Mi mindenre használható otthon a gipszkarton?

A gipszkarton ma már számos építkezés, felújítás és lakberendezés nélkülözhetetlen építőanyaga. Nem véletlenül, hiszen nagyon széles a felhasználási lehetőségek spektruma, kiválóan alkalmas például különféle belsőépítészeti megoldásokhoz. Legyen szó akár egy tetőtér beépítéséről, utólag szerelt válaszfalak, vagy éppen álmennyezetek kialakításáról gipszkartonra és annak felszereléséhez szükséges gipszkarton profilra biztosan szükséged lesz.

Mi mindenre használható otthon a gipszkarton?

Miből áll a gipszkarton?

A gipszkarton egy modern építőanyag, aminek alapját egy kemény kartonpapír, illetve gipsz adja. Méret szerint eltérő vastagságúak, illetve hosszúságúak lehetnek. A gipsz felhasználása nem jár károsanyag kibocsátással, mivel a kártékony melléktermékeket a gyártás során eltávolítják. A kartonpapír jellemzően újrahasznosított alapanyagokból készül.

Mitől olyan népszerű?

Praktikus, esztétikus, környezetbarát: hiszen előállítása, beépítése nem szennyezi a környezetet, és az emberi szervezetre sem ártalmas. Építési törmelék pedig szinte alig keletkezik, gipszkartonból ugyanis egyedi, dizájnos megoldások is kialakíthatók az otthonodban. 

Ha mindez nem lenne elég, árát tekintve is kedvezőbb sok más építőanyagnál és akár télen is dolgozhatunk vele. Nem utolsósorban hang- és hőszigetelő képessége is jó. Kis súlyú, egyszerűen méretre vágható.

A hasznos funkcióktól a kreatív ötletekig

A gipszkartont leginkább beltéri körülmények között használhatjuk. Jól fúrható, vágható illetve szinte bárhol alkalmazható a házban, lakásban. Léteznek általános, jól bevált megoldások, de egészen kreatív ötletek is megvalósíthatók. Szinte minden helyiségben használhatjuk. Legyen szó díszes álmennyezetről, egyenes falakról, térelválasztó falakról, vagy egyszerű polcrendszerről, sarokszekrényről. 

Elsődlegesen burkolási feladatokat lát el, és az egyik legnépszerűbb anyag tetőtér-beépítés során. Másrészt akkor is érdemes megfontolni a gipszkarton használatát, ha a mennyezet repedezik, vagy egyszerűen túl szürke, hétköznapi megjelenéssel bír. Vezetékeket, csöveket is könnyen elrejthetünk vele a házban. Lakások esetében egyfajta szigetelésnek, válaszfalként, vagy fali polcrendszerként is ideális megoldás. Habár nagyon népszerűek manapság a rusztikus falszerkezetek is, a falak festése és glettelése sem ment ki a divatból. Ilyen esetekben azonban nagy az esélye annak is, hogy a fal szerkezete nem lesz teljesen egyenes. A gipszkarton lapok alkalmazásával viszont szinte biztosan egyenes falakat alakíthatunk ki. Két tér elválasztása is nagy átalakítással járna alapesetben, viszont gipszkartonnal gyorsan, tisztán és szárazon dolgozhatunk.

Többféle típusát is megkülönböztetjük. Amennyiben például tetőteret szeretnénk beépíteni, leginkább a normál-, impregnált-, vagy tűzgátló gipszkarton lehet ideális választás. Másrészt válaszfalként, szigetelésként inkább egy jó hanggátló tulajdonsággal bíró lap a megfelelő. Aki pedig egy igazán kreatív konyhára vágyik, egy hajlítható gipszkartonnal érhet el látványos eredményeket. Ha az unalmas fürdőszobát dobnánk fel vele, a beugrók, polcok kialakítására vízálló gipszkartonra lesz szükség. Nappaliban tévészekrényhez (padlótól a plafonig), polcokhoz szintén használhatunk gipszkartont, méretre vágva és alakítva.

Gipszkarton felrakása: nem olyan bonyolult!

A gipszkarton felszereléséhez nincs szükség szakemberre. Akár tapasztalat nélkül is belevághatunk, ha tisztában vagyunk a legfontosabb tudnivalókkal. Hiszen gyakorlat teszi a mestert.

A gipszkarton profilok alapvetően a szerkezeti vázat adják, amire néhány csavar segítségével felkerül maga a gipszkarton tábla. A hang-, vagy hőszigetelő anyagot ebbe a vázba szükséges beépíteni. Főként ajtók, falak és mennyezetek kialakításához használják. A különböző fajtájú darabok több funkciót is képesek ellátni. A különbség a tartószerkezet alkalmazásában rejlik:

- ajtók beépítéséhez leginkább az UA profilokat célszerű használni,

- gipszkarton falakhoz az UW- és CW profilok ideálisak,

- álmennyezetek készítéséhez a CD- és UD profilok a leghatékonyabbak,

- míg a sarokprofil – nevéből következően – a sarkoknál való rögzítésekhez ideális.

A Masterplast Hungária Kft. a hazai építőanyag-ipar egyik legmeghatározóbb szereplőjeként fontos pozícióval rendelkezik a homlokzati hőszigetelő, magastető-szigetelő és szárazépítészeti rendszerek piacán egyaránt. Hő-, hang- és vízszigetelő anyagok is kaphatók.

A széles kínálatban gipszkarton és gipszkarton profil mellett csavarok, és egyéb rögzítő-, illetve kiegészítő elemek is megvásárolhatók. Így egy komplett gipszkarton rendszerhez minden szükséges darab elérhető. Akár egyénileg is kiválaszthatja a szükséges gipszkarton típust, a szükséges kiegészítőkkel együtt, aminek fényében pontos árajánlatot tudunk adni.

képek forrása: freepik

A magyar GDP adat margójára - szakértői kommentár a magyar gazdaságról

A második becsléssel a KSH megerősítette az első becslés eredményeit, azaz a GDP a harmadik negyedévben éves alapon 4,0 százalékkal bővült, míg negyedéves alapon 0,4 százalékkal mérséklődött, amely adat az előzetes várakozásoknál kedvezőtlenebb. Az adat európai uniós összehasonlítása ellentmondásos képet mutat: míg az éves alapú bővülés kiemelkedően kedvező, a negyedéves változással a rangsor hátsó részében vagyunk.
2022. 12. 02. 08:00
Megosztás:

Új immunkémiai technológiát dolgoz ki az Anthelos Kft.

Uniós támogatással, 159,224 millió forintos összköltségű projekt keretében a daganatos és az autoimmun betegségek korai felismerését segítő új immunkémiai technológiát dolgoz ki a Szegeden és Kübekházán működő Anthelos Kft. - tájékoztatta a biotechnológiai cég az MTI-t.
2022. 12. 02. 07:30
Megosztás:

Újabb válságoktól tartanak az európai vállalatok

Európában 10 közül 9 vállalatnál számítanak arra, hogy további válságokkal kell megküzdeniük 2023-ban és 2024-ben. Pénzügyi válságot tartanak a legvalószínűbbnek, emellett a klímaváltozás drasztikus hatásai okozzák a legtöbb aggodalmat – mutatta ki a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek az IFUA Horváth vezetési tanácsadó cég is tagja.
2022. 12. 02. 07:00
Megosztás:

Már online is vehetünk eredeti Rippl-Rónait

Virtuális kalapács alá kerül Aba Novák Vilmos 30-40 millió forintra becsült festménye egy online aukció során. Nem ritka manapság, hogy online árverésen talál gazdára néhány műtárgy, azonban eddig kevés példa volt rá, hogy valódi ritkaságokra licitálhassunk a neten.
2022. 12. 02. 06:30
Megosztás:

Több mint hatvanezer MMK munkahely lehet még a cégeknél

Hozzáadott értéket teremt és üzleti szempontból is előremutató, ha egy vállalat stratégiai szintre emeli a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalók integrációját a szervezetbe – ez volt az egyik tanulsága a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) A megváltozott munkaképességű munkavállalók hatékony foglalkoztatása című konferenciájának. A kormányzat, a szakma és nagyvállalatok részvételével tartott eseményen az is kiderült, hogy a gazdasági szereplők nyitottságnak és a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően 2010-hez képest 140%-kal több MMK munkavállaló talál munkát, miközben még akár 64-65 ezer ilyen típusú munkahely lehet a cégeknél.
2022. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Előrelátás is kell a rezsi csökkentéséhez

Látszólag visszazökkentünk a járvány után a régi kerékvágásba, ám mégis új pályán haladunk – ez tűnik ki az uniós polgárok lakhatással kapcsolatos kiadásait bemutató legfrissebb statisztikából. Akár tartós tendenciává is válhat az, hogy a lakhatás költségei mind nagyobb részt szakítanak ki a családi költségvetésből, ez ellen pedig az OTP Ingatlanpont szakértője szerint legtöbbet a lakásállomány tudatos rezsicsökkentő felújításával tehetnénk.
2022. 12. 02. 05:30
Megosztás:

Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást vezet be az OTP Bank

Az új megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát. A hitelintézet számára készült kutatás szerint a lakáshitel felvétellel kapcsolatos döntéshozatal szempontjából az ügyfelek számára a kamat mértéke, a fix kamat ígérete és a türelmi idő a három lefontosabb szempont.
2022. 12. 02. 05:00
Megosztás:

Így lesz a klímafűtésből rémálom! És horror magas számla...

Nem csökkenti a rezsit a klímafűtés, ha nincs karbantartva: a legjobb energiaosztályú klíma is sokat fogyaszt, ha koszos! Mérnöki számítás igazolja, hogy karbantartás nélkül olyan sokat romlik a klímaberendezések hatásfoka, mintha három-négy kategóriával rosszabb berendezést vásároltunk volna.
2022. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Adatvédelem, helyreállítás, üzletmenet-folytonosság: új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A Unisys partnersége lép a többfelhős megoldásokat kínáló Factionnel. A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.
2022. 12. 02. 03:30
Megosztás:

Hazatért Rippl-Rónai József majd’ száz éve nem látott remekműve

Két klasszikus magyar remekművet mutatott be a Virág Judit Galéria. Rippl-Rónai József és Vaszary János gyönyörű festményeit majd’ 100 éve nem láthatta a közönség, mindkettő a december 19-i árverésen kerül kalapács alá. Rippl-Rónai A geszti kastély kertjében című képe 1912 körül készült, kikiáltási ára 160 millió forint, becsült értéke pedig 300-400 millió forint, míg Vaszary tengerparti alkotása 65 millió forintról indul és a becsértékét 120-160 millió forint között határozta meg a galéria. A műalkotásokat két hétig a nagyközönség is ingyen megtekintheti a Virág Judit Galéria kiállításán. A klasszikus aukciót megelőzve, december 17-én egy exkluzív, múzeumi kvalitású művekből összeállított kortárs árverést is tart a galéria, amelyen többek között Maurer Dóra, Keserü Ilona, Bak Imre és Nádler István jelentős művei keresik új tulajdonosukat.
2022. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Nem hozott jelentős újdonságokat a magyar GDP adatok részletes bontása

Közzétette a KSH ma reggel a harmadik negyedéves GDP adatok részletes bontását. Az előzetes gyorsbecslés adatai nem változtak: a GDP negyedéves összehasonlításban enyhe, 0,4 százalékos visszaesést mutatott, az éves növekedés pedig 4 százalékra lassult a második negyedévben mért 6,5 százalékról.
2022. 12. 02. 02:30
Megosztás:

Visszafogott ünnepi szezonra kell készülniük a kereskedőknek

Idén kevesebbet költhetnek az ünnepek alatt a vásárlók világszerte – derül ki az EY 21.000 fő körében végzett nemzetközi felméréséből. A költségek és a pazarlás visszafogása érdekében nem csak az ajándékok számán, de az ételek mennyiségén is spórolni fognak.
2022. 12. 02. 02:00
Megosztás:

A talaj tápanyag-utánpótlása lesz a hosszú távú jóllétünk kulcsa

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében. Mind a szántóföldi, mind a kertészeti gazdálkodók szemszögéből ez elsőre pozitív jövőképet festhet, azok azonban, akik szorosabban figyelemmel kísérik a globális mezőgazdasági termelés fejleményeit, tisztában vannak azzal, hogy a lehetőségek egyben számos kihívást is jelentenek.
2022. 12. 02. 01:30
Megosztás:

A Magyar falu program támogatja az energetikai korszerűsítést

A Magyar falu programban a kormány több mint három éve kiemelten támogatja a kistelepülések önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítését, és ez a jövő évi kiírásokban is meghatározó szerepet kap - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Heves megyei Boconádon.
2022. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvák megsegítésére a Nemzeti Múzeumban

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvákat segítő Regőczi Alapítvány javára csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2022. 12. 02. 00:30
Megosztás:

Ezek a világ két legdrágább városai

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön ismertetett éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).
2022. 12. 02. 00:05
Megosztás:

Nemzetközi piacra viszi a Roszatom a Logos orosz ipari szoftvert

A Roszatom az általa fejlesztett Logos matematikai modellező és mérnöki elemző szoftver 2023-ban kilép a nemzetközi piacra. A Logos fejlesztői szerint termékük versenyképes szereplője lesz a számítógépes mérnöki tervezés (CAE) globális piacának.
2022. 12. 01. 23:30
Megosztás:

Új hiányszakma a kutatás-fejlesztésben: kevés a hazai fizikus-mérnök szakember

A fenntartható energia, a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia csak néhány a jövőnk gazdasági és társadalmi fejlődését meghatározó területek közül, amelyek elképzelhetetlenek a mérnöki és fizikusi tudást ötvöző technológiák nélkül. Hazánkban a kutatás-fejlesztést meghatározóan a vállalati szektor végzi, és a projektek sikerét a globális piaci igények befolyásolják. A hazai munkaerőpiacról azonban nagy számban hiányoznak azok a szakemberek, akik mindennapi munkájuk során a fizikusi és mérnöki szaktudás képesek ötvözni.
2022. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Továbbra is félgőzzel megy a Dunai Finomító 

Nő a nyomás a kormányon, hogy az üzemanyag árak befagyasztásának eltörlésével enyhítse az üzemanyagpiacon tapasztalható feszültséget, mivel egyre jelentősebb a hiány országszerte. 
2022. 12. 01. 22:30
Megosztás:

A kisebb kamatemelések hírére emelkedik a nyersolaj ára 

A WTI 80,4, a Brent pedig 86,5 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a februári leszállításra, míg az azonnali Ural árjegyzés 66,5 dollár volt. 
2022. 12. 01. 22:00
Megosztás: