Középpontban ismét a felszámolások

Technikai stagnálás szeptemberben, várható cégszám csökkenés októberben. Mérsékelt cégalapítási kedv, szezonális szint alatt az új cégek száma. Ismét 2 ezer felett az új felszámolások száma, idén meghaladhatja a 20 ezret. A járvány miatti elhalasztott ügyek száma egyre kisebb mértékű, a jelenlegi gazdasági helyzet lesz a felszámolási eljárások fő okozója. Nő az egyéni vállalkozások száma.

Középpontban ismét a felszámolások

A cégtrendet az OPTEN adatai alapján technikai stagnálás jellemezte szeptemberben, de októberben már látható egy nagyobb mozgás, ami a cégszámok csökkenését hozza magával. A vizsgált hónap cégalapításai és az azt megelőző hónap megszűnéseinek viszonya határozza meg a cégszám alakulását. A szeptemberi cégalapítások kismértékben meghaladták az augusztusi megszűnéseket, így technikailag elhanyagolható mértékű cégszámnövekedés látható, ami inkább stagnálást jelent. „Az idén nem volt olyan hónap, ahol a cégalapítás egyáltalán megközelítette volna a 3 000-et és nem is gondolom, hogy megközelíti októberben – egyetlen hónap volt, ahol meghaladta a 2500-at (március) –, s mivel a megszűnések szeptemberben kismértékben maradtak csak el a 3 ezertől, nehezen tartom megkérdőjelezhetőnek a cégszámcsökkenést októberre.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN Kft. céginformációs szakértője.

A jelenlegi cégalapítási kedv egyértelműen hanyatlott az elmúlt két évhez képest. Szeptember hónap korábban erős cégalapítási periódusnak számított, amikor az új cégek száma meghaladta a háromezret. Az elmúlt időszakban azonban szezonálisan legalább ezerrel kevesebb vállalat alakult, így most már alig haladja meg a kétezret. Az aktuális cégalapítási szám nem mutat kiugróan magas vagy alacsony értéket a járvány előtti időszakhoz képest, tendenciájában összhangban van azokkal.

Ez a tendencia nemcsak a cégalapításokra igaz, hanem a megszűnésekre is. A covid alatt szeptemberben a cégalapítások domináltak, míg korábban és jelenleg is a vállalatok megszűnései vannak túlsúlyban. Az előző években, sőt részben a járvány előtt is a cégszám csökkenése volt a jellemző trend, de a gazdaság fellendülése és a pandémia alatt nyújtott támogatás nemcsak a cégalapításokban, hanem a megszűnések elodázásában is éreztette hatását. Ennek eredményeként egy évvel ezelőtt szeptemberben tetőzött a cégszám, majdnem elérve az 533 ezret.

Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője szerint: „A jelenlegi 522 ezret meghaladó cégszám úgy tűnik, sokkal jobban illeszkedik a gazdaság valós igényeihez, mint az elmúlt két évben, bár a tisztulási folyamat még nincs lezárva.”

Ismét az új felszámolások kapták a legnagyobb figyelmet, 2 256 új eljárás indult szeptemberben. Az év elejétől kezdve a felszámolási eljárások száma meghaladta a 16 ezret, és az októberi részadatok már arra utalnak, hogy elérte a 17 ezres szintet. Nem vagyunk messze a 20 ezres határtól, és egyre elfogadhatóbbá válik az az állítás, hogy 2023 végére ezt az értéket meghaladhatja az új felszámolási eljárások száma. Szeptemberben az új felszámolási eljárások száma megduplázódott az augusztusihoz képest, annak ellenére, hogy augusztusban már az elmúlt hat év legmagasabb szezonális száma regisztrálódott.

A járvány miatti elhalasztott ügyek száma egyre kevésbé fontos, és inkább a jelenlegi gazdasági helyzet lesz a felszámolási eljárások fő okozója. Az új felszámolási eljárásból 40%-ot tettek ki azok, akik a tavalyi év második felétől mostanáig megindított valamilyen eljárás következtében kerültek be a felszámolási eljárásba, míg májusban ez az arány még csak 24% volt. Az „új esetek" arányának 40%-ra emelkedése egyértelműen mutatja az elmúlt év gazdasági kihívásait és azok látható következményeit. Ez a 40%-os arány mintegy 900 céget érint, ami már meghaladja a 2022 szeptembere előtti évek havi átlagait.

Az egyéni vállalkozók továbbra is kiemelkedő szerepet játszanak a gazdaságban. Úgy tűnik, valamilyen lendület megjelent, hiszen tavaly decemberhez képest a számuk 20 ezerrel több, és közelítik a 600 ezres szintet, amely akár egyfajta mérföldkő is lehet. Az új vállalkozások száma februártól folyamatosan meghaladja a megszűnő vállalkozásokét. Az idei szeptember különösen figyelemre méltó, mivel az elmúlt három évben eddig ez volt az az időszak, amikor a legkevesebb egyéni vállalkozás szűnt meg, mindössze 2.918 esetben. Még érdekesebb, hogy immár három hónapja csupán körülbelül 3 ezer megszűnő vállalkozásról van szó havi szinten, ami alacsonyabb, mint az elmúlt három év átlaga. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a hónap végén szüneteltetett vállalkozások száma nőtt, de ennek üteme elmaradt a cégek számának növekedésétől, ami azt mutatja, hogy egyre több aktív egyéni vállalkozó van jelen a piacon.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) szeptemberi értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Tolna, Zala és Baranya vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Fejér és Nógrád vármegye produkálta.

Opten – CFI vármegyénként, 2023. szeptember


*Újonnan indult eljárások

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTecTM néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.
2024. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Madárgyilkos szélkerekek, világmegváltó villanyautók: a klímaátmenet 6 mítosza és ellentmondása

Az energiaátmenet az emberiség egyik legnehezebb és legfontosabb feladata, és egyetlen döntéshozó sem engedheti meg magának, hogy ne gondolkozzon stratégiai szinten a témáról. Ugyanakkor fontos az is, hogy túllássanak a kérdésben gyakran hallható közhelyeken, ne gondolják, hogy léteznek könnyű megoldások, de azt sem, hogy reménytelen a helyzet – mutat rá Jonas Puck, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem vezetőképző akadémia (WU Executive Academy) energiamenedzsment programjának vezetője. A 125 éves iskola üzleti döntéshozók számos generációját képezte történelme során, és ma is Közép-Európa egyik legmagasabban jegyzett vezetőképzőjét működteti, ahol évente mintegy 2200 diák kap naprakész tudást – többek között a klímaátmenettel kapcsolatos forró területeken.
2024. 05. 29. 05:30
Megosztás:

Európai egészségügyi adattér: Széles körben el kell fogadtatni az egészségügyi adatok európai megosztását

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.
2024. 05. 29. 05:00
Megosztás:

Az exportpiacra lépő vállalatok még hatékonyabb támogatása érdekében együttműködésre lép az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, azzal a céllal, hogy a két vállalat tevékenységének és ügyfélkörének összehangolásával még hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az exportpiacra való kilépést tervező magyar vállalatokat. A bank és a HEPA ügyfelei az együttműködés révén egymást kiegészítő komplex szolgáltatásokhoz juthatnak. A megállapodás kiemelt célja, hogy a felek támogassák a magyar vállalatok versenyképességének fejlesztését, amelynek egyik alappillére a külföldi piacokon való megjelenés.
2024. 05. 29. 04:30
Megosztás:

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.
2024. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 29. 03:30
Megosztás:

Jót tenne az ingatlanpiacnak, ha az eladók a saját elképzeléseik helyett az ingatlanpiac törvényeit követnék

Az elmúlt két hónapban a XIX., XX. és XXIII. kerületekben is élénkülni kezdett az ingatlanpiac, nőtt az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, ugyanakkor a keresett kategóriákban az árak lassú emelkedése tapasztalható. Sok tulajdonos viszont a valós áraktól továbbra is teljesen függetlenül áraz.
2024. 05. 29. 03:00
Megosztás:

Áprilistól a sárga csekket hülyeség feladni a Postán

Április 1-től minden hazai fogyasztó és vállalkozás teljesítheti fizetési tranzakcióit fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével, de erről sokan még nem is hallottak.
2024. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Megújul a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 28. 19:30
Megosztás:

Rekord után korrekció volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1256,82 pontos, 1,8 százalékos csökkenéssel, 68 546,85 ponton zárt kedden.
2024. 05. 28. 19:05
Megosztás: