Milyen típusú burkolatot válasszunk az irodába?

Az irodánk megjelenése nem kizárólag presztízskérdés: az ügyfelek és tárgyalópartnerek lenyűgözése mellett az is fontos, hogy azok, akik az idejük jelentős részét itt töltik el, jól érezzék magukat. Azaz: egy olyan professzionális teret kell létrehoznunk, ami kényelmes a dolgozók számára, és kiszolgálja az igényeiket. Ennek megfelelően kell megválasztanunk a falak színétől kezdve a burkolatokon át az utolsó dísztárgyakig mindent.

Milyen típusú burkolatot válasszunk az irodába?

Egy ilyen munkát mindig az alapoknál kell kezdeni: a megfelelő padlóburkolat megtalálása az egész folyamat alfája és omegája. Éppen ezért most ezt a kérdéskört fogjuk alaposabban körbejárni, de arra is kitérünk, hogy pontosan mi tesz ideálissá egy irodát.

Egy munkakörnyezet, ami mindenkinek megfelel

Tény: szinte lehetetlen olyan belső teret kialakítani a munkahelyünkön, ami mindenkinek egyformán megfelel. Különösen igaz ez akkor, ha sok dolgozónk van, akik maguk is sokfélék. Vannak azonban olyan alapvető elvárások, amelyeket mindig szem előtt kell tartanunk.

Az egyik legfontosabb az, hogy elegendő hellyel kell rendelkeznünk: munkavállalókként minimum 12-14 négyzetméterrel számoljunk! Legyen mindenkinek saját munkaállomása, az pedig felszerelve minden olyan eszközzel, ami a feladatainak elvégzéséhez szükséges. Emellett kell lennie néhány plusz térnek – például elkülönített meeting-szobáknak –, de legalább egy kis teakonyhát is célszerű beépíteni egy étkezővel, a mosdó pedig szintén elengedhetetlen.

A berendezés és a dekoráció során érdemes a praktikumot előnyben részesíteni; próbáljuk a teret mindennapi használat közben elképzelni! Ne zsúfoljuk túl a helyiségeket, maradjon kellemesen szellős, de azért ne keltsen rideg érzetet. Erre tökéletes például néhány strapabíró zöld növény és egy kis dekoráció – de ezt se vigyük túlzásba, hiszen biztosan nem akarjuk elterelni a dolgozók figyelmét a feladatokról.

A színek terén inkább a neutrális, természetes, világos árnyalatokat hozzuk be, hiszen ezek nemcsak nyugtatólag képesek hatni az emberre, de jól kombinálhatóak, kevésbé megosztóak, ráadásul optikailag nagyítják a teret is.

A burkolat kiválasztása

Manapság már a burkolatok terén is hatalmas a kínálat, ami igencsak megnehezíti a helyzetét annak, aki választani szeretne közülük. Hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz, most vegyük sorra a legnépszerűbb opciókat, azok előnyeit és hátrányait!

Szőnyeg

A melegburkolatok egyik kedvelt típusa a szőnyeg. A melegburkolás során elhelyezett szőnyeg egy irodába is optimális választás lehet: kényelmes a lábaknak, akkor is, ha egész nap rajta pihennek, emellett remekül tompítja a különböző zajokat, például a székek görgését vagy a magassarkú cipők kopogását. Ráadásul jól is bírja az ilyen típusú „gyűrődést”, azaz igen tartós.

Ugyanakkor a tisztán tartása nem annyira egyszerű. A legtöbbször elég a porszívózás, ám bizonyos időközönként egy nagyobb mélytisztítást kell eszközölnünk, ami miatt lehet, hogy napokra ki kell ürítenünk a helyiségeket. Ha ezt szeretnénk elkerülni, remek alternatíva a modulszőnyeg. Ebben az esetben a melegburkolás során egy könnyen cserélhető felületet kapunk, így kevésbé problémás, ha elkoszolódik.

Linóleum

Ha szeretnénk a padlóburkolaton spórolni, akkor biztosan eljátszunk a linóleum gondolatával. Tény, hogy ma már egyre többféle mintával gyártják és a minősége is sokkal jobb, mint a régebbi változatoknak. Ám mivel egy puhább anyagról van szó, nem lesz kellően strapabíró: a napi szintű használat hamar kikoptatja, a leejtett nehezebb tárgyak pedig fel is sérthetik.

Járólap

A modern, elegáns irodákban kézenfekvő választás lehet egy szépen kivitelezett, fényes járólap, ami exkluzív hatást kelt. Ez a megoldás ráadásul tartós, főleg, ha megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember végzi a kivitelezést, a tisztán tartása pedig kifejezetten egyszerű. Mégis: ha minden helyiséget ezzel burkolunk, az nem kelt túl barátságos hangulatot, ezért célszerű inkább csak a vizes helyiségekre és azokra a terekre korlátozni, ahol a közlekedés zajlik.

Laminált parketta

Sokan kedvelik, hiszen viszonylag olcsó és a lerakása is egyszerű. A tisztán tartása sem okozhat gondot, ráadásul rengeteg színben és mintában elérhető, így könnyen megtalálhatjuk a mi irodánkba ideális típust. Itt különösen fontos a minőség, hiszen ettől függ, hogy a padlónk mennyire lesz kopásálló és mennyire bizonyul tartósnak.

Hajópadló

A hajópadló képes egyedivé tenni a helyiségeket, rusztikus, otthonos hatást kölcsönözhet nekik, mivel valódi fából készül. Emiatt egyébként tartós is – hiszen bármikor csiszolható és újralakkozható –, emellett pedig könnyen tisztítható, ha megfelelően le van kezelve. Ezt persze meg is kell fizetnünk: ha ezt a burkolattípust képzeltünk el az irodába, lehet, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Inspirálódjunk!

Amikor burkolatot választunk az irodánkba, számolnunk kell a költségekkel, a karbantartással, a kényelemmel– és számos egyéb tényezővel. Éppen ezért a döntés nem egyszerű, de közel sem lehetetlen. Ha még mindig bizonytalanok vagyunk, inspirálódjunk az interneten, és használjuk a képzeletünket!

Szezámkrémet hívott vissza a dm

Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 17:30
Megosztás:

Olaf Scholz: Stabil az európai bankrendszer

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.
2023. 03. 24. 17:10
Megosztás:

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás:

Élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, ez azonban szinte kizárólag a szolgáltatóiparban élénkülő üzleti aktivitásnak tudható be a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 12:45
Megosztás:

A UPS Healthcare Németországban nyit egészségügyi logisztikai központot

A Magyarországon is jelentős operációval rendelkező UPS Healthcare a mai napon megnyitotta első németországi egészségügyi logisztikai létesítményét Giessenben. A 27 200 m2-es, helyes gyógyszergyártási gyakorlatnak (GMP) és helyes gyógyszer-nagykereskedelmi gyakorlatnak (GDP) megfelelő raktárterület több mint 30 000 raklap elhelyezését teszi lehetővé. A különböző egészségügyi termékek 2 és 8, valamint 15 és 25°C közötti hőmérsékleten, illetve akár -20°C fokon is tárolhatók.
2023. 03. 24. 12:00
Megosztás:

Magas hozam nincs kockázat nélkül

Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője, amely most zárta második fordulóját.
2023. 03. 24. 11:30
Megosztás:

A vármegyék többségében nőtt az ipari termelés 2022-ben

A gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának számító ipari termelés volumene tavaly a vármegyék többségében és a fővárosban is nőtt, de a gazdasági szervezetek beruházásai mindössze hét vármegyében haladták meg az előző évit - derül ki a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványából.
2023. 03. 24. 11:00
Megosztás:

Hiába a drágulás, nagyon viszik a külföldi nyaralásokat a magyarok

Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.
2023. 03. 24. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 24. 10:05
Megosztás:

Postások bére, fizetése - a magyar postai dolgozók fele csak a garantált bérminimumot kapja

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért tegnap reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben a teljes tagság nevében érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023. 03. 24. 09:30
Megosztás:

Egyre több elektromos autót exportál Németország

Egyre több elektromos meghajtású kocsit adnak el külföldön a németországi autógyárak, az export mennyisége tavaly elérte a félmilliót - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).
2023. 03. 24. 09:00
Megosztás:

Jakutföldi vezető: az északi tengeri útvonal megkönnyíti a régió természeti kincseinek kiaknázását

A jégréteg csökkenése az északi tengeri út mentén nemcsak az áruszállítást könnyíti meg, hanem hozzájárul Jakutföld természeti kincseinek kitermeléséhez is - jelentette ki Ajszen Nyikolajev, Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetője csütörtökön a Jakutszkban az éghajlatváltozásról és a permafroszt olvadásáról tartott nemzetközi konferencián.
2023. 03. 24. 08:30
Megosztás:

Olaszországban rendelettel szabályozzák a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek értékesítését

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését - jelentette be Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter csütörtökön.
2023. 03. 24. 08:00
Megosztás: