Kiderült, mi volt 2022 legjobb befektetése

Török részvényalapot kellett volna venni egy éve, esetleg valamilyen árupiacit, ezekkel a 2022-es fekete évben is bankot lehetett robbantani. A hazai kisbefektetők kedvencei, az ingatlan- és rövid kötvényalapok is szerencsére pluszban zárták az esztendőt - derül ki a Bank360.hu összesítéséből.

Kiderült, mi volt 2022 legjobb befektetése

Kemény éven vannak túl a hazai befektetési alapkezelők. 2022 olyan esztendő volt, amikor bármilyen hagyományos eszközt választottak, jó eséllyel buktak rajta. A magyar államkötvények árfolyamát követő indexek az év végén 15-19 százalékos mínuszban álltak, a Budapesti Értéktőzsde legfontosabb indexe, a BUX is 13,7 százalékot esett az év folyamán. Ezzel nem volt egyedül, a világ legtöbb részvénypiaca hasonló mértékben, sőt még jobban esett, azok a befektetők viszont, akik a kevés kivételt választották, elképesztően nagyot kaszáltak tavaly.

Száz százalékos hozam is volt

Az egyik nagy nyertese az évnek a török részvénypiac volt. Az isztambuli tőzsdeindex alig 2000 ponton állt 2021 végén, egy évvel később pedig 6 ezer pont fölötti csúcsra jutott. A mintegy 200 százalékos emelkedés legfőbb oka az volt, hogy a befektetők a magas törökországi infláció ellen részvényvásárlással próbáltak védekezni, ez felhajtotta a tőzsdei árfolyamokat. A líra is gyengült tavaly, a forinttal szemben is mintegy 13 százalékot esett, de a török tőzsde ezzel együtt is annyit emelkedett, hogy a még a magyar befektetőknek is több mint 100 százalékos megtérülést hozott.

Magyarországon két alapkezelő kezel török befektetési alapokat, az OTP és az Aegon, előbbinél a forint alapú lakossági sorozat tavaly 117 százalékos, utóbbinál 99,2 százalékos hozamot ért el. Azt persze nem árt tudni, hogy ezek az alapok a legkockázatosabbak közé tartoznak, vagyis nem csak az árfolyam megduplázódására, de a feleződésére is fel kell készülniük a befektetőknek rossz piaci körülmények között – figyelmeztetnek a Bank360.hu szakértői.

Az év vesztesei az orosz részvénypiacon befektető alapok voltak. Ennek oka elég egyszerű: a külföldi befektetők március óta gyakorlatilag nem tudnak kereskedni a moszkvai tőzsdén, emiatt az alapok befektetési jegyei illikvidek, forgalmazni sem lehet azokat. Akinek orosz részvényalapban van a pénze, annak várnia kell, hogy újrainduljon a befektetési jegyek adásvétele. Hogy ez pontosan mikor várható, még nem tudni, jelenleg viszont a két orosz befektetési alap, az OTP és az Aegon konstrukciói az egy évvel ezelőtti árfolyam töredékén szerepelnek a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatbázisában. Az OTP Alapja 96, az Aegoné 85 százalékos mínuszban állt 2021 év végéhez képest.

Reálhozam csak elvétve akadt

A 2022-es inflációs adatot csak pénteken teszi közzé a KSH, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutolsó inflációs jelentése alapján 14,5-14,7 százalék között lehetett az átlagos áremelkedés tavaly. A több mint félezer befektetési alapból alig két tucatnyi volt, amelyik ez alapján reálhozamot érhetett el, vagyis megverte az inflációt.

Nem túl meglepő módon a már említett török alapok mellett jól teljesítettek tavaly a nyersanyag- és energiapiacon befektető konstrukciók is. A Budapest Bank és az MKB összeolvadása óta immár az MKB Alapkezelő által kezelt Budapest Hagyományos Energia alap hozama 47 százalék fölött volt 2022 végén. A CIB Nyersanyag alap árfolyama 30 százalékot emelkedett egy év alatt, a K&H Nyersanyag alapja 29,5 százalékos pluszban zárta az esztendőt. A Raiffeisen Nyersanyag alapok alapja több mint 27 százalékot ment tavaly, az OTP Föld Kincsei 22-t hozott a befektetőknek, az MKB Nyersanyag alap pedig 19 százalékos hozammal zárta az évet.

Néhány abszolút hozamú alap kezelője is jól taktikázott a viharos 2022-es esztendőben. A magyar állampapírok árfolyamesésre spekuláló Reverse Max alap, amelyet a Marketprog alapkezelő jegyez, 40 százalék fölött emelkedett. Az OTP Alapkezelő több abszolút hozamú alapja is szép nyereséggel örvendeztette meg a befektetőket. Az EMDA forintos lakossági sorozata 30 százalék fölötti hozamot, a Sigma 27 százalék fölött, a korábban sokat bukott Supra pedig 16,57 százalékot emelkedett. A Hold és az Accorde Alapkezelő abszolút hozamú konstrukciói között is voltak olyanok, amelyek inflációt meghaladó hozamot érhettek el.

Öntötték a pénz a befektetési alapokba

Befektetési alapot akkor vásárol a lakosság, ha magasabb megtérülést remél tőle, mint a jóformán kockázatmentes állampapírtól. Az alapkezelők malmára hajtotta a vizet tavaly, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) viszonylag lassan reagált a lakosság hozamelvárására, és szeptember végéig alacsonyan tartotta a lakossági állampapírok induló kamatát. Az állampapírpiacról júniusban, júliusban, augusztusban és szeptemberben összesen 580 milliárd forintnyi háztartási megtakarítás távozott az MNB adatai szerint, ennek egy jó része az alapokba kerülhetett. 2022-ben november végéig bezárólag 942 milliárd forintnyi friss pénz került az alapokba a jegybank adatai szerint, magyar befektetési jegyekben így november végén 5 783,3 milliárd forintot tartottak a kisbefektetők.

Az átlagos befektető a jegybanki adatok szerint szerény pozitív hozamot ért el, nagyjából 123 milliárd forint volt 11 hónap alatt a nyereség, ami alig 2 százalékos hozam, ráadásul a nagyja ennek a viszonylag kedvezően alakuló novemberben keletkezett. Ebből arra lehet következtetni, hogy aki jól választott alapot, valóban jól járt, sokan lehetnek ugyanakkor most bukóban. Tavaly a Bamosz adatai alapján a konstrukciók mintegy harmada érhetett el pozitív hozamot egyáltalán. Bár az abszolút hozamú alapok azt ígérik, hogy a kockázatmentesnél magasabb megtérülést nyújtanak, ezek közül is minden második mínuszban zárta az évet.

Jó hír, hogy a lakosság egyik kedvencének számító ingatlanalapok állták a sarat. A legnagyobb ilyen konstrukció, az Erste nyíltvégű alapja 10,62 százalékos pluszban zárt, a Magyar Posta Takarék ingatlanalap (Diófa Alapkezelő) csaknem 9, az OTP-s ingatlanalap majdnem 8 százalékos hozamot ért el.

A szintén jelentős lakossági pénzeket kezelő rövid kötvényalapok 3,5-8 százalékos hozamot értek el, a kilátásaik pedig biztatóak, hiszen magas hozammal vásárolt állampapírokat tartanak. A kevés megmaradt pénzpiaci alap szintén hasonló eredményt ért el. A hosszú kötvényalapok ugyanakkor kivétel nélkül veszteségesek, jellemzően két számjegyű mínuszban álltak az év végén. A részvényalapok többsége is elmondhatta ezt magáról, a hazai tőzsdén befektető alapok a BUX-hoz hasonlóan 14 százalék körüli veszteséget szenvedtek el, de a tavalyi év nem kedvezett sem a fejlett, sem a feltörekvő piaci részvényalapoknak.

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 01. 27. 19:00
Megosztás: