KPMG: Fizetési szolgáltatások, kripto és kiberbiztonság a fintech befektetési rekordok élén

Rekordszámú ügylet repítette tavaly a valaha mért második legmagasabb éves értékre a globális fintech befektetések összegét. A részterületek közül még mindig a fizetési szolgáltatások piaca volt a legvonzóbb. Drámai növekedést mutattak ugyanakkor a kriptovaluták és a blokkláncok világába irányuló befektetések is – állapította meg a KPMG Pulse of Fintech H2’21 kutatása. A cég szerint 2022-ben is nagyon jelentősek lesznek a fintech beruházások, és növekvő aktivitásra lehet majd számítani a kevésbé fejlett piacokon, például Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában is.

KPMG: Fizetési szolgáltatások, kripto és kiberbiztonság a fintech befektetési rekordok élén

 A Pulse of Fintech kutatást a KPMG évente kétszer készíti el, hogy bemutassa a globális fintech befektetési trendeket. A tavalyi második félév adatait is összesítve a friss elemzés megállapította, hogy a teljes globális fintech finanszírozás a felvásárlások, magántőke-befektetések és kockázatitőke-bevonások terén 2021-ben rekord számú, 5684 ügylet során elérte a 210 milliárd dollárt. A második félévben a befektetések értéke 101 milliárd dollár volt – ez némileg elmaradt az első félév 109 milliárd dolláros értékétől.

“2021 hihetetlenül erős év volt globálisan a fintech piac számára minden területen” – Simonyi Tamás, a KPMG tranzakciós tanácsadásért felelős szenior igazgatója szerint. „Komoly érdeklődés tapasztalható mindenféle fintech vállalat iránt, rekordokat döntő befektetésekkel a blokkláncok, kriptovaluták, kiberbiztonság és a vagyonkezelési technológiák felé. Míg a fizetési szolgáltatások továbbra is jelentős hajtóerőt képviselnek, a szektor minden nap bővül”.

A második félév legnagyobb ügyletei közé tartozott egyebek mellett a dán fizetési szolgáltató Nets felvásárlása az olasz Nexi által 9,2 milliárd dollárért, valamint a fintech felhőszolgáltatásokat nyújtó Calypso Technology és a szabályozói technológiával foglalkozó AxiomSL 3,75 milliárdos értékű összeolvadása, amellyel létrejött az Adenza az Egyesült Államokban, illetve a japán Paidy 2,7 milliárdos felvásárlása a PayPal által. 2021 második felében 4 különböző, egymilliárd dollár feletti kockázatitőke-bevonást is láthattunk, így az amerikai Generate 2 milliárdos, a brazil Nubank 1,1 milliárdos, az amerikai Chime 1,1 m illiárdos, illetve a bahamai FTX 1 milliárdos befektetését.

Befektetési rekordok dőltek meg tavaly – hatalmas, 30 milliárd dolláros befektetés a kriptovaluták és a blokkláncok piacán

A KPMG Pulse of Fintech H2’21 szerint a legtöbb befektetést – éves szinten 51,7 milliárd dollárt – a fintech részterületei közül továbbra is a fizetési szolgáltatások piaca vonzotta (a 2020-as érték 29,1 milliárd dollár volt). A terület jelentőségét fenntartotta a “vedd meg most, fizesd később”, a beágyazott bankolás, és a nyílt bankoláshoz illeszkedő megoldások iránti folyamatos kereslet.

Szintén forró maradt a blokkláncok és kriptovaluták piaca, amely tavaly rekordösszegű, 30,2 milliárd dollárnyi befektetést vonzott. Ez drámai növekedés a 2020-as 5,5 milliárd dollár után, de még a 2018-as rekordév 8.2 milliárdját is bőven megháromszorozta. Az ügyletek száma 627-ről 1332-re nőtt tavaly. A szektorban több nagyszabású üzlet is köttetett, ilyen volt például az amerikai NYDIG 767 millió dolláros tőkebevonása, vagy a Celsius Network 750 millió dolláros ügylete. A növekvő aktivitás azt tükrözi, hogy a modern pénzügyi rendszerekben egyre inkább elfogadottnak számítanak a kriptovaluták és mögöttes technológiájuk.

Eközben befektetési szempontból csúcsot döntött a kiberbiztonság (4,85 milliárd) és a vagyonkezelési technológiák területe (1,62 milliárd). Bőséges finanszírozásban részesültek 14,4 milliárd dollárral a biztosítási, 9,9 milliárddal pedig a szabályozási technológiák is.

Háromszorosára nőttek a határon átívelő akvizíciók

A határon átívelő fintech akvizíciók értéke a 2020-ban hétéves mélypontot jelentő 10,7 milliárdos értékről több mint háromszorosára, 36,2 milliárd dollárra nőtt 2021-ben. A 275 tranzakcióval az ügyletek száma is rekordmagasságba ugrott 2021 során. Mindkét félévben jelentős volt az üzleti aktivitás. Az első félévben például a Londoni Értéktőzsde felvásárolta az amerikai Refinitiv céget 14,8 milliárd dollárért, miközben az amerikai NASDAQ megvette a kanadai Verafint 2,7 milliárdért. A második félévben az olasz Nexi fizetett 9,2 milliárd dollárt a dán Nets cégért, a PayPal pedig megvásárol ta a japán Paidy-t 2,7 milliárdért.

Kockázatitőke-befektetések szerte a világban

Az amerikai kontinensen a fintech befektetések összértéke a 2020-as 83,5 milliárdról 105 milliárdra emelkedett 2021-ben, ebből a második félév 53,7 milliárdot tett ki. A kockázatitőke-befektetések értéke egy év alatt több mint duplájára, rekordmagas 64,5 milliárdra ugrott. A legtöbb befektetést, 88 milliárd dollárt továbbra is az Egyesült Államok vonzotta, de a kontinens többi részén is növekedést tapasztalhattak: Kanadában például 7 milliárd dolláros, Brazíliában pedig 5,2 milliárd dolláros rekordokkal.

Közben Európában is csúcsokat döntött a kockázati tőke, még az akvizíciók lassulása mellett is. Az összes fintech befektetés értéke az európai és közel-keleti régióban rekordszintű 77 milliárd dollárra bővült 2021-ben (ebből 29,8 milliárdos volt a növekedés a második félévben). 31,1 milliárd dollárral szintén csúcsot döntöttek a kockázatitőke-befektetések, benne a németországi N26 900 millió dolláros és a brit székhelyű Revolut 800 millió dolláros tőkebevonásával. A fintech beruházások kiemelkedően erősek voltak az egész régióban, megdőltek a rekordok Skandináviában (18,5 milliárd), Németo rszágban (5,4 milliárd), Írországban (1,6 milliárd), Afrikában (1,8 milliárd) és Izraelben (900 millió) is.

Az ázsiai és csendes-óceáni régióban a 2020-as visszaesést követően, amikor a beruházások értéke 14,7 milliárd dollárra csökkent, tavaly 27,5 milliárdra növekedett az érték (ebből 17,4 milliárd a második félévben). A kockázatitőke-befektetések értéke szintén visszaugrott, a 2020-as 11,5 milliárdról 19,6 milliárdra. India (7,2 milliárd) és Dél-Korea (3 milliárd) egyaránt csúcsokat döntött a fintech befektetések terén 2021-ben, míg a szingapúri (4 milliárd) és ausztrál (2,6 milliárd) befektetések továbbra is jelentősek maradtak.

A magántőke-befektetések összege eközben globálisan a korábbi, 2018-as 5,2 milliárd dolláros csúcs több mint duplájára,12,2 milliárd dollárra nőtt. A vállalati kockázatitőke-befektetések 50 milliárdos értéke hihetetlenül magas volt, mind az amerikai kontinens 29,7 milliárdos, mint az európai és közel-keleti régió 11,3 milliárdos értéke felülmúlta az eddigieket.

További növekedési kilátások, jelentős akvizíciók

A KPMG Pulse of Fintech H2’21 szerint a fintech beruházások várhatóan 2022-ben is nagyon jelentősek lesznek, és a kevésbé fejlett piacokon, Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában is növekvő aktivitással számolhatnak. A felvásárlási aktivitás terén is erősödésre lehet készülni növekvő ügyleti értékek mellett. Fokozódó érdeklődésre számíthatunk a fintech-fókuszú ESG (környezetbarát, fenntartható), valamint a bankokat helyettesítő megoldások iránt is, amelyek képesek lehetnek a banki alaprendszerek megújítására. A várakozások szerint a fintech cégek egyre inkább igyekeznek majd adatalapú vállalatokk&eacut e;nt pozícionálni magukat.

„A blokkláncok és kriptovaluták vélhetően továbbra is forró befektetési célpontok maradnak 2022-ben. Eközben az ezekkel foglalkozó cégek a szabályozóktól világos iránymutatásokat várnak, amelyekkel támogathatják és fejleszthetik ezt a területet. Mivel sok bank szembesül az elavult architektúra és technológia korlátaival, várhatóan megnő majd a befektetői érdeklődés az alapvető banki szolgáltatásokat megújító technológiák iránt is” - állapítja meg Simonyi Tamás, a KPMG Pulse of Fintech H2’21 kutatása alapján.

A Fed döntését követően tovább araszoltak felfelé a hosszú hozamok

Az 50 bázispontos kamatcsökkentés után az USA-ban a rövid hozamok kissé mérséklődtek, a hosszabbak viszont tovább araszoltak felfelé a korábbi lokális minimumszintekről. Az emelkedésben közrejátszott, hogy váratlanul csökkent az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma.
2024. 09. 20. 10:30
Megosztás:

Kiemelkedően jó hangulatban zártak az amerikai tőzsdék

A Fed kamatvágása után a három fő amerikai index 1,3% és 2,5%-kal növekedett, az S&P 500 ás a Dow Jones Ipari Átlag rekordmagasan zárt.
2024. 09. 20. 10:00
Megosztás:

Növekedéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek

Pozitívan reagáltak az európai piacok a Fed szerdai 50 bázispontos kamatcsökkentésére, jó hangulatban folyt a kereskedés: a pán-európai Stoxx600 1,4%-os emelkedéssel zárt, ami több mint két hete a legmagasabb zárószint.
2024. 09. 20. 09:30
Megosztás:

Milyen használt autót vesznek most a magyar emberek leginkább?

Augusztusban a DataHouse előzetes adatai szerint 73 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár ez az érték nem éri el a korábbi hónapokban tapasztalt szintet, továbbra is felette van az előző év bármelyik havi forgalmának. A JóAutók.hu várakozása szerint immár szinte biztossá vált, hogy idén megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.
2024. 09. 20. 09:00
Megosztás:

Megszületett a megállapodás az új francia kormány tagjairól

Franciaországnak "vasárnap előtt" meglehet az új kormánya - jelentette be Michel Barnier miniszterelnök csütörtök este, miután bemutatta Emmanuel Macron államfőnek a 38 kormánytag nevét tartalmazó listát.
2024. 09. 20. 08:30
Megosztás:

Egyre kevesebb a nyomtatott napilap

A nyomtatott napilapok példányszáma 15 százalékkal, a hetilapok terjesztési átlaga pedig 17 százalékkal csökkent 2023-ban az előző évihez képest - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 20. 08:00
Megosztás:

3,6 milliárd forint európai uniós forrásból fejleszthetnek Bács-Kiskun vármegyében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből elnyert mintegy 3,6 milliárd forint európai uniós forrásból több település is fejleszthet Bács-Kiskun vármegyében – tájékoztatta vármegyei önkormányzat elnöke az MTI-t.
2024. 09. 20. 07:30
Megosztás:

Árvíz: Mi lesz a nyugdíjakkal és a levelekkel?

A Magyar Posta számára a lakosság kiszolgálása kiemelt fontosságú, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugdíjak és a küldemények megérkezzenek az árvíz sújtotta területekre is - közölte a Magyar Posta csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 20. 07:00
Megosztás:

IPOSZ: a kkv-szektor a magyar gazdaság egyik alappillére

A kis- és középvállalkozások (kkv) az európai és a magyar gazdaság egyik legfontosabb pillérét alkotják - hangsúlyozta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke csütörtökön a Magyar Kézművesség Napja ünnepségen Budapesten.
2024. 09. 20. 06:30
Megosztás:

Szlovéniában idén csökkent a határsértések száma

Szlovéniában az év első nyolc hónapjában 32 002 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 12 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a szlovén belügyminisztérium.
2024. 09. 20. 06:00
Megosztás:

Békekonferencia megrendezését javasolta Madridban a palesztin elnök

Egy újabb, Madridban megrendezett békekonferencia összehívását javasolta a palesztin elnök a spanyol fővárosban tett hivatalos látogatásán csütörtökön.
2024. 09. 20. 05:30
Megosztás:

5%-os önkéntes THM plafon bevezetését szorgalmazza a lakáshiteleknél a kormány

Nagy Márton egyeztetett a Bankszövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője több pontban megfogalmazta kéréseit, javaslatait. Az egyik kérése az a bankok felé, hogy önkéntes alapon 5%-ban maximálják a lakáscélú jelzáloghitelek THM értékét. Emiatt akár 4-7,5 millió Ft-ot is spórolhat egy hiteligénylő.
2024. 09. 20. 05:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája: Színes programmal várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem

Csaknem kétszáz programmal várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetemen (DE) a kutatók éjszakáján, szeptember 27-én.
2024. 09. 20. 04:45
Megosztás:

Csalás a lottóhúzáson - bebuktak az élő húzáson a kamerák mutatják - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy a lottótársaságok ne kerülnének csalási vádak kereszttüzébe olyan játékosok részéről, akiknek éppen azon a héten nem húzták ki a számait. Számos online fórum tele van ilyen bejegyzésekkel és összeesküvés-elméletekkel. Cikkünkben most egy olyan csalásról lesz szó, amely a TV kamerák előtt zajlott, és az egyik legnyilvánvalóbb esetnek számít.
2024. 09. 20. 04:00
Megosztás:

Ismét törvényt sértettek Sebestyén Balázsék

Televíziós műsorok készítéséhez több mint 127 millió forinttal, közösségi médiaszolgáltatók folyamatos működési feltételeinek biztosításához pedig több mint 45 millió forinttal járul hozzá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa támogatási programjai aktuális fordulóiban. A testület ismét megbírságolta a Balázsék című műsorszámot a kiskorúakat védő jogszabályok figyelmen kívül hagyása miatt.
2024. 09. 20. 03:30
Megosztás:

Mi a teendő víz- és árvízkár esetén?

A rendkívüli időjárási események idején megugrik a biztosításkötések száma. Ez a forgatókönyv érvényesült most is, a Netrisknél szeptember második hetében 42 százalékkal több lakásbiztosítást kötöttek, mint a hónap első nyolc napjában. Az extrém időjárás esetén kiemelten fontos a védekezés, a kármegelőzés is - derül ki a Netrisk összeállításából. Az ingatlanbiztosítások általában tartalmaznak alapfedezetet árvízkárokra, de érdemes kiegészítő biztosításokat is kötni ingóságok és egyéb eszközök védelmére. Fontos azt is tudni, hogy az ártéri vagy belvízkárokra a biztosítók jellemzően nem nyújtanak fedezetet.
2024. 09. 20. 03:00
Megosztás:

Ez történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Ahhoz, hogy Magyarország csatlakozzon az eurózónához és bevezessük az eurót a forint helyett, az országnak meg kell felelnie az ún. maastrichti konvergencia kritériumoknak. De mi lesz a nyugdíjakkal, mi lesz a fizetésekkel és a megtakarításokkal, ha az euró felváltja a forintot?
2024. 09. 20. 02:00
Megosztás:

A Groupama Biztosító több százmilliós kárra számít a hétvégi viharok és az áradások következtében

A hétvégi heves viharok és esőzések miatt a Groupama Biztosító már hétfőn megerősítette kárszakértői jelenlétét az ország északnyugati és északi régióiban, így felkészült arra is, hogy segítséget nyújtson azoknak az ügyfeleinknek, akik árvízkárokat jelentenek be.
2024. 09. 20. 01:40
Megosztás:

Túl sok készpénzt dugdosol otthon? Most bajban leszel az új szabály miatt!

Az MNB adatai alapján 2024 júliusában a magyar lakosság 8575,8 milliárd forintnyi készpénzt tartott magánál. Ez az összeg szinte folyamatosan növekedett az elmúlt év során, hónapról hónapra. Ennek azonban jelentős költsége van, mivel az infláció fokozatosan csökkenti a készpénz vásárlóerejét. A Bankmonitor becslése szerint ez a veszteség az elmúlt évben elérte a 344 milliárd forintot. Mi a teendő?
2024. 09. 20. 01:01
Megosztás:

A BABYDOGE és a CATE kilőtt – Vajon a Crypto All-Stars is követi őket?

A héten sem maradtunk jól teljesítő kriptovaluták nélkül.
2024. 09. 20. 00:01
Megosztás: