Milyen típusú burkolatot válasszunk az irodába?

Az irodánk megjelenése nem kizárólag presztízskérdés: az ügyfelek és tárgyalópartnerek lenyűgözése mellett az is fontos, hogy azok, akik az idejük jelentős részét itt töltik el, jól érezzék magukat. Azaz: egy olyan professzionális teret kell létrehoznunk, ami kényelmes a dolgozók számára, és kiszolgálja az igényeiket. Ennek megfelelően kell megválasztanunk a falak színétől kezdve a burkolatokon át az utolsó dísztárgyakig mindent.

Milyen típusú burkolatot válasszunk az irodába?

Egy ilyen munkát mindig az alapoknál kell kezdeni: a megfelelő padlóburkolat megtalálása az egész folyamat alfája és omegája. Éppen ezért most ezt a kérdéskört fogjuk alaposabban körbejárni, de arra is kitérünk, hogy pontosan mi tesz ideálissá egy irodát.

Egy munkakörnyezet, ami mindenkinek megfelel

Tény: szinte lehetetlen olyan belső teret kialakítani a munkahelyünkön, ami mindenkinek egyformán megfelel. Különösen igaz ez akkor, ha sok dolgozónk van, akik maguk is sokfélék. Vannak azonban olyan alapvető elvárások, amelyeket mindig szem előtt kell tartanunk.

Az egyik legfontosabb az, hogy elegendő hellyel kell rendelkeznünk: munkavállalókként minimum 12-14 négyzetméterrel számoljunk! Legyen mindenkinek saját munkaállomása, az pedig felszerelve minden olyan eszközzel, ami a feladatainak elvégzéséhez szükséges. Emellett kell lennie néhány plusz térnek – például elkülönített meeting-szobáknak –, de legalább egy kis teakonyhát is célszerű beépíteni egy étkezővel, a mosdó pedig szintén elengedhetetlen.

A berendezés és a dekoráció során érdemes a praktikumot előnyben részesíteni; próbáljuk a teret mindennapi használat közben elképzelni! Ne zsúfoljuk túl a helyiségeket, maradjon kellemesen szellős, de azért ne keltsen rideg érzetet. Erre tökéletes például néhány strapabíró zöld növény és egy kis dekoráció – de ezt se vigyük túlzásba, hiszen biztosan nem akarjuk elterelni a dolgozók figyelmét a feladatokról.

A színek terén inkább a neutrális, természetes, világos árnyalatokat hozzuk be, hiszen ezek nemcsak nyugtatólag képesek hatni az emberre, de jól kombinálhatóak, kevésbé megosztóak, ráadásul optikailag nagyítják a teret is.

A burkolat kiválasztása

Manapság már a burkolatok terén is hatalmas a kínálat, ami igencsak megnehezíti a helyzetét annak, aki választani szeretne közülük. Hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz, most vegyük sorra a legnépszerűbb opciókat, azok előnyeit és hátrányait!

Szőnyeg

A melegburkolatok egyik kedvelt típusa a szőnyeg. A melegburkolás során elhelyezett szőnyeg egy irodába is optimális választás lehet: kényelmes a lábaknak, akkor is, ha egész nap rajta pihennek, emellett remekül tompítja a különböző zajokat, például a székek görgését vagy a magassarkú cipők kopogását. Ráadásul jól is bírja az ilyen típusú „gyűrődést”, azaz igen tartós.

Ugyanakkor a tisztán tartása nem annyira egyszerű. A legtöbbször elég a porszívózás, ám bizonyos időközönként egy nagyobb mélytisztítást kell eszközölnünk, ami miatt lehet, hogy napokra ki kell ürítenünk a helyiségeket. Ha ezt szeretnénk elkerülni, remek alternatíva a modulszőnyeg. Ebben az esetben a melegburkolás során egy könnyen cserélhető felületet kapunk, így kevésbé problémás, ha elkoszolódik.

Linóleum

Ha szeretnénk a padlóburkolaton spórolni, akkor biztosan eljátszunk a linóleum gondolatával. Tény, hogy ma már egyre többféle mintával gyártják és a minősége is sokkal jobb, mint a régebbi változatoknak. Ám mivel egy puhább anyagról van szó, nem lesz kellően strapabíró: a napi szintű használat hamar kikoptatja, a leejtett nehezebb tárgyak pedig fel is sérthetik.

Járólap

A modern, elegáns irodákban kézenfekvő választás lehet egy szépen kivitelezett, fényes járólap, ami exkluzív hatást kelt. Ez a megoldás ráadásul tartós, főleg, ha megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember végzi a kivitelezést, a tisztán tartása pedig kifejezetten egyszerű. Mégis: ha minden helyiséget ezzel burkolunk, az nem kelt túl barátságos hangulatot, ezért célszerű inkább csak a vizes helyiségekre és azokra a terekre korlátozni, ahol a közlekedés zajlik.

Laminált parketta

Sokan kedvelik, hiszen viszonylag olcsó és a lerakása is egyszerű. A tisztán tartása sem okozhat gondot, ráadásul rengeteg színben és mintában elérhető, így könnyen megtalálhatjuk a mi irodánkba ideális típust. Itt különösen fontos a minőség, hiszen ettől függ, hogy a padlónk mennyire lesz kopásálló és mennyire bizonyul tartósnak.

Hajópadló

A hajópadló képes egyedivé tenni a helyiségeket, rusztikus, otthonos hatást kölcsönözhet nekik, mivel valódi fából készül. Emiatt egyébként tartós is – hiszen bármikor csiszolható és újralakkozható –, emellett pedig könnyen tisztítható, ha megfelelően le van kezelve. Ezt persze meg is kell fizetnünk: ha ezt a burkolattípust képzeltünk el az irodába, lehet, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Inspirálódjunk!

Amikor burkolatot választunk az irodánkba, számolnunk kell a költségekkel, a karbantartással, a kényelemmel– és számos egyéb tényezővel. Éppen ezért a döntés nem egyszerű, de közel sem lehetetlen. Ha még mindig bizonytalanok vagyunk, inspirálódjunk az interneten, és használjuk a képzeletünket!

A rendeletet aláírták! 55-77 éves nyugdíjasok készüljetek!

A nyugdíjelőleget 2024-ben már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Mit is jelent ez pontosan a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra vonatkozóan? A témát az adó.hu blogbejegyzése alapján járjuk körbe.
2024. 06. 21. 01:00
Megosztás:

A kereskedők kapkodják PlayDoge mém érmét, az előértékesítés átlépte a 4,5 millió dollárt

A retro Play-to-Earn projekt előértékesítése máris rendkívül sikeres, hiszen nemrégiben átlépte a 4,5 millió dollárt.
2024. 06. 21. 00:01
Megosztás:

Jó döntés pályázni nyílászáró cserére?

Minden épület állaga az évek folyamán egyre jobban amortizálódik. Nincs ezzel másképp a nyílászárók állapotra sem. Sőt! Általában a modern ablaküvegek hang- és hőszigetelő képessége is néhány év alatt veszít hatékonyságából.
2024. 06. 20. 23:30
Megosztás:

A DOGE és SHIB továbbra is erős marad; a MTAUR meghódítja a kriptópiacot?

A mai kriptopiac továbbra is jelentős volatilitást mutat. Ezt a Bitcoin (BTC) ETF-ekből történő jelentős kiáramlás is hangsúlyozza, ami szélesebb piaci visszaesést eredményezett. A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) egyaránt több mint 1%-os esést könyvelhetett el, míg a Solana (SOL) 4%-os visszaesést szenvedett el.
2024. 06. 20. 23:00
Megosztás:

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás: