kalkulátorunk IDE kattintva érhető el.

Kriptóelemző Michaël Van De Poppe azt állítja, hogy a Sui erőt mutat majd, a Pepe birtokosok egy új mémcoinra váltanak

A kriptoelemző, Michaël Van De Poppe nemrégiben bika jellegű nyilatkozatot tett a Sui (SUI) kapcsán, előrejelzése szerint tovább erősödhet a kriptovaluta. Eközben a Pepe (PEPE) birtokosok egyre izgatottabbak a KangaMoon (KANG) kapcsán - egy új mémcoin-szenzáció iránt. Ez a negyedik fázisú előértékesítési csillag már 180%-ot emelkedett, és az elemzők 2024-re 0,5 dolláros árat jósolnak neki. Nézzük meg, hogy miért.
2024. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Debrecen mellett épít 55 ezer négyzetméteres logisztikai csarnokot a WLP

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön, az alapkőletételi ünnepséget követően.
2024. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t pénteken.
2024. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Így vonulhat valaki nyugdíjba 2024-ben és azt követően

Az 1959-ben születettek 2024-ben töltik be nyugdíjkorhatárt, a 65. életévet, és dönthetnek a 2024-ben, esetleg később történő nyugdíj-igénylés mellett.
2024. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp a hosszú hétvégére - melyik csillagjegy fog nagy összeget nyerni?

Pénz és szerencse horoszkópunk a hosszú hétvégére készült és azt vizsgálja, hogy a csillagok állása alapján melyik csillagjegynek milyen pénzügyi kilátásai vannak. Jön a nagy nyeremény? Ha igen akkor hol és kinek és hogyan?
2024. 03. 29. 02:00
Megosztás:

A paradicsomot már márciusban el kell ültetni Magyarországon?

Magyarországon a paradicsom palántáinak nevelése általában március elején kezdődik meg belső terekben vagy melegágyakban.
2024. 03. 29. 01:10
Megosztás:

Itt az új, 0%-os kamatú vállalkozások számára elérhető 155 milliárd forintos hitelkeret

Európai uniós forrásokból 155,54 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a GINOP Plusz program részeként meghirdetett KKV Technológia Plusz Hitelprogramban. A kölcsön nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra, és április 30-tól igényelhető.
2024. 03. 29. 00:40
Megosztás:

A Dogecoin20 előértékesítése átlépte a 10 millió dollárt, de még van esély bevásárolni

A Dogecoin20 egy új Shiba Inu témájú, ERC-20-as mém érme, amely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend. Már az előértékesítés megkezdése után több mint 3 millió dollárt gyűjtött, és a Dogecoin20 mostanra átlépte a 10 millió dolláros összeget. Az érme hamarosan elindul az Uniswap DEX-en, majd ezt követik más Tier 1 tőzsdei bevezetések.
2024. 03. 29. 00:01
Megosztás:

A Világbankkal közösen építenek kórházat Temesváron

A Világbankkal közösen építenek korszerű városi kórházat Temesváron, az együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a felek a bánsági városban - jelentette be Dominic Fritz temesvári polgármester.
2024. 03. 28. 23:00
Megosztás:

Átalakuló jobboldal az európai parlamenti választások után

A júniusi európai parlamenti választásokig alig három hónap maradt hátra. Szerte az Unióban gyengülő gazdaságok, migrációs és energiapolitikai kihívások nehezítik a tagállamok helyzetét. A konzervatív értékek egy ideje már háttérbe szorultak, mostanra azonban Európa-szerte hatalmas igény mutatkozik a klasszikus értelemben vett konzervatív értékek iránt. A nagy múltú európai konzervatív pártok vajon tartják-e még a lépést választóik igényeivel? Új jobboldali értékek képviselői vehetik kezükbe az irányítást? A Danube Institute eseményén ezeké a kérdéseké volt a főszerep.
2024. 03. 28. 22:00
Megosztás:

Korlátozzák a vasúti forgalmat a Déli pályaudvar és Kelenföld között

Április 2-tól 14-ig karbantartást végeznek Budapesten a Nagyszőlős utca feletti vasúti hídon, ezért korlátozzák a Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld között a vonatforgalmat - közölte a Mávinform csütörtökön a vasúttársaság honlapján.
2024. 03. 28. 21:00
Megosztás:

Négyszáz forint osztalék kifizetésére tett javaslatot az Alteo

Az Alteo Nyrt. igazgatósága 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetését javasolja részvényenként a 2023-as év után az április 19-i közgyűlésen - tartalmazza a társaság éves közgyűlésére készült előterjesztés, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 03. 28. 20:00
Megosztás:

Erősödött a héten a forint

Vegyesen alakult csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a forint árfolyama, amely a kereskedési szünnappal rövidített hetet erősödéssel fejezi be.
2024. 03. 28. 19:30
Megosztás:

Erős hónapot zártak a tőzsdék

Vegyes indexekkel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok. Márciust az indexek több-kevesebb nyereséggel zárták.
2024. 03. 28. 19:00
Megosztás:

Javult az amerikai fogyasztók hangulata

Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban márciusban a Michigani Állami Egyetem havi rendszeres felmérése alapján.
2024. 03. 28. 18:30
Megosztás:

A Mol húzta a magyar tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
2024. 03. 28. 18:05
Megosztás:

Több mint harmadával nőtt az AKKO Invest árbevétele

Az AKKO Invest Nyrt. konszolidált árbevétele 35 százalékkal 38,2 milliárd forintra nőtt tavaly, míg EBITDA-ja 17 százalékkal 3 milliárd forintra emelkedett - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 03. 28. 17:30
Megosztás:

Izmos negyedévet zárhatnak az amerikai tőzsdeindexek

Egyértelmű irány nélkül kezdték a kereskedést a hónap utolsó napján az amerikai tőzsdeindexek, a negyedévet viszont nagy nyereséggel fejezhetik be.
2024. 03. 28. 17:00
Megosztás:

Egy milliméteres szívbillentyű a kis páciens 7 milliméteres szívében – bemutatták az SZTE Foeto-Maternalis Centrumát

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján bemutatták a 2024. március 1-jén megnyílt Foeto-Maternalis Centrumot (FMC), amely a várandósgondozásban nemzetközi szabványok szerint ígér egészen új minőségű ellátást. Az új szemléletű anya-magzat medicinán alapuló központ a világ csúcstechnológiáját jelentő ultrahangos vizsgálati berendezéssel, fejlett informatikai rendszerrel és jelentős szakmai konzultációs háttérrel kezdte meg működését.
2024. 03. 28. 16:30
Megosztás: