Miért lett nagy divat a kerttervezés?

A kertészkedés sokak számára az egyik legkedvesebb időtöltés — a friss gyümölcsök és zöldségek termesztése, a természettel való kapcsolatteremtés, illetve a kényelem és az esztétika keveredése.

Miért lett nagy divat a kerttervezés?

Az utóbbi években ráadásul egy új trend ütötte fel a fejét: a kertészkedés sokak számára túlnőtt a hobbi besoroláson, és széles körben elterjedt kulturális jelenséggé nőtte ki magát. Emiatt a kerttervezés iránti érdeklődés figyelemre méltó módon megnőtt — világszerte, így idehaza is minden korábbinál nagyobb számban keresik ezt a szolgáltatást. 

De miért vált ekkora divattá manapság, mi adja a kerttervezés vonzerejét?

A kerttervezés legfontosabb előnyei

A kerttervezésnek számos olyan előnye van, amelyek mind a kezdő, mind pedig a tapasztalt kertészek számára kifizetődő befektetéssé teszik. Íme néhány ezek közül:

- Kertünk sajátosságainak kiaknázása: A különböző növényeknek eltérő talaj- és napfényigénye van. A kerttervezés lehetővé teszi, hogy egy profi felmérje kerted napsütötte óráinak számát, illetve a talaj jellegét, így biztosítva, hogy a kiválasztott növények jól fejlődjenek a környezetükben.

- A tér kihasználása: Egy jól megtervezett kert hatékonyan használja ki a rendelkezésre álló helyet, lehetővé téve, hogy több növényt termessz, esztétikai egyensúlyt teremts, és elegendő helyet hagyj a kertgondozáshoz és a pihenéshez is.

- Szezonális látványosságok: A tervezés segít az olyan növények kiválasztásában, amelyek egész évben vizuálisan gazdag látványt kölcsönöznek — a tavaszi virágzástól az őszi lombozatig, vagy akár a téli örökzöldekig.

- Biztonsági megfontolások: Nem minden növény biztonságos a gyermekek vagy háziállatok számára. A kerttervezéssel biztosíthatod, hogy csak a nem mérgező növények kerüljenek be a kertedbe, így biztonságos kültéri környezetet teremthetsz családod és háziállataid számára.

- Fenntarthatóság: Egy jól megtervezett kert könnyen fenntartható, és nem áll fenn az a veszély, ami újabban rengeteg hobbikertésznek okozott gondot: hogy egy olyan növényt ültetnek, amire csúnya jövő vár. Jó példa erre a smaragdtuja, ami rendkívül népszerűnek számít, pedig tömegesen pusztul ki. Egy tapasztalt kerttervező megóvhat ettől a veszélytől, például olyan hasonló, de mégis életrevaló növények ajánlásával, mint a leylandi ciprus. Emellett segíthet a vízhasználat csökkentésében vagy a vegyszeres műtrágyák minimalizálásában is.

- Esztétikai vonzerő: A kerttervezés talán leglátványosabb előnye az, hogy a növényeket nem csak aszerint helyezi el, hogy hol érzik jól magukat — vizuális hatásuk szerint is. A növények szín, textúra és méret szerinti átgondolt elrendezésével a szemnek igencsak kellemes külteret hozhat létre.

- Funkcionalitás: A növények nem csak esztétikailag, de funkciójukat tekintve is igencsak fontos élőlényei a kerteknek. Persze vannak fajták, amelyeket csak és kizárólag szoliterként érdemes ültetni, de akadnak olyanok is szép számmal, amelyek alacsony sövényként, talajtakaróként, vagy szegélynövényként is szerepet vállalhatnak kertünk szebbé alakításában. Egy tapasztalt kerttervezővel pedig akár olyan növényt is találhatunk, amely mindezen funkciókat egyként testesíti meg, mint például a mirtuszlonc.

- Költség- és időhatékonyság: A kerttervezés hosszú távon időt és pénzt takaríthat meg. Megakadályozza például az olyan növények impulzusvásárlását, amelyek nem biztos, hogy túlélnek a kertben, és megágyaz a hatékony karbantartási rutinoknak is.

A növények mellett pedig olyan ritkán átgondolt dolgokra is rávilágíthat, mint az állatok.

Ahhoz ugyanis, hogy egy aprócska szelet természetet alakítsunk ki az otthonunkban, élővilágra van szükségünk: növényekre és állatokra egyaránt!

Természetesen olyan állatokat érdemes magunkhoz csalogatni, amiket szívesen látunk, például:

- pillangókat

- madarakat

- méheket

Itt is rendkívül fontos a gondos kerttervezés, hiszen míg egy pillangó átrepülése szinte mindenki számára pozitív élményt jelent, egy vakond már igencsak nagy bosszúságot okozhat azoknak, akik tökéletes gyepet szeretnének látni — vakondtúrások nélkül.

A kertet tehát érdemes személyre szabni, és minden egyedi igényt lefektetni. Csak és kizárólag így kerülhetjük el a későbbi kellemetlen élményeket!

Ahhoz pedig, hogy megfelelő kerttervezőt találjunk, nem kell sokáig keresnünk: van ugyanis egy kiváló kertészet Budapest határán — a Budai Kertcentrum —, ahol képzett, segítőkész szakmai csapat dolgozik. Ők szívesen ajánlanak olyan kerttervezőt, aki elnyeri majd a tetszésünket és szakszerűen, a fenti igények figyelembevételével tervezi meg számunkra a tökéletes kertet.

Partneri együttműködést kötött az Auchan és az MLSZ

Játszani csak szívből. Vásárolni csak OKAuchan.” szlogennel kötött partneri együttműködést az Auchan és az MLSZ, amelynek keretében a kiskereskedelmi lánc hivatalosan is a magyar labdarúgó-válogatott partnere az idei Európa-bajnokság ideje alatt. Május 27. és július 14. között a Bizalomkártyás vásárlók 10 000 forint feletti vásárlás esetén napi és heti nyereményjátékokon vehetnek részt, a kampány végén pedig valamennyi vásárló között 1 millió Bizalompontot is kisorsolnak, ami egy az egyben levásárolható.
2024. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 28. 04:30
Megosztás:

Magyar program segíthet a meddő pároknak: ITT a Garantált Gyermek Program

A legfrissebb adatok szerint ma hazánkban 300.000 meddő pár él, a statisztikák pedig évről évre romlanak. A férfiaknál a nemzőképtelenség, a nőknél pedig a meddőség folyamatosan növekvő számú populációt érint és az elmúlt évtizedekben a nyugati típusú, modern társadalmak legjelentősebb súlyú betegségévé vált.
2024. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Ekkora büntetést kell fizetni a CSOK Pluszra, ha megsértjük az előírásokat

A CSOK Plusz egy kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul tartozáselengedés is kapcsolódhat hozzá. A kedvezményekért cserébe azonban számos feltételt kell teljesítenünk, melyek megsértésekor büntetőkamattal növelten kell visszafizetnünk a kapott kamattámogatást és tartozáselengedést. A Bankmonitor szakértői kiszámolták ennek összegét.
2024. 05. 28. 03:30
Megosztás:

A legtöbb magyar ebbe a három országba utazik nyaralni idén!

Az Insura.hu legfrissebb felmérése szerint idén nyáron az ügyfelek 56 százaléka tervez külföldi utazást, többségük legalább egy hetes út keretében teszi majd ezt. A biztosításközvetítő társaság utasbiztosítási statisztikái szerint a nyaralási utazások az esetek felében Horvátországba, Olaszországba vagy Ausztriába irányulnak. Az utazni vágyók idén a tavalyinál 7-8 százalékkal magasabb utasbiztosítási díjakkal számolhatnak.
2024. 05. 28. 03:00
Megosztás:

A Dogecoin (DOGE) és Shiba Inu (SHIB) ára lemarad, miközben a Rollblocknak (RBLK) tízszeres nyereséget jósolnak júniusra

Számos altcoin piacán a kriptovaluták ára egyre ingadozóbbá válik. A mém érmék piacán a két vezető, a Dogecoin (DOGE) és a Shiba Inu (SHIB) konszolidációs jeleket mutat, amit a lendület hiányaként lehet értelmezni. Ezzel szemben egy másik előértékesítési érme azt jelzi, hogy ez lehet a legjobb kripto, amit ebben a negyedévben érdemes vásárolni. Ez az új gyöngyszem, a Rollblock (RBLK) vonzereje abban rejlik, hogy hogyan oldja meg az online játék világában felmerülő problémákat. Olvass tovább a részletes információkért!
2024. 05. 28. 02:30
Megosztás:

Az a nyugdíjas nyer sokat, aki mindig korán ébred

"A korai madár kapja meg a féreg helyett a milliókat!" – Az idősek titkos fegyvere a meggazdagodásért!
2024. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, hogy hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az oda kilépést tervező vállalatokat - tájékoztatta a két társaság az MTI-t hétfőn.
2024. 05. 28. 01:30
Megosztás:

Miért jár pórul, aki még mindig sárga csekken fizeti a rezsit?

Az utóbbi években a digitalizáció és a technológiai fejlődés jelentős változásokat hozott a mindennapi életünkben, különösen a pénzügyi tranzakciók terén. Ennek ellenére Magyarországon még mindig sokan ragaszkodnak a hagyományos sárga csekkes fizetési módszerhez, amikor a rezsiszámláikat rendezik. Ez a megszokás azonban számos hátránnyal járhat, amelyek mind anyagi, mind pedig időbeli veszteségeket okozhatnak.
2024. 05. 28. 01:00
Megosztás:

A BTC árfolyam a csúcs közelében, ez az érme is profitálhat a növekedésből

A Bitcoin árfolyam a történelmi csúcs körül mozog, a digitális arany a múlt hét elején egészen 70 000 dollárig szökött, a piac pedig kíváncsian figyeli, meddig megy még fel a BTC ára.
2024. 05. 28. 00:01
Megosztás:

Nyugdíjasként ez lehet a garancia arra, hogy ne legyenek pénzügyi gondjai

A pénzügyi tudatosság már az első vásárlással és zsebpénzzel elkezdődik, és aki igazán tenni akar gondtalan jövőjéért, már diákként rálép erre az útra - véli az OTP Nyugdíjpénztár, amelynek legfiatalabb belépője mindössze 17 esztendős múlt, míg a nyugdíjpénztári tagok átlagéletkora 39 év.
2024. 05. 27. 23:30
Megosztás:

Lemaradtál a PEPE és BONK árfolyam emelkedéséről? Ne hagyd ki a Raboo előértékesítést, amely már 40%-kal emelkedett

Annak ellenére, hogy a piaci volatilitás széleskörű, a mém érmék továbbra is nyereséget termelnek, legalábbis heti szintű hozamokat vizsgálva. A Pepe és a BONK remekül szerepeltek, és az elmúlt hetekben a kriptós hírek élére kerültek. Azonban figyelembe kell venni néhány szakértő véleményét, miszerint a legnagyobb árfolyam-emelkedéseik már mögöttük lehetnek.
2024. 05. 27. 23:00
Megosztás:

A gazdáknak kell az uniós agrárpolitika középpontjában állnia

Brüsszelnek meg kell védenie az unió agrárpiacait és újra a gazdákat kell az uniós agárpolitika középpontjába állítania. Csak így növelhető a termelők versenyképessége és a válságokkal szembeni ellenállóképessége - közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülését követően az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.
2024. 05. 27. 22:30
Megosztás:

Idén még restriktív maradhat az EKB kamatpolitikája

Az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane szerint júniusban ugyan ténylegesen megkezdődhet a kamatcsökkentési ciklus, de az idei évben még megszorító jellegű, restriktív monetáris politikát kell fenntartani.
2024. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Alacsonyabban maradhatott a semleges kamatszint?

A semleges kamatszintről értekezett a Fed kormányzótanácsának tagja, Christopher Waller.
2024. 05. 27. 21:30
Megosztás:

Albánia gazdasági miniszterével egyeztetett Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta Blendi Gonxhja albán gazdasági minisztert. A felek az egyeztetésen áttekintették a magyar-albán gazdasági kapcsolatokat, továbbá az együttműködés elmélyítésének lehetséges területeit - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Kevés volt a külföldi ingatlanvásárlás eddig az évben

Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot, az utóbbi fél évben a vevők mindössze 2,5 százaléka volt külföldi állampolgár, akik közül sokan életvitelszerűen Magyarországon élnek - közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum (OC) hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 27. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 27. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 957,54 pontos, 1,39 százalékos emelkedéssel, 69 803,67 ponton, új történelmi csúcson zárt hétfőn.
2024. 05. 27. 19:00
Megosztás: