Közös ügyünk Magyarországot zölddé tenné

Nagyon hiszek abban, hogy közösen összefogva tehetünk azért, hogy Magyarország fentartható, zöld és környezetbarát ország legyen - mondta Király Nóra, a Fidesz-KDNP újbudai polgármesterjelöltje egy csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Közös ügyünk Magyarországot zölddé tenné

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség márciusban indult, tíz várost felölelő Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow rendezvénysorozata utolsó állomására érkezik Újbudán június 6. és 8. között az Újbuda Center parkolójában.

A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón, Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke arról is szólt, hogy minél több, a gyerekek szemléletét formáló programra van szükség, hogy később környezettudatos felnőtté váljanak. Kitért arra, hogy a Zöld Követ Egyesület évek óta dolgozik azon, hogy a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot népszerűsítse a családok körében, egyműködésük a HUMDA-val egy éve kezdődött.

"Bízom benne, hogy a következő öt évben zöld útra tudjuk terelni Újbudát!" - fogalmazott.

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője arról beszélt, hogy Magyarország a térségben komoly szerepet tölt be a városi elektromobilitás területén. A BYD komáromi gyárában készült elektromos autóbuszok tíz magyar városban futnak és a brüsszeli repülőtéren szolgálatot teljesítő összes busz a társaság Made in Hungary típustáblájával rendelkezik.

Kelemen Hunor, az Ikarus kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy a 135 éves járműgyártási kultúrával rendelkező cég fejlesztéseivel folyamatosan azon dolgozik, hogy az elektromos járművek és hozzá kapcsolódó infrastruktúra minél jobban elterjedjenek Magyarországon és a régióban. Bár óriási tradícióval és rajongótáborral rendelkezik az Ikarus, Magyarországon kis számban futnak elektromos buszai itthon, összesen 17, de a környező országokban és itthon is nagyratörő tervekkel rendelkeznek. Jövő héten adják át az első két elektromos buszt Székelyföldön, amelyek Parajd környékén teljesítenek majd szolgálatot.

Megerősítette, hogy szeptemberben a berlini InnoTrans kiállításon mutatják be az Ikarus két tisztán elektromos hajtású típusát: a 80e midibusz mellett itt láthatja majd először a nagyközönség a 120e szóló villanybusz legújabb, V4 kódjelű variánsát.

Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke kifejtette: a szervezet korábban már rendezett közlekedésbiztonsággal, elektromobilitással kapcsolatos vagy hidrogénbuszt bemutató roadshowt; a mostani Zöld Életre Valók programsorozattal pedig azt szerették volna bemutatni, hogy ez a mobilitási mix mára teljesen átszőtte életünket és már nem a jövő, hanem a jelen megoldásait jelenti, mint például a car-sharing.

Közölte: Magyarország európai léptékben is kiemelkedő teljesítményt ért el a közlekedés zöldítésében és a jövőben is ezen az úton kell továbbmenni.

Weingartner Balázs megköszönte a pedagógusok munkáját is, hogy segítettek a szemléletformálásban. A délelőtti órákban szervezett iskolai csoportok érkeztek a Zöld Életre Valók programjaira, míg délután a gyerekek szüleiket hozták ki a rendezvényre - tette hozzá.

A HUMDA arról tájékoztatta az MTI-t, hogy mintegy 5 ezer diák vett részt iskolai csoportokban a rendezvényeken, beleértve a hétvégén tartandó három napos eseményt.

A HUMDA korábbi tájékoztatása szerint az országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól.

A Zöld Életre Valók program első debreceni állomása után további nyolc város adott otthont a rendezvénynek: Nyíregyháza, Miskolc, Komárom, Veszprém, Zalaegerszeg, Pécs, Dunaújváros, Szeged. A szervezők várakozásai szerint, az újbudai állomással együtt összesen 30.000-40.000 látogató vett részt a programokon.

A nyár előtti utolsó állomáson az Újbuda Center parkolójában csütörtöktől szombatig, 9 órától este 6 óráig várják az érdeklődőket, akik többek között kipróbálhatják az elektromos gokartot, vagy e-rollereket, VR szemüvegeket és megtekinthetik a BYD és az Ikarus elektromos buszait. A zöld útlevelekben gyűjtött pecsétekkel értékes ajándékok nyerhetők.

Weingartner Balázs elmondta: azon lesznek, hogy a nyári szünet után, szeptemberben, új helyszíneken folytatódjon a rendezvénysorozat.

A rendeletet aláírták! 55-77 éves nyugdíjasok készüljetek!

A nyugdíjelőleget 2024-ben már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Mit is jelent ez pontosan a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra vonatkozóan? A témát az adó.hu blogbejegyzése alapján járjuk körbe.
2024. 06. 21. 01:00
Megosztás:

A kereskedők kapkodják PlayDoge mém érmét, az előértékesítés átlépte a 4,5 millió dollárt

A retro Play-to-Earn projekt előértékesítése máris rendkívül sikeres, hiszen nemrégiben átlépte a 4,5 millió dollárt.
2024. 06. 21. 00:01
Megosztás:

Jó döntés pályázni nyílászáró cserére?

Minden épület állaga az évek folyamán egyre jobban amortizálódik. Nincs ezzel másképp a nyílászárók állapotra sem. Sőt! Általában a modern ablaküvegek hang- és hőszigetelő képessége is néhány év alatt veszít hatékonyságából.
2024. 06. 20. 23:30
Megosztás:

A DOGE és SHIB továbbra is erős marad; a MTAUR meghódítja a kriptópiacot?

A mai kriptopiac továbbra is jelentős volatilitást mutat. Ezt a Bitcoin (BTC) ETF-ekből történő jelentős kiáramlás is hangsúlyozza, ami szélesebb piaci visszaesést eredményezett. A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) egyaránt több mint 1%-os esést könyvelhetett el, míg a Solana (SOL) 4%-os visszaesést szenvedett el.
2024. 06. 20. 23:00
Megosztás:

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás: