Már csak néhány napjuk maradt azoknak, akik elkerülnék a szochót a kamatokban

A befektetőknek most igazán érdemes sietniük, hiszen a kamatadó levonása után megmaradó összeggel számolva 18 százalékkal több nettó kamatot kapnak a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó 2023. július 1-jei bevezetése miatt, ha még 2023. június 30-ig lekötik betéteiket, akár hosszú távra is.

Már csak néhány napjuk maradt azoknak, akik elkerülnék a szochót a kamatokban

A kormány 2023. május 31-én kelt rendelete szerint a veszélyhelyzet ideje alatt szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetni a kamatjövedelmek után 2023. július 1-től, mely az eddigi 15 százalékos személyi jövedelemadó – általános nevén kamatadó – mellé társul. Ezzel együtt a két elvonás összesen 28 százalékot tesz ki a meghirdetett bruttó kamatból. A befektetett tőkét az új elvonás nem érinti, mivel az már a leadózott jövedelemből kerül befektetésre.

Nem vonatkozik az új elvonás a 2023. július 1. előtt megszerzett értékpapírok kamatára, továbbá – időtől függetlenül – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelemre. Egyáltalán nem kell szochót fizetni a jövőben az állampapírok kamatai után és a tartós befektetési számla (tbsz) kamatai után sem.

A kormányrendelet megenged továbbá egy kiskaput a lekötött betétek esetében: ha a betétlekötés 2023. július 1. előtt történt, úgy a szochót akkor sem kell megfizetni az első futamidő végéig, ha annak kamatfizetése július 1. után esedékes.

– Ez a határidő egy jó betétgyűjtési lehetőség lett volna a bankok számára, hiszen akár 3-5 éves időtávban is le lehet kötni betétet és ezzel talán meg lehet úszni a szochót. Ennyi időn belül ugyanis remélhetőleg véget ér a veszélyhelyzet – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. - A bankok azonban - néhány kivétellel - egyáltalán nem reagáltak erre a lehetőségre, így maradtak a sok helyen csaknem nulla százalékos lekötött betéti kamatok.

Hol vannak ma magas betétkamatok?

Alapvetően négy bank kínál magas lekötött betétkamatot a hazai piacon. A hazai betétesek ezekkel a konstrukciókkal úszhatják meg leghatékonyabban a 2023. július 1-től bevezetett szochót.

Ezek a betétlekötési konstrukciók nem követelnek meg egyéb, hozzákapcsolt befektetést, így az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított 100 000 eurós értékhatárig (azaz kb. 37 millió forintig) kockázatmentesek.

A MagNet Bank Prizma Forint Betétje 3 hónapos lekötéskor évi 11,12 százalékos kamatot fizet, 6 hónapra évi 10,56 százalékot, 12 hónapra pedig 10,88 százalék a lekötött betét kamata. A betét lekötésének feltétele legalább 500 000 forint elhelyezése a lekötésben, melynek a márciusi átlagos egyenleghez képest új forrásból kell érkeznie. A MagNet Bank – alacsonyabb kamatért, jelenleg évi 6,25 százalékért - ennél hosszabb távra is kínál betétlekötést az Aktív Plusz Közösségi Betétben, szintén csak új forrásból.

A Gránit Bank a 12 hónapos GRÁNIT KamatMax Plusz betéttel szállt be a kamatversenybe, mely az aktuális MNB jegybanki alapkamat 2 százalékkal csökkentett értékét kínálja, jelenleg évi 11 százalékot, már 50 000 forinttól. A kamat feltétele, hogy a betétes a betétlekötés teljes ideje alatt megtartsa az aktivált betéti bankkártyáját. Ezen kívül – más konstrukciókban - további attraktív betétkamatok is várják a betéteseket a Gránit Banknál.

A Magyar Cetelem Bank a Cetelem Takarékszámlán kínál évi 12 százalékos lekötött betéti kamatot 2 évre, legalább 100 000 forinttól. Akár 5 éves futamidőt is kínálnak, de ott a kamatok az inflációs várakozásoknak megfelelően jóval alacsonyabbak.

Az Oberbanknál legalább 8 millió forintra 12 hónapon át lekötve tartva a pénzt, évi 10,75 százalékos kamat érhető el.

A devizabetétekben még kisebb a verseny

A devizabetétekre is vonatkozik az új szocho elvonás. Akik viszont devizában szeretnék megtartani a megtakarításaikat, érdemi kamatot csak három banktól kapnak idehaza.

A Gránit Bank most bővítette USD, illetve EUR devizabetét kínálatát. Amerikai dollár alapú megtakarítások 12 hónapos lekötésére évi 4 százalékos kamatot, míg az egyéves euró lekötésekre évi 3 százalékos kamatot kapnak a befektetők. Emellett a bank megemelte a 6 hónapos lekötésű EUR betét kamatát is, amely most egy évre 2 százalékos betétkamatot fizet. 350 euró és 500 dollár a minimálisan leköthető összeg náluk.

A K&H Bank sokkal magasabb kamatot ad a deviza lekötött betétjére, mint a forintra. Amerikai dollárban fél évre évi 3,30 százalékos, míg egy évre 3,35 százalékos devizakamatot fizet már 500 dollártól. Euróban viszont nem lehet náluk pénzt lekötni.

Végül az Oberbank kínál még viszonylag magas kamatot. Egy évre évi 2,25 százalékos kamatért lehet eurót lekötni náluk, legalább 400 eurótól.

Mit kínál a többi bank?

A CIB Bank forintban legfeljebb évi 1,5 százalékos kamatot ad, de a többi bank (Erste Bank, K&H Bank, MBH Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank) legfeljebb évi 0,15 százalékot.

– Az évi 0,15 százalékos kamat azt jelenti, hogy 1 millió forint lekötésével kamatadó után, szocho nélkül egy évre nettó 1 275 forintot kap a betéttulajdonos, ha még ebben a félévben leköti a pénzét. Ezzel szemben a tavalyi éves átlagos infláció meghaladta a 14 százalékot – mondja Gergely Péter. - Így az alacsony kamatot kínáló bankoknál lekötni a pénzt, sajnos biztos és jelentős értékvesztést jelent.

Devizában sem sokkal jobb a helyzet. Az említett hitelintézeteken felül a MagNet Bank 6 hónapra évi 1,5 százalékos eurókamatot, míg az Erste Bank 12 hónapra évi 0,7 százalékos dollárkamatot kínál. Az összes többi bank évi 0,1 százalékos, vagy még annál is kevesebb betétkamatot fizet az euróban vagy amerikai dollárban elhelyezett betétekre.

A többség számára fontos a lakásbiztosítása értékkövetése

Lakásbiztosítása értékkövetését tízből nyolc magyar fontosnak tartja, és ugyanígy 10-ből 8-an az ingatlan mellett az ingóságaikra is szerződnek - ez derült ki az Allianz biztosító reprezentatív online kutatásából.
2023. 12. 05. 10:30
Megosztás:

Többségében pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Vegyesen, többségében emelkedő indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. Hétfőn a tőzsdék túlnyomórészt veszteséggel zártak.
2023. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Onefluence – A L’Oréal átalakítja influencer marketing tevékenységét

Az influencer marketing feladatokat a jövőben az összes L’Oréal márka számára a WS Hungary, a WS Czech és az AMI Communications Slovakia ügynökségi konzorciuma látja el Magyarországon, Csehországban, illetve Szlovákiában.
2023. 12. 05. 09:32
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Szegeden

Uniós támogatással egymilliárd forintból 72 gyerek elhelyezésére alkalmas bölcsőde épült Szegeden, a marostői városrészben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztette gyártókapacitását a CE Glass Zrt.

Uniós támogatással, félmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyártókapacitását a Szeged határában található üzemében a hőszigetelő és biztonsági üvegeket gyártó CE Glass Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a mai nap az elemző szerint a tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 12. 05. 08:30
Megosztás:

Hazánk a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott pénzügyminiszteri kerekasztal beszélgetésen, Dubajban.
2023. 12. 05. 08:00
Megosztás:

Felemásan indított kedd reggel a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 05. 07:30
Megosztás:

Kibővülhet az online árfigyelő rendszer

Újabb 18 termékkörben lehet árcsökkenés - kibővülhet és 2024-ben is folytatódik az online árfigyelő rendszer - ismerteti a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2023. 12. 05. 07:00
Megosztás:

Kissé romlott a német járműipari vállalatok üzleti hangulata

A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató enyhén csökkent novemberben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint.
2023. 12. 05. 06:30
Megosztás:

Befagytak a hitelkamatok, hiába csökkent a jegybank

November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az MNB, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás - derül ki a Bank360.hu havi kamatfigyelőjéből.
2023. 12. 05. 06:00
Megosztás:

Soha ennyit nem kértek még egy Zsolnay-vázáért

Története egyik legerősebb aukciójára készül a Virág Judit Galéria december 16-án. Két páratlan remekmű, a 100 év után előkerült Tihanyi Lajos kép és a magyar Mona Lisaként emlegetett Gulácsy Lajos festmény mellett a galéria bejelentette az árverés további sztárjait, köztük egy világrekordot döntő Zsolnay óriásvázát. A monumentális mű kikiáltási ára 15 millió forint - soha, sehol nem indult még ilyen magas összegről egy Zsolnay tárgy sem. A műtárgyakat december 2-tól két héten át ingyenesen megtekintheti a nagyközönség. Kivételes alkalom, hogy egy emberöltő óta nem látott Tihanyi műremek, egy Gulácsy főmű, továbbá Mednyánszky, Vaszary, Czóbel és más kiváló alkotók festményei egy helyen legyenek láthatóak.
2023. 12. 05. 05:30
Megosztás:

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása, a kormány a zöld energia fokozott hasznosítása érdekében a magyar családokat is segíti a modern napelemes rendszerek telepítésében - jelentette be Lantos Csaba hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalán.
2023. 12. 05. 05:00
Megosztás:

Fenyőfa árak - mennyibe kerül egy fenyő? Legolcsóbb élő fenyőfa

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok. Az Agroinform.hu múlt heti felméréséből többek között az derül ki, hogy a vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.
2023. 12. 05. 04:30
Megosztás:

Itt a CSOK Plusz – de hogyan hat majd a lakásárakra?

Pár napja derültek ki a CSOK Plusz konstrukció részletei, melyek értelmében minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitelelengedést vezet be a kormány. A 2024. január 1-jétől érvénybe lépő intézkedés mind a hitelpiacra, mind a lakáspiacra jelentős hatást gyakorolhat. Az MBH Bank elemzője megvizsgálta, milyen tendenciákra számíthatunk jövőre.
2023. 12. 05. 04:00
Megosztás:

Szlovénia támogatja Ukrajna aknamentesítését

Szlovénia idén 1,5 millió euróval támogatja Ukrajna aknamentesítését - jelentette be Tanja Fajon szlovén külügyminiszter hétfőn.
2023. 12. 05. 03:30
Megosztás:

Közös tudásbázist építenek az agráregyetemek

Szövetségi és együttműködési megállapodásokat kötött a három magyarországi agrárképző egyetem, az ebből létrejövő tudásbázis a jövő agráriumát alapozhatja meg - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).
2023. 12. 05. 03:00
Megosztás:

Készpénzt rejteget? Ön is bajba kerül, ha sok készpénzt tart otthonában!

A magyar lakosság még mindig készpénz imádó 2023 végén is: a piaci becslések szerint mintegy 6500 milliárd forintot tartanak a háztartások maguknál KP-ben. Miért nagyon veszélyes ez, akár Önre nézve is, kedves Olvasó? Mutatjuk.
2023. 12. 05. 02:00
Megosztás:

Bővült a Netrisk Csoport

A Netrisk Csoport (a továbbiakban: „Netrisk”) és a Bauer Media Group bejelentette, hogy sikeresen lezárták online összehasonlító üzletágaik összevonását Közép- és Kelet-Európában. A tranzakcióval Netrisk Csoport néven működő, vezető online összehasonlító szolgáltató jön létre hat közép- és kelet-európai országban.
2023. 12. 05. 01:00
Megosztás:

5 ok, amiért kilőtt a Bitcoin

A Bitcoin árfolyama meghaladta a rendkívüli 41 600 dolláros álomhatárt. Ez a döbbenetes ár több kiváltó okra is visszavezethető, kezdve a spot Bitcoin ETF-ek körüli láztól egészen a szélesebb pénzügyi trendekig. Feltérképeztük a rally leglényegesebb okait, tarts velünk te is a részletes elemzés során!
2023. 12. 05. 00:01
Megosztás: