Merészet lépett az OTP – a piacnak erre válaszolnia kell

Az OTP is beállt a lakáshitel-kamatot csökkentő bankok közé, ráadásul a magas jövedelmű hiteligénylőknek a korábbiaknál is magasabb kamatkedvezményt kínál – vette észre a BiztosDöntés.hu. A mostani lépés erősíti azt a várakozást, hogy az ősznek komoly kedvezményes akciókkal futnak majd neki a pénzintézetek – kommentálta a lépést Gergely Péter pénzügyi szakértő.

Merészet lépett az OTP – a piacnak erre válaszolnia kell

Tovább tart a lakáshitelpiacon a kamatverseny. A BiztosDöntés.hu adatai szerint augusztus 8-tól az OTP Bank egységesen 25 bázisponttal csökkentette Zöld Lakáshiteleinek és a végig fix kamatozású 1X1 Lakáshitelének kamatát, amely így 7,49 százalékra csökkent. Mindez annak fényében üzenetértékű, hogy a legnagyobb hazai bank volt az, amelyik a lakáshitel thm-plafon eltörlését követően azonnal, 1 százalékponttal emelte lakáshitel kamatait – emlékeztetett Gergely Péter.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint előzetes várakozásaiknak megfelelően a piac többi szereplője nem követte az OTP Bankot. Bár több olyan pénzintézet is volt, ahol emelkedett az új hitelek kamata a BiztosDöntés.hu lakáshitel kalkulátora szerint, de egyetlen pénzintézet sem vezetett be az általános kamatemelést. A drágítás jellemzően az alacsony jövedelmet igazolni tudó, illetve az alacsony hitelösszeget igénylő ügyfeleknek szóló ajánlatokra szorítkozott a többi banknál. A mostani kamatcsökkentés egyértelműen annak a jele, hogy az OTP versenyképesebbé akarja tenni hiteleit a júliusi kamatemelés után.

A jó ügyfelek kedvezményekkel számolhatnak

A kamatemelések mellett több bank egyes szegmensekben kedvezőbbé tette ajánlatát. Az is jól látszik, hogy az OTP sem akarja elveszteni a bank szempontjából értékes ügyfeleket. Épp ezért csütörtöktől a Hűség1 szolgáltatásra jogosult azon ügyfelek, akik legalább 1,3 millió forintos jövedelmet tudnak igazolni, illetve a bank Prémium Next, illetve Privát banki ügyfelei a korábbi 40 bázispont helyett 50 bázispontos kamatkedvezménnyel számolhatnak lakáshitel igényléskor. 

Az OTP 0,5 százalékpontos kedvezményt kínál azon ügyfeleknek is, akik a megigényelt, 3 százalékos éves kamatozású államilag támogatott CSOK Plusz hitelt bármilyen piaci kamatozású hitellel egészítenék ki. Gergely Péter szerint ez a megoldás is elsősorban a nagyobb jövedelemmel bíró, magasabb hitelösszeget felvenni akaró ügyfeleknek szóló kedvezmény, hiszen ők azok, akik magasabb értékű ingatlan megvásárlásában gondolkodnak és jövedelmük elegendő a két hitel törlesztésére is.

Akciókkal indulhat az ősz

Mindenesetre a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint azzal, hogy az OTP kamatot csökkentett és egyes kedvezményeinek mértékét növelte, egyértelműen új irányt szabott az ősszel hagyományosan felfutást mutató lakáshitel piacnak. Gergely Péter szerint így a legalább havi 600-800 ezer forintos jövedelmet igazolni tudó ügyfeleknek a jövőben sem kell attól tartaniuk, hogy nem találnak a piacon bőven 7 százalékos teljes hiteldíj-mutató (THM) alatti ajánlatot a piacon. 

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ráadásul a következő hetekben több bank is akciós kamatokat és kedvezményeket hirdethet meg, aminek köszönhetően akár 6 százalék körüli ajánlatok is megjelenhetnek a piacon.

Jelentés készült az EU zenei piacáról

Először készített az Európai Unió zenei piacára fókuszáló jelentést a hangfelvétel-kiadók nemzetközi szervezete, az IFPI. A dokumentum megállapítja: az unió zenei hangfelvételekből származó éves bevétele tavaly meghaladta Japán, az Egyesült Királyság és Kína adatait is.
2024. 09. 10. 22:30
Megosztás:

CYBRO vs. Ripple vs. Cardano: Lehetséges egy 10-szeres emelkedés a CYBRO árfolyamában?

A CYBRO, a Ripple és a Cardano körüli felhajtás egyre növekszik, ahogy a befektetők izgatottan találgatnak a következő nagy kriptodeviza fellendülésről. Mivel a piac a lehetséges emelkedés jeleit mutatja, felmerül a kérdés: képes lesz-e a CYBRO felülmúlni versenytársait, és jelentős árfolyamugrást elérni? Ez a cikk a piac dinamikáját és előrejelzéseit vizsgálja, hogy feltárja, melyik érme állhat kiemelkedő növekedés előtt.
2024. 09. 10. 22:00
Megosztás:

Raktározási problémák alakultak ki az aratás idején Békés vármegyében

Raktározási problémák alakultak ki az aratás idején Békés vármegyében, a korábban betakarított búza még több helyen a raktárakban van, nincs hova tenni a kukoricát, napraforgót - tájékoztatta a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság kedden az MTI-t.
2024. 09. 10. 21:30
Megosztás:

Az ÉVOSZ szorgalmazza az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások felhasználhatóságát otthonteremtésre

Az ÉVOSZ szorgalmazza, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakban megtakarítók szabad önrendelkezésük alapján, adómentesen felhasználhassák pénztári megtakarításaikat otthonteremtésre, lakásfelújításra - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-nek kedden eljuttatott közleményében.
2024. 09. 10. 20:00
Megosztás:

Marshall-terv méretű gazdaságélénkítésre van szüksége az EU-nak

Példátlan mértékű gazdaságélénkítést javasol Mario Draghi.
2024. 09. 10. 19:00
Megosztás:

A kilencedik legszárazabb volt az idei augusztus 1901 óta

Az idei augusztus a kilencedik legszárazabb volt 1901 óta – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján kedden.
2024. 09. 10. 18:30
Megosztás:

Az EU bírósága helybenhagyta a Google-ra kiszabott több milliárd euró bírságot

Az EU bírósága helyben hagyta az Google internetes óriásvállalatra kiszabott 2,42 milliárd euró bírságot, amelyet 2017-ben szabtak ki rá amiatt, hogy versenyelőnyével visszaélve a keresőjében saját árösszehasonlító szolgáltatását részesítette előnyben a versenytársak kárára - közölte a luxemburgi székhelyű testület kedden.
2024. 09. 10. 18:00
Megosztás:

Új termékekkel bővült a Maradék nélkül program lejárati útmutatója

Új termékekkel - mint például a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital - bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója, amely a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.
2024. 09. 10. 17:30
Megosztás:

Közösségi finanszírozás az ingatlanpiacon: új lehetőségek kisbefektetők számára

A világszerte egyre népszerűbb közösségi finanszírozási konstrukció célja, hogy megkönnyítse egy-egy projekt megvalósítását, kihasználva a befektetői közösség együttes tőkeerejét. A közösségi finanszírozás előnye, hogy a segítségével olyan tervek is megvalósulhatnak, amelyek egyéb pénzügyi lehetőségek hiányában nem tudnának. A konstrukció új alternatívát teremt az ingatlanbefektetők számára is.
2024. 09. 10. 17:00
Megosztás:

Jobban csökkent a magyar infláció, mint ahogy arra számítottak a szakértők!

Az infláció éves üteme 3,4%-ra mérséklődött augusztusban, a júliusi, 4,1%-os éves drágulást követően, ezzel 2021 eleje óta nem látott alacsony szintre került az infláció. Az éves adat jobban csökkent a várakozásoknál, a piaci konszenzus 3,7% volt, miközben a mi várakozásunk 3,6% volt. Az előző hónaphoz képest nem változtak a fogyasztói árak. Az éves maginfláció 4,7%-ról 4,6%-ra jött le, ami szintén kismértékben kedvezőbb várakozásunknál, de továbbra is magas szintet jelent - olvashatjuk az MBH Bank elemzői anyagában.
2024. 09. 10. 16:30
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Ausztriában

Júliusban éves összevetésben csökkent az osztrák ipari termelés - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) kedden közzétett adataiból.
2024. 09. 10. 16:00
Megosztás:

A kriptovaluták most a FED-re figyelnek: fel vagy le?

Jelentősen, 13,1%-kal esett vissza a kriptopiac teljes kapitalizációja augusztusban, elsősorban az Egyesült Államokból érkező kedvezőtlen foglalkoztatottsági adatok miatt – áll a Binance Research legfrissebb kriptopiaci körképében. A trend azonban megfordulhat a Fed szeptemberi kamatdöntő ülése után. Az Ethereum Layer-1 gázdíjak a mélyponton vannak, a stabilcoinok viszont szárnyalnak és egyre nagyobb teret nyernek a hagyományos pénzpiacokon is.
2024. 09. 10. 15:30
Megosztás:

Euró / forint árfolyam: soha nem látott hiányt hozott az augusztus

Markáns gyengüléssel kezdte a hetet a magyar deviza. A leértékelődés mértéke közelítette az egy százalékot.
2024. 09. 10. 15:00
Megosztás:

Mi a legjobb megoldás a városi közlekedésre?

Az elektromos autózás térnyerése ellenére továbbra is kongatják a vészharangokat a városi közlekedés és az ezzel járó CO2-kibocsátás csökkentésének érdekében. Mindenképpen előnyös a környezetszennyezés visszaszorítása terén, hogy az előrejelzések alapján egyre többen fognak elektromos autóra váltani.
2024. 09. 10. 14:30
Megosztás:

A MOL megállapodott az Oroszországból származó kőolaj szállításáról

A MOL hivatalos bejelentése szerint a cég az Oroszországból érkező érintett kőolajmennyiség tulajdonjogát 2024. szeptember 9-i hatállyal a belarusz–ukrán határon veszi át.
2024. 09. 10. 14:00
Megosztás:

A Mexikói-öbölben tomboló hurrikán ellenére csökkent a kőolaj ára

A kőolaj ára kismértékben esett, annak ellenére, hogy a Mexikói-öbölben erősödik a Francine nevű hurrikán, ami a következő napokban a térségben található olajlétesítményeket is fenyegetheti.
2024. 09. 10. 13:30
Megosztás:

A terhelt fogalma a büntetőeljárásban

Mit is jelent a terhelt fogalma a jogban? Hogyan nevezzük a büntetőeljárás különböző szakaszaiban? Milyen jogai vannak, mit tehet és mit nem? Ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ.
2024. 09. 10. 13:30
Megosztás:

Erős negyedévet zárt az Oracle

A mesterséges intelligencia fejlesztésekhez szükséges felhőszolgáltatások iránti erős keresletnek köszönhetően jól sikerült az Oracle 2025-ös pénzügyi évének első negyedéve.
2024. 09. 10. 13:00
Megosztás:

Fényes jövőt jósol az AI chipeknek az AMD vezérigazgatója

Az AMD vezérigazgatója, Lisa Su a Goldman Sachs technológiai konferenciáján a mesterséges intelligencia fejlesztésekről beszélt, kiemelve, hogy az AMD komoly lehetőség előtt áll.
2024. 09. 10. 12:30
Megosztás:

Csak több év alatt érheti el a lakáspiaci forgalom a 2023 előtti szintet

Habár a tavalyi mélypont után idén már észlelhetővé váltak a stabilizálódás jelei a hazai lakáspiaci trendeknél, továbbra is kockázatot jelentenek olyan tényezők, mint a gazdasági bizonytalanság vagy a kamatszint.
2024. 09. 10. 12:00
Megosztás: