Lenin eltemetését sürgette az Oroszországi Liberális Demokrata Párt elnökjelöltje

Eljött az ideje, hogy teljesítsék Vlagyimir Iljics Lenin akaratát és az anyja mellé temessék - vélekedett vasárnapi Telegram-bejegyzésében Leonyid Szluckij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) elnökjelöltje és frakcióvezetője.

Szluckij a bolsevik forradalom vezetője halálának 100. évfordulóján osztotta meg álláspontját a kérdésben. Vlagyimir Uljanov (Lenin) bebalzsamozott holtteste a mai napig a moszkvai Vörös téren lévő mauzóleumban, üvegkoporsóban található, az anyja (születési nevén: Marija Alekszandrovna Blank) pedig a szentpétervári Volkovkai ortodox temetőben nyugszik.

Szluckij emlékeztetett rá, hogy maga Lenin is azt akarta, hogy édesanyja mellé temessék el. "Úgy vélem, eljött az ideje, hogy teljesítsük a forradalmár akaratát" - írta a politikus, akinek pártja - melyet 2022-es haláláig Vlagyimir Zsirinovszkij vezetett - az elnevezése ellenére konzervatív politikai irányvonalat képvisel. Szluckij úgy vélekedett, hogy az elhunytak nyugalomba helyezése fontos rítus a keresztények és a civilizált emberek számára.

Szergej Malinkovics, az Oroszország Kommunistái parlamenten kívüli párt központi bizottságának elnöke és elnökjelölt-aspiráns a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette: követelni fogja az orosz parlament alsóházától, hogy Szluckijt a Lenin eltemetésére vonatkozó javaslata miatt fosszák meg képviselői mandátumától. "A párt a házelnöknek címezve követelni fogja, hogy Szluckij képviselőt fosszák meg mandátumától a Lenin újratemetésére vonatkozó megosztó javaslatával kapcsolatban. Az ilyen kijelentések ellentmondanak a társadalmi konszolidáció kurzusának a különleges hadművelet időszakában, ő egy felelőtlen politikus, és végleg el kellene veszítenie az orosz parlamenti képviselői státusát. A kérdést, hogy hol nyugodjon Lenin, már régen eldöntötték, többek között Vlagyimir Iljics rokonai" - mondta Malinkovics.

Mivel Malinkovics pártja nem rendelkezik parlamenti frakcióval, a politikus elnökjelölti bejegyzése Szluckijtól eltérően nem automatikus. A szavazólapra való felkerüléséhez a hónap végéig 100 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie.

Az orosz parlamentben a második legnagyobb frakcióval rendelkező politikai erő, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja képviselői a centenárium alkalmából megkoszorúzták a mauzóleumot. Az eseményen jelen volt Nyikolaj Haritonov, a párt elnökjelöltje. "Lenin egy másik világba távozott, de örökre az emberiséggel maradt, ahol a Föld bolygón először próbált meg egy új világot építeni... amelyben a munka uralkodik, nem a tőke" - hangoztatta Gennagyij Zjuganov pártelnök a megemlékezést követően.

Az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) minapi felmérése szerint az orosz állampolgároknak csak a 30 százaléka véli úgy, hogy Lenint mihamarabb el kellene temetni egy temetőbe. További 27 százalék szintén az elhantolás mellett van, de ezt csak akkor tartja majd esedékesnek, ha eltávozik az élők sorából az a nemzedék, amely nagyra becsüli a politikust. 33 százalék szerint a forradalmár földi maradványainak továbbra is a mauzóleumban a helye.

Oroszországban az elnökválasztást idén három napon át - március 15-én, 16-án és 17-én - tartják majd.

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás:

Komoly fejlesztésbe kezdett a Ganz

Forgógép üzletágában 4,65 milliárd forint értékű technológia fejlesztést indított a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:30
Megosztás:

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a VGP

Eredményes évet zárt a VGP, a cég nettó bérleti díjbevétele 159,1 millió euróra emelkedett tavaly, nyeresége pedig 87,3 millió euróra nőtt - közölte a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:00
Megosztás:

Spórolni kell a gázzal! - az Unió ezt kéri mindenkitől

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.
2024. 02. 28. 12:30
Megosztás:

Ápolni kell az élővilágot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 02. 28. 12:00
Megosztás:

Ausztriában kínálkozó karrierlehetőségek feltérképezése: Teljes körű útmutató magyarok számára

Ausztriában való munkavállalás sok magyar számára vonzó lehetőséget jelent, hiszen nemcsak a közelség, hanem a magasabb bérszintek és a jobb életminőség is csábító tényező. Azonban mielőtt az ember belevágna, érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, a munkavállalás feltételeiről, és felkészülni a kihívásokra.
2024. 02. 28. 11:35
Megosztás:

Katar komoly pénzt ígért Párizsnak - Macron üdvözli a projektet

Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.
2024. 02. 28. 11:30
Megosztás:

Egyre több fogyatékossággal élő ember vállal munkát: Bécsben díjazták a 30 éves Salva Vita Alapítványt

Amikor 1993-ban Dávid Andrea megálmodta a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségéért küzdő Salva Vita Alapítványt, a megváltozott munkaképességű emberek töredéke állt foglalkoztatásban. Azóta ez az arány sokat javult, és ebben kulcsszerepet játszott a civil szféra is. A Salva Vita tevékenységét most külföldön is elismerték: az alapítvány munkatársai Bécsben egyedüli magyar szervezetként vehették át a Zero Project Award 2024 elismerést a 18–29 éves fiatalok integrációját segítő programjukért.
2024. 02. 28. 11:15
Megosztás:

Traktorral vonultak fel Brüsszelben

Hétfőn Brüsszelben, az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben csaknem ezer traktorral vonultak fel ismét az európai gazdák tüntetni, mivel úgy vélik, az Európai Bizottság a hónap eleji tiltakozó akcióik ellenére sem hozott megfelelő intézkedéseket aggályaik eloszlatására.
2024. 02. 28. 11:00
Megosztás:

Tiszta stressz vagy? Akár örülhetsz is neki!

A szervezet nem csak a negatív stresszre reagál: a stressz és a feszültség a mindennapjaink része, ami nyomot hagy a testünkön és a lelkünkön egyaránt. A pozitív stresszt ugyan jól kezeli a szervezetünk, a negatív stressz esetében azonban nem elég csak a testi tünetek enyhítésére koncentrálni.
2024. 02. 28. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás nyitáskor a vezető európai tőzsdéken

Vegyesen nyitották a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 02. 28. 10:20
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 02. 28. 10:00
Megosztás:

A kriptó GameFi játékosok, mint a The Sandbox (SAND), az Immutable X, és a KangaMoon újradefiniálják a Meme Coin piacot

Az elmúlt években a kriptovaluta piac hatalmas mértékben nőtt, és olyan új szakterületek, mint a web 3 játékok és a metaversum nagyobb hangsúlyt kaptak, mint valaha. Kiemelendő, hogy a decentralizált játékplatformok mint a The Sandbox (SAND) és az Immutable X (IMX) kriptovaluták lehetővé tették a játékrajongók számára, hogy játékélményeiket monetizálják, kihasználva a játék közbeni pénzkeresés (Play-To-Earn, P2E) és az NFT-k előnyeit. Ugyanebbe a ligába lépve a KangaMoon (KANG) tovább akarja vinni ezt az innovációt, és egyesített ökoszisztémában kívánja integrálni a Social-Fi-t és a P2E-t, amely kifejezetten a játékrajongóknak szól.
2024. 02. 28. 09:40
Megosztás:

Javarészt gyengültek az ázsiai indexek

A vezető ázsiai tőzsdék többsége gyengült szerdán.
2024. 02. 28. 09:30
Megosztás:

58 000 felett a Bitcoin, 1 millió felett a Green Bitcoin

A Bitcoin árfolyama a cikk írásakor 58 251 dollár, ismét döntögeti a csúcsokat a közelgő áprilisi felezés előtt. A Bitcoin továbbá az aranymetszést is áttörte, így a hype egyre fokozódik.
2024. 02. 28. 09:07
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 28. 09:00
Megosztás: