Megújult a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely

Befejeződött a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely fejlesztése és a kiállítás megújítása, így az péntektől már látogatható.

Megújult a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely

Karakas Anikó (független) polgármester a pénteki hivatalos átadón elmondta, Vésztő még 2017-ben nyert el 452 millió forintot turizmusfejlesztésre, amelyből kiállító- és bemutatóhellyé alakították Sinka István költő és író családi házát, és megújították a Bagolyvárat, ahol Kós Károly életművét bemutató központot hoztak létre. Az uniós forrásból megvalósuló beruházássorozat utolsó eleme a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely turisztikai célú fejlesztése volt.

Kifejtette: a kivitelező gyulai Futizo Kft. szakemberei szigetelték a Wenckheim-pince boltozatát, épületgépészeti és -villamossági munkákat végeztek, megújították a térburkolatot, valamint felújították az újkőkori lakóházat és a pákásztanyát.

Az aktív vízi turizmushoz kapcsolódó beruházásokat is megvalósítottak: az Élővíz-csatornán vizes élőhelyet és csónakázási lehetőséget alakítottak ki. Mivel a csatorna közvetlen összeköttetésben áll a Holt-Sebes-Körössel, ezentúl vízi úton is el lehet jutni a Vésztő belterületén lévő Bagolyvárhoz vagy a tájházhoz - sorolta a projekt elemeit a több mint hatezer lakosú Békés vármegyei település vezetője.

A vésztő-mágori Csolt-monostor történetét Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. igazgatója mutatta be. Elmondta, a terület a Vatától származó Csolt-nemzetség tulajdona volt és 1222-ben már állt itt a bazilika és a rendház. A monostor négy román kori periódusban épült; falfestékek alapján rekonstruálható, hogy a 11. század első felében már állt itt egy körtemplom és egy rotunda. A 11. század második felében egyhajós templom volt félköríves szentéllyel, a 12. század első harmadában már háromhajós templomként említik a források és létezett egy kerítéssel, kaputoronnyal körülvett kolostor is, amelynek 1,5 méter vastag falait kőből és téglából húzták fel. A 12. század utolsó negyedében már európai szintű, háromhajós bazilika és monostor állt a helyen toronypárral - fejtette ki.

Virág Zsolt elmondta, a monostor az 1590-es években, a török hódoltság idején pusztult el, a toronypár viszont egészen 1786-ig állt. A terület ekkor már a Wenckheim családé volt. A most felújított, a kiállításnak helyet adó pince 1810-1812 között épült borospincének. Különlegessége, hogy befúrták egy domb alá, az egykori monostorköveket is felhasználták az építésekor, a bejárat fölött látható kőtábla pedig eredetileg egy sír fedőlapja volt - közölte a Magyar Kastélyprogram Kft. igazgatója.

A beruházás fontos része volt a kiállítás megújítása is. A tárlat egyrészt a Mágori-domb történetét mutatja be az 1968-1986 között folytatott régészeti ásatások eredményei alapján. A kiállításon időrendben helyezték el a késő újkori, a kora rézkori és a bronzkori eszközöket. Másrészt a kiállítás a legalább 802 éves Csolt-monostor történetét mutatja be megújult formában, interaktív eszközök segítségével - mondta a tárlat kurátora, Juhász Anna.

A művészettörténész elárulta, hogy még az előző, 1982-ben nyílt kiállításról megmaradt egy makett, amely a monostort ábrázolja: ezt meghagyták, mert jól mutatja a "tömegét, még ha egyes részletei a legújabb kutatások szerint nem is teljesen pontosak" - fogalmazott.

Készítettek egy installációt is: grafika segítségével "kiegészítették" a megtalált kőelemeket, így jobban elképzelhető, hogyan állhattak azok. Juhász Anna hozzátette, készült egy képregény stílusú animációs film a Mágori-halom 6500 évvel ezelőttről indult történetéről, egy másik imázsfilm pedig Vésztőt és nevezetességeit mutatja be.

Egy interaktív eszköz 12 tárgy háromdimenziós, forgatható képét és leírását adja a látogatóknak. Így alaposabban megnézhető például az a körülbelül 6500 éves, rézkori csőtalpas tál is, amelyről a múzeum új logóját mintázták. Ugyancsak látható egy rovásírásos ezüst pántgyűrű és egy bronz ereklyetartó mellkereszt is, amelyeket sírokban találtak, vagy III. Béla egyik dénárja is, amelyet a domb déli részén, egy feltárt kemence mellől került elő. A feliratokból kiderül, hogy több, valószínűleg szerzetesi sírt is találtak az ásatásokkor, ám valamennyit megbolygatták korábban.

Ne rohanj a munkahelyi étkezéssel!

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása. A reprezentatív kutatásban megkérdezettek háromnegyede legfeljebb fél órát szán az ebédre, ötödük még 15 percet sem. A kutatás azt is megmutatta, hogy a magyar munkavállalók többsége a munkahelyén is a házikosztra esküszik, legtöbben otthonról hozott étellel húzzák ki a napot és a többség saját bevallása alapján ritkán fogyaszt rágcsálnivalót napközben.
2024. 04. 21. 04:00
Megosztás:

Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, már csak kettő marad belőlük

Beolvadás beolvadást követ a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknál, amelyek a több mint ötvenezer kitartó pénztártag csaknem 300 milliárd forintos vagyonát kezelik. Áprilistól már csak három működik, júliustól pedig kétszereplősre olvad a piac, mivel a legnagyobb vagyonú és létszámú Horizont beolvasztja a Szövetséget - írja a Bank360.hu.
2024. 04. 21. 03:00
Megosztás:

Gazdagság az égből: Heti horoszkóp a pénzről és szerencséről!

Fedezd fel, mit tartogatnak számodra a csillagok a következő hétre! A legfrissebb pénzügyi horoszkópunk segítségével megtudhatod, melyek lesznek a legjobb befektetési lehetőségek, szerencsejátékok, és mikor várhatók szerencsés találkozások. Tudd meg, mely napokon leszel a leginkább szerencsés, és mely számokat érdemes megjátszanod a lottón! Készülj fel a lehetőségekre és fordítsd előnyödre a csillagok üzeneteit!
2024. 04. 21. 02:00
Megosztás:

Nyugdíjazás - honnan tudhatom, hogy hány évem gyűlt már összeg?

Az öregségi nyugdíjhoz az évek „összeszámolása” megtörténik kérés nélkül is, a hivatalból történő adategyeztetési eljárás során a jogszabály által előírt időpontban, de nincs akadálya annak sem, hogy valaki ezt korábban kérje. A kérelem évente csak egyszer nyújtható be. Mutatjuk, hogyan.
2024. 04. 21. 01:00
Megosztás:

Élesedik a TON token a Lucky Block-on, 200%-os üdvözlő bónusz jár a belépőknek

A Toncoin árfolyama idén erőteljesen felértékelődött, csak az elmúlt három hónapban 182 százalékot emelkedett. A token a kilencedik legértékesebb kriptopénz lett a Coinmarketcap kriptoadat-gyűjtő oldal szerint, és jelenleg 6,27 dolláron áll.
2024. 04. 21. 00:01
Megosztás:

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.
2024. 04. 20. 23:00
Megosztás:

A NATO további katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A NATO védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy további katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, főképpen a légvédelem területén - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken Brüsszelben.
2024. 04. 20. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 04. 20. 21:00
Megosztás:

Ez a legjobb megoldás a klímaváltozásra

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.
2024. 04. 20. 20:00
Megosztás:

A tehetségprogram célja a külföldön élő magyar fiatalok képzésének bővítése

A tehetségprogram elsődleges céljai között szerepel a külföldön élő egyetemista fiatalok megszólítása, és az, hogy hasznosítható képességeket nyújtson számukra - mondta a "Talent's Talk, a tehetségek fóruma" címmel megrendezett londoni program összegzéseként a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára.
2024. 04. 20. 19:00
Megosztás:

Mi lesz a Magyar Postával?

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 20. 18:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.
2024. 04. 20. 17:00
Megosztás:

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás: