Miért van szükségünk a vadászokra?

A vadászat nélkülözhetetlen szerepet tölt be a vadgazdálkodásban és a felelős természetgazdálkodásban - mondta Semjén Zsolt a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban, a 30. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállítás csütörtöki megnyitóján.

Miért van szükségünk a vadászokra?

A magyar vadásztársadalom javaslatai és kérései alapján az utóbbi egy év során észszerű és életszerű törvények, méltányos jogszabályok születtek - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes, aki egyúttal Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is. A vitás kérdések megoldásai közül kiemelte a vadak és a járművek közúti ütközéséből eredő ügyek rendezését, ami azért fontos, mert korábban szinte minden esetben más ítéletet hoztak a bíróságok - fogalmazott. Semjén Zsolt üdvözölte, hogy az új jogszabály szerint a vadászatra jogosult nem tehető felelőssé az ütközésért, ha a vad a természetes viselkedéséből következően téved az útra. Ugyancsak egyetért azzal, hogy az üzemeltetők felelőssége megakadályozni a vadak bejutását az autópályákra, hiszen többek között ezért is kérnek úthasználati díjakat.

A mezőgazdasági vadkárok rendezését legalább ilyen súlyú kihívásnak tartja, de jelentős előrelépésnek tekinti, hogy a vadkárügyeket nem lehet a vadászatra jogosultak tudomása nélkül intézni, bejelenteni a közjegyzők helyett a települési jegyzőnél lehet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével létrejött vadkárprotokoll számokérhető vezérfonalként segíti a vadkárbecsléseket, a vadászati szervezetek és a gazdálkodói érdekképviseletek pedig a legutóbbi egyeztetésükön egyetértettek abban, hogy pereskedés helyett a megegyezést, a partnerséget kell ösztönözni a vadászok és a termelők közös ügyeiben - mondta Semjén Zsolt, hangsúlyozva, hogy a vadakra senki nem tekinthet természeti csapásként, hiszen ők a természetben otthon vannak mindenütt, a mezőkön és az erdőkben egyaránt.

A miniszterelnök-helyettes szerint részben igazuk van ugyan azoknak, akik a túlszaporodott nagyvadállományokra panaszkodnak, de hangsúlyozta, hogy ez csak egyes térségekre igaz, de nem az ország minden részére, a vaddisznók állományai jelentősen meg is csappantak az utóbbi években az afrikai sertéspestis következtében. Csökkenteni elsősorban a szarvasok számát kell, különben betegségek jelenhetnek meg és tizedelhetik a túlszaporodott állományokat. Hozzátette, hogy a vadkárügyek rendezését az agrárkamara és a vadászkamara szakértői békéltetőként segítik. Az érdekképviseletek egyetértenek abban is, hogy becslések helyett tudományos alapossággal kell meghatározni a vadak létszámát, valamint azt, hogy egy terület mekkora állományt tarthat el. Semjén Zsolt a felmérések elkészítésében az akadémiai és egyetemi szakemberek segítségére is számít.

Nagy István agrárminiszter szintén úgy vélte, hogy az egészséges vadállományok fenntartásában a vadászat kulcsszerepet tölt be. A vadak az ország nemzeti kincsei, állományaik éppúgy hozzátartoznak a magyar tájegységek egyéni arculatához, mint más természeti adottságok. Optimális méretű állományok mellett a vadgazdálkodás összhangban működhet az mező- és erdőgazdálkodással, a következő évek egyik fontos feladata éppen ezért az lehet, hogy a vadak létszáma csökkenjen, ha szükséges, állományaik minősége viszont javuljon. A 2022-2023. évi vadgazdálkodási évben az ágazat eredménye meghaladta a 3 milliárd forintot, a magyar vadhús Európa-szerte kedvelt termék, csaknem 90 százaléka, évente mintegy 3500 tonna kerül külföldre, főképp Németországba és Olaszországba. A miniszter megjegyezte, hogy a kormány vizsgálja a "politikailag vezérelt divathullám", a műhús betiltásának lehetőségét is, amit azzal indokolt, hogy a biztonságos élelmiszer, ami jelentős részben a vadgazdálkodók munkáját dicséri, megérdemli a megbecsülést. A termőföld és az ember kapcsolatát nem megszakítani, hanem megerősíteni kell - fogalmazott.

A tárcavezető elismerően beszélt az utóbbi évek eredményeiről, hiszen a tapasztalatok szerint a tájegységi fővadászok eredményesen működnek, a vadgazdálkodási tanácsok újjászervezése szintén sikeresnek bizonyult, a vadászokat terhelő adminisztrációs kötelezettségek pedig jelentősen mérséklődtek. A bürokráciacsökkentés az elektronikus beírókönyv bevezetésével folytatódik, 2025. márciusától önkéntesen választható lesz a papíralapú helyett. A kormány elkötelezett az erdők állapotának és alkalmazkodóképességének javítása mellett, a vidékfejlesztési forrásoknak köszönhetően 22 százalékról 27 százalékra nőhet az erdővel borított területek aránya. Az utóbbi 10 év során csaknem 45 ezer erdő jött vagy jön létre, 2027-ig csaknem 310 milliárd forint vidékfejlesztési forrás jut az erdőkre. Támogatást többek között Natura 2000-es területekre, erdőszerkezet átalakítására, örökerdők kialakítására lehet kérni, az első pályázatok a napokban jelennek meg - tette hozzá.

Az eseményen Semjén Zsolt a Magyar Természeti-Vadászati Örökségért Érdemkeresztet Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai-díjas színművésznek, a Nemzet Művészének adta át. Az Országos Magyar Vadászkamara Aranyérme kitüntetését Bodó Imre József, a dombóvári Fekete István Múzeum alapítója vehette át.

2024. augusztus 1-től emelkedik a kiszabható versenyfelügyeleti bírság maximuma

2024. augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal („GVH”) által kiszabható bírság összegének felső határa a háborús veszélyhelyzet ideje alatt. Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a változásokat.
2024. 07. 16. 18:00
Megosztás:

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.
2024. 07. 16. 17:00
Megosztás:

Pénztárcabarát iskolakezdés kapcsán ad gyakorlati tanácsokat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 16:00
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése az első félévben

Az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága az első félévben 17,9 százalékkal 4924 darabra emelte eladásait, a használtautó-eladások 26 százalékkal 1205 darabra nőttek, a szerviz szolgáltatásoknál a szerviz órák száma 6,1 százalékkal 96 626-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 15:00
Megosztás:

A Cardano (ADA) emelkedik a MAGA rally hátán? Az altcoinok vezetik a kriptovaluta-piac helyreállását

A Cardano (ADA), a tizedik legnagyobb digitális valuta piaci kapitalizáció szerint, értéke megugrott, amit az altcoin piac MAGA rally-ja vezetett.
2024. 07. 16. 14:00
Megosztás:

Így teljesít Kína gazdasága

Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
2024. 07. 16. 13:00
Megosztás:

7,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal csökkent az építőipari termelése

2024 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 16. 12:00
Megosztás:

Milyen kinyitható kanapét válasszunk a nappaliba?

A kinyitható kanapé a nappali meghatározó, központi bútordarabja, aminek esztétikusnak, kényelmesnek és funkcionálisnak kell lennie, fontos továbbá, hogy hozzájáruljon a helyiség kiegyensúlyozott stílusának a megteremtéséhez. 
2024. 07. 16. 11:34
Megosztás:

Népszerű AI platform vált a kriptópiac beszédtémájává, miután átlépte a 10 millió dolláros határt, vonzva a SHIB és MATIC támogatóit

A technológia világa izgatottan figyel egy új AI platform, az Algotech (ALGT) színre lépését. Nemrég átlépve a 10 millió dolláros értékelési határt, az Algotech nemcsak a befektetők figyelmét ragadta meg, hanem jelentős támogatást nyert el a kripto világ két legnagyobb közösségétől is: Shiba Inu (SHIB) és Polygon (MATIC).
2024. 07. 16. 11:00
Megosztás:

Hogyan segít spórolni egy bőr üléshuzat?

A bőr üléshuzat nem csupán egy hasznos kiegészítő az autóban, de hosszú távon praktikus és gazdaságos választás is egyben. Egy időtlen klasszikus, ami esztétikus, elegáns, mindezek mellett pedig még spórolni is segíthet.
2024. 07. 16. 10:31
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Gyengüléssel kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 16. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel, enyhe negatív korrekcióval indulhat kedden a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
2024. 07. 16. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 16. 08:00
Megosztás:

Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.
2024. 07. 16. 07:00
Megosztás:

A DTX Exchange 900 ezer dolláros teljesítménye eltereli a figyelmet a Fetch.ai (FET) és az Optimism (OP) platformokról

A DTX Exchange, amely jelenleg a 2. szakaszban van, beszédtémává vált a kriptóbefektetők körében, mivel az előértékesítése egy hónap alatt már meghaladta a 900 ezer dollárt. A szakértők úgy vélik, hogy a DTX a következő blue chip kripto lehet, nagy hasznossággal.
2024. 07. 16. 06:30
Megosztás:

Nem jól alakulnak a költségcsökkentések a Wells-Fargonál

Az átlagos elemzői várakozásoknál jobban alakult a Wells Fargo bevétele az idei év második negyedévében, a pénteki nyitás előtt publikált gyorsjelentés alapján.
2024. 07. 16. 06:00
Megosztás:

Erre a 3 dologra figyelj, ha most befektetsz pénzt bármibe is Magyarországon

Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági tevékenység az év eddigi szakaszában végig élénk volt, közben a fogyasztói kereslet és a munkaerő-piacok is megtalálták az egészséges egyensúlyi állapotot. A Fidelity International ezeket a javuló fundamentális körülményeket is figyelembe vette akkor, amikor megvizsgálta, mi lesz a harmadik negyedév három fő témája.
2024. 07. 16. 04:00
Megosztás:

Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont

Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél. A bankok egymást követő emelései után főként az alacsonyabb jövedelműeknek lesz egyre nehezebb olcsóbb lakáshitelt találni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 07. 16. 03:00
Megosztás:

Legjobb altcoinok, amelyeket júliusban érdemes figyelni: Kriptovaluták őrült növekedési potenciállal, de melyik lehet a legjobb hosszú távú befektetés?

Az altcoin piac hatalmas áttörés előtt állhat ezen a nyáron, mivel a Bitcoin dominanciája egyelőre a csúcson van. A kripto befektetőknek most lehetőségük van, hogy különböző ágazatok projektjeivel kiegyensúlyozzák portfóliójukat. A Kaspa (KAS), a Render (RNDR) és a PeiPei (PEIPEI) befektetői hatalmas nyereségeket érhetnek el júliusban, de egy új coin még ennél is nagyobb potenciállal rendelkezik.
2024. 07. 16. 02:30
Megosztás:

Így költöttek a magyar drukkerek a válogatott meccseinek helyszínein

A németországi futball Európa-bajnokság városai jelentős anyagi forrásokat fordítottak arra, hogy a stadion látogatóinak és a focirajongóknak felejthetetlen élményeket nyújtsanak a torna ideje alatt. Ezt bizonyítják a Mastercard SpendingPulse legfrissebb adatai is, amelyek az üzletekben és online történő kiskereskedelmi eladásokat mérik minden fizetési helyzetre vetítve: a focimeccsek jelentősen növelték a vendéglátóipari eladásokat a rendező városokban - egyes esetekben akár 283 százalékkal is. Magyarország mérkőzései során az eladások növekedése (+62,7% és +66,5%) jelentős, de nem a legmagasabb a dokumentumban szereplő adatok közül. Azonban stabil növekedést mutatnak, ami pozitív hatással volt a helyi gazdaságra.
2024. 07. 16. 02:00
Megosztás: