Mi most a legkeresettebb használt autó márka?

Hogyan alakul a hazai használt autó piac 2023 végéhez közeledve? Hány használt autót adnak el Magyarországon és mik a legkedveltebb autótípusok 2023-ban?

Mi most a legkeresettebb használt autó márka?

Októberben éves csúcsra futott a használtautó eladások száma

Az idei év eddigi legnagyobb havi forgalmát könyvelhette el októberben a hazai használtautó-piac: a DataHouse előzetes adatai szerint 73 700 személygépkocsi cserélt gazdát az elmúlt hónapban, ami 8,1 százalékkal haladja meg a tavaly októberi szintet.

Míg 2023 első félévében az adásvételek száma gyakorlatilag végig elmaradt az előző év hasonló időszakának adataitól, júliustól a piac már felülteljesítő volt 2022 azonos időszakához képest, így megnőtt az esélye a tavalyi csúcs meghaladásának is.

„Egyelőre korai trendfordulóról beszélni, hiszen korábban is rendszeresen előfordult, hogy egy-egy hónap számottevő, egyszeri forgalomnövekedést produkált – hűti a várakozásokat Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

A piacon továbbra is jelen vannak olyan, a keresletet visszafogó tényezők, mint a lakosság jövedelmi helyzete, a csak lassan csökkenő kamatkörnyezet, illetve az újautó-piac továbbra is visszafogott teljesítménye.

Azonban mivel az előző év utolsó két hónapjában igen visszafogott volt a piac forgalma, amennyiben idén nem lesz újabb visszaesés, az idei átírások száma néhány ezerrel akár meg is haladhatja a tavaly beállított 825 ezres rekordértéket.”

Annak magyarázata, hogy a viszonylag gyenge kereslet mellett hogyan tud a használtautó-piac évről évre újabb rekordforgalmat produkálni, a forgalomban lévő személyautók folyamatosan, évente átlagosan 120 ezerrel növekvő számában keresendő. 2023 végére már mintegy 4,2 millió személyautó lesz forgalomban, csaknem 600 ezerrel több, mint 2018 végén.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első tíz hónapban.

Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei:

- Opel Astra (5,3%),

- Ford Focus (2,8%)

- Volkswagen Golf (2,7%).

használt autó eladások száma belföldön 2023

A kisautók listáját magasan a:

- Suzuki Swift (4,4%) vezeti, amelyet az

- Opel Corsa (2,1%) és a

- Volkswagen Polo (1,6%) követnek.

A leggyakoribb modellek között a felső-középkategória a:

- Volkswagen Passattal (2,6%),

- a Skoda Octaviával (2,4%) és a

- BMW 3-as szériával (2,3%)

képviselteti magát (ez utóbbi két modell tavalyhoz képest helyet cserélt a gyakorisági listán.)

Miközben a használtautó-piacon 2023 első tíz hónapjában gazdát cserélő 689 900 személyautó mennyisége 1,6 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában regisztrált 701 000-es értéktől, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 89 300 darab volt, ami 18 százalékkal múlja alul az egy évvel korábban mért 108 900-as értéket.

Mire figyeljünk mindenképp ha használt autót veszünk?

használt autó vásárlása 2024

Használt autó vásárlása során Magyarországon is érdemes számos fontos tényezőre odafigyelni. Íme néhány tanács:

- Ár-érték arány: Az autó árának értékelése mellett nézze meg az autó állapotát, felszereltségét és a megtett kilométereket. Ügyeljen arra, hogy az ár arányban legyen az autóval.

- Megtett kilométerek: Ellenőrizze az autó megtett kilométereit. Az alacsony kilométerek jó jel, de az is lehet, hogy az óra manipulált. A szervizkönyvben található adatok segíthetnek megbizonyosodni az autó valós állapotáról.

- Szervizkönyv: Az autó szervizkönyve nagyon fontos. Ellenőrizze, hogy rendszeresen karbantartották-e az autót, és nézze meg az esetleges javításokat, cseréket.

- Állapotfelmérés: Az autó alapos állapotfelmérése elengedhetetlen. Ellenőrizze az alvázat, a fékeket, a futóművet, az olajat, és nézze meg az esetleges rozsdásodást.

- Gyári alkatrészek: Kérdezze meg az eladót, hogy az autó gyári alkatrészeket használ-e. Utángyártott vagy utángyártott alkatrészek esetén későbbi javítások és karbantartások költségei emelkedhetnek.

- Tulajdoni viszonyok: Ellenőrizze az autó tulajdoni viszonyait. Kérdezze meg az eladótól az autó előző tulajdonosairól, és győződjön meg róla, hogy nincsenek-e tartozások az autóval szemben.

- Tesztvezetés: Mindenképp végezzen tesztvezetést az autóval. Próbálja ki különböző körülmények között, hogy meggyőződjön az autó vezetési tulajdonságairól és esetleges hibáiról.

- Átvizsgálás szakemberrel: Ajánlott egy szakemberrel (autószerelővel vagy autószervizzel) átnézetni az autót. Ők felismerhetik olyan problémákat, amelyeket az átlagos vásárló könnyen elkerülhet.

- Jogszabályoknak való megfelelés: Győződjön meg arról, hogy az autó minden szempontból megfelel a magyar jogszabályoknak, például a kibocsátási normáknak és az érvényes műszaki vizsgának.

- Biztosítás és adók: Tájékozódjon az autóhoz kapcsolódó biztosítási díjakról és az esetleges adókról, például a 2024 évi gépjármű adóról.

Ezek a tanácsok segíthetnek abban, hogy egy megbízható és jó állapotú használt autót válasszon. Ne felejtse el, hogy mindig legyen körültekintő, és ha szükséges, kérjen segítséget egy autószakértőtől vagy megbízható ismerőstől.

Hogyan csökkenthetők egy medence költségei?

Egy medence a luxus érzetét kelti a kertben. Árának ellenére azonban egyre több háznál megtalálható. Fenntartása költséges, viszont bizonyos kiegészítőkkel és praktikákkal ezek minimálisra csökkenthetők.
2024. 06. 26. 21:30
Megosztás:

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 21-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 26. 21:00
Megosztás:

Összefoglaló a Richter elemzői tájékoztatóról

A Richter tegnap elemzői tájékoztatót tartott a Női egészség (WHC) üzletágba tartozó legutóbbi felvásárlásairól.
2024. 06. 26. 20:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 26. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 26. 19:30
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 366,39 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 71 013,43 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
2024. 06. 26. 19:00
Megosztás:

Az osztrák feldolgozóipari aktivitás tovább csökkent júniusban

Gyorsuló ütemben - immár a 23. egymást követő hónapban - csökkent a feldolgozóipar teljesítménye Ausztriában júniusban az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 06. 26. 18:30
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 26. 18:00
Megosztás:

Egyre többen veszik igénybe a csok pluszt és a falusi csokot

Egyre többen veszik igénybe a kormány otthonteremtési támogatását: az év első öt hónapjában a csok pluszt hatezren, a falusi csokot pedig 2500-an igényelték - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 26. 17:30
Megosztás:

Legyen önálló hungarikum a badacsonyi kéknyelű

Badacsony és a badacsonyi kéknyelű nélkül a magyar kultúra sem lenne olyan, mint amilyennek ismerjük - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerdán Badacsonytomajon, arra kérve a hungarikum bizottságot, hogy vizsgálja felül június közepén hozott döntését, és ismerje el a badacsonyi kéknyelűt önálló hungarikumként.
2024. 06. 26. 17:00
Megosztás:

Új típusú hulladékgyűjtőket tesztelnek Budapesten

Nagyobb, modernebb közterületi hulladékgyűjtő tartályokat tesztelnek Budapesten - közölte a Budapesti Közművek szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 26. 16:30
Megosztás:

A FedEx a vártnál nagyobb negyedéves bevételről és korrigált nyereségről jelentett

Az amerikai FedEx Corp., a világ egyik legnagyobb szállítási és logisztikai vállalata a piaci várakozásokat meghaladó negyedéves korrigált nyereségről és bevételről jelentett a New York-i tőzsde keddi kereskedésének a leállítása után.
2024. 06. 26. 16:00
Megosztás:

Az MNB új rendeleteket hozott

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két új rendeletet adott ki - a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésével egyidejűleg - a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megakadályozásának további támogatására - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a jegybank.
2024. 06. 26. 15:30
Megosztás:

Vezetőváltás a Lidl Magyarországnál

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 06. 26. 15:00
Megosztás:

Romlott a GfK júliusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által várt javulás helyett romlott a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júliusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 06. 26. 14:30
Megosztás:

Zárt doboz nélkül, szájkosárral és pórázzal is lehet kutyákat vinni a balatoni vonatokon

Változott szerdától a kutyák szállítását érintő szabályozás a vonatokon: már zárt doboz nélkül, csupán szájkosár és póráz használatával is lehet velük utazni a balatoni InterCity és expresszjáratokon - közölte a MÁV Zrt. a vasúttársaság honlapján.
2024. 06. 26. 14:00
Megosztás:

A Qatar Airways lett a világ legjobb légitársasága a Skytrax szerint

A Qatar Airways lett a világ legjobb légitársasága a Skytrax brit marketingcég rangsorában.
2024. 06. 26. 13:30
Megosztás:

Hogyan segítik a fémhulladék feldolgozó gépek a környezetvédelem ügyét?

Napjainkban a környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre nagyobb figyelmet kap. Ebben a tekintetben a hulladékfeldolgozás, különösen a fémhulladék újrahasznosítása kulcsszerepet játszik. A cikkben megvizsgáljuk, hogyan járulnak hozzá a fémhulladék feldolgozó gépek a környezetvédelem ügyéhez.
2024. 06. 26. 13:15
Megosztás:

Észak-Macedónia legnagyobb szélerőműparkjának építését jelentette be az új miniszterelnök

Észak-Macedónia legnagyobb szélerőműparkjának építését jelentette be Hrisztijan Mickoszki miniszterelnök kedden, közölve, hogy az építkezés 2026-ban kezdődhet meg.
2024. 06. 26. 13:00
Megosztás:

Fejlesztik a különleges gazdasági övezetet Mosonmagyaróváron

A Területi- és településfejlesztési operatív program plusz mintegy 350 millió forint vissza nem térítendő támogatásából fejlesztik a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezetet - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 06. 26. 12:30
Megosztás: