Magyar fejlesztés segíthet a szennyvíz hasznosításában

Évtizedek óta halljuk, hogy a víz értékes, vízkészleteinkre vigyázni kell. Háztartásunkban is meg kell ragadnunk minden módot arra, hogy a lehető legkevesebbet használjunk belőle, illetve ami tud, az újrahasznosuljon. Erre kínál alternatívát a házi biológiai szennyvíztisztító berendezés, amely diszkrét jelenlétével a csatornázatlan ingatlanokon nemcsak hogy kiváltja az emésztő funkcióját, de működési mechanizmusa révén megspórolhatjuk a szippantás magas költségeit, és a tisztított szennyvizet kertünkön belül újra is hasznosíthatjuk.

Magyar fejlesztés segíthet a szennyvíz hasznosításában

Az elmúlt időszakban sok család döntött úgy, hogy városi otthonát hátrahagyva a természethez közelebbi lakhatási megoldást keres, népszerűek lettek a külvárosi kertes házak és a tanyák. Bár a városban lakók megszokhatták, hogy szennyvízcsatorna többnyire rendelkezésre áll, mégis szerte az országban sok helyen, kisebb-nagyobb településeken, falvakban ez még nem megoldott, és az ingatlanokban termelődő szennyvíz egy „emésztőgödörbe” kerül.

„Sajnos azért, hogy kevesebb alkalommal kelljen ezeket az emésztőket kiüríteni, elterjedt az áteresztő megoldások kiépítése, amelyek csupán a szilárd anyagokat zárják el, a folyékonyaknak szabad utat engednek. Ez rendkívül káros hatással van a környező talaj minőségére, és nemcsak a gödör közvetlen közelében, hanem viszonylag nagy sugarú körben, a kutakról nem is beszélve” – hívta fel a figyelmet Krasznói Anna, az ÖkoTech-Home Kft. ügyvezetője.

Fókuszban a fenntarthatóság és a környezetvédelem

Ma már az élet számos területén egyre többen fordítanak figyelmet a környezetvédelemre. A gyártók és forgalmazók termékeik csomagolóanyagait és azok összetételét is olyan irányban igyekeznek fejleszteni, hogy az egyre szigorúbb környezetvédelmi szempontoknak megfeleljenek. A lakosság körében pedig, amellett, hogy folyamatosan terjed a szelektív hulladékgyűjtés, az ökolábnyom csökkentése és a hatékony vízgazdálkodás is előtérbe kerül.

„Szennyvíztisztító berendezés telepítésével az ingatlantulajdonosok egy egyszeri beruházást követően függetlenek maradhatnak a folyamatosan növekvő csatornaszolgáltatási költségektől, sőt, részben a közüzemi víz díjának növekedésétől is. A víz újrahasznosításával jelentősen csökkentik a felesleges pazarlást, egyben a környezeti terhelést is” – tudtuk meg Krasznói Annától.

Nincs szükség szippantásra! Egy lépés az önellátás felé

Az ÖkoTech-Home Kft. saját szabadalmú, Esztergomban gyártott, Construma-díjas biológiai szennyvíztisztító berendezései tíz éve találhatók meg a hazai piacon. Egyedi, iszapzsákos technológiájuknak köszönhetően egyáltalán nincs szükség szippantásra. Sokan pont ezért, az önellátás miatt kezdenek el keresgélni a lehetőségek között.

A szabadalommal rendelkező biológiai szennyvíztisztító hatásfoka kedvezőbb az előírt értékhatároknál. A kommunális szennyvíz a megtisztítás után helyben újrahasznosítható, legcélszerűbben a növények gyökérzónás öntözésére. Az iszapzsákban összegyűlt iszap pedig komposztálást követően a kert talaját gazdagíthatja értékes tápanyagokkal.

A tisztított szennyvíz helyben történő felhasználását támogatja egy 2020-as EU-s rendelet is, a vízhiányra hivatkozva. Ugyanis a csatornával elvezetett szennyvíz tisztítás után általában a Dunába kerül, ahonnan a Fekete-tengerbe jut, miközben a Kárpát-medencében egyre nagyobb gondot okoznak az aszályos időszakok.

Amennyiben a vízzel nem öntözünk, úgy sóderágyban elszikkasztható, ilyenkor is a helyben lévő, felszín alatti vízkészletet javítja. „Ha pedig a szennyvíztisztítóval egy meglévő betonemésztő kerül kiváltásra, amely vízzáró, az fertőtlenítést követően felhasználható esővíz gyűjtésére, locsolási célra” – hangsúlyozta a szakember.

Milyen költségekkel kell számolni a szippantás, és milyenekkel a biológiai szennyvíztisztítás esetén?

Egy átlagos, 4-5 fős háztartás napi szennyvíztermelése 400-500 liter, ami havonta 12-15 m³ elszállítandó szennyvizet ad ki. Az emésztők méretei változatosak, 6-10 m³-esek, így a szippantós autó kapacitásától függően havi két fordulóval tudnak elszállítani ilyen mennyiséget. Egy szennyvíztisztító telep közelében fekvő településen elképzelhető, hogy 1 forduló költsége 8.000-10.000 forintból is kijön, mely így havonta 16.000-20.000 forintot jelent, de az átlagos költséggel számolva, fordulónként 30.000-40.000 Ft is lehet.

Míg Biatorbágyon 12.937,50 Ft-ba kerül egy forduló, így havonta 25.875 Ft, évente 310.500 Ft a szippantás költsége, Dunabogdányban ugyanez 30.403 Ft/forduló, havonta 60.806 Ft, évente pedig 729.672 Ft-ra rúg.

„Megkeresett minket Imre Kajászóról, aki ki szerette volna váltani a meglévő 12 köbméteres emésztőjét, ahol a szippantást havonta kétszer kellett megoldani, ez havi szinten 19.896 Ft-ot jelentett. Vásárolt egy szennyvíztisztító készüléket, a befektetése 3 év alatt térült meg. Ugyanígy, kevesebb mint 3 éven belüli megtérülést értek el kecskeméti ügyfeleink is egy egyedi adottságú telken, Écsen pedig különösen magas volt a szippantás havidíja, így a saját készülék működtetése másfél év alatt visszahozta a ráfordított költséget” – osztja meg velünk az adatokat Krasznói Anna.

Hiába szennyvíz, mégsem büdös

A biológiai szennyvíztisztító berendezés környezetében megfelelő működés esetén nincs kellemetlen szaghatás, mivel a folyamatos levegőztetés miatt a szennyvíz nem indul rothadásnak, mint az emésztőgödrökben, vagy a nem levegőztetett rendszerekben.

„A biológiai szennyvíztisztító elsősorban lakossági szennyvíz tisztítására készült. Ebbe beletartozik a WC-ből származó összes szennyvíz (feketevíz), valamint a háztartás egyéb folyékony hulladékai a tisztálkodásból, a takarításból, a mosásból, a mosogatásból stb. (szürkevíz). Ezeket a szennyvíztisztító újrahasznosítható vízzé alakítja” – fejtette ki az ÖkoTech-Home Kft. ügyvezetője.

Nem érdemes késlekedni

A szennyvíztisztító berendezések engedélyezésének feltételei, valamint létesítési szabályai településenként eltérőek lehetnek. Azokban a városokban, falvakban, ahol a csatornázást a közeljövőben tervezik megvalósítani, az engedélyezés akadályokba ütközhet. Éppen ezért érdemes mielőbb tájékozódni a lehetőségekről, és helyszíni felmérést követően a megvalósítást sem halogatni.

„A berendezés a közműves szennyvíztisztítással egyenértékű környezetvédelmi megoldást biztosít. Egyszerű a beszerelése és a működtetése is. A beszerelés csak néhány órát igényel, a működtetést pedig bárki elsajátíthatja. Alacsony a beruházási és a fenntartási költsége, a szennyvíztisztító legyártása és üzembe helyezése nem haladja meg egy központi csatornavezetékre való csatlakozás átlagos költségeit” – ismertette Krasznói Anna.

Az ÖkoTech-Home Kft. szolgáltatásai között a berendezés karbantartása és szervizelése is szerepel, ezzel hosszú távú, gondtalan alkalmazást biztosítva ügyfeleiknek.

Kihirdette az idei díjazottjait a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület idén is díjakat ad át az agrárgazdasági digitalizáció terjesztésének elismeréseképp - közölte a társaság az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 09. 07:00
Megosztás:

Kevesebb német vállalat aggódik a jövője miatt

Januárban kevesebb németországi vállalat érezte úgy, hogy működése veszélyben van, mint a múlt év utolsó hónapjában - derült ki az ifo gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felméréséből.
2023. 02. 09. 06:30
Megosztás:

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2023. 02. 09. 06:00
Megosztás:

Megemelt összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Magyar Olimpiai Bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar versenyzők felkészülését
2023. 02. 09. 05:00
Megosztás:

Deloitte: Stabil a régiós bankpiac

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 02. 09. 04:05
Megosztás:

Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre!

Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon az adott hónap során jóváírásra kerül majd a havi nyugdíj 2023-ban.
2023. 02. 09. 03:00
Megosztás:

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 09. 02:00
Megosztás:

Csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése tavaly az utolsó negyedévben

A műtrágya-értékesítés volumene tavaly az utolsó negyedévben 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, növényvédő szerekből pedig 54 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint 2021 utolsó három hónapjában - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.
2023. 02. 09. 01:30
Megosztás:

Háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt. a fiókhálózatának adatai alapján az MTI-t közleményben szerdán.
2023. 02. 09. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 09. 00:01
Megosztás:

Londonba utazik szerdán az ukrán elnök

Londonba látogat szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyebek mellett az ukrán katonáknak nyújtott nagy-britanniai kiképzési program jelentős bővítéséről tárgyal Rishi Sunak brit miniszterelnökkel - közölte szerda délelőtt Sunak hivatala.
2023. 02. 08. 23:30
Megosztás:

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt, a parlamentnek október 1-jéig módosítania kell a jogszabályt - közölte szerdán a Vecernji List című horvát napilap.
2023. 02. 08. 23:00
Megosztás:

Elvitték a Skandináv lottó főnyereményét

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 8-án megtartott 5. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 02. 08. 22:30
Megosztás:

A lengyel jegybank nem változtatott az alapkamaton

A lengyel központi bank kamatalakító monetáris bizottsága szerdán már az ötödik egymást követő alkalommal tartotta 6,75 százalékon az irányadó referenciakamatot.
2023. 02. 08. 22:00
Megosztás:

Leállította a Duna-Odera-Elba csatorna projektjét a cseh kormány

Megszüntette a Duna-Odera-Elba csatorna tervezett megépítésével kapcsolatos területek zárolásáról hozott korábbi döntéseket a cseh kormány - közölte Martin Kupka közlekedési miniszter szerdán Prágában.
2023. 02. 08. 21:30
Megosztás:

A közép-kelet-európai bankpiac ellenállónak bizonyul a turbulens makrogazdasági környezettel szemben

A Deloitte bemutatta a közép-kelet-európai banki fúziókról és felvásárlásokról szóló tanulmányát, melyet immár ötödik éve készít el. A közép-kelet-európai (KKE) bankpiac számos kihívással szembesült az elmúlt években, ideértve a COVID-19 járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet. A KKE bankszektor kiemelkedően stabilnak bizonyul a kihívásokkal szemben, és a konszolidált mérlegfőösszeg ezekben az időszakokban is növekvő pályán maradt. A Deloitte szakértői szerint azonban a jelenlegi magas inflációs környezet hátrányosan érintheti a jövőbeli növekedési kilátásokat, amennyiben tartósan negatív hatása lesz az eszközök árazására, a hitelek iránti keresletre, valamint a portfólióminőségen keresztül a jövedelmezőségre.
2023. 02. 08. 21:00
Megosztás:

Egyes nagy autógyárak hibrid autói mégsem annyira környezetbarátak

Egyes nagy autógyárak népszerű plug-in hibrid (PHEV) autói a való életben jobban szennyezik a környezetet, mint a gyártók által elvégzett tesztek alapján megadott adatok - írta a legújabb tanulmányokra hivatkozva a Guardian brit lap online kiadása szerdán.
2023. 02. 08. 20:30
Megosztás:

Az EU javítani szeretné a tagállamok katasztrófákkal szembeni ellenállóképességét

Az Európai Bizottság ajánlást tett közzé szerdán az Európai Unió és a tagországok katasztrófákkal és vészhelyzetekkel szembeni ellenállóképességének növelésére és a szükséges együttműködés javítására.
2023. 02. 08. 20:00
Megosztás:

Megcsillanhat a fény a vállalatok számára az alagút végén

A vállalatok az elmúlt időszak egyik legkeményebb évével szembesültek 2022-ben, mivel a világgazdaságot több, egyszerre érkező sokk is érte. Most, 2023 elején, a magasabb árak és magasabb kamatok miatt a vállalatok újabb nehéz év elé néznek. Ugyanakkor a Fidelity International évente elvégzett Elemzői felmérésének eredménye szerint már látszik a fény az alagút végén, a Kínában zajló fejlemények pedig különösen biztatónak tűnnek.
2023. 02. 08. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2023. 02. 08. 19:00
Megosztás: