Mit tehetünk cégvezetőként az állandó stressz ellen?

Amikor elérjük a régóta dédelgetett vágyunkat, és elkezdjük a saját cégünket vezetni, szinte kinyílik előttünk a világ. Nincs felettesünk, teljes mértékben a magunk urai lehetünk, mi irányíthatjuk a vállalkozásunk alakulását, ami a mi döntéseink alapján változhat, fejlődhet. Ez azonban, amennyire jól hangzik, annyira összetett és embert próbáló feladat is egyben, ami rengeteg aggodalommal és stresszel járhat.

Mit tehetünk cégvezetőként az állandó stressz ellen?

A következőkben abban segítünk, hogy mit tehetünk, ha mi is azt tapasztaljuk, hogy lassan maga alá temet minket ez az érzés, ami miatt már a munkánkat sem tudjuk megfelelően ellátni.

Miért fontos tenni ellene?

A stressz a munkahelyen – legyünk bármilyen beosztásban – sajnos elkerülhetetlen. Ám akár krízishelyzetről van szó, akár a mindennapok apró, bosszantó részleteiről, muszáj figyelmet szentelnünk ennek és tenni ellene. Nézzük, miért is olyan fontos ez!

Amikor valaki stresszel, mindegy, hogy az a munkából adódik vagy sem, az érzelmileg, mentálisan és fizikailag is megterhelő lehet. Ha cégtulajdonosként ezt valaki nem tudja kezelni, abból többféle probléma is származhat. Károsíthatja a cégünket, hiszen stresszhelyzetben nem biztos, hogy megfelelően reagálunk egyes helyzetekben vagy hogy megalapozott döntéseket hozunk – így a feszült napok komoly belső gondokhoz vezethetnek. De a mi nehézségeink a csapatunkra is kihatnak, hiszen az ő mentális egészségükre, jólétükre is hatással vagyunk – különösen, ha szorosan együtt dolgozunk.  

Ha viszont egy vezető képes hatásosan, proaktívan kezelni az őt érő stresszt, akkor javulhat az általános hangulata, ami mindenki másra is hatással lesz. Segíthet megőrizni a pozitív hozzáállását és fényesebb jövőképet mutathat minden alkalmazott számára. Emellett hozzájárulhat ahhoz, hogy a szakmai kapcsolatok – akár a beosztottakkal, akár az ügyfelekkel vagy tárgyalópartnerekkel – gördülékenyebben alakuljanak, hogy egyszerűbb legyen a kommunikáció, de a bizalom és az átláthatóság is pozitív irányba mozdulhat el

Milyen lépéseket tehetünk?

Láthatjuk tehát, mennyire hasznos lehet, ha valóban foglalkozunk a stresszkezeléssel, és nem csak elfogadjuk azt, esetleg legyintünk rá. Most pedig térjünk is rá azokra a konkrét tanácsokra, amelyek tényleg segíthetnek ebben!

Megfelelő egyensúly

Biztosan közhelynek hangzik, de igaz: ha mi magunk nem vagyunk rendben, mert kimerültnek, idegesnek és gondterheltnek érezzük magunkat, akkor semmibe sem tudunk 100%-ot beletenni. Ez pedig különösen nagy gondot jelent akkor, ha van egy cég, amit nekünk kell(ene) vezetnünk nap mint nap. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy egy vállalat vezetőjeként is fenn tudjunk tartani egy egészséges munka-magánélet egyensúlyt, amire számos gyakorlati trükk létezik. 

Például használjunk külön céges telefont, amit délután 6 után már nem nézünk vagy lenémítunk, a hétvégéket pedig – de legalábbis azok egy részét – szintén próbáljuk fenntartani magunknak, a családunknak, a barátainknak. Ha van irodánk, akkor ne vigyünk haza onnan munkát, legyen meg mindennek a dedikált helye és ideje!

Egészséges életmód

Senkinek nem kell részletekbe menően elmagyaráznunk, hogy miért annyira előnyös, ha egészséges életmódot folytatunk. Sok egyéb vonatkozás mellett a stresszkezelés terén is sokat segíthet, ha belevágunk egy életmódváltásba. 

Amikor rendszeresen elfogyasztjuk a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat, akkor az agyunk és az összes többi szervünk is a maximumon tud működni, így a stressz nehezebben tör utat magának. 

Amennyiben pedig elkezdünk rendszeresen sportolni, azzal érezhetően javíthatjuk a jólétünket. Energikusabbá, jókedvűbbé, általánosságban véve kiegyensúlyozottabbá és elégedettebbé válhatunk az edzés által. Ennek oka a testmozgás hormonháztartása gyakorolt hatásában keresendő: növekszik a boldogsághormon, az endorfin szintje a szervezetben, míg az olyan stresszhormonok, mint az adrenalin és a kortizol, visszaszorulnak. Ha nem tartozunk a klasszikus értelemben vett sportember-típusba, akkor segítséget is igénybe vehetünk: a kreatin szedése például növeli a fizikai teljesítményt, a fehérjék pedig támogatják az izmok egészségét, fejlődését. 

Étrend-kiegészítők

Az egészséges táplálkozásra már kitértünk, de ne legyünk álszentek: cégvezetőként – vagy bármilyen feszítettebb munkatempóban dolgozva – szinte lehetetlen mindennap figyelni arra, hogy az összes tápanyagot megkapja a szervezetünk. Itt jönnek képbe a különböző táplálékkiegészítők. Stresszes életvitel mellett érdemes pótolni a B-vitaminokat és a magnéziumot, amelyek képesek a káros hatásokat csökkenteni. Szintén jó ötlet a kreatin szedése, ami nemcsak az izommunkát segíti, hanem az agyi funkciókat is támogatja.

Egy megbízható szakember

Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk magunk megbirkózni a felmerülő stresszhelyzetekkel, ha azt tapasztaljuk, hogy a hullámok lassan kezdenek összecsapni a fejünk fölött, ne várjunk tovább: vegyünk igénybe szakértői segítséget! Legyen az egy jó pszichológus vagy egy coach, a lényeg, hogy elinduljunk a stresszkezelés útján. 

Kellemeset a hasznossal

Az is sokat segíthet, ha változtatunk a munkahelyi hangulaton – ez különösen akkor hasznos, ha elsősorban ebből származnak a stresszfaktoraink. Tegyük a légkört közvetlenebbé, könyedebbé, anélkül, hogy a profizmus, a szakmaiság csorbát szenvedne. Ezt megtehetjük például szervezett csapatépítők keretein belül, ahol a munkahelyi kapcsolatainkat elmélyíthetjük és a fokozhatjuk a szinergiát. 

Az EU hétmilliárd euróval támogatja közlekedési infrastruktúrák kiépítését

Az Európai Bizottság több mint hétmilliárd euró összegű uniós támogatásban részesít 134 közlekedési projektet, köztük kilenc magyar, fenntartható, biztonságos és intelligens közlekedési infrastruktúrák kiépítését célzó kezdeményezést - tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.
2024. 07. 18. 22:00
Megosztás:

A DTX Tőzsde harca a BNB és a Ripple áremelkedési potenciáljával, miközben a globális nagybefektetők az 1 millió dolláros előértékesítéshez özönlenek

A DTX tőzsde, a Binance (BNB) és a Ripple (XRP) a spekulatív kriptopiacon elért legutóbbi teljesítményükkel megragadják a mainstream figyelmet. A Ripple ára rendkívüli emelkedést mutatott, míg a BNB továbbra is tartja magát az állandó nyereségekkel. Ezen fejlemények közepette a DTX tőzsde hullámokat kelt az 1 millió dolláros, szárnyaló előértékesítésével.
2024. 07. 18. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Fed Bézs Könyve - miről árulkodik?

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévbe lépve enyhe ütemben növekedett, az ország több régiójában stagnáló vagy csökkenő aktivitás tapasztalható – derült ki az amerikai jegybank felméréséből.
2024. 07. 18. 21:00
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 18. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 19:00
Megosztás:

Fellendült a lakáshitelezés az első fél évben

A magyar lakáshitelpiacon csaknem 10 százalékkal több hitelt vettek fel az idei első fél évben, mint tavaly egész évben - közölte a Bankmonitor szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 18. 18:00
Megosztás:

Romániában nőtt a külföldi turisták száma májusban

Romániában 12,4 százalékkal nőtt az országba látogató külföldi turisták száma májusban a tavalyi év azonos időszakához képest - írta Radu Oprea gazdasági miniszter közlése alapján a Profit.ro.
2024. 07. 18. 17:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.
2024. 07. 18. 16:00
Megosztás:

Lassult az euróövezeti infláció júniusban

Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
2024. 07. 18. 15:00
Megosztás:

Már több mint húszezren dolgoznak a Nyári diákmunka programban

A kormány idén tizenkettedszer hirdette meg az országszerte népszerű Nyári diákmunka programját mintegy 3,8 milliárd forint keretösszegből. A kimagasló érdeklődés miatt a forráskeretet a vármegyék még közel félmilliárd forinttal megemelték, így eddig csaknem 3700 munkáltató 21 400 diák foglalkoztatását tudja megvalósítani 4,3 milliárd forintból - összegezte szerdai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 07. 18. 13:00
Megosztás:

A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója

A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással foglalkozó vállalata bejelentette, hogy augusztus 1-jei hatállyal Alex Henriksent nevezi ki a vállalat kelet-európai működéséért felelős ügyvezető igazgatójának. Henriksen Lyndsey Loyden-Edwards helyét veszi át, aki hamarosan új pozícióban folytatja a munkát.
2024. 07. 18. 12:05
Megosztás:

40 év után ismét Szilvásváradra figyel a világ

Az ország talán legnépszerűbb kirándulóhelye minden évszakban izgalmas kalandokat, a nyugalomra vágyóknak pedig teljes kikapcsolódást kínál. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megszámlálhatatlan lovasprogram, kerékpáros túrák, lebilincselő gyerekprogramok várják a látogatókat. Szeptemberben pedig 1984 után újra a település ad otthont a Négyesfogathajtó Világbajnokságnak.
2024. 07. 18. 11:00
Megosztás:

Rendkívül kedvező áron beszerezhető a szlovák autópálya matrica

Magyarországon egy ideig nem emelkedett évről évre az autópálya matricák ára. Amióta viszont bevezették az inflációkövető áremelést, egyre mélyebben kell a magyar autósoknak a zsebükbe nyúlniuk, ha igénybe szeretnék venni hazánk gyorsforgalmi útjait.
2024. 07. 18. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás:

A jegybank célszintjén maradt júniusban a brit infláció

Az előző hónaphoz hasonlóan a Bank of England célszintjével azonos ütemű volt júniusban az éves összevetésű brit infláció.
2024. 07. 18. 05:00
Megosztás: