Milyen az élet a KATA után? Szakértői tanácsok

Több százezer kisadózó életét forgatta fel a kata szabályainak szeptember 1-jén életbe lépett módosítása. A hirtelen válaszút elé került vállalkozóknak nem sok idejük maradt kigondolni, hogyan tovább, pedig nagyon is lényeges megtalálni azt a működési formát, amely a legkedvezőbb alternatíva lehet a továbbiakban. Bár a határidőn már túl vagyunk, érdemes a történtek tükrében alaposabban górcső alá venni az esetleges buktatókat és a lehetőségeket. Ebben Dr. Fekete Bálint társasági jogi és cégjogi szakjogász volt segítségünkre.

Milyen az élet a KATA után? Szakértői tanácsok

 Az „új kata” adóalanya szeptember első napjától kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet. Nem maradhatott katás többek között az egyéni cég, a betéti társaság (bt.), a közkereseti társaság (kkt.), az ügyvédi iroda, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozó fogalmába tartozó egyéb személyek.

„A jogszabály-módosítás miatt az “új kata” adózói körből kiestek azok az egyéni vállalkozók is, akik eddig sem minősültek főállású kisadózónak. Kizárták tehát például azt, aki legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, aki nyugdíjas, külföldön biztosított, rokkantsági nyugdíjban vagy ellátásban részesül, esetleg más vállalkozásban társas vállalkozónak minősül, de ide tartoznak a nappali tagozatos diákok is” – ismertette a Dr. Fekete Bálint Ügyvédi Iroda alapítója.

Kik maradhattak katások?

Továbbra is katás maradhatott az a főállású egyéni vállalkozó, aki csak magánszemélyeknek állít ki számlát a jövőben. Bár tételesen nem említi, de meglehetősen leszűkíti a törvény azokat a vállalkozási tevékenységeket, amelyeket ily módon lehet végezni a jövőben.

Biztosan katások maradhattak a szépségiparban dolgozók, pl. fodrász, kozmetikus, masszőr, de az építőiparban dolgozóknak is jó alternatíva maradhatott, ha cégeknek nem kívánnak munkát végezni. Kivételként katások maradhattak a taxisok is akkor is, ha például cégeknek állítanak ki számlát.

„A pénzügyi feltételek is változtak. A kata tételes adó összege havi 50.000 Ft maradt, megszűnt viszont a 25.000 Ft összegű másodfoglalkozású kata adó, valamint az emelt összegű, 75.000 Ft-os változat is. Emellett módosult az éves keret összege is. Amennyiben valaki 2022. január 1. napjától folyamatosan katás vállalkozóként működött, úgy a 2022. január 1. és augusztus 31. közötti időtartamra vonatkozó kata kerete 8x1,5 millió Ft, tehát összesen 12 millió Ft lett. Ha csak év közben indult, akkor a 12 milliós bevételi határt arányosítani kell az aktív hónapok számával. Az »új kata« törvény nem tartja meg a 2021. évben bevezetett, azonos adóalanytól (kifizetőtől) származó 3 millió forint feletti, 40%-os mértékű különadó terhét. 2022. szeptember 1-től az éves bevételi határ 18 millió forintra emelkedett, amely felett a 40%-os különadó továbbra is alkalmazandó” – részletezte a szakember.

Hangsúlyozta: az alanyi adómentesség éves 12 millió forintos határára is érdemes figyelmet fordítania minden kisadózónak, mivel könnyen át lehet csúszni áfa körbe, amely komoly versenyhátrányt jelenthet, és így veszélyeztetheti a vállalkozás további működését is.

Hogyan tovább a kata után?

Ha valaki nem tudja vállalni, hogy a jövőben csak magánszemélytől szerez bevételt, vagy nem minősül főállású egyéni vállalkozónak, úgy át kell térnie másik adózási formára, meg kell szüntetnie a vállalkozását, vagy át kell alakítania a vállalkozását, például egyéni vállalkozóból korlátolt felelősségű társasággá.

„Az adóhatóság 5 évre visszamenőlegesen vizsgálhatja a foglalkoztatási jogviszonyokat, így kockázatosnak tekinthető, ha a katás jogviszonyból hirtelen munkaviszony lesz. Szabálytalanság esetén a NAV akár visszamenőlegesen is átminősítheti a jogviszonyt, amely adóbírságot vonhat maga után, így érdemes körültekintően eljárni. Javasolt egy átmenetet hagyni a két jogviszony között, valamint a foglalkoztatás egyedi jellegzetességeit is érdemes átalakítani. Például, ha katásként otthonról dolgozott megbízottként, akkor a jövőben végezzen munkát a munkáltató telephelyén, vagy ne a saját eszközeivel dolgozzon, hanem a cég eszközeivel, továbbá a tevékenység végzésének rendjét is a munkaviszonyra jellemző módon kell meghatározni a továbbiakban” – fejtette ki a társasági jogi és cégjogi szakjogász.

Megoldás lehet az átalányadózás, az átalakulás vagy a végelszámolás

Ha valaki egyéni vállalkozóként szeretné folytatni a „régi” kata után, úgy egy lehetséges alternatíva lehet az átalányadózás. Ha valaki átalányadózást szeretne választani 2022. szeptemberétől, akkor az erre vonatkozó szándékot 2022. október 31-ig jelentheti be az adóhatóság felé.

Abban az esetben választható az átalányadózás, ha az előző adóévben a vállalkozói bevétele nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét, azaz a 20 088 000 Ft-ot. Az átalányadózás szabályai pedig addig alkalmazhatóak, amíg az adott évben a vállalkozó bevétele nem haladja meg a 24 millió Ft-ot, kiskereskedelmi tevékenység esetén a 120 millió Ft-ot.

„Az átalányadózásnál a jövedelem kiszámítása nem valódi költségelszámolással, hanem költséghányadok alkalmazásával történik. A költséghányad lehet 40%, 80%, illetve 90%. Adómentességgel lehet élni a jövedelem éves minimálbér felét meg nem haladó részére, ami 2022-ben 1,2 millió forintot jelent. Az átalányadózáshoz mindenképpen könyvelői felügyeletet javaslunk, hiszen több bevallási és adófizetési kötelezettség van, mint a katánál” – mutatott rá az ügyvéd, aki katás betéti társaságok számára a tagi felelősség korlátozása érdekében jó megoldásnak tartja a korlátolt felelősségű társasággá történő átalakulást, amennyiben cégként kívánja valaki folytatni a vállalkozását és a TAO vagy a KIVA adózási forma megfelelő számukra.

„Jogi személy más típusú jogi személlyé történő átalakulása esetén az átalakuló jogi személy megszűnik, jogai és kötelezettségei az átalakulással keletkező jogi személyre, mint általános jogutódra szállnak át. Ezt történik akkor is, amikor a betéti társaság Kft.-vé alakul át. Az átalakuláshoz ügyvédi közreműködés is szükséges. Ha pedig minden kötél szakad, a cégmegszüntetés, azaz a végelszámolás eljárása mellett is dönthetünk. Erre az általános szabályok szerint vagy az egyszerűsített végelszámolás szabályai szerint kerülhet sor, akár 150 napon belüli megszüntetéssel.” – tette hozzá Dr. Fekete Bálint ügyvéd.

Újabb 180 általános iskolában lesz elérhető az élményszerű tanulás

A Delta Systems Kft. szállítja azt a 600 darab 3D nyomtatót és induló nyomtató anyagkészletet, amelyet hátrányos helyzetű térségek 180 általános iskolája kap a Klebelsberg Központ által indított nyílt uniós közbeszerzési eljárásban. A Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Delta Technologies 100%-os leányvállalata által megvalósuló nettó 346 millió forintos beruházás az Okostanterem 2 folytatásaként köznevelési intézményekben teremti meg a diákok élményszerű oktatásának lehetőségét modern eszközökkel, támogatva a műszaki érdeklődésüket.
2023. 03. 29. 13:00
Megosztás:

Nem minden amerikai jegybankár olyan óvatos

A St. Louis-i Fed weboldalán közzétett cikkében a pénzügyi szektor stabilitásáról értekezett a tagbank vezetője, James Bullard.
2023. 03. 29. 12:30
Megosztás:

Csökken az építőipari torta, felértékelődik az értékesítés szerepe

Ahogy csökken az építőipar teljesíténye, úgy nő az értékesítés szerepe az építőanyag kereskedéseknél. Csökken az építőipari torta, már nem elég kiszolgálni a vevőket. Ahhoz, hogy a zsugorodó piacon, egy vállalkozás ne zsugorodjon, növelni kell a forgalmat. Ehhez azonban a korábbi évek kiszolgálási attitűdje nem lesz elég – figyelmeztet Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.
2023. 03. 29. 12:00
Megosztás:

Van a sikeres lakásvásárlásnak titkos receptje?

Azok, akik már megszerezték vagy rendbe hozták új otthonukat, elsősorban három anyagi forrásra támaszkodtak: saját megtakarításaikra, lakáscélú jelzáloghitelre vagy egy ingatlan eladásából származó bevételre – derült ki az OTP Bank és az otpotthon.hu közös felmérés.
2023. 03. 29. 11:30
Megosztás:

Ne lehessen kevés pénzzel elmozdítani a tőzsdén a banki CDS árfolyamokat!

Az EKB meg fogja vizsgálni a CDS (csődbiztosítási ügyletek) piacok működését, mivel a rendkívül illikvid piacon kis mennyiségekkel is jelentősen el lehet mozdítani az árakat.
2023. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2023. 03. 29. 10:30
Megosztás:

Másfél évtizedes mélyponton a magyar fizetések, de belátható időn belül javulhat a helyzet

Legutóbb 2007-ben mutattak olyan csökkenést a nettó reálbérek, mint most. Az infláció alakulása ebből a szempontból kulcsfontosságú - értékelte a kedden megjelent béradatokat és az MNB friss inflációs előrejelzését Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Elárulta, hogy a mostani kilátások szerint mikor kerülhetnek vissza a pozitív tartományba a nettó reálbérek.
2023. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Pályázat indult női vállalkozók támogatására

Magyarországon is elindítja a Visa a She's Next elnevezésű, nők által vezetett vállalkozások támogatására létrehozott globális programját - jelentette be Sármay Bence, a digitális fizetési szolgáltató területi vezetője kedden Budapesten.
2023. 03. 29. 09:30
Megosztás:

Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn

Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
2023. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Márciusban némileg kedvezőbben ítélte meg exportlehetőségeit a német ipar

Kissé javultak a német ipar exportvárakozásai márciusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden közzétett felmérése alapján.
2023. 03. 29. 08:30
Megosztás:

A cégek háromnegyede áremelést tervez

A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben. Az áremelésre készülő vállalkozások több mint harmada 6-10 százalékos, valamivel több mint negyede 11-15 százalékos, ötöde pedig 1-5 százalékos emeléssel számol - ismertette januári felmérésének eredményeit kedden az MTI-vel az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).
2023. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Blochamps: néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - tájékoztatta a Blochamps Capital Kft. kedden az MTI-t sajtóközleményben.
2023. 03. 29. 07:30
Megosztás:

Nyolcszázmillió forintos fejlesztés a Caadex Kft.-nél

Európai uniós támogatással csaknem nyolcszázmillió forint értékben hajtott végre fejlesztést a magyar családi tulajdonban lévő mindszentgodisai Caadex Kft. - tájékoztatta a vállalat az MTI-t.
2023. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Tavaly 22-szeresére nőtt az Indiába irányuló orosz olajexport

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának keddi ülésén.
2023. 03. 29. 06:30
Megosztás:

Huszonegy új autóbusz áll forgalomba Veszprém vármegyében

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba tavasszal Veszprém vármegyében a Volánbusz a 2018-ban indított járműfiatalítási-program keretében, a beszerzésnek köszönhetően javul a térség közlekedésbiztonsága - fogalmazott a buszok átadása alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón a területfejlesztési miniszter.
2023. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.
2023. 03. 29. 05:30
Megosztás:

Újabb hitelminősítő erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott besorolását

A veszélyes nemzetközi környezet ellenére megerősítette Magyarország adósbesorolását a Japan Credit Rating Agency - hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült üzenetben kedden.
2023. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Melyek az ország legkedveltebb női és férfi nevei most? Mutatjuk a TOPlistákat!

A Belügyminisztérium nemrég megjelent statisztikáiból kiderül melyek hazánk legkedveltebb nevei mind a hölgyek, mind a férfiak esetén. Kétféle kimutatás is megjelent, az egyikben a lakosság körében népszerű neveket, míg a másikban a 2022-ben születettek nevei alapján készült toplistát találjuk. Nézzük a TOP20 legnépszerűbb neveket!
2023. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Uniós megoldást sürget a román és a lengyel miniszterelnök a belső piacot elárasztó ukrán gabona ügyében

Románia és Lengyelország is az Európai Bizottságtól (EB) vár megoldást az unió piacát vámmentesen elárasztó, a hazai termelőket nehéz helyzetbe hozó ukrán gabonaexport ügyében - mutatott rá Nicolae Ciuca román és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden, egy Bukarestben rendezett lengyel-román gazdasági fórumon.
2023. 03. 29. 03:30
Megosztás:

Jövőre visszaválthatók lesznek az italosüvegek és -dobozok

A vízfogyasztás és az energiafogyasztás növekedésére, illetve az ezzel járó rendkívüli mennyiségű hulladék keletkezésére az egyik válasz a körforgásos gazdaság lehet - mondta Áder János kedden az Esztergomi Szakképzési Centrum diákjai számára tartott, az elektromobilizációt is érintő előadásában.
2023. 03. 29. 03:00
Megosztás: