Mi lesz az állami támogatással, ha az NGM javaslatának megfelelően adómentesen lakáscélra fordíthatnánk a nyugdíjmegtakarításunkat is?

Az NGM javaslata alapján a hosszú futamidejű megtakarításainkhoz adómentesen hozzáférhetünk, amennyiben otthonteremtésre fordítanánk az összeget. Mindenki fejében benne van, hogy ez mentességet jelenthet a hozamok után befizetendő 15% szja (közismertebb nevén kamatadó) és a 13% szocho megfizetése alól. De mi a helyzet, ha valamilyen nyugdíjmegtakarításunkat szabadítanánk fel: vissza kell fizetni a korábban kapott állami támogatást, adójóváírást?

Mi lesz az állami támogatással, ha az NGM javaslatának megfelelően adómentesen lakáscélra fordíthatnánk a nyugdíjmegtakarításunkat is?

A napokban felröppent a hír, hogy a lakossági hosszú futamidejű megtakarításokhoz adómentesen hozzá lehetne férni, amennyiben az összeget lakáscélra fordítanák. A minisztérium közleménye alapján többek között a nyugdíjcélú megtakarítások is érintettek lehetnek, amelyeknél számos újabb kérdés felmerülhet.

Egy nyugdíjmegtakarításnál ugyanis a 15% szja és a 13% szocho mellett felmerülhet, hogy mi lesz a sorsa a korábban kapott állami támogatásoknak. Egyes konstrukciók esetében ugyanis az idő előtti, nem nyugdíjcélú felhasználás esetén a hozamok adózása mellett a kapott állami támogatást is vissza kellene fizetnünk.

Nézzünk erre egy példát, induljunk ki abból, hogy 8 évvel ezelőtt indítottunk havi 20 ezer Ft-tal egy nyugdíjbiztosítást, a hozam évi 6% volt, minden évben megkaptuk az éves befizetéseink után a 20% állami támogatást. A befektetés aktuális értéke 3,02 millió Ft lenne. Ebből 1,92 millió Ft a befizetés, 717 ezer Ft a hozam és 384 ezer Ft az állami támogatás.

Alapesetben egy idő előtti kivét esetén kettő dologgal szembesülnénk: a kapott állami támogatást 20%-kal növelten vissza kellene fizetnünk, ennek összege 460 800 Ft lenne, illetve adót kellene fizetni a hozam után, ez jelen esetben a 717 ezer Ft 7,5%-a lenne, azaz 53 775 Ft. (Mivel eltelt hat év, ezért az szja felét kell csak megfizetni, ilyen régi biztosításra pedig a szocho nem is érvényes.) Vagyis egy szabad célú felhasználásnál durván 2,5 millió Ft-ot kapnánk meg.

Ha a minisztérium által bejelentett adómentesség csak a kamatadó és szocho elengedését jelentené, akkor 2,55 millió Ft-ot kapnánk lakáscélú felhasználásra, ez adott esetben nem tűnik olyan nagy előnynek.

Ha viszont a támogatás visszafizetését is megúsznánk, akkor a teljes 3,02 millió Ft-ot megkaphatnánk lakáscélra. Ez viszont az egész rendszeres megtakarítást utólag a régi lakástakarékhoz tenné hasonlóvá. Hiszen rendszeres befizetéseinket állami támogatás mellett lakáscélra is felhasználhatnánk.

A másik két nyugdíjcélú megtakarításnál kicsit, más a helyzet

A nyugdíj-előtakarékossági számlánál (NYESZ) az állami támogatás mértéke az éves befizetés 20%-a maximum 100 ezer Ft lehet. Jogtalan felvétel esetén ezt 20%-kal növelten vissza kell fizetni. A hozamok után pedig adót kell fizetni, jelen esetben pedig nincs adókedvezmény az idő előrehaladtával. A korábbi példában szereplő esetben 15% szja-t és 13% szochót kellene rendezni. Vagyis a 460 80 Ft mellett – ez a támogatás 20%-kal növelten -  még 200 760 Ft adó befizetésére is számítanunk kell.
Az önkéntes nyugdíjpénztárak (ÖNYP) esetében 10 éven belül fel sem törhető a megtakarítás alapesetben. Vagyis itt az adókedvezmények mellett a rugalmasság megjelenése is óriási előnyt jelent.

De mekkora segítség lenne ez egy lakásvásárlónak?

2024. I. negyedévében egy átlagos használt lakás vételára 30,1 millió Ft volt, míg egy fővárosi ingatlanért 49,2 millió Ft-ot fizettek. Jellemzően az egyes megtakarítók számláján ennél érdemben kisebb összeg van, vagyis nyugdíjmegtakarításból nem tudnak önmagában ingatlant venni. (Más hosszú megtakarítások is adómentessé válhatnak a minisztérium javaslata alapján, azokkal együtt már akár meglehet egyeseknek a teljes vételár is.)

Ugyanakkor azok számára érdemi segítség lehet ez a lépés, akik lakáshitelt is szeretnének igényelni. A korábbi nyugdíjbiztosítási példában szereplő esetben a felszabaduló 3,02 millió Ft egy átlagos lakás vételárának közel a 10%-a – a főbárosban kicsivel több, mint 6%-a -, vagyis a vásárláshoz szükséges minimális önerőnek a fele kijöhet belőle.

A részletszabályok nagyon lényegesek lesznek, különösen az ilyen nyugdíjcélú megtakarítások esetében, az állami támogatások sorsa ugyanis érdemben befolyásolja rövid távon azt, hogy megéri-e feltörni lakáscélra ezeket a megtakarításokat. A Bankmonitor szakértői szerint hosszú távon a nyugdíjmegtakarításokból kikerülő összegek nagyon hiányozhatnak majd. Éppen ezért ezt mindenkinek átgondoltan, a részletszabályok és következmények ismeretében kell majd döntenie.

Így spórolhatunk sokat a klímatelepítés árán

Az idei forró nyár hatására egyre többen gondolkoznak el klímavásárláson, a beruházás előtt ugyanakkor nemcsak a berendezés, hanem a telepítés árának befolyásoló tényezőit is körül kell járni. Külön utat járni nem érdemes, ugyanis a klímatelepítéssel foglalkozó cégek nemcsak szakmai tanácsokkal látnak el bennünket, hanem a kivitelezési díj is kedvezőbb lehet, ha náluk vásároljuk meg a készülékeket. Ellenkező esetben a telepítés akár 150-200 ezer forintra is rúghat, ugyanakkor szezonon kívül, például ősz végén rendkívül jó ajánlatokba is bele lehet futni.
2024. 09. 16. 16:30
Megosztás:

Indul a rókavakcinázás

Október 5-től indul a repülőgépes rókavakcinázás az ország keleti és déli vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben az érintett térségekben - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 16. 16:00
Megosztás:

Véglegessé vált a Kulcs-Soft cégformaváltása: Zrt-vé alakul át a vállalat

A rendkívüli közgyűlés határozata értelmében néhány hónapon belül zártkörű részvénytársaságként folytatja működését a Kulcs-Soft.
2024. 09. 16. 15:30
Megosztás:

Kedvezményes utazási lehetőség az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap alkalmából

Az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap rendezvényeihez kapcsolódóan az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedvezményeket biztosít az utazóközönségnek - közölte a tárca hétfőn.
2024. 09. 16. 15:00
Megosztás:

Elkészült a Richter biotechnológiai kapacitásbővítése Németországban

A Richter 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata, a Richter BioLogics GmbH & Co KG befejezte kapacitásbővítő beruházását és átadta az új, csúcstechnológiát képviselő biotechnológiai üzemét az észak-németországi Bovenauban.
2024. 09. 16. 14:30
Megosztás:

Negatív meglepetés Kínában

Kínában szombaton tették közzé a kiskereskedelmi forgalomról és az ipari termelésről szóló augusztusi adatokat.
2024. 09. 16. 14:00
Megosztás:

Szinte megszűnt a csomagok fosztogatása a Liszt Ferenc repülőtéren

Szinte megszűnt a csomagok fosztogatása a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, miután a rakodómunkásokat arra kötelezték, hogy viseljenek testkamerát - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata hétfőn a police.hu oldalon.
2024. 09. 16. 13:30
Megosztás:

Nyáron is mindenhol ott volt a fogyasztóvédelem

A fogyasztóvédelemért felelős minisztérium és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok egész nyáron éberen őrködtek a magyar fogyasztók védelme érdekében - erősítette meg hétfői összegzésében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 09. 16. 13:00
Megosztás:

Európában nálunk a LEGNAGYOBB az árvízveszély!

Bécs már elesett, miközben a Duna vízszintje tovább emelkedik. Ez semmi jót nem jelent a magyarországi folyószakaszra nézve, különösen azért, mivel a magyarországi árvízi kitettség jóval nagyobb, mint nyugati szomszédunké. Európában ugyanis hazánk árvízi kitettsége a legnagyobb. Ehhez évtizedes árvízvédelmi problémák is társulnak, melyek a mostani árhullám esetében is visszaüthetnek - adta hírül a Biztosítási Elemző Központ.
2024. 09. 16. 12:30
Megosztás:

Csehországban is korlátozzák a vasúti forgalmat

A GYSEV vonalán korlátozásokra kell számítani, Csehországban is korlátozzák a vasúti forgalmat az áradások miatt - közölte a Mávinform hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 16. 12:00
Megosztás:

Világhírű ukrán balett-társulat debütál Budapesten

Pjotr Iljics Csajkovszkij Diótörő című balettjének feldolgozását adja elő a világhírű ukrán társulat, az Ukrainian Classical Ballet december 22-én a Budapest Kongresszusi Központban.
2024. 09. 16. 11:00
Megosztás:

Másfél éves mélyponton az amerikai hozamok, visszatért a 394-es szint köré a forint

A múlt héten az EKB a papírforma szerint másodszor is csökkentette az irányadó kamatszintet.
2024. 09. 16. 10:30
Megosztás:

Idei legerősebb hetüket zárták az amerikai piacok

A tengerentúli részvények pénteken az év legjobb hetét zárták, miután a kifejezetten kedvezőtlen előző heti esés nagy részét korrigálták a piacok.
2024. 09. 16. 10:00
Megosztás:

Emelkedéssel zárták a hetet a nyugat-európai tőzsdék

A páneurópai Stoxx600 index 0,7%-os növekedéssel zárta a pénteki kereskedést. Az összes nyugat-európai tőzsde növekedett, élén a DAX 1,0%- os emelkedésével, melyet a FTSE100 és a CAC40 0,4%-os pozitív teljesítménye követett.
2024. 09. 16. 09:30
Megosztás:

Ezeket ellenőrzi a rendőrség egy héten át

Az ország egész területére kiterjedő ellenőrzést tart a rendőrség ezen a héten a közutakon, elsősorban azt vizsgálják, hogy az autósok becsatolják-e a biztonsági öveket, a motorosok pedig használnak-e bukósisakot.
2024. 09. 16. 09:00
Megosztás:

A Dogecoin és WIF bálnák Raboo indulását várják, amelytől 10 000%-os növekedést prognosztizálnak

A DOGE árrobbanását követően olyan mémérmék, mint a Dogwifhat kerültek reflektorfénybe, és jelentős értéknövekedést tapasztaltak. Azonban a piac az utóbbi időben lelassult, így a befektetők most a következő nagy mémérmét keresik, amely hatalmas robbanás előtt állhat.
2024. 09. 16. 08:27
Megosztás:

Spanyolország visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben

Spanyolország nyomatékosan visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben - közölték spanyol külügyi források az EFE spanyol hírügynökséggel vasárnap, reagálva arra, hogy a dél-amerikai országban terrorista vádakkal őrizetbe vették két állampolgárát.
2024. 09. 16. 08:00
Megosztás:

Kriptovaluták vagy hagyományos befektetések? Melyikkel nyerhetsz többet?

A befektetők körében egyre gyakrabban merül fel a kérdés: kriptovaluták vagy hagyományos befektetések hozhatnak nagyobb nyereséget? Mindkét típusnak megvannak az előnyei és hátrányai, így érdemes alaposan megfontolni, melyik illik jobban a pénzügyi céljaidhoz és kockázatvállalási hajlandóságodhoz.
2024. 09. 16. 07:00
Megosztás:

Az OVF közzétette az önállóan védekező települések listáját

Az elmúlt 24 órában számos helyről érkezett megkeresés, hogy a lakosság milyen módon támogathatja az árvízi védekezést, ezért közzétették az önállóan védekező települések listáját - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap közösségi oldalán.
2024. 09. 16. 06:00
Megosztás:

Innovációk a sportfogadások világában

A sportfogadás már régóta a szórakozás egyik legizgalmasabb formája, de az utóbbi években hatalmas változás történt a színtéren.
2024. 09. 16. 05:15
Megosztás: