Magyar fejlesztés segíthet a szennyvíz hasznosításában

Évtizedek óta halljuk, hogy a víz értékes, vízkészleteinkre vigyázni kell. Háztartásunkban is meg kell ragadnunk minden módot arra, hogy a lehető legkevesebbet használjunk belőle, illetve ami tud, az újrahasznosuljon. Erre kínál alternatívát a házi biológiai szennyvíztisztító berendezés, amely diszkrét jelenlétével a csatornázatlan ingatlanokon nemcsak hogy kiváltja az emésztő funkcióját, de működési mechanizmusa révén megspórolhatjuk a szippantás magas költségeit, és a tisztított szennyvizet kertünkön belül újra is hasznosíthatjuk.

Magyar fejlesztés segíthet a szennyvíz hasznosításában

Az elmúlt időszakban sok család döntött úgy, hogy városi otthonát hátrahagyva a természethez közelebbi lakhatási megoldást keres, népszerűek lettek a külvárosi kertes házak és a tanyák. Bár a városban lakók megszokhatták, hogy szennyvízcsatorna többnyire rendelkezésre áll, mégis szerte az országban sok helyen, kisebb-nagyobb településeken, falvakban ez még nem megoldott, és az ingatlanokban termelődő szennyvíz egy „emésztőgödörbe” kerül.

„Sajnos azért, hogy kevesebb alkalommal kelljen ezeket az emésztőket kiüríteni, elterjedt az áteresztő megoldások kiépítése, amelyek csupán a szilárd anyagokat zárják el, a folyékonyaknak szabad utat engednek. Ez rendkívül káros hatással van a környező talaj minőségére, és nemcsak a gödör közvetlen közelében, hanem viszonylag nagy sugarú körben, a kutakról nem is beszélve” – hívta fel a figyelmet Krasznói Anna, az ÖkoTech-Home Kft. ügyvezetője.

Fókuszban a fenntarthatóság és a környezetvédelem

Ma már az élet számos területén egyre többen fordítanak figyelmet a környezetvédelemre. A gyártók és forgalmazók termékeik csomagolóanyagait és azok összetételét is olyan irányban igyekeznek fejleszteni, hogy az egyre szigorúbb környezetvédelmi szempontoknak megfeleljenek. A lakosság körében pedig, amellett, hogy folyamatosan terjed a szelektív hulladékgyűjtés, az ökolábnyom csökkentése és a hatékony vízgazdálkodás is előtérbe kerül.

„Szennyvíztisztító berendezés telepítésével az ingatlantulajdonosok egy egyszeri beruházást követően függetlenek maradhatnak a folyamatosan növekvő csatornaszolgáltatási költségektől, sőt, részben a közüzemi víz díjának növekedésétől is. A víz újrahasznosításával jelentősen csökkentik a felesleges pazarlást, egyben a környezeti terhelést is” – tudtuk meg Krasznói Annától.

Nincs szükség szippantásra! Egy lépés az önellátás felé

Az ÖkoTech-Home Kft. saját szabadalmú, Esztergomban gyártott, Construma-díjas biológiai szennyvíztisztító berendezései tíz éve találhatók meg a hazai piacon. Egyedi, iszapzsákos technológiájuknak köszönhetően egyáltalán nincs szükség szippantásra. Sokan pont ezért, az önellátás miatt kezdenek el keresgélni a lehetőségek között.

A szabadalommal rendelkező biológiai szennyvíztisztító hatásfoka kedvezőbb az előírt értékhatároknál. A kommunális szennyvíz a megtisztítás után helyben újrahasznosítható, legcélszerűbben a növények gyökérzónás öntözésére. Az iszapzsákban összegyűlt iszap pedig komposztálást követően a kert talaját gazdagíthatja értékes tápanyagokkal.

A tisztított szennyvíz helyben történő felhasználását támogatja egy 2020-as EU-s rendelet is, a vízhiányra hivatkozva. Ugyanis a csatornával elvezetett szennyvíz tisztítás után általában a Dunába kerül, ahonnan a Fekete-tengerbe jut, miközben a Kárpát-medencében egyre nagyobb gondot okoznak az aszályos időszakok.

Amennyiben a vízzel nem öntözünk, úgy sóderágyban elszikkasztható, ilyenkor is a helyben lévő, felszín alatti vízkészletet javítja. „Ha pedig a szennyvíztisztítóval egy meglévő betonemésztő kerül kiváltásra, amely vízzáró, az fertőtlenítést követően felhasználható esővíz gyűjtésére, locsolási célra” – hangsúlyozta a szakember.

Milyen költségekkel kell számolni a szippantás, és milyenekkel a biológiai szennyvíztisztítás esetén?

Egy átlagos, 4-5 fős háztartás napi szennyvíztermelése 400-500 liter, ami havonta 12-15 m³ elszállítandó szennyvizet ad ki. Az emésztők méretei változatosak, 6-10 m³-esek, így a szippantós autó kapacitásától függően havi két fordulóval tudnak elszállítani ilyen mennyiséget. Egy szennyvíztisztító telep közelében fekvő településen elképzelhető, hogy 1 forduló költsége 8.000-10.000 forintból is kijön, mely így havonta 16.000-20.000 forintot jelent, de az átlagos költséggel számolva, fordulónként 30.000-40.000 Ft is lehet.

Míg Biatorbágyon 12.937,50 Ft-ba kerül egy forduló, így havonta 25.875 Ft, évente 310.500 Ft a szippantás költsége, Dunabogdányban ugyanez 30.403 Ft/forduló, havonta 60.806 Ft, évente pedig 729.672 Ft-ra rúg.

„Megkeresett minket Imre Kajászóról, aki ki szerette volna váltani a meglévő 12 köbméteres emésztőjét, ahol a szippantást havonta kétszer kellett megoldani, ez havi szinten 19.896 Ft-ot jelentett. Vásárolt egy szennyvíztisztító készüléket, a befektetése 3 év alatt térült meg. Ugyanígy, kevesebb mint 3 éven belüli megtérülést értek el kecskeméti ügyfeleink is egy egyedi adottságú telken, Écsen pedig különösen magas volt a szippantás havidíja, így a saját készülék működtetése másfél év alatt visszahozta a ráfordított költséget” – osztja meg velünk az adatokat Krasznói Anna.

Hiába szennyvíz, mégsem büdös

A biológiai szennyvíztisztító berendezés környezetében megfelelő működés esetén nincs kellemetlen szaghatás, mivel a folyamatos levegőztetés miatt a szennyvíz nem indul rothadásnak, mint az emésztőgödrökben, vagy a nem levegőztetett rendszerekben.

„A biológiai szennyvíztisztító elsősorban lakossági szennyvíz tisztítására készült. Ebbe beletartozik a WC-ből származó összes szennyvíz (feketevíz), valamint a háztartás egyéb folyékony hulladékai a tisztálkodásból, a takarításból, a mosásból, a mosogatásból stb. (szürkevíz). Ezeket a szennyvíztisztító újrahasznosítható vízzé alakítja” – fejtette ki az ÖkoTech-Home Kft. ügyvezetője.

Nem érdemes késlekedni

A szennyvíztisztító berendezések engedélyezésének feltételei, valamint létesítési szabályai településenként eltérőek lehetnek. Azokban a városokban, falvakban, ahol a csatornázást a közeljövőben tervezik megvalósítani, az engedélyezés akadályokba ütközhet. Éppen ezért érdemes mielőbb tájékozódni a lehetőségekről, és helyszíni felmérést követően a megvalósítást sem halogatni.

„A berendezés a közműves szennyvíztisztítással egyenértékű környezetvédelmi megoldást biztosít. Egyszerű a beszerelése és a működtetése is. A beszerelés csak néhány órát igényel, a működtetést pedig bárki elsajátíthatja. Alacsony a beruházási és a fenntartási költsége, a szennyvíztisztító legyártása és üzembe helyezése nem haladja meg egy központi csatornavezetékre való csatlakozás átlagos költségeit” – ismertette Krasznói Anna.

Az ÖkoTech-Home Kft. szolgáltatásai között a berendezés karbantartása és szervizelése is szerepel, ezzel hosszú távú, gondtalan alkalmazást biztosítva ügyfeleiknek.

AutoWallis kulcsmenedzserek kaptak részvényt a Munkavállalói Résztulajdonosi Program keretében

Teljesültek az AutoWallis 2019-ben indított, hároméves Munkavállalói Résztulajdonosi Programjában (MRP)meghatározott elvárások, így az abban részt vevő, többségében több mint 15 éve a csoportnál dolgozó 23 kulcsmenedzser összesen 3,3 millió részvényt kapott. A tőzsde autós vállalata évente indít hasonló struktúrájú javadalmazási politikát, ezzel is támogatva stratégiai célja elérését, amely szerint az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává kíván válni.
2022. 08. 09. 16:00
Megosztás:

Közös gazdasági továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetem és az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszintű együttműködések útján kiemelten támogatja a pénzügyi, közgazdasági terület szakemberképzését, a hazai közgazdászképzések versenyképességének erősítését. A stratégiai szintű partnerségek újabb mérföldköveként szakirányú továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetemmel (METU) közösen. A 2022 őszén induló kétféléves szakok olyan, a hazai felsőoktatásban kevéssé vagy egyáltalán nem oktatott hiánypótló, az MNB szakértői által pedig naprakész tudást adnak, amelyre jelentős munkaerőpiaci kereslet jelentkezett az elmúlt években.
2022. 08. 09. 15:00
Megosztás:

Újra felpezsdült az élet Budapesten – ezt bizonyítják a Főtaxi számai is

A járvány előtti időket idéző pezsgést hozott a nyár Budapestre, az idegenforgalom élénkülésének pedig egyik megbízható indikátora a taxiforgalom alakulása. A turizmus növekedését a Főtaxi adatai is alátámasztják: a társaság a teljes nyári szezont összesen közel 650 000 fuvarral zárhatja, ami 7,5 millió kilométeres flottateljesítményt jelent, megközelítve a csúcsévnek számító 2019 azonos időszakát. A növekedésben kulcsszerepet játszanak az olyan események, mint a Formula 1, vagy a fesztiválok: a Magyar Nagydíj hetében több mint 90 000 alkalommal vették igénybe a Főtaxi szolgáltatásait, a közelgő Sziget időszakában pedig várhatóan mintegy 130 000-en utaznak majd a társaság autóival.
2022. 08. 09. 14:00
Megosztás:

13,7% a magyar horror-infláció - Pirkadat előtt van a legsötétebb?

Reménykedjünk, hogy tényleg pirkadat előtt a legsötétebb az éjszaka, hiszen a ma reggel publikált inflációs számok gyorsuló tendenciát mutatnak.
2022. 08. 09. 13:00
Megosztás:

Megjelentek az aszály miatti hitelmoratórium és kárkifizetés szabályai

Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
2022. 08. 09. 12:00
Megosztás:

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

A Budapesten terjeszkedő Exadel technológiája hozzájárulhat a digitális arcfelismerés terjedéséhez: reptéri check-in, szállodai beléptetés, de egy napon akár köztéri hirdetésekben is feltűnhet a technológia A következő évtizedben 400%-kal is nőhet az arcfelismerésre épülő megoldások piaca – hazai KKV-k is sokat profitálhatnak a technológiából, ha időben kapcsolnak
2022. 08. 09. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 09. 10:00
Megosztás:

Oktatási gerinchálózatot fejleszthet a Delta 638 millió forintért

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit.
2022. 08. 09. 09:00
Megosztás:

Ezek miatt érkezett idén a legtöbb panasz a Budapesti Békéltető Testülethez

A postai- és a távközlési szolgáltatások, valamint a közüzemi ügyek kerültek a legnagyobb arányban a Budapesti Békéltető Testület (BBT) elé 2022. első felében. A karácsonyi ajándékküldés, a telefonszolgáltatók rendszerátállásaiból adódó gondok és a közüzemi problémák mellett számos termékkel kapcsolatos panasz is érkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett testülethez. A BBT az országos békéltető testületek által éves szinten összesen tárgyalt ügyek közel felében segíti a mindkét fél elégedettségén alapuló ügyrendezést.
2022. 08. 09. 08:00
Megosztás:

A magyar vállalkozók döntő többsége csődben van, csak nem tud róla

A jelenlegi gazdasági környezet, gondoljunk akár az adózási változásokra, az egyre növekvő inflációra, az euró–forint árfolyam kedvezőtlen alakulására, mind olyan hatással vannak a magyar kis és közepes vállalkozásokra, hogy a stabil működésből hirtelen csődközelben találhatják magukat.
2022. 08. 09. 07:00
Megosztás:

Az elsők között biztosítják a Magyar Bankholding tagbankjai a Széchenyi Kártya Program MAX hiteleit

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
2022. 08. 09. 06:00
Megosztás:

20 millió eurós bírság jogellenes mesterséges intelligencia alkalmazásáért

A görög adatvédelmi hatóság júliusban 20 millió eurós bírságot szabott ki az amerikai Clearview AI Inc. nevű társaságra, megtiltotta a Görögországban élő érintettek személyes adatainak gyűjtését és kezelését a cég arcfelismerő szolgáltatásai keretében, és ezzel együtt ezek törlését is elrendelte. Fontos, hogy a Clearview AI Inc.-nek nemcsak a görög lakosokról eddig gyűjtött összes képét törölnie kell, hanem azokat a biometrikus információkat is, amelyek egy adott arc azonosításához szükségesek.
2022. 08. 09. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjra hogyan hat a részmunkaidő?

Bár különböző okokból, rövidebb, vagy hosszabb ideig, de sokan dolgoznak részmunkaidőben. Gondoljunk csak arra például, hogy olyan munkajogi lehetőségek is választhatók a kisgyermekes szülők által, hogy átmenetileg részmunkaidőben dolgozzanak a kisgyermekre tekintettel.
2022. 08. 09. 04:01
Megosztás:

Jókora mínuszban a külkereskedelmi mérleg

Júniusban az euróban számolt export 13 százalékkal, az import viszont 24 százalékkal nőtt éves szinten. A külkereskedelmi mérleg így 1 milliárd euróval romlott. A következő időszakban több tényező javíthatja a szaldót.
2022. 08. 09. 03:00
Megosztás:

Egyesül a Random az Erste Befektetési Zrt.-vel

Október elsején a megváltozott piaci viszonyokra reagálva egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel. Az egyesülés eredményeként a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre, így biztosítva a hatékony működést és az ügyfelek legjobb kiszolgálását. Az Erste mindezzel párhuzamosan, a Randomtól érkező kollegákra támaszkodva új, Online Üzletágat alakít ki, amely tükrözi az internetes fejlesztések iránti elkötelezettségét. A Random jelenlegi ügyfelei az Ersténél a jövő év végéig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól.
2022. 08. 09. 02:00
Megosztás:

A UPS Healthcare jelentős nemzetközi felvásárlást jelentett be

A UPS bejelentette, hogy felvásárolja a Bomi Groupot, mely egyike a világ vezető, multinacionális egészségügyi logisztika szolgáltatóinak. A tranzakció révén 14 országban található hőmérséklet-szabályozott létesítményekkel és a Bomi Group közel 3000 magasan képzett munkatársával bővül a UPS Healthcare hálózata Európában és Latin-Amerikában.
2022. 08. 09. 01:00
Megosztás:

Annyira fogynak a hitelfelvevők, hogy már az átlagadós is VIP kamatot kap

A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet.
2022. 08. 09. 00:05
Megosztás:

Megtévesztette a fogyasztókat a Ryanair

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook oldalán.
2022. 08. 08. 23:00
Megosztás:

A világpiaci ármozgások határozzák meg a külkereskedelmi mérleg alakulását

Az energiahordozók világpiaci árának drasztikus emelkedése miatt az importárak jobban nőnek az exportáraknál, ami rontja a cserearányokat, és jelentősen hozzájárul a külkereskedelmi mérleghiány emelkedéséhez - állapították meg a külkereskedelmi forgalom júniusi előzetes adatait kommentálva az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2022. 08. 08. 22:00
Megosztás:

Roham várható az épületszigetelés piacon

Jelentős roham várható az idei hőszigetelés szezonban ősszel. Az emelkedő energiaárak és a rezsitámogatás csökkenés miatt számottevő keresletnövekedés várható, ezért nehéz lesz szakembert találni.
2022. 08. 08. 21:00
Megosztás: