Magyar egészségpiac: Az öngondoskodás egyre nagyobb szerephez jut

Nagyot nőttek az elmúlt egy évben a magánegészségügyi ellátások árai, ezzel egyidőben pedig folyamatosan emelkedik az öngondoskodási hajlandóság. A vékonyabb pénztárca felértékeli az egészségpénztárak szolgáltatásait.

Magyar egészségpiac: Az öngondoskodás egyre nagyobb szerephez jut

Magyarországon az egészségügyi kiadások mintegy harmadát magánforrásból finanszírozzák. Ebben nem csak regionális szinten, de Európában is az élbolyba tartozunk. Mit jelent ez a magyar társadalom egészségügyi ellátására nézve? Nem sok jót. Támogatás híján a költségek oroszlánrészét zsebből fizetik a betegek. Egyre mélyebben kell azonban belenyúlni, hiszen a leggyakrabban igénybe vett vizsgálatok árai Budapesten átlagosan 13,6 százalékkal, vidéken pedig 36,5 százalékkal emelkedtek 2023 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Vannak olyan területek, ahol a drágulás még szembetűnőbb: a fővárosban az endokrinológiai konzultációkért megközelítőleg negyven százalékkal többet, 22 ezer forint helyett 31 ezer forintot kell kifizetni*.

Dr. Váradi Pétertől, a Prémium Egészségpénztár vezető stratégai tanácsadójától tudjuk, hogy a háztartások évente több, mint ezer milliárd forintot költenek egészségcélra. Ennek nagyjából a felét teszi ki a magán járó- és fekvőbeteg ellátás, az egynapos műtétek, a fogászat, a diagnosztika (labor, ultrahang, CT, MRI) és szűrővizsgálatok. A másik felét a gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz boltokban hagyják a betegek.

Nagyon mennek az egészségpénztárak

Az egészségfinanszírozási piac legnagyobb szereplői itthon az egészségpénztárak. Ezek közül csak a Prémium több, mint 320 ezer taggal rendelkezik. Nem véletlenül. Az egészségügyi kiadások egészségpénztárakon keresztül történő finanszírozásával jelentősen csökkenthetjük költségeinket. A szolgáltatók közül sokan adnak eleve kedvezményeket a tagoknak, nem beszélve az állami adókedvezményről, melyet a pénztári befizetések után érvényesíthetünk akár évi 150 ezer Ft erejéig. 

A Prémium Egészségpénztár adatai is igazolják az erősödő öngondoskodási hajlandóságot, hiszen náluk is folyamatosan nő az egyéni díjat teljesítők száma, a tavalyi év ugyanezen időszakához képest most 12 százalékkal többen fizetnek be. Ráadásul nem csak a számosságuk ugrott meg, hanem a befizetések összege is átlagosan 24 százalékkal magasabb. A trend egyre gyorsuló, májusban már több, mint harminc százalékkal nagyobb összeg érkezett a Prémiumnál vezetett egészségszámlákra.

Az öngondoskodás kiterjeszthető

Sokak által kedvelt megoldás egészségbiztosítási szolgáltatás előfizetése. Segítségével kevésbé lesz fájó, ha a váratlanul magánorvosi ellátásra lenne szükség, hiszen nem kell a pénztári vagy egyéb magtakarításainkhoz nyúlnunk, a doktort a biztosító fizeti. Kínálnak erre megoldásokat az egészségpénztárak is.  

A Prémiumosok közül nem kevesebb, mint 180 ezer előfizetőt számlál a legalacsonyabb havidíjú (185 Ft/hó) Védőháló elnevezésű csomag, de a magasabb árkategóriájú termékek is kedveltek. A tagok egy része ugyanakkor nem csak magáról szeretne gondoskodni, hanem családtagjairól is. Így lehetséges az, hogy a Védőhálóra jogosultak 17 százaléka a hozzátartozójának veszi meg a szolgáltatást, a Pajzs prevenciós csomag 4200 előfizetőjéből ez az arány 21 százalék, az akár korlátlan járóbeteg ellátást biztosító Prémium Egészség Standard és Deluxe csomag tulajdonosai esetén pedig 25 százalék.

*Forrás: Prémium Betegellátási Index

Az összehasonlítás alapja: A 2022 első negyedévi/2023 első negyedévi átlagárak a leggyakoribb ellátások tekintetében.

Ambiciózus nemzetközi együttműködést kötött a Lidl és a WWF

A Lidl, az egyik legnagyobb kiskereskedelmi vállalat és a WWF, a világ egyik legnagyobb független természetvédelmi szervezete bejelentette, hogy egy új, ötéves, 31 országot átfogó nemzetközi és stratégiai partnerséget indít. A WWF-fel való hosszú távú kooperáció a Lidl értékláncát érintő közös együttműködésre fókuszál, hogy segítsen korunk globális ökológiai kihívásainak kezelésében és hogy minél több háztartás számára legyen elérhető a fenntarthatóbb kínálat. A partnerek szorosan együttműködnek a természettel összhangban lévő, a bolygónk határait tiszteletben tartó működési modellek előmozdításában.
2024. 06. 29. 18:00
Megosztás:

A magyar okosmérők kétharmada már az E.ON ügyfeleinél üzemel

Mintegy 165 ezer okosmérő telepítését fejezték be június végével az E.ON szakemberei a Dunántúlon és Pest vármegyében egy Európai Unió által finanszírozott beruházás keretében. A legmodernebb készülékek részben a családi otthonokba és egyéb ingatlanokba, részben ipari, vállalati létesítményekbe kerültek.
2024. 06. 29. 17:00
Megosztás:

Tovább lassult az árak emelkedése az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a személyi fogyasztási kiadások (PCE) árindexe stagnálást jelzett áprilisához képest. A fizikai termékek árai 0,4%-kal csökkentek, a szolgáltatások árai pedig 0,2%-kal emelkedtek. Ez jelentős előrelépés az előző havi összesített 0,3%-os növekedéshez képest. Az élelmiszerek és az energia nélkül számított maginfláció havi szinten 0,1%-ra lassult az áprilisi 0,3%-kal.
2024. 06. 29. 16:00
Megosztás:

Olcsóbbak az idénygyümölcsök tavalyhoz képest

Olcsóbbak az idénygyümölcsök tavalyhoz képest, a zöldségek nagy része sem drágult a nagybani piacok árai alapján - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében.
2024. 06. 29. 15:00
Megosztás:

Nem bízzák a véletlenre a nyaralást a magyarok

A magyar lakosság háromnegyedének már a jó idő beköszönte előtt volt utazási terve az idei évre és azt is előre tudják, miből fizetik a nyaralást - derült ki az MBH Bank legfrissebb reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság üdülési és az ahhoz kapcsolódó pénzköltési szokásait vizsgálta.
2024. 06. 29. 14:00
Megosztás:

Korszerűsítik a bonyhádi piacot 410 millió forintos támogatással

Korszerűsítik a piacot Bonyhádon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 410 millió forintos támogatásával - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2024. 06. 29. 13:00
Megosztás:

A CSOK Plusz érdeklődők harmada piaci hitelt is igényel lakáscélja megvalósításához

A CSOK Plusz támogatott kölcsön összege akár 50 millió Ft is lehet. Ettől függetlenül a Bankmonitor kalkulátorán keresztül igénylők több, mint harmada még piaci hitelt is felhasznál lakáscélja megvalósításához.
2024. 06. 29. 12:00
Megosztás:

Emeletes KISS vonatok karbantartástámogatására írt alá szerződést a Stadler

Karbantartástámogatás nyújtására vonatkozó megállapodást kötött a Stadler Magyarország Kft. a MÁV VAGON Kft-vel. A szerződés keretén belül a Stadler 40 darab emeletes KISS motorvonat tervszerű karbantartásában és hibajavításában működik közre munkatársaink, beleértve a szükséges alkatrészek biztosítását, illetve az esetleges balesetes javításokat is. Ennek megfelelően a MÁV-START által üzemeltetett Stadler járművek is megkapják a magas rendelkezésre álláshoz garanciát jelentő gyártói szakfelügyeletet.
2024. 06. 29. 11:05
Megosztás:

Európának vissza kell térnie a növekedési pályára

Az európai gazdaság lemaradt a versenytársaitól és vissza kell térnie a növekedési pályára, ehhez a versenyképesség növelésén keresztül vezet az út - mondta Fredrik Persson az Európai Munkaadói Szövetség, a BusinessEurope egy csütörtöki zártkörű sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 06. 29. 10:00
Megosztás:

Az Ethereum DeFi-t felforgató kripto AI tokenek, amelyek 3000%-os megtérülési potenciállal rendelkeznek

Az elkövetkező években a kripto AI piac hatalmas részt fog elhódítani az értékből más digitális eszközöktől. Az Uniswap (UNI) és az Aave (AAVE) két legnagyobb Ethereum DeFi projekt a kriptoiparban, és platformjaik már most is rendelkeznek olyan AI-funkcionalitásokkal, amelyek révén 3000%-os növekedést érhetnek el.
2024. 06. 29. 09:00
Megosztás:

A Solana árfolyam előrejelzései pozitív irányba fordulnak, mivel az SOL ETF felhajtást kelt; a DTX Exchange (DTX) megelőzi a zkSync-et (ZK) és eléri a 10,000 tartót

Miután a Bitcoin ETF-ek már megjelentek és az Ethereum ETF-ek hamarosan elindulnak, a kripto közösség most fel van lelkesülve a SOL ETF hírével, és az rajongók arra számítanak, hogy ez hatással lesz a Solana árfolyamára.
2024. 06. 29. 08:00
Megosztás:

Változás jöhet a bankpiacon: Bővülhet a pénzintézetek zöld termékpalettája

Július elején ismertetik azt az új uniós akciótervet, melynek keretében vállalkozások és háztartások is igényelhetnek támogatást új és akár használt elektromos autók vásárlására is. A money.hu és a Használtautó.hu szakértője utánajárt, hogy melyek a jelenleg legfelkapottabb villanyautók a piacon és milyen változást hozhat a finanszírozásban egy új vásárlásösztönző program bevezetése.
2024. 06. 29. 07:00
Megosztás:

Tovább mérséklődött a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. március és május közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 745 ezer fő volt, 41 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 108 ezer fő volt, 7 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 8 ezerrel, 61 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 75,1%-ra emelkedett március-május között. Egy éve 74,5%-on, a megelőző három hónapban 74,9%-on állt a mutató.
2024. 06. 29. 06:00
Megosztás:

Újdonság Magyarországon: online előzetes hitelbírálattal is vehetünk lakást

A lakásvásárlás kockázatait jelentősen csökkentő előzetes hitelbírálat Magyarországon először már online is elérhetővé vált az ingatlan.com felületein. Három meghatározó hazai nagybank egy online kitöltött adatlapon benyújtott előzetes hitelbírálat eredményeként egy-két napon belül hivatalos banki előminősítést ad vissza a lakásvásárlók számára. Ezzel az innovatív megoldással a vevők egyszerűen, gyorsan és kényelmesen mérhetik fel a hitelképességüket még az adásvételi szerződés aláírása vagy a foglaló letétele előtt. Így jelentősen csökkenthetők azok a pénzügyi kockázatok, ami akár a több millió forintos foglaló elvesztésével is járhat.
2024. 06. 29. 05:00
Megosztás:

Mennyit dolgoznak a diákok egy fesztivál hetijegyért?

A nyári zenei fesztiválok sok diáknál, egyetemistánál számítanak kötelező programnak. Sokan diákmelóval keresik meg a nyári kikapcsolódásra valót, ezért nem mindegy, mennyit kell kiadni egy-egy fesztiválbérletért. A jelenleg elérhető árak szerint az EFOTT kínálja a legolcsóbb lehetőséget a belépésre, míg a legdrágábban a Szigetre lehet bejutni. A magyar fiatalok átlagosan 39 312 forintot költenek egy fesztiválon – azt is megnéztük, mi jön ki ebből az összegből.
2024. 06. 29. 04:00
Megosztás:

Kripto milliomosok legjobb választásai: Az APORK egyedi "Conquer To Earn" mechanizmussal töri át a mémteret, a White FET és a NOT vezeti a piaci rallyt

Az elmúlt hetekben sok altcoin tapasztalt ingadozó teljesítményt. A Bitcoin, amely korábban vezette a rallyt, elvesztette irányítását a bullish mozgás felett. Azonban olyan vezető altcoinok, mint a Fetch.ai és a Notcoin, elkezdtek felépülni a medvepiaci összeomlás után.
2024. 06. 29. 03:00
Megosztás:

Lakossági, vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatás indul

Magyar ingatlantulajdonosoknak nyújt vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatást a Daikin Hungary Kft.
2024. 06. 29. 02:00
Megosztás:

Így csalnak a gépi lottóhúzásnál - kamera leplezte le a lottócsalást!

Nincs olyan pillanat, amikor ne érnék csalási vádak valamelyik lottótársaságot azok részéről, akiknek éppen az adott héten nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találhatunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket és összeesküvés-elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk be, amely ráadásul a TV kamerái előtt történt.
2024. 06. 29. 01:00
Megosztás:

A vírusos PEPE rivális a középpontba kerül, miközben az Avalanche tulajdonosok okos lépést tesznek

A kriptovaluta piacon a volatilitás tönkreteheti vagy felvirágoztathatja a befektetéseket. Fellendítheti a portfóliódat vagy lecsökkentheti a tőkédet. De a tapasztalt befektetők elsajátították a művészetét annak, hogyan győzzék le a volatilitást azzal, hogy kutatásokat végeznek új, izgalmas projektekről, és tudják, mikor kell kilépni a volatilis érmékből.
2024. 06. 29. 00:30
Megosztás:

A kriptósok szeme kipattan ettől az előértékesítéstől

Az előértékesítés alatt gyűjtött közel kétmillió dollár jól mutatja, hogy a DICE mekkora figyelmet kapott. Nem csoda, hogy máris szárnyra kaptak olyan pletykák, melyek szerint ez lehet az egyik legnagyobb GameFi projekt.
2024. 06. 29. 00:01
Megosztás: