KHR-lekérdezés Ügyfélkapun keresztül

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) adatbázisnak rendkívül fontos szerepe van akkor, amikor hitelt veszel fel, vagy éppen hitelkártyát, hitelkeretet igényelsz. Amennyiben negatív státusszal szerepelsz az adatbázisban – például egy korábbi, nem szerződés szerint fizetett hitel miatt – akkor ez azt jelenti, hogy meghatározott ideig nem leszel hitelképes. A rád vonatkozó adatokat az Ügyfélkapu fiókodon keresztül pillanatok alatt lekérheted, ráadásul költségmentesen. Mutatjuk, hogyan működik a dolog.

A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) a hitel- és kölcsönszerződéseket, valamint a fennálló tartozásokat tartják nyilván. A rendszert a magyarországi pénzintézetek használják a hitelbírálati procedúra során. Fontos, hogy a KHR-ben nem kizárólag a „rossz” adósokat tartják nyilván, az adatbázisban lévő információk alapján a bankok azt is látják, ha valaki jó adós és rendben fizeti a hiteleit.

Akár neked is érdemes lehet ellenőrizned az aktuális KHR státuszodat, például hitelfelvétel előtt. A lekérdezésre kapott nyomtatványból megismerheted a nyilvántartott szerződéseid főbb adatait (pl. szerződés típusa, hitelszerződés és törlesztés összege, szerződéshez kapcsolódó dátumok, esetleges késedelmek és előtörlesztések stb.). Másodsorban információt kaphatsz arról is, hogy ki, mikor és milyen jogcímen kért le adatokat rólad a KHR-ből.

Mit kell tenned, ha lekérnéd a saját KHR státuszodat?

1. Lépj be az Ügyfélkapu fiókódba.
2. Keresd meg a „Saját hiteljelentés igénylése” szolgáltatást. (Az oldal tetején található keresőmezőt érdemes használnod.)
3. Nyomj rá az „Ügyintézés indítása” gombra.
4. Automatikusan betöltődik az igénylőlap, kitöltve a személyes adataiddal. A betöltött adatokat te magad nem tudod módosítani.
5. Választhatsz, hogy postai címre kéred az adatokat, vagy elektronikusan, az ügyfélkapus értesítési tárhelyedre érkezzen. Ha számít a gyorsaság, akkor mindenképpen célszerű ez utóbbit választanod.
6. Ezt követően kattints az űrlap fejlécében a „kitöltés befejezése” gombra.
7. Ezt követően egy köztes oldal töltődik be, amelyen a „beküldés folytatása” gombra kell kattintanod.
8. Amennyiben van ügyfélkapus tárhelyed, akkor a sikeres igénylésről ide kapsz majd értesítést, mint ahogy a Hiteljelentésed is ide érkezik majd meg.

Mennyi idő múlva kapsz választ?

A beérkezett kérelem feldolgozását a BISZ Zrt. azonnal megkezdi. A válasz maximum 3 munkanapon belül – az általad megjelölt kézbesítési mód szerint – kerül megküldésre. A kérelem hétvégén is benyújtható, de annak feldolgozása és a válasz megküldése, a hétvégét követő első munkanapon történik meg. Tapasztalataink szerint ugyanakkor a válasz többnyire a határidő előtt, akár egy napon belül is megérkezhet.

Mit tehetsz, ha nincs Ügyfélkapud?

Amennyiben nincs az adatszolgáltatás elindításához szükséges ügyfélkapus hozzáférésed, de szeretnéd a KHR-ben nyilvántartott referenciaadataidat megismerni, abban az esetben az adatszolgáltatást bármelyik magyarországi pénzintézetnél megigényelheted.

Mennyibe kerül a KHR lekérdezés?

Az úgynevezett saját hiteljelentés szolgáltatás a hatályos törvény alapján ingyenes, a kérelmezőt költségtérítés és egyéb díj a szolgáltatásért nem terheli.

A hamisított sporfelszerelések éves szinten komoly veszteségeket okoznak a gyártóknak az EU-ban

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.
2024. 06. 12. 21:00
Megosztás:

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás: