Lecseréli gázhajtású buszait Kaposvár

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.

Lecseréli gázhajtású buszait Kaposvár

A városvezető a somogyi vármegyeszékhelyen - az első körben 15 jármű megvásárlását biztosító támogatási szerződés aláírása előtt - felidézte: a város nyolc évvel ezelőtt helyezte üzembe a helyi közösségi közlekedésben a sűrített földgázzal, biogázzal üzemelő, 40 tagot számláló autóbuszflottáját, amelyet két elektromos busszal egészítettek ki a közelmúltban.

A zéró emissziós buszok forgalomba állításával, a teljes flotta 2027-ben befejeződő cseréje illeszkedik abba az összetett programba, amellyel 2030-ig Kaposvár "Magyarország egyik, ha nem a legegészségesebb" városa kíván lenni - mondta.

Felidézte: ennek érdekében már korábban bővítették az egészséges életmódhoz való hozzájutás lehetőségét, futó-, sétaköröket építettek, kerékpárutakat hoztak létre, elindult a kaposvári közbringaprogram, ingyenes szűrővizsgálatokat indítottak a városban, s üzembe helyezték az első két elektromos buszt.

A közösségi közlekedés megújítása során az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) keretében az EU és a magyar kormány nettó 6,7 milliárd forintos támogatásának köszönhetően idén év végéig 10 csuklós, 3 szóló és 2 kisebb, midi elektromos buszt szereznek be - fejtette ki.

Szita Károly utalt arra, hogy a flotta teljes cseréjével spórolhat a város, hiszen a tervek szerint a járművek töltéséhez is nagyrészt napelemekből nyert energiát használnak majd fel, így biztosítva a kedvező utazási költségeket.

Ha olcsóbb a buszok fenntartása, akkor olcsóbb a bérlet, a jegy, csökken a veszteség, tágítani lehet a kedvezményes utazók körét is - hívta fel a figyelmet, kitérve arra, hogy Kaposváron jelenleg is ingyen utaznak a nyugdíjasok, és a 6 és alattiak, míg a 6-14 éves korúak havi egy vonaljegy áráért buszozhatnak.

Közölte azt is, hogy egy "minden igényt kielégítő dinamikus menetrendet" vezetnek be, bővítik a járatok számát, s a jövőben olyan helyekre jutnak el helyi járatok a kisebb buszokkal, ahol eddig nem tudták biztosítani a közösségi közlekedés.

Kitért rá: a mostani bejelentés okos buszmegállók létrehozását is támogatja, így a várakozók tudni fogják, mennyit kell még várni, hol jár a buszuk, de akár telefonjukat is tölthetik majd a megállókban.

Nagy Balázs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára közölte: a fejlesztés a 2021/2027-es támogatási időszak uniós és kormányzati forrásából valósul meg. Az IKOP Plusz keretében több mint 4 milliárd eurós - 85 százalékban uniós, 15 százalékban kormányzati - forrás érkezik Magyarországra - nagyrészt a négy leghátrányosabb helyzetű régióba - közlekedésfejlesztésre.

A támogatás a tiszta üzemű városi, elővárosi közlekedés megteremtését, a vasúti és regionális intermodális közlekedési fejlesztést, a biztonságos közúti közlekedés elősegítését szolgálja - közölte.

Újabb záporok enyhítik az aszályt

Folytatódik a kora nyárias, záporos idő, a jövő hét közepéig nagy területen hullhat 20-30 millimétert is meghaladó csapadék, de várhatóan ismét nagyok lesznek a területi különbségek - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 05. 30. 22:30
Megosztás:

Jóvá lett hagyva az EU hibás termékek javítását szorgalmazó jogszabálya

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta azt a jogszabályt, mely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak inkább javítaniuk kell a meghibásodott termékeket azok cseréje helyett - tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.
2024. 05. 30. 22:00
Megosztás:

Az ESG-törvény lehetővé teszi a vállalatok fenntarthatósági szempontok szerinti összehasonlítását

A tavaly elfogadott ESG-törvény azt célozza, hogy a vállalatok környezeti, társadalmi, vállalatirányítási fenntarthatóság alapján objektíven összehasonlíthatók, átláthatók legyenek - hangsúlyozta Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára csütörtökön Balatonfüreden.
2024. 05. 30. 21:30
Megosztás:

Kiemelkedő volt az első negyedév az MBH Bank Nyrt. számára

Jelentős növekedés mellett kimagasló pénzügyi eredményeket ért el 2024. első negyedévében az MBH Bank Nyrt., a mérlegfőösszege csaknem 11 785 milliárd forintra nőtt, amely több mint 1337 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi bázisidőszakit; adózás előtti eredménye elérte a 92,8 milliárd forintot, tőkearányos megtérülése pedig a nemzetközi viszonylatban is kimagasló 30,4 százalékot - közölte az MTI-vel a bank csütörtökön.
2024. 05. 30. 21:00
Megosztás:

Stagnált a munkanélküliség az EU-ban áprilisban

Az eurózónában 6,4 százalékra csökkent a munkanélküliség idén áprilisban a márciusi 6,5 százalékról, miközben az Európai Unióban a ráta 6 százalék maradt - tette közzé az EU statisztikai hivatala, az Eurostat honlapján csütörtökön.
2024. 05. 30. 20:30
Megosztás:

Vegyesen alakul a forint árfolyama csütörtökön

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéshez képest.
2024. 05. 30. 20:00
Megosztás:

Indexemelkedéssel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nyereségbe fordultak zárásra a főbb európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2024. 05. 30. 19:30
Megosztás:

A kedvezőtlen tengerentúli adatok miatt esett a piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 390,31 pontos, 0,57 százalékos csökkenéssel, 68 095,19 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 30. 19:00
Megosztás:

Májusban javult a gazdasági hangulat az EU-ban

Javult a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és az Európai Unióban májusban - derült ki az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) csütörtökön ismertetett felméréséből.
2024. 05. 30. 18:30
Megosztás:

Rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adtak át Tatabányán

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. csütörtökön Tatabányán.
2024. 05. 30. 18:00
Megosztás:

Rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adtak át Tatabányán

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. csütörtökön Tatabányán.
2024. 05. 30. 18:00
Megosztás:

Nőtt a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 22 milliárd forinttal nagyobb összegben, 52 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket emelkedő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 30. 17:30
Megosztás:

Gyenge kezdés a Wall Streeten

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 30. 17:00
Megosztás:

Háromnegyedig vannak töltve a hazai gáztárolók

Meghaladta a 75 százalékot a magyarországi földgáztárolók töltöttsége. A hazai arány a negyedik legmagasabb Európában, a felhasználáshoz mért mutatónk 48 százalék feletti, a harmadik legkedvezőbb a kontinensen - jelentette be csütörtöki Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 05. 30. 16:30
Megosztás:

Online felmérést végeznek az oktatásról

Hatodik alkalommal végeznek online kérdőíves felmérést az oktatásról a szülők, a pedagógusok és az iskolaigazgatók bevonásával - közölte a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtök reggel.
2024. 05. 30. 16:00
Megosztás:

Nőtt a CIG Pannónia adózott eredménye az első negyedévben

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. konszolidált adózott eredménye idén az első negyedévben 765 millió forintot tett ki, ami 59 százalékos növekedés a tavaly ugyanebben az időszakban elért, IFRS 17 szabvány szerinti eredményhez képest - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 05. 30. 15:30
Megosztás:

Az április lassulást hozott az orosz ipari termelésre

Oroszországban az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult az ipari termelés növekedése áprilisban éves összevetésben az orosz statisztikai hivatal közlése szerint.
2024. 05. 30. 15:00
Megosztás:

A pünkösdi volt az eddigi legforgalmasabb hosszú hétvége idén

Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi hosszú hétvégén a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján. A vendégéjszakák száma ezzel 6 százalékkal, a vendégeké pedig 4 százalékkal szárnyalta túl a tavalyi pünkösdi időszakban mért értékeket - ismertette csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
2024. 05. 30. 14:30
Megosztás:

Az idei első negyedév veszteséges volt a Rába számára

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 2024. első negyedévében 191 millió forint nettó veszteséget ért el a tavalyi év hasonló időszakában realizált 992 millió forint adózott nyereséggel szemben - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 05. 30. 14:00
Megosztás:

Hamarosan a hazai autógyártás fellendülése várható

Magyarország a jelenlegi termelés megduplázásával néhány éven belül azon öt ország közé fog tartozni a világon, ahol évente több mint egymillió autót fognak tudni legyártani, de ehhez elengedhetetlen az, hogy a beszállítóipar is tartani tudja a lépést - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.
2024. 05. 30. 13:30
Megosztás: