Mi mindenre használható otthon a gipszkarton?

A gipszkarton ma már számos építkezés, felújítás és lakberendezés nélkülözhetetlen építőanyaga. Nem véletlenül, hiszen nagyon széles a felhasználási lehetőségek spektruma, kiválóan alkalmas például különféle belsőépítészeti megoldásokhoz. Legyen szó akár egy tetőtér beépítéséről, utólag szerelt válaszfalak, vagy éppen álmennyezetek kialakításáról gipszkartonra és annak felszereléséhez szükséges gipszkarton profilra biztosan szükséged lesz.

Mi mindenre használható otthon a gipszkarton?

Miből áll a gipszkarton?

A gipszkarton egy modern építőanyag, aminek alapját egy kemény kartonpapír, illetve gipsz adja. Méret szerint eltérő vastagságúak, illetve hosszúságúak lehetnek. A gipsz felhasználása nem jár károsanyag kibocsátással, mivel a kártékony melléktermékeket a gyártás során eltávolítják. A kartonpapír jellemzően újrahasznosított alapanyagokból készül.

Mitől olyan népszerű?

Praktikus, esztétikus, környezetbarát: hiszen előállítása, beépítése nem szennyezi a környezetet, és az emberi szervezetre sem ártalmas. Építési törmelék pedig szinte alig keletkezik, gipszkartonból ugyanis egyedi, dizájnos megoldások is kialakíthatók az otthonodban. 

Ha mindez nem lenne elég, árát tekintve is kedvezőbb sok más építőanyagnál és akár télen is dolgozhatunk vele. Nem utolsósorban hang- és hőszigetelő képessége is jó. Kis súlyú, egyszerűen méretre vágható.

A hasznos funkcióktól a kreatív ötletekig

A gipszkartont leginkább beltéri körülmények között használhatjuk. Jól fúrható, vágható illetve szinte bárhol alkalmazható a házban, lakásban. Léteznek általános, jól bevált megoldások, de egészen kreatív ötletek is megvalósíthatók. Szinte minden helyiségben használhatjuk. Legyen szó díszes álmennyezetről, egyenes falakról, térelválasztó falakról, vagy egyszerű polcrendszerről, sarokszekrényről. 

Elsődlegesen burkolási feladatokat lát el, és az egyik legnépszerűbb anyag tetőtér-beépítés során. Másrészt akkor is érdemes megfontolni a gipszkarton használatát, ha a mennyezet repedezik, vagy egyszerűen túl szürke, hétköznapi megjelenéssel bír. Vezetékeket, csöveket is könnyen elrejthetünk vele a házban. Lakások esetében egyfajta szigetelésnek, válaszfalként, vagy fali polcrendszerként is ideális megoldás. Habár nagyon népszerűek manapság a rusztikus falszerkezetek is, a falak festése és glettelése sem ment ki a divatból. Ilyen esetekben azonban nagy az esélye annak is, hogy a fal szerkezete nem lesz teljesen egyenes. A gipszkarton lapok alkalmazásával viszont szinte biztosan egyenes falakat alakíthatunk ki. Két tér elválasztása is nagy átalakítással járna alapesetben, viszont gipszkartonnal gyorsan, tisztán és szárazon dolgozhatunk.

Többféle típusát is megkülönböztetjük. Amennyiben például tetőteret szeretnénk beépíteni, leginkább a normál-, impregnált-, vagy tűzgátló gipszkarton lehet ideális választás. Másrészt válaszfalként, szigetelésként inkább egy jó hanggátló tulajdonsággal bíró lap a megfelelő. Aki pedig egy igazán kreatív konyhára vágyik, egy hajlítható gipszkartonnal érhet el látványos eredményeket. Ha az unalmas fürdőszobát dobnánk fel vele, a beugrók, polcok kialakítására vízálló gipszkartonra lesz szükség. Nappaliban tévészekrényhez (padlótól a plafonig), polcokhoz szintén használhatunk gipszkartont, méretre vágva és alakítva.

Gipszkarton felrakása: nem olyan bonyolult!

A gipszkarton felszereléséhez nincs szükség szakemberre. Akár tapasztalat nélkül is belevághatunk, ha tisztában vagyunk a legfontosabb tudnivalókkal. Hiszen gyakorlat teszi a mestert.

A gipszkarton profilok alapvetően a szerkezeti vázat adják, amire néhány csavar segítségével felkerül maga a gipszkarton tábla. A hang-, vagy hőszigetelő anyagot ebbe a vázba szükséges beépíteni. Főként ajtók, falak és mennyezetek kialakításához használják. A különböző fajtájú darabok több funkciót is képesek ellátni. A különbség a tartószerkezet alkalmazásában rejlik:

- ajtók beépítéséhez leginkább az UA profilokat célszerű használni,

- gipszkarton falakhoz az UW- és CW profilok ideálisak,

- álmennyezetek készítéséhez a CD- és UD profilok a leghatékonyabbak,

- míg a sarokprofil – nevéből következően – a sarkoknál való rögzítésekhez ideális.

A Masterplast Hungária Kft. a hazai építőanyag-ipar egyik legmeghatározóbb szereplőjeként fontos pozícióval rendelkezik a homlokzati hőszigetelő, magastető-szigetelő és szárazépítészeti rendszerek piacán egyaránt. Hő-, hang- és vízszigetelő anyagok is kaphatók.

A széles kínálatban gipszkarton és gipszkarton profil mellett csavarok, és egyéb rögzítő-, illetve kiegészítő elemek is megvásárolhatók. Így egy komplett gipszkarton rendszerhez minden szükséges darab elérhető. Akár egyénileg is kiválaszthatja a szükséges gipszkarton típust, a szükséges kiegészítőkkel együtt, aminek fényében pontos árajánlatot tudunk adni.

képek forrása: freepik

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Németországban rekordmértékben csökkentek a lakásárak

Rekordmértékben csökkentek a lakásárak Németországban az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt adatai szerint.
2023. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.
2023. 09. 23. 02:00
Megosztás:

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a transzpozábilis elemek mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat.
2023. 09. 23. 01:00
Megosztás:

Megnőtt a felújított közutak hossza Békés vármegyében

Míg 2020-ig évente átlagosan közel húsz kilométernyi utat újítottak fel Békésben, addig ez 2022-re ötvenöt kilométerre nőtt - hangzott el Békés Vármegye Önkormányzatának legutóbbi közgyűlésén.
2023. 09. 23. 00:05
Megosztás:

A vajdasági magyar drámaíróversenyből Brestyánszki Boros Rozália került ki győztesként

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken.
2023. 09. 22. 23:00
Megosztás:

Erre nem számítottunk - megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.
2023. 09. 22. 22:00
Megosztás:

Újonnan létesített rendezvényközpontot adtak át Veszprémben

Új rendezvényközpontot adtak át pénteken Veszprémben.
2023. 09. 22. 21:00
Megosztás:

Új szabályok hoznak a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 22. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 22. 19:30
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen, túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 09. 22. 19:00
Megosztás:

Csökkent a BUX pénteken

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
2023. 09. 22. 18:30
Megosztás:

Ebben a hónapban is gyengült az euróövezet gazdasági aktivitása

Szeptemberben valamelyest enyhült a teljesítmény romlásának mértéke az euróövezet gazdaságaiban a HCOB beszerzésimenedzser-indexének a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató által pénteken publikált előzetes értékének tanúsága szerint.
2023. 09. 22. 18:00
Megosztás:

Mérséklődő kereslet és folyamatosan bővülő vevői igények a fővárosi újépítésű lakáspiacon

Enyhülő kereslet mellett folyamatosan bővülő vevői igények jellemzik az újépítésű ingatlanok piacát Budapesten - tájékoztatta az MTI-t a Duna House pénteken.
2023. 09. 22. 17:30
Megosztás: