Milyen típusú burkolatot válasszunk az irodába?

Az irodánk megjelenése nem kizárólag presztízskérdés: az ügyfelek és tárgyalópartnerek lenyűgözése mellett az is fontos, hogy azok, akik az idejük jelentős részét itt töltik el, jól érezzék magukat. Azaz: egy olyan professzionális teret kell létrehoznunk, ami kényelmes a dolgozók számára, és kiszolgálja az igényeiket. Ennek megfelelően kell megválasztanunk a falak színétől kezdve a burkolatokon át az utolsó dísztárgyakig mindent.

Milyen típusú burkolatot válasszunk az irodába?

Egy ilyen munkát mindig az alapoknál kell kezdeni: a megfelelő padlóburkolat megtalálása az egész folyamat alfája és omegája. Éppen ezért most ezt a kérdéskört fogjuk alaposabban körbejárni, de arra is kitérünk, hogy pontosan mi tesz ideálissá egy irodát.

Egy munkakörnyezet, ami mindenkinek megfelel

Tény: szinte lehetetlen olyan belső teret kialakítani a munkahelyünkön, ami mindenkinek egyformán megfelel. Különösen igaz ez akkor, ha sok dolgozónk van, akik maguk is sokfélék. Vannak azonban olyan alapvető elvárások, amelyeket mindig szem előtt kell tartanunk.

Az egyik legfontosabb az, hogy elegendő hellyel kell rendelkeznünk: munkavállalókként minimum 12-14 négyzetméterrel számoljunk! Legyen mindenkinek saját munkaállomása, az pedig felszerelve minden olyan eszközzel, ami a feladatainak elvégzéséhez szükséges. Emellett kell lennie néhány plusz térnek – például elkülönített meeting-szobáknak –, de legalább egy kis teakonyhát is célszerű beépíteni egy étkezővel, a mosdó pedig szintén elengedhetetlen.

A berendezés és a dekoráció során érdemes a praktikumot előnyben részesíteni; próbáljuk a teret mindennapi használat közben elképzelni! Ne zsúfoljuk túl a helyiségeket, maradjon kellemesen szellős, de azért ne keltsen rideg érzetet. Erre tökéletes például néhány strapabíró zöld növény és egy kis dekoráció – de ezt se vigyük túlzásba, hiszen biztosan nem akarjuk elterelni a dolgozók figyelmét a feladatokról.

A színek terén inkább a neutrális, természetes, világos árnyalatokat hozzuk be, hiszen ezek nemcsak nyugtatólag képesek hatni az emberre, de jól kombinálhatóak, kevésbé megosztóak, ráadásul optikailag nagyítják a teret is.

A burkolat kiválasztása

Manapság már a burkolatok terén is hatalmas a kínálat, ami igencsak megnehezíti a helyzetét annak, aki választani szeretne közülük. Hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz, most vegyük sorra a legnépszerűbb opciókat, azok előnyeit és hátrányait!

Szőnyeg

A melegburkolatok egyik kedvelt típusa a szőnyeg. A melegburkolás során elhelyezett szőnyeg egy irodába is optimális választás lehet: kényelmes a lábaknak, akkor is, ha egész nap rajta pihennek, emellett remekül tompítja a különböző zajokat, például a székek görgését vagy a magassarkú cipők kopogását. Ráadásul jól is bírja az ilyen típusú „gyűrődést”, azaz igen tartós.

Ugyanakkor a tisztán tartása nem annyira egyszerű. A legtöbbször elég a porszívózás, ám bizonyos időközönként egy nagyobb mélytisztítást kell eszközölnünk, ami miatt lehet, hogy napokra ki kell ürítenünk a helyiségeket. Ha ezt szeretnénk elkerülni, remek alternatíva a modulszőnyeg. Ebben az esetben a melegburkolás során egy könnyen cserélhető felületet kapunk, így kevésbé problémás, ha elkoszolódik.

Linóleum

Ha szeretnénk a padlóburkolaton spórolni, akkor biztosan eljátszunk a linóleum gondolatával. Tény, hogy ma már egyre többféle mintával gyártják és a minősége is sokkal jobb, mint a régebbi változatoknak. Ám mivel egy puhább anyagról van szó, nem lesz kellően strapabíró: a napi szintű használat hamar kikoptatja, a leejtett nehezebb tárgyak pedig fel is sérthetik.

Járólap

A modern, elegáns irodákban kézenfekvő választás lehet egy szépen kivitelezett, fényes járólap, ami exkluzív hatást kelt. Ez a megoldás ráadásul tartós, főleg, ha megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember végzi a kivitelezést, a tisztán tartása pedig kifejezetten egyszerű. Mégis: ha minden helyiséget ezzel burkolunk, az nem kelt túl barátságos hangulatot, ezért célszerű inkább csak a vizes helyiségekre és azokra a terekre korlátozni, ahol a közlekedés zajlik.

Laminált parketta

Sokan kedvelik, hiszen viszonylag olcsó és a lerakása is egyszerű. A tisztán tartása sem okozhat gondot, ráadásul rengeteg színben és mintában elérhető, így könnyen megtalálhatjuk a mi irodánkba ideális típust. Itt különösen fontos a minőség, hiszen ettől függ, hogy a padlónk mennyire lesz kopásálló és mennyire bizonyul tartósnak.

Hajópadló

A hajópadló képes egyedivé tenni a helyiségeket, rusztikus, otthonos hatást kölcsönözhet nekik, mivel valódi fából készül. Emiatt egyébként tartós is – hiszen bármikor csiszolható és újralakkozható –, emellett pedig könnyen tisztítható, ha megfelelően le van kezelve. Ezt persze meg is kell fizetnünk: ha ezt a burkolattípust képzeltünk el az irodába, lehet, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Inspirálódjunk!

Amikor burkolatot választunk az irodánkba, számolnunk kell a költségekkel, a karbantartással, a kényelemmel– és számos egyéb tényezővel. Éppen ezért a döntés nem egyszerű, de közel sem lehetetlen. Ha még mindig bizonytalanok vagyunk, inspirálódjunk az interneten, és használjuk a képzeletünket!

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás:

Közel 1,5 éve nem lehet ilyen olcsón személyi hitelt igényelni

Mindenki a lakáshitelek kamatcsökkenéséről beszél, közben szépen lassan, de a személyi kölcsönök is egyre olcsóbbá váltak. Július 23-tól a legolcsóbb személyi hitel kamata újra 11% alá csökkent, közel 1,5 éve nem lehet ilyen kedvező kondíciók mellett fedezetlen hitelt felvenni.
2024. 07. 26. 06:00
Megosztás: