MBH Bank: jelentős állománynövekedés és 92,8 milliárd forint eredmény az első negyedévben

Jelentős növekedés mellett kimagasló pénzügyi eredményeket ért el 2024 első negyedévében az MBH Bank Nyrt.: mérlegfőösszege közel 11 785 milliárd forintra növekedett, ami több mint 1 337 milliárd forinttal magasabb a tavalyi bázisidőszakhoz képest, adózás előtti eredménye elérte a 92,8 milliárd forintot, tőkearányos megtérülése pedig a nemzetközi viszonylatban is kimagasló 30,4%-ot. Emellett jelentős állománynövekedéssel zárta az év első három hónapját a társaság, miután a bruttó hitelállománya meghaladta az 5 643 milliárd forintot, ügyfélbetétállománya pedig 7 588 milliárd forintot tett ki.

MBH Bank: jelentős állománynövekedés és 92,8 milliárd forint eredmény az első negyedévben

Jelentős állománynövekedés a betétek és hitelek területén

Az MBH Bank az idei első negyedévben számottevő állománynövekedést ért el a betétek és hitelek tekintetében egyaránt, mely részben a Fundamenta akvizíciónak köszönhető: bruttó hitelállománya meghaladta az 5 643 milliárd forintot, ami 14,5%-kal magasabb a 2023 első negyedévihez képest, ügyfélbetétállománya pedig 7 588 milliárd forint lett, ami 18,2%-os növekedést jelent éves összehasonlításban.

Lakossági területen ugrásszerű, 30,4%-os növekedést ért el a bank a hitelállomány terén, ami így 2 216,5 milliárd forintra nőtt, a lakossági betétállomány pedig csaknem 24%-kal, 3 166,5 milliárd forintra emelkedett. 

A vállalati üzletágban ugyancsak stabil növekedés mutatkozott: éves összevetésben 3,4%-kal, összesen 2 755,8 milliárd forintra bővült a hitelállomány, míg a betétállomány 16,8%-kal emelkedett, elérve ezzel a 4 036 milliárd forintot. 

A lízing területen pedig – ahol a csoport továbbra is a piac első számú szereplője – csaknem 10%-kal, 563 milliárd forintra nőtt a hitelállomány a bázisidőszakhoz képest.
„Az MBH Bank folyamatosan és stabilan növekszik, amit jól szemléltetnek bővülő állományaink. Az organikus növekedés mellett ehhez az első negyedévben lezárult Fundamenta-tranzakció is nagy mértékben hozzájárult, melynek köszönhetően mintegy félmillió új ügyféllel gyarapodtunk. Az egyre kedvezőbb gazdasági környezet, és az ennek hatására beinduló hitelezés nyomán az előttünk álló időszakra vonatkozóan is optimisták vagyunk. Célunk továbbra is, hogy ügyfeleinknek a legjobb szolgáltatást biztosítsuk, és minden szegmensben piacvezető bankká váljunk” – mondta az eredmények kapcsán Dr. Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója.

Szilárd pénzügyi mutatók, magas jövedelmezőség

Az MBH Bank 2024 első negyedévére vonatkozó jelentése alapján a társaság kiemelkedő pénzügyi eredményeket ért el. A bankcsoport mérlegfőösszege éves összevetésben csaknem 13%-ot növekedett, így közel 11 785 milliárd forintot tett ki a negyedév végén, emellett a társaság adózás előtti eredménye 92,8 milliárd forint lett, korrigált teljes időszaki átfogó jövedelme közel 63 milliárd forint, amely 74,3%-kal jobb eredmény az előző negyedévhez képest.

Az MBH Bank jövedelmezősége 2024 első negyedévében is kimagasló volt, tőkearányos megtérülési mutatója elérte a 30,4%-ot. Az erős költségkontrollnak köszönhetően a csoport működési költsége 61,6 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami közel 30%-os csökkenést mutat az előző negyedévhez képest, éves összevetésben pedig mindössze 1,9%-kal, infláció alatt növekedtek a költségek. A fenti eredmények mellett az MBH Bank az első negyedévben összesen csaknem 33,2 milliárd forint értékű bankadót és extraprofit adót könyvelt a teljes évre.

Az MBH Bank tőkemegfelelési mutatója 18,9%-os, amely továbbra is jelentősen meghaladja a szabályozói elvárásokat, míg az elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutató 17,3% volt, 1 074,2 milliárd forintnyi saját tőke mellett, amely éves alapon közel 30%-kal emelkedett.

„Az MBH Csoport kiváló eredményeket ért el az első negyedév során is, magas jövedelmezőséggel, erős költséghatékonysággal, stabil tőkemegfeleléssel és likviditási pozícióval, valamint tovább javuló portfólióminőséggel. Ezek a számok nemcsak visszaigazolják az üzleti stratégiánk és a fúzió sikerét, de meg is alapoznak a növekedési terveinknek, amelyek abszolút reálisak az erős működési eredményeink tükrében” – mondta Krizsanovich Péter, az MBH Bank stratégiáért és pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Folytatódik a nyáriasan meleg idő

Folytatódik a nyáriasan meleg idő, a jövő héten sok lesz a napsütés, a hét második felében a legmelegebb órákban 32-38 Celsius-fok is lehet, és hajnalban is mindössze 20 fokig csökken a hőmérséklet. Szombaton egy érkező hidegfront hozhat némi felfrissülést - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 06. 16. 21:00
Megosztás:

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten a Múzeumok éjszakáján

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten június 22-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján - közölte a programokat összefogó Bozsó Gyűjtemény az MTI-vel.
2024. 06. 16. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 16. 18:00
Megosztás:

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás: