Lezárult az ötödik OTP Startup Booster Program

Sikeresen zárta az OTP Csoport a startupokkal közös három hónapos pilot időszakot az ötödik Startup Booster Programban. A november 30-án online megrendezett Demo Day záróeseményen 11 startup mutatta be az elmúlt három hónap eredményeit, amelyben az OTP Bank hazai szakterületei mellett az OTP Csoport bolgár, román, szerb, szlovén és ukrán leánybankjai vettek részt. A legnagyobb üzleti potenciált jelentő megoldások éles bevezetésére a Csoport és a startupok folytatódó közös munkájának eredményeként a 2023 januárjában induló hat hónapos roll-out szakaszban kerülhet sor.   

Lezárult az ötödik OTP Startup Booster Program

Az idén ötödik alkalommal elindított OTP Startup Booster Program egy nemzetközi partnerségi kezdeményezés, amelyben a világ minden tájáról érkezett startupok kapnak lehetőséget arra, hogy kölcsönösen előnyös kapcsolatokat építsenek ki az OTP Csoporttal, együtt dolgozhassanak a kelet-közép-európai pénzügyi szektor vezető szereplőivel, és esélyt kapjanak vállalkozásaik fejlesztéseinek gyakorlati alkalmazására. A program célja, hogy az OTP Csoport és a fejlődő vállalkozások célorientált, üzleti fókuszú, hosszútávú partnerségével születhessenek újabb innovatív megoldások.

A pályázatok fókuszában most is az ügyfélélmény növelése, a digitális fejlődés és a hatékonyságnövelés állt. Kiemelt figyelmet kapott a termékek és szolgáltatások hatékonyságának optimalizálása, hogy a felszabadítható extra kapacitást új, értékteremtő projektekbe fektethessék. Idén a program egy új területtel is bővült: az alapvető banki termékeken kívül már fenntarthatósági, illetve agrár témakörben is lehetett jelentkezni.

A programra az idei évben 55 országból összesen 256 pályázatot nyújtottak be Új-Zélandtól Észtországig. A tesztidőszakot kilenc országból érkezett 11 startup teljesítette.

„Az OTP Startup Booster Program 2017-es indulása óta nagy fejlődési utat jártunk be. Mostanra több mint 1600 érett fázisban lévő vállalkozással vizsgáltuk meg az együttműködés lehetőségét, és az egységes módszertannak köszönhetően ma már az OTP Csoport minden tagországa csatlakozhat a programhoz. A csoportszintű tudásmegosztással tovább erősíthetjük és bővíthetjük partnerkapcsolatainkat, ezáltal pedig a teljes kelet-közép-európai régióban kínálhatunk a hatékonyságot fokozó és az ügyfeleink igényeit még jobban szolgáló innovatív megoldásokat” –nyilatkozta Csányi Péter, az OTP Bank Digitális Divíziójának vezetője. 

A pilot szakasz 2022. szeptember 5-én indult és november 25-ig tartott, az OTP Csoport hat érintett tagországa is részt vett a kiválasztott projektek fejlesztésébe.

„Ez a második év, hogy nemzetközi szinten indítottuk el a programot. Idén több országból köszönthettük a jelentkezőket, mint tavaly, és újabb külföldi leánybankjaink kezdhették meg a tesztidőszakot a kiválasztott startupokkal. A bankszakmai és szervezeti igények mellett minden évben az aktuális gazdasági-társadalmi kihívásokra helyezzük a hangsúlyt, ezért idén a bankon túlmutató, fenntarthatósági célokat szolgáló pályázatokat is vártunk. Büszke vagyok arra, hogy a csapatoknak sikerült a nyelvi akadályokat, időbeli és távolsági nehézségeket is leküzdve értéket teremteni” – emelte ki Fischer András, az OTP Bank Innovációs Igazgatóságának vezetője.

A Demo Day esemény bevezető előadását Payal Dalal, a Mastercard Center for Inclusive Growth központ társadalmi hatásért és nemzetközi piacokért felelős alelnöke tartotta a jelenlegi, felgyorsult világunkat meghatározó innovációs lehetőségekről, illetve azok társadalmi vonatkozásairól. A startupok prezentációit a nézőkön kívül kilenc főből álló szakértői csoport értékelte. Ők a programban részt vevő leánybankok és az OTP Csoport szakterületeinek vezetőiből, illetve a program külső partnereinek képviselőiből álltak.

A 2022-es Demo Day-en a startupok a két szponzori díj mellett a közönségdíjért is versenybe szálltak. A közönségdíjat az a csapat kapta, amelynek a prezentációjára a legtöbb szavazat érkezett a körülbelül 500 főt számláló közönségből. Az OTP Csoport kiemelt hangsúlyt helyez a közös értékek támogatására, ezért a közönség körében megszavazott legnépszerűbb startup által választott nonprofit szervezetnek 500 000 Ft támogatást biztosít a közönségdíjas csapat nevében.

Az OTP Startup Booster Program 2022-es díjazottjai:

-    A Cogo nyerte el a KiwiTech Global Innovation Award díjat,
-    az AWS (Amazon Web Services) Most Promising Startup díját az Agremo kapta,
-    a közönség pedig a deskbirdnek szavazta meg a legjobb ötletért járó díjat.

Az OTP Startup Booster Program 2022-es résztvevői:

-    Az Agremo megoldása egy egyedülálló mesterséges intelligencia, amely drón- és műholdképek segítségével hatékony és objektív szántóföldi és terményismeretet tesz lehetővé.

-    A Cogo termékeivel a vállalkozások és ügyfelek a banki tevékenységükhöz kapcsolódóan nyomon követhetik CO2-kibocsátásukat, és mérhető lépéseket tehetnek annak csökkentése érdekében.

-    A deskbird csapata olyan kulcsrakész irodai menedzsmentfelületet kínál, amelynek segítségével mérhető, kezelhető és optimalizálható az iroda kihasználtsága.

-    Az Ender Turing mesterséges intelligencia alapú felülete pénzügyi szolgáltatók, távközlési és közintézmények értékesítési és ügyfélszolgálati csapatainak hívásait, csevegéseit és e-mailezését elemzi, valós idejű visszajelzést ad az alkalmazottaknak és vezetőknek.

-    A GetMonety a tinédzserek és fiatal felnőttek számára kínál edukációs platformot a pénzügyi termékek céljairól és használatáról.

-    A Mclimate olyan IoT megoldást kínál, amelynek segítségével régi épületek tehetőek „okossá”, javítva az energiahatékonyságot, csökkentve a karbonkibocsátást és a karbantartási költségeket.

-    A RegSearch egy szabályzatkezelési rendszer, amely összekapcsolja a külső és csoportos szabályozásokat a belső szabályzatokkal, így gördülékenyebbé téve a jogi megfelelőség, a riporting és egyéb üzleti folyamatokat.

-    A Soleadify adatainak köszönhetően a vállalatok képesek lehetnek a kockázatok előrejelzésére és a lehetőségek feltérképezésére, valamint az ellátási láncok, a biztosítási, a hitelezési és a magánpiaci folyamatok automatizálására.

-    A White Label Loyalty platformja a tranzakciók és tevékenységek gamifikációjával segít jobban megérteni az ügyfeleket és növelni az ügyfélélményt.

-    A yieldsApp egy mezőgazdasági mesterséges intelligencia alapú platform, amely előre jelzi és diagnosztizálja a kártevőket, a betegségeket, a talaj egészségét, a tápanyag-rendellenességeket, javaslatokat fogalmaz meg közvetlenül a gazdálkodóknak.

-    A Zuko egy űrlapelemző szoftver, amely több platformon átívelő viselkedési elemzéssel javítja a konverziós arányt, és ezzel hozzájárul az ügyfelek megtartásához és új ügyfelek megnyeréséhez.

A három hónapos pilot időszak során a cégek az OTP Csoport mentorain kívül a program külső partnereitől is jelentős szakmai támogatást kaptak – a 11 vállalkozás összesen 21 mentorral találkozhatott és 78 személyre szabott mentoring alkalmon vett részt. Az ötödik Startup Booster Program utolsó szakaszában, a 2023. januárban induló hat hónapos roll-out szakaszban a tesztidőszak sikeres projektjeit a vállalatok és az OTP Csoport tagjai a közös munka folytatásaként az ügyfelek rendelkezésére bocsátják, vagy belső folyamataikba integrálják.

Az érdeklődő innovatív vállalkozások a www.otpstartup.com weboldalon tájékozódhatnak a Csoporttal való további együttműködés lehetőségeiről.

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás:

Romániában tavaly 17,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 03. 15:30
Megosztás:

Az erős szél miatt fakidőlések nehezíthetik hétvégén a közlekedést

A meteorológiai előrejelzések alapján már pénteken megerősödhet több térségben is szél, de szombaton gyakorlatilag az egész ország területén viharos, minimum 70 km/órás széllökésekre számíthatnak a közlekedők - figyelmeztet a közútkezelő.
2023. 02. 03. 14:30
Megosztás:

Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési határidő, február 15-e előtt online nyílt nappal várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), amelyet élőben követhettek az NKE hivatalos Facebook-oldalán február 2-án.
2023. 02. 03. 14:00
Megosztás:

A napokban érkeznek az emelt pedagógusbérek

A napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan 10 százalékkal megemelt fizetésüket, ami a harmadik 10 százalékos béremelés 2020 óta - tudatta a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 13:30
Megosztás:

Nőtt az innovációt végre hajtók száma a nagyobb cégek körében

A közepes és nagyvállalatok körében a második félévben nyolc százalékponttal több cég jelezte 2022 első félévéhez képest, hogy a felmérést megelőző két évben bevezetett új terméket vagy szolgáltatást, illetve jelentősen javított azok minőségén - közölte a K&H legújabb, tavalyi második felmérése alapján az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 13:00
Megosztás:

Januárban kimozdult a mélypontról a használtautó-import

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól - közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 12:30
Megosztás:

Lendületes erősödésnek indult a kínai szolgáltatóipari szektor

Lendületes erősödésnek indult januárban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye a Caixin gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált eredménye alapján.
2023. 02. 03. 12:00
Megosztás:

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 11:30
Megosztás:

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 02. 03. 11:00
Megosztás:

Jóval többet költhetnek és drágább ingatlanban lakhatnak a csődben lévők

A kormány 21 százalékkal megemelte a magáncsőd alatti kifizetések, illetve kötelezettségek felső összeghatárát. Ennek megfelelően a bankszámla-szerződéseket is módosítani kell a bankoknak az adós kezdeményezésére. Az ilyen adósok az eddiginél sokkal drágább ingatlanban is lakhatnak ezután – írja a Bank360.hu.
2023. 02. 03. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az előző nap erőteljes erősödése után.
2023. 02. 03. 10:00
Megosztás:

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól.
2023. 02. 03. 09:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen - közölte Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.
2023. 02. 03. 09:00
Megosztás:

Roszatom - bővül az északi hajózási út forgalma

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy.
2023. 02. 03. 08:30
Megosztás:

Hazai forrásból is fejleszti úthálózatát Szolnok

A Véső úti sporttelep és strand megközelítését megkönnyítő útfejlesztés mellett egy újabb körforgalom is elkészült a Tisza-parti város ezen részén 727,5 millió forint hazai forrásból - közölte Szalay Ferenc(Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2023. 02. 03. 08:00
Megosztás: