Kedd éjfélig még felmondhatók a lakásbiztosítások, de ezekre nagyon figyeljünk!

Az idén április 2-ig tart a lakásbiztosítások márciusi szabad felmondásának először megnyílt lehetősége. Ha ma még beérkezik a felmondásunk a biztosítóhoz, akkor köthetünk új szerződést évfordulón kívül is. Van azonban néhány fontos szabály, amit be kell tartani, hogy kedvezőbb konstrukcióra válthassunk - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu lakásbiztosítási szakértői.

Kedd éjfélig még felmondhatók a lakásbiztosítások, de ezekre nagyon figyeljünk!

Egy 2023 kormányrendelet alapján 2024-től a lakáscélú ingatlant érintő, határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási szerződést az ügyfelek minden év márciusában - március 31-ig a biztosítóhoz beérkezően - költségmentesen felmondhatják a rendes felmondás szabályai alapján. Ezzel a lehetőséggel az idén első alkalommal élhetünk, ráadásul a húsvéti ünnepek miatt még nem maradtunk le róla április 2-án sem. A kapkodás azonban rossza döntéshez is vezethet, ezért a Bank360.hu szakértői összefoglalták mire kell figyelnünk a felmondásnál, az ajánlatok összehasonlításánál, és az új szerződés megkötésénél. 

Meddig lehet felmondani a lakásbiztosítást az idén? 

A lakásbiztosítások felmonádásnak a biztosítóhoz való beérkezési határideje a jogszabály alapján március 31., de mivel ez 2024-ben vasárnapra esett, és az ünnepnapnak számító húsvéthétfő követte, ezért az idén április 2-án, keddig van lehetősége az ügyfeleknek arra, hogy a felmondást eljuttassák a biztosítójukhoz. A felmondást tehát még ma le kell adni személyesen a biztosító ügyfélszolgálatára, vagy online be kell küldeni a biztosítónak. Postán már ne adjuk fel a felmondást, mert nem fog beérkezni határidőre.

Hogyan küldjük el online a felmondást?

Ha e-mailben küldjük a felmondást, akkor azt fokozott biztonságú elektronikus aláírással  vagy állami e-dokumentum hitelesítéssel (AVDH) ellátott dokumentumban tegyük meg (az AVDH hitelesítést itt intézhetjük el). Ezek hiányában papíron aláírt, beszkennelt formában küldjük el a felmondást. Vannak biztosítók, amelyeknél külön felmondási felületet is találunk, ebben az esetben érdemes ezt használni. Mindenképpen nézzük meg, hogy a biztosítónk milyen feltételeket ad meg a beküldésre és a felmondás tartalmára. 

Mit tartalmazzon a felmondás?

A lakásbiztosítás felmondásában legyen benne a biztosító neve, a szerződésszám, a szerződő személyes adatai, a biztosított ingatlan adatai, a felmondás márciusi dátuma és a szerződő aláírása. Célszerű beleírni, hogy a márciusi felmondás lehetőségével az ügyfél a 25/2023. (II. 1.) Korm. rendeletben foglalt szabályok alapján él. 

Mire figyeljünk még a felmondás előtt?

Mindenképpen ellenőrizzük, hogy díjrendezett-e a lakásbiztosításunk, mert csak hátralékmentes szerződést tudunk felmondani a rendes felmondás szabályai szerint. Nézzük meg azt is, hogy a biztosításunkban nincs-e valamilyen tartamkedvezmény, azaz nem kaptunk-e díjengedményt több év vállalásával. Az ilyen szerződéseket is felmondhatjuk ugyan, de a kapott díjkedvezményt visszafizettetheti a biztosító, és az is lehet, hogy így már vesztünk az egyébként olcsóbb új biztosítással.  

Lehet-e új szerződést kötni április 2-át követően?

Az április 2-i határidő a felmondás beérkezésére vonatkozik csak. Új szerződést ezt követően is köthetünk bármikor, de ezt természetesen a felmondással egyidejűleg is megtehetjük. A felmondott szerződésünk még 30 napig él. Az új szerződést érdemes úgy megkötni, hogy az alapján az ingatlanunk a régi szerződés lejártát követő naptól legyen biztosítva, mert így nem fizetünk fölösleges. Erre abban az esetben is figyeljünk, ha a felmondás után akár hetekkel később kötünk új szerződést, ahogyan arra is, hogy ne legyen olyan időszak, amikor a lakásra nincs érvényes biztosításunk.

Fel lehet-e mondani most csak a lakásban lévő ingóságokra kötött szerződést?

Albérlők és társasházi lakástulajdonosok esetében gyakori, hogy a társasház vagy a lakáskiadó biztosításán túl az ingóságaikra külön vagyonbiztosítást kötnek. Ennek a felmondására is mód van az eddig leírt szabályok betartásával a márciusi kampányban.

Fel lehet-e mondani a lakáshitelekhez kötelezően kötött lakásbiztosításokat?

A jelzáloghitelek folyósítási feltételeként előírt hitelfedezeti lakásbiztosításokat is fel lehet mondani a mostani kampányban. A váltásról, az új szerződésről azonban értesíteni kell a bankot, és a hitel adatait fel kell vezettetni az új biztosításra. Ilyen szerződésnél különösen figyeljünk arra, hogy ne legyen olyan időszak, amikor az ingatlan nincs biztosítva.

Hogyan lehet összehasonlítani a lakásbiztosítási ajánlatokat?

Mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy a meglévő lakásbiztosításunknál találunk-e számunkra megfelelőbbet. Ezt legegyszerűbben lakásbiztosítás kalkulátorral tudjuk megtenni a lakásunk paraméterei és az igényeink megadásával. Az összehasonlításnál nézzük meg a szerződésünkben lévő és az ingatlan paraméterei alapján a kalkulátor által adott biztosítási összeget, valamint az ingóságokra kínált összeget. Ha ezt alacsonynak ítéljük, emelhetünk is rajta. A lakásunk és igényeink alapján speciálisabb károk és szolgáltatások figyelembevételével is tudunk kalkulálni. A felmondási döntés előtt mindenképpen érdemes összehasonlítani az ajánlatokat. Ha a meglévő biztosításunk megtartása mellett döntünk, akkor is módunk van a biztosítási összegek és más paraméterek módosítására, azaz a szerződés aktualizálására. 

Megköthetjük-e az új szerződésünket online?

A biztosítást megköthetjük a biztosítóval vagy az alkusszal személyesen, de online is, akár az összehasonlító kalkulációt követően. A mostani váltási kampányban több biztosító is jelentős kedvezményt ad online kötés esetén, a piacvezető Alfa például egészen 50 százalékig elmegy ilyen esetben.

Hogyan mondhatjuk fel a lakásbiztosításunkat április 2-a után?

A lakásbiztosítás felmondásának eddigi módjai ezután is megmaradnak. Ez alapján felmondhatjuk a szerződést évfordulóra (most kötött biztosítás esetében már ennek a dátuma határozza meg az évfordulót), a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás esetében több biztosítónál éven belül is van erre mód. Jövő márciusban pedig újra megnyílik a szabad felmondás lehetősége, akár az idei kampányban kötött új szerződésekre is. Természetesen akkor is felmondhatja az ügyfél a szerződést, ha például eladja a biztosított ingatlant (ezt hívják érdekmúlásnak).

 

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás:

Mennyi a tökéletes vérnyomás érték 30, 40, 50, 60, 70 és 80 éves korban?

A vérnyomás az életkor előrehaladtával változó élettani paraméter, amely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. E tanulmány célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori trendjeit, különös tekintettel a nemek közötti különbségekre.
2024. 04. 14. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjprémiumot sajnos el lehet felejteni, nem lesz!

A kormány és a Kopint-Tárki egyformán csak 2,5 %-os gazdasági növekedést jósolnak idén Magyarországon. Emiatt nyugdíjprémiumra nincs lehetőség, és - ahogy a Pénzügyminisztérium külön kiemelte - már az is jelentős eredmény, hogy az állam biztosítja a nyugdíjak fenntartásához szükséges pénzügyi alapot. Lássuk a részleteket, hogy van-e bármilyen remény...
2024. 04. 14. 01:01
Megosztás:

A SMOG már 110 ezer felhasználót számlál és 1 millió dolláros airdropot hirdetett

A SMOG, a Solana blokkláncon futó, rendkívül népszerű mém érme jelentős mérföldkőhöz érkezett. Az 1 millió dolláros airdrop program első fázisát éppen most zárta le. A Smog gyors felfutása egészen a 110 000 felhasználóig azt bizonyította, hogy képes megnyerni a közösséget a zsúfolt mém érme térben.
2024. 04. 14. 00:01
Megosztás: