Korán jött a kikelet a balatoni ingatlanpiacra

Az átlagosnál is nagyobb visszaesést tapasztaltak a Balaton környékén a lakástranzakciók számában 2023-ban. Eltűntek a befektetők, és még a nyaralók számára oly kedvelt déli parton is jobbára csak olyanok vásároltak, akiknek a családjuk mindennapi lakhatására kellett megoldást találniuk. Az OTP Ingatlanpont szakértői azonban úgy látják, az idei év első két hónapja már látványos erősödést hozott a piacon.

Korán jött a kikelet a balatoni ingatlanpiacra

Nehéz éven van túl a balatoni ingatlanpiac. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint tavaly jelentősen kevesebb adásvételt regisztráltak, mint egy esztendővel korábban. Ahogy Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója fogalmazott: a déli parton „valósággal megállt a piac”. Az északin sem volt jobb a helyzet, Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere szerint a piac minden szegmensét – a lakásokat, házakat, nyaralókat, zártkerteket – egyaránt érintette a visszaesés.

A megtorpanás nem csupán a mennyiséget tekintve volt markáns, hanem a még megmaradt kereslet jellegét is meghatározta. Katona Tamás szerint a déli parton jellemzően csak azok vásároltak tavaly, akiket erre rákényszerített az aktuális élethelyzetük. Ennek megfelelően nem volt kereslet a nyaralókra és a drágább, 100 millió feletti ingatlanokra sem, inkább csak lakásokat és olcsóbb házakat kerestek a vevők, s azokat is kifejezetten a saját használatukra. Ez azzal is járt, hogy megritkultak a készpénzes ügyfelek és – noha nem voltak kedvezőek a kamatok – arányaiban több lett a hitelből vásárló ügyfél az ingatlanosoknál. Eltűntek a vásárlók közül a cégek is, amit ugyancsak érthetőnek tart a szakember: „mivel tavaly 20-30 százalékos hozamokat lehetett elérni a pénzpiacon, így nem sokan döntöttek úgy, hogy kivonják onnan a pénzüket, hogy azt inkább ingatlanba fektessék”.

Az északi parton is hasonló tapasztalatokat gyűjtött Tóth Tibor, prémiumkategóriás ingatlanokra ott sem akadt vevő, leginkább a zártkertek számíthattak érdeklődésre. A tó háttértelepüléseinek olcsóbb ingatlanjait keresték még, jellemzően nyaralónak, míg a partközelben szinte semmi mozgás nem volt. A kereslet látványos visszaesése csekély hatással volt az eladókra: változatlanul tartották az árakat, „mert – ahogy a szakember érzékelte – a csodában hittek, és még ma is hisznek”.

Délen ugyancsak merevnek bizonyult az árazás, de ha ennek ellenére eljutott a tulajdonoshoz egy-egy potenciális vevő, akkor az esetenként akár 10 százaléknál is nagyobbat alkudhatott. A kereslet erős visszaesésének Katona Tamás tapasztalatai szerint az is következménye volt, hogy a hosszas hasztalan hirdetés után egyre több eladó kérte ingatlanszakértő segítségét. „Így aztán olyan nagy kínálati portfóliókat lehetett építeni, amelyek nagyon jól jöttek ez év elején, amikor megélénkült a piac.”

A szokásos szezont jóval megelőző pezsdülést az északi és a déli parton is regisztrálták. Január-februárban a tavalyi, hasonló időszaki forgalom mintegy kétszeresét bonyolították le az OTP Ingatlanpont szakemberei. Északon az érdeklődés minden szegmensben nőtt: keresnek zártkertet, családi házat, lakást, nyaralót is, s már a parti részeken is felbukkannak a vevők. Ide – mint Tóth Tibor tapasztalta – már a CSOK Plusszal megerősített vásárlók is megérkeztek. A déli parton ez utóbbiak még nem tűntek fel, ahogy Katona Tamás fogalmaz: „a kereslet olyan, mint tavaly, csak sokkal élénkebb”. Itt még mindig jellemzően a saját lakhatásukat megoldó, olcsóbb ingatlanokat keresik a vevők.

Emellett újdonság, hogy megjelentek olyan tőkeerős cégek, amelyek a piac lassulása idején – akár már az építés, akár még a tervezés közben – megakadt ingatlanprojekteket vásárolnák fel, hogy majd maguk folytassák azokat.

A balatoni piacnak mindig érdekes szereplői voltak – jellemzően a déli parton – a külföldi ingatlantulajdonosok. A mostani élénkülésből ők inkább a kínálati oldalon veszik ki a részüket. A németek, svédek, hollandok ma nem itt vásárolnak, akik pedig sok évvel ezelőtt érkeztek, azok inkább eladnak. Ahogy Katona Tamás magyarázza, ők olyan idős emberek, akiknek az itteni élet már nem felel meg például az egészségi problémáik miatt. Van, aki ezért a tópartról egy nagyvárosba költözik, illetve van, aki inkább visszatér például Németországba.

Noha még nagyon az év elején vagyunk, az eddigi eredmények alapján az OTP Ingatlanpont közvetítői bíznak a balatoni piac további erősödésében. Katona Tamás azonban hozzáteszi, hogy jelentősebb lökést majd az adhat, ha a befektetők a pénzpiacok felől ismét az ingatlanok irányába fordulnak.

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás:

Ágykeret anyagok: melyik jobb?

A mai cikkünkben leginkább az ágykeret anyagával fogunk foglalkozni, ami legalább annyira fontos lehet a tökéletes gyermekágy kiválasztása során, mint az ár, a méret vagy a konstrukció, ráadásul az árral szorosan össze is kapcsolódik.
2024. 04. 23. 12:00
Megosztás: