Megújult az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet műtőkomplexuma

Európa egyik legjobban felszerelt idegsebészeti műtőkomplexuma épült meg Budapesten, miután befejeződött az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) műtőinek átfogó felújítása - jelentette be Erőss Loránd, az OMIII főigazgató főorvosa a beruházásról és az új gyógyászati lehetőségekről tartott keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Megújult az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet műtőkomplexuma

Erőss Loránd elmondta, a több mint 350 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően négy műtőbe telepítettek új orvosi műszereket, de az eszközbeszerzések mellett olyan informatikai fejlesztés is megvalósult, amely a világ élvonalába emelte az intézményt.

A csaknem egy évig tartó nagyszabású rekonstrukció során Európa legjobb digitális hálózatának kábelrendszerét építették be a falakba, így lehetővé vált a műtét során keletkezett adatok tárolása, gyors továbbítása és valós idejű megjelenítése - magyarázta a főigazgató, hozzátéve: a betegadatok, az MR- és CT-képek, valamint a műtét alatt keletkező képi adatok - például a mikroszkóp vagy az endoszkóp felvételei - már beavatkozás közben továbbíthatók a műtőn kívülre. Ez a lehetőség nagyban megkönnyíti az orvosi döntéshozatalt, javítja a betegbiztonságot, a személyzet együttműködését, sőt az oktatásban is új távlatokat nyit - hangsúlyozta Erőss Loránd. Megjegyezte: a gondos műtéti tervezés és a minőségi technológia ezen a területen elengedhetetlen, hiszen a beavatkozásoknál milliméteres pontosságra van szükség.

Az főigazgató főorvos felidézte, hogy az OMIII 2021-ben jött létre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, valamint az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet fúziójával, és évente mintegy négyezer idegsebészeti beavatkozást hajtanak végre az intézményben. Kitért arra is, hogy élen járnak az új technológiák kifejlesztésében: a stroke-diagnosztikában például mesterséges intelligenciát használnak, emellett náluk hajtották végre Magyarország első robotasszisztált agyműtétjét, valamint a 3D képi megjelenítésre alkalmas exoscope technológiát is az intézetben alkalmazták először.

Erőss Loránd beszámolt továbbá arról, hogy intézményük 28 stroke-centrummal áll összeköttetésben, és ezek közül bárhová is viszik be a beteget, a gyors adattovábbításnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően mindössze néhány perc alatt megszületik a döntés arról, hogy milyen beavatkozásra van szükség és hol látják el a beteget. A legmodernebb technológiák alkalmazása nemcsak az életminőség javulását eredményezi, de a betegek jelentős százalékánál egyenesen életmentő - húzta alá.

Horváth Lajos, a kórház stratégiai és informatikai igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az intézményben megvalósult fejlesztések maximálisan kiszolgálják a betegellátást, a kutatást és az oktatást. Mindez szerinte szerves folytatása, "intézményi ráépülése" az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) létrehozásának is, amely ugyancsak az egységes rendszer megalkotását szolgálja. A végső cél, hogy az orvosi döntéshozatal során a lehető legtöbb információ álljon rendelkezésre - fogalmazott Horváth Lajos.

A sajtó képviselőinek az intézményvezetők gyakorlatban is bemutatták az új technológiát: a résztvevők több, aktuálisan zajló műtéti beavatkozás mozzanatait élőben követhették a tájékoztató ideje alatt, egyebek mellett megtekinthették egy agykamrába vezetett endoszkóp kivetített, élő felvételét is.

Egyházi óvodát újítottak fel Orosházán

Kibővítették és energetikailag felújították az evangélikus óvodát a Békés vármegyei Orosházán 388 millió forint uniós támogatásból - közölte az egyházközség.
2023. 09. 25. 12:30
Megosztás:

Lassú élénkülést mutat a használtautó-piac

Lassú élénkülést mutat a hazai használtautó-piac, augusztusban hetvenkétezer-ötszáz személygépkocsi cserélt gazdát, ami 2,9 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet, míg 2023. első fél évében az adásvételek száma gyakorlatilag végig elmaradt az előző év hasonló időszakának adataitól, az utóbbi két hónapban a piac már felülteljesítő volt az előző évhez képest - hívta fel a figyelmet a JóAutok.hu portál a DataHouse előzetes adatai alapján hétfőn, az MTI-nek küldött közleményben.
2023. 09. 25. 12:00
Megosztás:

Munkahelyi elsősegély kurzus már e-learning formában is!

A mai világban a biztonság mindannyiunk számára kiemelten fontos tényező. A munkahelyeken különösen is lényeges, hogy az alkalmazottak felkészültek legyenek bármilyen vészhelyzetre. Sőt, Magyarországon előírás, hogy egy bizonyos létszám felett legyen olyan szakember, aki segíteni tud az elsősegélynyújtásban.
2023. 09. 25. 11:30
Megosztás:

Melyik webshopból vásároljak, nem magánszemélyként?

Legyen szó személyes dolgainkról, vagy a cég számára intézett ügyekről, napjainkban már szinte mindent interneten keresztül intézünk el. Akár terméket rendelünk, akár iratokat intézünk, online minden gyorsabb és egyszerűbb. De vajon honnan lehet tudni, hogy hol érdemes vásárolni, főképp, ha ezt egy egész csapat, vagy vállalkozás számára tesszük? Hol kapjuk valóban azt, amire szükségünk van? Cikkünkben segítünk eligazodni, miközben bemutatjuk azokat a fontos szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során.
2023. 09. 25. 11:15
Megosztás:

Egyre többen élnek hitelből, és egyre nehezebben törlesztenek

Akinek folyószámlahitele van, egyre nagyobb mínuszba kerül a hónap végére. A kártyahiteleknél is növekszik az átlagos összeg, és gyakoribb a késedelem. A csúcsot döntő személyi kölcsönöket is egyre nehezebben törleszti a lakosság - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 09. 25. 11:00
Megosztás:

Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka

Kezdetét veszi az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn.
2023. 09. 25. 10:30
Megosztás:

Gyengén kezdtek az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Jogi és pénzügyi következményekkel számolhatnak azok a cégek, akik nem felelnek meg a hatósági informatikai szabványoknak.
2023. 09. 25. 09:30
Megosztás:

Júliusban nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest

2023. júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.
2023. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Hétfőn iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. Pénteken a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt, a részvénypiac forgalma 25,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2023. 09. 25. 08:30
Megosztás:

Vegyes mozgást produkált hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Közös autóipari projektet kezd a Vodafone és a Bosch

A Vodafone és a Bosch magyarországi vállalatai 5G-alapú autóipari tesztelésre hoztak létre közös projektcsapatot Budapesten - közölte a Vodafone szerdán az MTI-vel.
2023. 09. 25. 07:00
Megosztás:

Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Idén 156 kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját - tájékoztatta az MTI-t az MTA szerdán.
2023. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Magyarország átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét

Magyarország átvette Lengyelországtól a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét - közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.
2023. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A brit kormány elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt járművek értékesítési tilalmát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.
2023. 09. 25. 04:00
Megosztás:

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.
2023. 09. 25. 03:00
Megosztás:

Négyszáz programmal várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.
2023. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Andrzej Duda: növelni kell az ukrán gabona tranzitját

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.
2023. 09. 25. 00:01
Megosztás:

jövő héttől megnyílik a teherforgalom két magyar-román határátkelőn is

A magyar fél javaslatára 2023. október 1-jétől megnyílik a teherforgalom Nyírábrány-Érmihályfalva és Vállaj-Csanálos határátkelőhelyeken - közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő vasárnap az MTI-vel.
2023. 09. 24. 23:00
Megosztás: