Már csak néhány napjuk maradt azoknak, akik elkerülnék a szochót a kamatokban

A befektetőknek most igazán érdemes sietniük, hiszen a kamatadó levonása után megmaradó összeggel számolva 18 százalékkal több nettó kamatot kapnak a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó 2023. július 1-jei bevezetése miatt, ha még 2023. június 30-ig lekötik betéteiket, akár hosszú távra is.

Már csak néhány napjuk maradt azoknak, akik elkerülnék a szochót a kamatokban

A kormány 2023. május 31-én kelt rendelete szerint a veszélyhelyzet ideje alatt szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetni a kamatjövedelmek után 2023. július 1-től, mely az eddigi 15 százalékos személyi jövedelemadó – általános nevén kamatadó – mellé társul. Ezzel együtt a két elvonás összesen 28 százalékot tesz ki a meghirdetett bruttó kamatból. A befektetett tőkét az új elvonás nem érinti, mivel az már a leadózott jövedelemből kerül befektetésre.

Nem vonatkozik az új elvonás a 2023. július 1. előtt megszerzett értékpapírok kamatára, továbbá – időtől függetlenül – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelemre. Egyáltalán nem kell szochót fizetni a jövőben az állampapírok kamatai után és a tartós befektetési számla (tbsz) kamatai után sem.

A kormányrendelet megenged továbbá egy kiskaput a lekötött betétek esetében: ha a betétlekötés 2023. július 1. előtt történt, úgy a szochót akkor sem kell megfizetni az első futamidő végéig, ha annak kamatfizetése július 1. után esedékes.

– Ez a határidő egy jó betétgyűjtési lehetőség lett volna a bankok számára, hiszen akár 3-5 éves időtávban is le lehet kötni betétet és ezzel talán meg lehet úszni a szochót. Ennyi időn belül ugyanis remélhetőleg véget ér a veszélyhelyzet – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. - A bankok azonban - néhány kivétellel - egyáltalán nem reagáltak erre a lehetőségre, így maradtak a sok helyen csaknem nulla százalékos lekötött betéti kamatok.

Hol vannak ma magas betétkamatok?

Alapvetően négy bank kínál magas lekötött betétkamatot a hazai piacon. A hazai betétesek ezekkel a konstrukciókkal úszhatják meg leghatékonyabban a 2023. július 1-től bevezetett szochót.

Ezek a betétlekötési konstrukciók nem követelnek meg egyéb, hozzákapcsolt befektetést, így az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított 100 000 eurós értékhatárig (azaz kb. 37 millió forintig) kockázatmentesek.

A MagNet Bank Prizma Forint Betétje 3 hónapos lekötéskor évi 11,12 százalékos kamatot fizet, 6 hónapra évi 10,56 százalékot, 12 hónapra pedig 10,88 százalék a lekötött betét kamata. A betét lekötésének feltétele legalább 500 000 forint elhelyezése a lekötésben, melynek a márciusi átlagos egyenleghez képest új forrásból kell érkeznie. A MagNet Bank – alacsonyabb kamatért, jelenleg évi 6,25 százalékért - ennél hosszabb távra is kínál betétlekötést az Aktív Plusz Közösségi Betétben, szintén csak új forrásból.

A Gránit Bank a 12 hónapos GRÁNIT KamatMax Plusz betéttel szállt be a kamatversenybe, mely az aktuális MNB jegybanki alapkamat 2 százalékkal csökkentett értékét kínálja, jelenleg évi 11 százalékot, már 50 000 forinttól. A kamat feltétele, hogy a betétes a betétlekötés teljes ideje alatt megtartsa az aktivált betéti bankkártyáját. Ezen kívül – más konstrukciókban - további attraktív betétkamatok is várják a betéteseket a Gránit Banknál.

A Magyar Cetelem Bank a Cetelem Takarékszámlán kínál évi 12 százalékos lekötött betéti kamatot 2 évre, legalább 100 000 forinttól. Akár 5 éves futamidőt is kínálnak, de ott a kamatok az inflációs várakozásoknak megfelelően jóval alacsonyabbak.

Az Oberbanknál legalább 8 millió forintra 12 hónapon át lekötve tartva a pénzt, évi 10,75 százalékos kamat érhető el.

A devizabetétekben még kisebb a verseny

A devizabetétekre is vonatkozik az új szocho elvonás. Akik viszont devizában szeretnék megtartani a megtakarításaikat, érdemi kamatot csak három banktól kapnak idehaza.

A Gránit Bank most bővítette USD, illetve EUR devizabetét kínálatát. Amerikai dollár alapú megtakarítások 12 hónapos lekötésére évi 4 százalékos kamatot, míg az egyéves euró lekötésekre évi 3 százalékos kamatot kapnak a befektetők. Emellett a bank megemelte a 6 hónapos lekötésű EUR betét kamatát is, amely most egy évre 2 százalékos betétkamatot fizet. 350 euró és 500 dollár a minimálisan leköthető összeg náluk.

A K&H Bank sokkal magasabb kamatot ad a deviza lekötött betétjére, mint a forintra. Amerikai dollárban fél évre évi 3,30 százalékos, míg egy évre 3,35 százalékos devizakamatot fizet már 500 dollártól. Euróban viszont nem lehet náluk pénzt lekötni.

Végül az Oberbank kínál még viszonylag magas kamatot. Egy évre évi 2,25 százalékos kamatért lehet eurót lekötni náluk, legalább 400 eurótól.

Mit kínál a többi bank?

A CIB Bank forintban legfeljebb évi 1,5 százalékos kamatot ad, de a többi bank (Erste Bank, K&H Bank, MBH Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank) legfeljebb évi 0,15 százalékot.

– Az évi 0,15 százalékos kamat azt jelenti, hogy 1 millió forint lekötésével kamatadó után, szocho nélkül egy évre nettó 1 275 forintot kap a betéttulajdonos, ha még ebben a félévben leköti a pénzét. Ezzel szemben a tavalyi éves átlagos infláció meghaladta a 14 százalékot – mondja Gergely Péter. - Így az alacsony kamatot kínáló bankoknál lekötni a pénzt, sajnos biztos és jelentős értékvesztést jelent.

Devizában sem sokkal jobb a helyzet. Az említett hitelintézeteken felül a MagNet Bank 6 hónapra évi 1,5 százalékos eurókamatot, míg az Erste Bank 12 hónapra évi 0,7 százalékos dollárkamatot kínál. Az összes többi bank évi 0,1 százalékos, vagy még annál is kevesebb betétkamatot fizet az euróban vagy amerikai dollárban elhelyezett betétekre.

Hogyan szállítsuk biztonságosan az üveget?

Törékeny dolgokat szállítani mindig kihívás – pláne akkor, ha egy nagy értékű, nagy méretű üveglapról van szó vagy akár többről. A megrendelést követően pedig sok esetben magunknak kell gondoskodni a helyes fel- és lerakodásról, ezért nem árt lépésről lépésre tisztában lenni a rögzítés és illesztés technikáival.
2024. 06. 13. 16:30
Megosztás:

Budapesten ülésezett a 25 éves Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport

Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán az Agrárminisztériumban (AM) - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a szaktárca.
2024. 06. 13. 16:00
Megosztás:

A többség elégedett a biztosító társaságokkal

Az ügyfelek több mint négyötöde elégedett a biztosító társaságok működésével, azoknak is jó a véleményük, akiknek az elmúlt 5 évben volt káreseményük - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:30
Megosztás:

Akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:00
Megosztás:

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó európai büntetővámokkal

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás - nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai közleménye szerint.
2024. 06. 13. 14:30
Megosztás:

Cseh konzorcium vásárolta meg a Foxpost csomagküldő szolgálgatót

A cseh Packeta csomagküldőt is tulajdonló pénzügyi befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg a szektortárs Foxpostot magyar tulajdonosaitól - tájékoztatták az MTI-t szerdán a felek.
2024. 06. 13. 14:00
Megosztás:

A jó irodai forgószék ergonomikus, kényelmes és tartós

Biztos számodra is egyértelmű, hogy nem csak azért érdemes minőségi és modern forgószékeket használni az irodai adminisztratív munkák végzésekor, mert stílusosak és professzionális megjelenést kölcsönöznek az irodatérnek, hanem mert sok más számos előnnyel is jár a beszerzésük.
2024. 06. 13. 13:30
Megosztás:

Mérséklődött az ingatlanpiaci forgalom májusban

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest, de 2023. azonos időszakát 7,5 százalékkal felülmúlta, és a 2022-esnél is magasabb volt - közölte a Duna House (DH) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 13:00
Megosztás:

Átadták Az utazó magazin legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjait

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.
2024. 06. 13. 12:30
Megosztás:

Gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász az ország nyugati felének azon településeit, ahol az elmúlt napok viharai a legnagyobb pusztítást okozták.
2024. 06. 13. 12:00
Megosztás:

Az előző év a korrekcióé volt a biztosítók, a pénztárak, a tőkepiaci szereplők számára

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál, valamint a tőkepiacokon, és a háztartások bruttó pénzügyi vagyona is jelentősen emelkedett - mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 06. 13. 11:30
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

A NAV több ezer hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.
2024. 06. 13. 10:30
Megosztás:

A gépbeszerzési nehézségek miatt nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban

A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2024. 06. 13. 10:00
Megosztás:

Meghosszabbítja a Kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot

Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú Diákhitel kamata a tervek szerint az év második felében is marad 7,99%. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, ez mennyire kedvező a jelenlegi piaci hitelkonstrukciókhoz képest.
2024. 06. 13. 09:30
Megosztás:

Autós utazást tervezel? – Most akár 200 kilométernyi üzemanyag árát kaphatod vissza

Hivatalosan is itt a nyár, és most már dönteni kell, hol töltjük a vakációt. Időpont és szállás kiválasztása mellett érdemes megtervezni a kiadásokat is, hogy legyen keretünk szórakozásra és felhőtlen kikapcsolódásra. Az okos tervezésben segít az OTP Bank Hitelkártya kampánya, amellyel 200 kilométernyi üzemanyagköltséget lehet megspórolni.
2024. 06. 13. 09:00
Megosztás:

Nemzetközi tulajdonoshoz kerülhet a Foxpost, a sikeres magyar startup

Nemzetközi tulajdonossal folytathatja a további dinamikus növekedést a Foxpost, miután a csomagautomata vállalatot értékesítette a Wallis Csoport és a Trueway. A vevő a cseh Packetát is tulajdonló befektetői konzorcium, amely minden zárási feltétel teljesülése után válhat a sikeres magyar startup tulajdonosává.
2024. 06. 13. 08:30
Megosztás:

Hogyan előzi meg a Rollblock (RBLK) a Polkadotot (DOT) és a Litecoint (LTC) a 200-szoros ROI tervével?

A kriptopiac egyre versenyképesebb, és az új projektek kiszorítják a régebbieket a kriptovaluta ranglétrájáról.
2024. 06. 13. 08:00
Megosztás:

KRIPTO HÍREK: A Binance elérte a 200 millió felhasználót, a Bitcoin tranzakciós díjai az egekbe szöktek, és az előértékesítési szuper sztár új trendet indít

A Binance megszilárdította státuszát a legnagyobb kriptotőzsdéként, miután elérte a rekord 200 millió felhasználót. Ezzel a Binance az összes kriptotőzsde felhasználóinak hatalmas 36%-át birtokolja. Más hírek szerint a Bitcoin hálózata által felszámított tranzakciós díjak történelmük során először lépték túl a 195 dollárt.
2024. 06. 13. 07:25
Megosztás: