Megszólalt a biztonsági szakértő a kerepesi támadásról

Hatalmas felháborodást váltott ki annak a fiatal lánynak az esete, akit három, ukrán származású férfi zaklatott a kerepesi HÉV-en, majd a segítségére siető édesapját őrizetbe vették, amiért megvágta az egyik támadót. A biztonsági szakértő szerint a lány jól tette, hogy segítséget hívott, ám arra is felhívta a figyelmet, mi a helyes cselekvési sorrend ilyen helyzetekben.

Megszólalt a biztonsági szakértő a kerepesi támadásról

A HÉV-en zaklatott törékeny, 21 éves lány rögtön édesapját hívta segítségül, aki azonnal a helyszínre sietett, majd dulakodás közben megvágta az egyik támadót. Az édesapát garázdaság és életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt tartóztatták le, a három ukrán férfi azonban szabadlábon védekezhet. A biztonsági szakértő szerint ilyenkor ösztönösen cselekszünk, ám nem árt néhány alapvető lépést szem előtt tartani.

„A fiatal lány nagyon jó döntést hozott, hogy az édesapját hívta, hiszen ilyen helyzetben ez az első, ami eszébe jut egy fiatalnak, vagy gyereknek. Ebben a helyzetben azonban szerencsésebb, ha az első lépés az, hogy a vészmegállítót használjuk a járművön vagy a vészjelzőt, és a jármű vezetőjének a segítségét kérjük.

Az ő feladatköre értesíteni a hatóságokat, de az is előnyös egy ilyen helyzetben, ha a jármű megállításával és a vezető közbelépésével már egyfajta védelmi vonal képződik az áldozat körül. A vészjelző után hívjuk a rendőrséget, majd a szülőt, aki ideális esetben a hatósággal együtt érkezik a helyszínre” - hívta fel rá a figyelmet Hajós István biztonsági szakértő.

A szakember arra is kitért, hogy a járművön tartózkodó utasok sokszor igyekeznek kimaradni minden olyan helyzetből, ami egy esetleg elfajuló konfliktusba torkollhat. Hajós István szerint ez egy általános jelenség, ám ha mégis közbelépnek és a lány segítségére sietnek, akkor is ügyelniük kell arra, hogy igyekezzenek arányosan fellépni a támadókkal szemben.

„Ha zaklatnak valakit egy járművön, igyekezzen a lehető leghatározottabban felszólítani az illetőt vagy illetőket, hogy hagyják abba. Ez a határozottság is segíthet abban, hogy a többi utas közbelépjen. Arra azonban ügyelni kell, hogy az arányosság elve megmaradjon, azaz tíz utas ne támadjon egyszerre három férfira, mert ez már jogi következményeket von maga után” - tanácsolta Hajós István.

A biztonsági szakértő szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a jog különválasztja az egyes bűncselekményeket, ezért ha az édesapa akkor ér a helyszínre, amikor a zaklatók már nem lépnek fel támadóan, és ő kezdeményezi a szóváltást vagy a támadást, az egy új cselekménynek számít, és garázdaságnak vagy akár önbíráskodásnak is tekinthető.

„Édesapaként ugyanezt tettem volna én is, még ha tisztában is vagyok a következményekkel, hiszen a gyereknek az a legfontosabb, hogy számíthasson a szüleire, akik megvédik őket. Célszerű azonban ilyenkor a rendőrséget is hívni, ha a gyerekünk még nem tette. Igyekezzünk nem mi kezdeményezni, ugyanis akkor önvédelemről van szó, de itt is az arányosság elvét kell követni, kivéve ha hárman támadnak ránk, ez esetben már bármivel védekezhetünk és bárhogyan. A lányoknak egy gázspray sem árt, ha náluk van, ezt beltéren nem ajánlatos használni, viszont egy kietlen helyen már nyerhet vele 10-15 értékes másodpercet a meneküléshez” - tanácsolja a szakértő.

Hajós István maga is a környéken él, így pontos rálátása van arra, milyen a térség közbiztonsága. Sokan hívták fel a figyelmet a közösségi oldalakon arra, hogy egyre romlik a közbiztonság és egyre több a bűncselekmény a környéken.

„Sajnos én is azt tapasztalom, hogy ez a térség nagyobb figyelmet igényelne a közbiztonság terén. A mostani zaklatást elkövető ukrán származású vendégmunkásokhoz hasonló lakos egyre több itt, és a bűncselekmények száma is megugrott sajnos” - erősítette meg a szakember.

Pünkösdkor majdnem annyi az utazó, mint húsvétkor

Pünkösdkor közel annyian utaznak idén, mint húsvétkor a Szallas.hu előfoglalási adatai alapján. Régiós összesítésben Észak-Magyarország és a Balaton térsége a legvonzóbb, a települések között Gyula, Siófok és Eger vezeti eddig a foglalási listát - közölte kedden közzétett összegzésében a Szallas.hu.
2024. 05. 14. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 14. 20:30
Megosztás:

Régi-új szörny a láthatáron

A napokban eléggé visszafogott kereskedést láthattunk, látunk a piacokon. Az ok az újraéledő inflációval kapcsolatos félelem.
2024. 05. 14. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 14. 19:30
Megosztás:

Az európai tőzsdei hangulatot követte a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 53,31 pontos, 0,08 százalékos csökkenéssel, 68 864,24 ponton zárt kedden.
2024. 05. 14. 19:00
Megosztás:

Megérkezett a Dyson első nedves padlótisztítója

A Dyson a mai napon bemutatott új innovációja egy célzottan nedves hatással dolgozó eszköz, ami kombinálja a nedves tisztítást, a mikroszálas hengerekkel történő azonnali feltörlést miközben hatékonyan távolít el minden szennyeződést. A készülék a szennyezett vizet és a szilárd szennyeződéseket elválasztja egymástól az egyszerűbb tartályürítés érdekében. Az 1 literes víztartállyal akár 290 négyzetméter felületet is megtisztíthatunk a Dyson WashG1-el.
2024. 05. 14. 18:30
Megosztás:

Alig nőtt a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 14. 18:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Romániában az első negyedévben

Az első negyedévben a nyers adatok szerint 2,7 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2023. azonos időszakához képest - közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 14. 17:30
Megosztás:

Állami látogatást tesz Kínában az orosz elnök

Május 16-17-én tesz állami látogatást Kínában Vlagyimir Putyin orosz elnök, hivatali partnere, Hszi Csin-ping meghívására, ez lesz a hivatalba lépése utáni első külföldi útja - közölte kedden a Kreml.
2024. 05. 14. 17:00
Megosztás:

Nagyot ugrott a CEZ nyeresége az első negyedévben

Megugrott a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nettó nyeresége az első negyedévben.
2024. 05. 14. 16:30
Megosztás:

A Masterplast nyereséggel zárta az első negyedévben

A Masterplast Nyrt. adózott eredménye az első negyedévben 53 ezer euró volt, szemben az egy évvel korábbi 5,8 millió eurós veszteséggel - közölte az MTI-vel a közép európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártó vállalata, amely szerint a tavaly végrehajtott hatékonyságjavító intézkedések biztosították a beszűkült piaci viszonyok között is a stabil és eredményes működést.
2024. 05. 14. 16:00
Megosztás:

A BudaPart Gate irodaházban a bérlők a CPI színvonalas szolgáltatásait élvezhetik

A legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary számos ikonikus irodaházat tulajdonosként üzemeltet, ezek között található a BudaPart Gate is, amely a Lágymányosi öbölben épülő, a 21. század összes vívmányát felvonultató új városnegyed kapujában helyezkedik el. A legmodernebb építészeti és műszaki megoldások egyesülnek a CPI rugalmas, magas vonalú szolgáltatásaival, ahol a dolgozói jóllét és a fenntarthatóság kerül a fókuszba egy páratlan természeti környezetben.
2024. 05. 14. 15:30
Megosztás:

Tartható lesz a Richter kétszámjegyű bevételnövekedési terve

A Richter árfolyamhatástól megtisztítva, továbbra is kétszámjegyű bevételnövekedéssel számol az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat első negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
2024. 05. 14. 15:30
Megosztás:

Új távlatokat nyithat a rovarpiacon az Agroloop és a Széchenyi István Egyetem együttműködése

A fekete katonalégy lárvákból előállított egészséges állateledel-alapanyagok és szerves talajjavító készítmények a hazai agrárium számos területén hoztak forradalmian új, fenntartható megoldásokat. Az Agroloop és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködési szándéknyilatkozatot kötött, amely új kapukat nyithat meg a takarmánycélú rovarpiac előtt. A tudományos kutatásokon túl kölcsönösen támogatják egymást más területeken is: nemcsak hogy közös fenntarthatósági szemléletet alakítanak ki, de az akadémiai szférában keletkezett tudásanyag ipari-agrárgazdálkodási hasznosítása és bővítése is kitűzött cél – jelentették be a megállapodás aláírásán.
2024. 05. 14. 15:00
Megosztás:

Nagy Márton a német autógyártók vezetőivel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter áprilisi berlini látogatásának folytatásaként Bajorországba utazott és újra találkozott a német autóipar vezető szereplőivel. A tárcavezető és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja hétfőn és kedden tárgyalásokat folytatott Gernot Döllnerrel, az Audi vezérigazgatójával, Frank Weberrel, a BMW igazgatósági tagjával, valamint Eckart von Klaedennel, a Mercedes alelnökével - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.
2024. 05. 14. 14:30
Megosztás:

Romániában csökkent áprilisban az éves infláció

Romániában 5,9 százalékra csökkent áprilisban az éves infláció - közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 14. 14:00
Megosztás:

Izrael megállapodott Romániával

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben román hivatali partnerével, Florin Barbuval - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a vendég minisztert idéző izraeli TPS hírszolgálatra hivatkozva.
2024. 05. 14. 13:30
Megosztás:

Uniós elnökségünk egyik sarkalatos pontja a versenyképesség

"Magyarország egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, célunk, hogy kulcsfontosságú területeken lépjünk előre" - jelentette ki Varga Mihály, miután Elisabeth Svantesson svéd pénzügyminiszterrel tárgyalt Brüsszelben.
2024. 05. 14. 13:00
Megosztás:

Németországban változatlan maradt az éves infláció szintje

A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden ismertetett végleges adatai szerint.
2024. 05. 14. 12:30
Megosztás:

Alcsonyabb volt a Richter árbevétele

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben 203,4 milliárd forint lett, 3,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden. Elemzők 3,6 százalékkal csökkenő, 202 milliárd forintos bevételt vártak.
2024. 05. 14. 12:00
Megosztás: