Megreformálták a befektetési piacot Balogh Petyáék

Egy éve indította el Balogh Petya és csapata 70 angyalbefektetővel összefogva a STRT Holdingot, amivel a régió meghatározó befektetési szereplőjévé válnának. Az elmúlt egy évben az építkezésé volt a főszerep: 25 befektetés, 700 vezető képzése, 13 tanfolyam, 1,15 milliárd forint magántőke-bevonás van a hátuk mögött, amit a decemberi tőzsdére lépés koronázott meg. A portfóliócégek eredményesek, a STRT sikereit pedig a piac is elismeri, nemrég nyerték el Az év kibocsátója díjat a BÉT Xtend piacon. Idén az oktatási és befektetési tevékenységük skálázására fókuszálnak.

Megreformálták a befektetési piacot Balogh Petyáék

Egy éve, 2023. március 8-án jelentette be Balogh Petya, hogy alapítótársaival útnak indítják a STRT Holding befektetőcéget, ahol a kezdő vállalkozásoknak tőkét, tudást, piacismeretet és értékes kapcsolati hálót biztosítanak. Kiemelt céljuk, hogy a Magyarországon és a régióban alapított startupok jóval nagyobb arányban váljanak sikeressé a globális piacon. „Régóta aktív részesei vagyunk a hazai ökoszisztémának, reálisan látjuk a kihívásokat, és valós megoldásokat tudunk kínálni a problémákra.

Tőlünk nemcsak pénzt kapnak a cégek, hanem egy átfogó tudásprogramot is, aminek sokkal nagyobb szerepe lehet a sikerben, ráadásul magántőkéből gazdálkodunk, ami lehetőséget teremt egy sokkal rugalmasabb, vállalkozóbarátabb befektetői hozzáállásra” – mondta el Balogh Petya. Langmár Péter, a cég befektetési igazgatója hozzátette: „A korábbi években jellemzően évi 2-3 befektetést végeztünk, de az új formációban, a STRT Holding Nyrt. ernyője alatt ez a szám 2023-ban 25-re nőtt, aminek köszönhetően tavaly 17 új céggel bővült a portfóliónk.”

A STRT filozófiáját és stratégiáját igazolja a portfóliócégeinek eredményessége: a Munch jelentős befektetést kapott többek között két nagy nemzetközi befektetőtől, a Piton Capitaltől és az FJ Labstől, az OpenMeter pedig bekerült a világ egyik legrangosabb nemzetközi inkubátorába, a Y Combinatorbe. Az online bevásárlási szolgáltatást nyújtó Roksh nemrég 5,8 millió eurós tőkét vont be, míg az autóiparnak szoftvert értékesítő Commsignia 15 millió dolláros befektetést kapott. „Büszkék vagyunk az idén 10 éves jubileumát ünneplő Logiscoolra is, akik 30 országban 200 saját iskolával vannak jelen, és eddig világszerte 210.000 gyereket tanítottak már digitális képességekre, programozásra és a mesterséges intelligencia használatára. Természetesen a sikerek mellett vannak veszteségek is, a CodeBerry és a GreenFox Academy is bezárta a kapuit” – tette hozzá Langmár Péter. 

700 vezetőt képeztek tavaly

A STRT egyik fő fókusza az oktatáson és a tudásmegosztáson alapul, mert abban hisznek, hogy ha a pénz mellett tudást is adnak, akkor sikeresebbek lesznek a startupok. Kiválogatják a releváns és érdekes tartalmakat, melyek alapján cikkeket és könyveket írnak, videókat, tananyagokat készítenek, és tanfolyamokat tartanak, kifejezetten cégvezetőknek. „Kevés olyan képzés van vezetőknek, amit gyakorló vezetők tartanak, legyen szó mesterséges intelligenciáról, nemzetközi piacra lépésről vagy cégépítésről. Tavaly 13 tanfolyamunkon közel 700 vezető fordult meg, de idén csak januárban már 200-an jártak már nálunk” – mondta el Balogh-Mázi Mária, a STRT oktatási- és marketingigazgatója. A tapasztalatok szerint egyébként a személyesség nagyon fontos most, az online tartott tanfolyamok kevésbé népszerűek napjainkban. Ezt húzza alá intenzív, 3 hónapos startup inkubációs programjuk is, a Launchpad, ami idén tavasszal már második alkalommal indul el. A programot Kozma Andrea vezeti, aki korábban a CEU inkubációs programját is felépítette, ő így összegzi ezt a lehetőséget: „Itt akár 30 millió forint befektetés várja az induló vállalkozásokat, de ebben a pár hónapban személyesen, teljes állásban kell részt venniük a workshopokon és a mentorálási folyamatban – szerencsére ez nem elrettentő, a tavaszi kohorszba több, mint 300 csapat jelentkezett, ami jelzi az igényt az ilyen programokra.”

1,15 milliárd forint magántőke után a tőzsdén zárták az évet

2023 szeptemberében jelentette be a STRT Holding, hogy a tőzsdére lépést megelőzően 1,15 milliárd forintot vont be több mint 70 magánbefektetőktől, akiknek jelentős része a hazai startup ökoszisztéma kulcsfigurája – a befektetők között van Csillag Péter (Starschema), Gerő Viktor (Vatera), Egerszegi Krisztián (MiniCRM) és Jared Schrieber (Infoscout) is. Ez volt az Xtend piac eddigi történetében a legnagyobb összegű, bevezetést megelőző, intézmények részvétele nélküli tőkebevonás. Az alapításkor kitűzött céljainak megfelelően és a sikeres építkezésnek köszönhetően 2023. december 12-én ünnepélyes csengetés jelezte a STRT Holding Nyrt. debütálását a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformján, a BÉT Xtenden, ráadásul február végén Az év kibocsátója a BÉT Xtend piacon elismerést is elnyerte. A díj átvételekor Balogh Petya elmondta, hogy „célunk az, hogy minél több sikeres hazai vállalkozó legyen, aki a világpiacon is megmutatja magát. Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a befektetőink ebben bizalmat szavaztak, és ezáltal több száz cégnek mi is bizalmat szavazhatunk. Remélem, hogy meg tudjuk mutatni, hogy együtt többre vagyunk képesek.”

Skálázhatóság és régiós növekedés az idei cél

Az első évben az építkezésé volt a főszerep; mind struktúrában, mind csapatszinten alakult, formálódott a STRT. Az idei év egyértelmű célja a befektetési és az oktatási tevékenységük skálázása, valamint a regionális növekedés. Továbbra is elkötelezett marad a korai fázisú startup vállalkozások segítésében, akik eredményeket szeretnének elérni a szoftver alapú B2B megoldásokban, a mesterséges intelligencia alkalmazásában, az oktatási technológiákban, a mobilitás terén vagy egyéb technológiai vonatkozású területen itthon és a nemzetközi piacon.

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás: