Megdöbbentő tény: Depresszióhoz vezethetnek a fogászati problémák

Sokan szégyenérzetből vagy éppen hiúságból nem beszélnek a fogászati problémáikról vagy éppen a fogvesztésről, ám ettől még a lelkükben nyomot hagynak a szájüreggel kapcsolatos nehézségeik. A pszichológiai hatás messzire nyúlik és a társas kapcsolatokat is érintheti, sőt, akár depresszió is kialakulhat.

Megdöbbentő tény: Depresszióhoz vezethetnek a fogászati problémák

Egy, a Cleveland Clinic által közzétett tanulmány szerint a fogászati egészségügyi problémák, mint például a fogfájás, fogínybetegségek és fogvesztés, negatívan befolyásolhatják az ember önértékelését és társas kapcsolatait, ami depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. Emellett a mentális zavarok ráadásul, mint a fogcsikorgatás (bruxizmus), súlyosbíthatják is a fogak állapotát, ami tovább növeli a mentális problémák kockázatát (Cleveland Clinic).

Ferenczi Eszter dentálhigiénikus szerint a pszichológiai következmények nem csak a fogászati problémák miatt alakulhatnak ki, de nagyban hozzájárulhat a mentális változásokhoz az az érzelmi hatás is, amit a páciensek a fogorvosnál átélnek.

„Nem is konkrétan az élményről van szó, amit a páciensek átélnek egy fogorvosi látogatás során, hanem sokkal inkább arról, hogy milyen hatást gyakorolnak rájuk a különböző egészségügyi beavatkozások, vagy éppen a fogvesztés. Utóbbi nagyon meg tudja viselni a pácienseket lelkileg, van, aki nem is tudja elfogadni az új pótlást, nem mosolyog annyit, látom rajta, hogy takarja a száját és kínosan érzi magát” - fejtette ki a dentálhigiénikus, fogtechnikus szakember, a Dental Rituals alapítója és tulajdonosa.

A szakember arra is kitért, milyen komoly lelki problémákhoz vezethetnek a fogászati problémák, amelyek nem csak esztétikai szinten maradnak meg, de a páciensek lelkében is mély nyomot hagyhatnak.

„Voltam egy előadáson, amelyen egy fogápolási termékeket forgalmazó multicég tulajdonosa beszélt arról, hogy egy Németországban végzett kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatással van egy fog elvesztése a pszichére és ezáltal az emberi kapcsolataira. Feltárták, hogy komoly összefüggés van a kettő között, hiszen aki pszichésen érintett, kevésbé megy emberek közé, nem mosolyog annyit, és ezáltal hajlamosabb a depresszióra.

Ferenczi Eszter szerint a szájüregi gondok olyanok, mint a nyílt titok: mindenki átéli és érzi, mindenkivel előfordul, hogy elveszíti a fogát előbb-utóbb, ám az, hogy milyen hatással van az egyénre, már nagy eltéréseket mutat.

„Akad olyan, aki szó szerint hisztériás rohamot kap ettől az állapottól, annyira megviseli az, hogy a saját hiúságába ez nem fér bele. Találkoztam olyan pácienssel is, akinek még a felesége sem tudta, hogy elvesztette egy fogát, mert annyira kínosan érezte magát. Itt a trauma, hogy elveszíti valaki a fogát, már kéz a kézben jár a hiúsággal is, de egy külön stresszt jelent az is, hogy hogyan oldja meg ezt a problémát a későbbiekben.”

A szakértő arra is kitért, hogy van egy másik pszichológiai aspektusa is a száj és a fogak állapotromlásának. Amikor ugyanis meglátunk egy számunkra addig ismeretlen embert, először általában a szemébe nézünk, majd utána rögtön a szájára ugrik a tekintetünk, hisz onnan halljuk a beszédet és arra figyelünk. Éppen ezért sok esetben már az első találkozás megpecsételődik, ha a száj állapota elhanyagolt vagy erősen leromlott állapotban van. Csak ezután vesszük észre a többi részletet a másik emberen. Egy másik problémát jelenthet a szájszag is, ami szintén erősen befolyásolja a társas kapcsolatokat, hiszen vagy őt magát érinti kellemetlenül a jelenség, ha tud róla és a problémáról, ami okozza, vagy pedig a beszélgetőtársát, ha az illető ennek nincs tudatában.

„Beszéltem olyan HR-essel, aki elmondta, hogy volt két jelentkező ugyanarra a pozícióra, de az egyiküknek annyira ápolatlan volt a fogsora, hogy végül emiatt már az első pillanatban kiesett a rostán. Mivel ápolatlannak tűnt, úgy voltak vele, hogy ha saját magára nem igényes az illető, akkor a munkájára sem lesz az."

A magyarok fogápolásai ismeretei sok területen igen hiányosak és a fogápolási szokások is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogaink állapota riasztó állapotban van. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a köztudatban elterjedt fogmosási, szájápolási metódus sem minden esetben megfelelő. Egy-egy probléma kialakulását pedig az életmód és a genetika mellett a szájápolási szokásaink is befolyásolják.

„Korábbi kutatások már fényt derítettek például arra, hogy a magyarok harmada csak fél évente, van, aki csak évente cseréli ki a fogkeféjét és a nagy többség csak akkor megy fogorvoshoz, ha már nagy a baj, kevesen járnak fogkőleszedésre és az egyik leggyakoribb fogászati problémával, a fogínyvérzéssel sem foglalkoznak. Azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy probléma esetén minden esetben azonnal forduljunk fogorvoshoz, de a legfontosabb a prevenció, a problémák megelőzése vagy mérséklése, illetve a rendszeres szűrővizsgálatok, fogászati ellenőrzések” – emelte ki a Dental Rituals alapítója és tulajdonosa.

Ferenczi Eszter szerint a teljeskörű megelőzés szinte lehetetlen, időnként szükséges egy-egy beavatkozás. A dentálhigiénikus, fogtechnikus szakember által megálmodott, első Magyarországon gyártott és fejlesztett fogászati termékcsalád egyszerű módon végzi el a prevenciót, megoldást nyújt a szájhigiéniai - és ínyproblémákra, valamint javítja a szájflórát, és csökkenti a fogkő kialakulását is.

„Ha a gyógyulási időszakra az ember szervezete nincs megfelelően felkészítve, sokkal lassabb lesz, vagy egyáltalán nem lesz sikeres az elvárt gyógyulás, mi erre a problémára is megoldást tudunk nyújtani” - tette hozzá a szakember.

A Waberer’s fejleszti a Magyar Posta csomaglogisztikai központját

A Waberer's International Nyrt. 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata, a WPL-Log Zrt. nyerte meg a Magyar Posta új csomaglogisztikai központjának fejlesztésére kiírt tendert - közölte a Waberer’s csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 12. 19:30
Megosztás:

A világ vezető mRNS-kutatói érkeznek a Szegedi Tudományegyetemre

A 2023-as év két fiziológiai és orvosi Nobel-díjasa, Karikó Katalin és Drew Weissman mellett a világ több más vezető mRNS-kutatója is részt vesz azon a tudományos konferencián, melyet a Novo Nordisk Alapítvány támogatásával rendeznek novemberben a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).
2024. 09. 12. 19:00
Megosztás:

Forradalmi diákmunka applikációt vezet be a WHC

A WHC Csoport bemutatja legújabb fejlesztését, a „DEasy” névre hallgató applikációt, amely teljeskörű online ügyintézést kínál diákok és munkáltatók számára egyaránt.
2024. 09. 12. 18:30
Megosztás:

Tíz éves a sakkvilág leginspirálóbb eseménye – közös ünneplésre hív Polgár Judit és Rubik Ernő

Az inspiráció életünk szerves része. A reggeli kávéból ugyanúgy ötletet meríthetünk, mint egy tartalmas beszélgetésből, vagy éppen a világ legjobb női sakkozójának életútjából, aki kisugárzásával emberek millióit inspirálja. Ezt a belső motivációs erőt hozza el nekünk az említett sakklegenda – Polgár Judit – a jubileumi Világsakkfesztiválra. Töltődj fel kreatív energiával! A kétnapos esemény-sorozat a Magyar Nemzeti Galériában indul!
2024. 09. 12. 18:00
Megosztás:

A UPS megvásárolja a német Frigo-Transt

A UPS bejelentette, hogy megállapodott a német Frigo-Trans és testvérvállalata, a BPL (együttesen „Frigo-Trans”) iparágvezető, komplex egészségügyi logisztikai szolgáltatók felvásárlásáról. Az akvizíció tovább bővíti a UPS Healthcare végponttól végpontig terjedő logisztikai képességeit Európa-szerte.
2024. 09. 12. 17:30
Megosztás:

Az idei nyár inkább a vásárlók pozícióját javította a lakáspiacon

Az OTP Ingatlanpont összegzése szerint bár erősen indult a nyár, de a forgalma végül összességében elmaradt a tavaszitól, így június-augusztusban ismét nőtt a vevők lehetősége az alkura. Az adásvételek során kialakult országos és átlagos alkumérték (azaz az utoljára hirdetett ár és a szerződéskötési ár közötti különbség) 0,3 százalékponttal emelkedett és 6,7 százalékot ért el, ami az elmúlt három év harmadik legmagasabb értéke. A legnagyobb növekedés, 0,6 százalékpont a „nem panel” lakásoknál mutatkozott (-4,1% → -4,7%), a családi házak esetében 0,4 százalékpont volt a változás (-8,0% → -8,4%), míg a paneleknél éppen, hogy szűkült a vevői alku lehetősége (-3,5% → -3,1%).
2024. 09. 12. 17:00
Megosztás:

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Idén szeptember 16-22. között rendezik meg a Biztonság Hetét, a programokkal szeretnék az elektromos rollerek, illetve valamennyi mikromobilitási eszköz körültekintő használatára, valamint a gyalogos és kerékpáros közlekedésre irányítani a figyelmet a szervezők - tájékoztatta a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtökön az MTI-t.
2024. 09. 12. 16:30
Megosztás:

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette a betéti rendelkezésre állás kamatlábát.
2024. 09. 12. 16:00
Megosztás:

Az Nvidia vezére megnyugtatta a befektetőket

Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója tegnap a Goldman Sachs technológiai konferenciáján szólalt fel.
2024. 09. 12. 15:20
Megosztás:

Ismét felrobbant az NVIDIA árfolyama

Jensen Huang szerint olyan nagy a kereslet a mesterséges intelligencia chip-jeik (Blackwell) iránt, hogy nem tudnak eleget gyártani, mert a TSMC nem tud elég processzort szállítani.
2024. 09. 12. 14:30
Megosztás:

Védekezésre készül a Commerzbank - támad az UniCredit

Az UniCredit tegnap jelentette be, hogy nem csak a német államtól frissen megvásárolt 4,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Commerzbankban, hanem a piacon vásárolt mennyiségnek köszönhetően ennek a duplájával, ráadásul az olasz bankcsoport kommunikációja azt sugallja, hogy nem állnának meg itt.
2024. 09. 12. 14:00
Megosztás:

Az EKB-ra figyelünk ma - kamatdöntő ülés

A mai kamatdöntő ülés alkalmával az EKB várhatóan folytatja a nyáron megkezdett kamatcsökkentési ciklust.
2024. 09. 12. 13:30
Megosztás:

84 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások

Az elmúlt két hétben csaknem 84 milliárd forint értékű beruházás zárult le Magyarországon, ez összesen 32 projektet jelent - közölte a kormányszóvivő csütörtökön a Kormányinfón.
2024. 09. 12. 13:00
Megosztás:

Ebből a gyümölcsből idén nagyon kevés termett

Az elmúlt tíz év legkisebb termése várható körtéből az idén - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképéből.
2024. 09. 12. 12:30
Megosztás:

Sztrájk miatt megbénult Belgium második legnagyobb repülőtere

A dolgozók sztrájkja miatt csütörtökön megbénult Belgium második legnagyobb utasforgalmú repülőtere, a charleroi-i repülőtér, minden járatot töröltek - írta az RTBF közszolgálati média.
2024. 09. 12. 12:00
Megosztás:

Uniós bíróság: Magyarország versenyjogot sértett az árstop bevezetésével

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely arra kötelezi a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson - olvasható az Európai Unió bíróságának csütörtökön közzétett ítéletében.
2024. 09. 12. 11:30
Megosztás:

Európában csökkentek, az USA-ban emelkedtek a hosszú kötvények hozamai

Ha kisebb mértékben is, de tegnap ellentétes irányba mozdultak a kötvénypiacok az Atlanti-óceán két oldalán. A mai EKB-kamatdöntés előtt 3- 5 bázisponttal lejjebb kerültek az európai hosszú hozamok – ebben szerepet játszott, hogy az Egyesült Királyságból érkező adatok a vártnál kisebb inflációs nyomást és lassabb növekedést tükröztek.
2024. 09. 12. 11:00
Megosztás:

Magyarország az élen jár az elektromobilitás ösztönzésében

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára szeptember 9-én Brüsszelben részt vett Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosának meghívására egy magas szintű kerekasztal-beszélgetésen, mely a zéró kibocsátású járművekre való átállás nyomon követése és annak előrehaladása kapcsán valósult meg - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-t szerdán közleményben.
2024. 09. 12. 10:30
Megosztás:

Emelkedtek tegnap a főbb amerikai indexek

A nap elején a vártnál némileg magasabb maginflációs mutató közzététele után csökkentek a főbb amerikai indexek, de később javult a hangulat, és a zárásig tartó folyamatos emelkedésnek köszönhetően mindhárom index emelkedni tudott.
2024. 09. 12. 10:00
Megosztás:

Ötmilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

27 sorsolás óta nincs telitalálat az Ötöslottón, így ezen a hétvégén már 5,3 milliárd forint a tét. Ennek az összegnek a birtokában bárki életformát válthatna, a nagynyertesek első visszajelzései viszont azt mutatják, hogy a lottónyertesek többsége nem tervez kilépni a megszokott napi kerékvágásból.
2024. 09. 12. 09:30
Megosztás: