Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

Miközben több mint 70 ezer állás betöltetlen ma Magyarországon, csaknem 100 ezer külföldi munkavállaló dolgozik az országban és több mint 200 ezer ember inaktív. Az elvándorlás és a külföldi munkavállalás évtizedes jelenség és a magyar gazdaságra egyértelműen negatív hatással van. Miért megyünk mi magyarok külföldre és miért jönnek hozzánk Ázsiából dolgozni?

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

„Bár az elmúlt években érdemben nőttek a hazai bérek, de a megélhetés költségeinek tartósan magas szintje miatt továbbra is csábító a külföldi munkavállalás, növekszik az elvándorlók aránya” – magyarázza Katkics Attila üzleti tanácsadó, HR szakember. „Egy recessziós gazdasági környezetben az egyébként is jelentős társadalmi különbségek tovább nőnek, a korrupció, az alulfizetettség magas inflációval és a bérek reálértékének csökkenésével párosul, illetve az egészségügyi és a szociális rendszer gyengeségei is sokakat arra késztetnek, hogy külföldön próbáljanak szerencsét. De szerepet játszhatnak a külföldi munkavállalásban a jobb munkakörülmények, a munka-magánélet kedvezőbb egyensúlya, a gyorsabb előmenetel, a megbecsülés és a szakmai kihívások is.” A szakértő szerint a külföldi munkavállalásról hideg fejjel, általában átgondolt folyamat eredményeként dönt valaki, nagyon ritka a spontaneitás.  Fontos az előzetes tájékozódás, az információ gyűjtés.

Kiürül az ország?

A magyar munkavállalók körében a legkedveltebb célországok Németország, Ausztria, valamint a már EU-n kívüli Anglia, de nagy számú magyar munkaerő található Svájcban, Hollandiában, Svédországban és Írországban, sőt az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is. Jelenleg csaknem 400 ezer magyar él a három dobogós országban, több mint kétharmaduk aktív munkavállaló. Emellett stabilan 100 ezer fő felett van a külföldön dolgozó, ingázó magyarok száma, megközelítve a Covid-válság előtti években látott szintet.

„Általánosságban három csoportról beszélhetünk, akik külföldön vállalnak munkát, vannak magasan képzett magyar szakemberek, ők az úgynevezett brain drain, vagyis az agyelszívás „áldozatai”, vannak szakmunkások és az idénymunkások - sorolja Katkics Attila. „A motiváció mindhárom esetben közel azonos, az időbeliség azonban eltér, hiszen egy magasan képzett szakember jellemzően évekre települ ki, egy szakmunkás rövidebb ideig marad, egy idénymunkás pedig jellemzően a határszélekről jár át egy-két hónapra” – teszi hozzá.

Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg csaknem 7 százalék.  A fiatal és képzett munkaerő elvesztése jelentős kihívást jelent a helyi közösségek és vállalkozások számára. Egy egytől tízig terjedő skálán 2022-ben 4-es volt a magyarországi mutató, és az arányokat tekintve átlagosan hazánkból emigrált a legtöbb magasan képzett munkavállaló. Ez pedig azt jelenti, hogy a humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immár egy másik gazdaságban kamatoztatják.

Van visszaút?

A külföldi munkavállalás általában a fiatalabbakra, azon belül is az egyedülállókra, a karrierjük elején lévő munkavállalókra jellemző, de egy 45-55 éves felsővezető, ha költözik, jellemzően az egész családját viszi. „A tehetség elvándorlása nem újkeletű jelenség, de változatlanul Közép-Kelet-Európa, köztük Magyarország egyik legégetőbb problémája, azok közé az országok közé tartozunk, amelyek a legkevésbé képesek tehetségeik megtartására” – hangsúlyozza Katkics Attila. A szakember hozzátette, hogy a kivándorlást nem lehet megakadályozni, de kiemelt feladatnak nevezte a mennyiségének és minőségének a csökkentését, valamint ezzel párhuzamosan a visszatérés politikájának fenntartható megteremtését.

„A külföldet megjárt erőforrás kapcsolatrendszert, új készségeket és látásmódot, tudást, ötleteket hozhat Magyarországra, amelyre a hazai gazdaságnak nagy szüksége van. A hazatérő szakemberek ösztönzik a kereskedelmet és a befektetéseket, terjesztik a tudást és a technológiát, nem utolsó sorban pedig adójukkal hozzájárulnak a költségvetéshez” – emelte ki a szakértő.

Nincs elég tartalék

A munkaerőhiány egy összetett probléma, tüneti kezeléssel érdemi javulást nem lehet elérni. A HR szakember úgy látja, hogy a meglévő munkaerőpiaci tartalék aktivizálásához strukturált foglalkoztatáspolitikai eszközök alkalmazására van szükséges.  

Katkics Attila kifejtette, hogy gazdaságpolitikai prioritásokból adódóan harmadik országbeli munkaerőre Magyarországon is szükség van, így a foglalkoztatást érintő bürokrácia csökkentése és az integráció elősegítése is égető feladat. „Jelenleg nagyjából 100 ezer külföldi dolgozik hazánkban, egyelőre havi 1000 fővel nő a külföldi munkaerő létszáma, de egyes becslések szerint az érkező nagyberuházások miatt akár 500 ezer új munkavállalóra is szükség lehet, miközben a hazai dolgozói tartalék 100-150 ezer állás betöltésére lehet elegendő. A szakember hangsúlyozta, hogy a feszes munkaerőpiac miatt a hazai gazdaságnak várhatóan hosszú távon is szüksége lesz vendégmunkásokra, akik a korábbi évekkel ellentétben már nem Szerbiából vagy Ukrajnából, hanem főként ázsiai országokból érkeznek Magyarországra.

Kaposváron megújulnak az orvosi rendelők

Kaposvár idén hatszázmillió forintot költ orvosi rendelők felújítására - adta hírül a somogyi vármegyeszékhely polgármestere a Facebook-oldalán.
2024. 05. 01. 15:00
Megosztás:

Dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye

Dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye, márciusban a vendégek és vendégéjszakák száma is jelentősen nőtt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 14:00
Megosztás:

Mind a vendégek és a vendégéjszakák száma is nőtt márciusban a tavalyi évhez képest

A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest a turisztikai szálláshelyeken - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 13:00
Megosztás:

Országszerte sok helyen elegendő az állami forrás a lakásvásárláshoz

Magyarország számos településén elegendő az állami támogatás ahhoz, hogy szinte teljes mértékben fedezze a lakásvásárlás költségeit, így például egy kétgyermekes család akár 90 négyzetméteres ingatlant is vehet a CSOK-ból egy kistelepülésen – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank kutatásából, amelyben az elemzők megvizsgálták, hogy milyen állami támogatásokat igényelhetnek Magyarország különböző részein az ingatlanvásárlást tervező családok. Elsősorban a preferált kistelepüléseken élő, több gyermeket nevelő vagy gyermeket tervező családok pályázhatnak a falusi CSOK keretében magas támogatási összegekre. A városokban a CSOK helyére a CSOK Plusz lépett, így idéntől már csak a további gyermeket tervezők juthatnak hozzá az állami forrásokhoz. Az év első két hónapjában az új lakáshitel szerződések összege országosan a tavalyi azonos időszakban mért volumenhez képest több mint kétszeresére, 167 milliárd forintra nőtt, melynek jelentős részét a támogatott hitelek adják.
2024. 05. 01. 12:00
Megosztás:

Az Erste Csoport jó teljesítménye folytatódott az első negyedévben is

Az Erste Csoport 1,51 milliárd eurós működési eredményt ért el 2024 első negyedévében (2023 első negyedév: 1,26 milliárd euró). A 208,1 milliárd eurós hitelállomány 2023 végéhez képes nem változott, az ügyfélbetétek állománya kis mértékben, 235,3 milliárd euróra (+1,1%) emelkedett. 2023 azonos időszakával ellentétben 2024 első negyedévében már kellett kockázati költséget könyvelni; mindazonáltal a 95 millió eurós összeg hosszabb távon mérsékelt szintet jelent. Az NPL ráta 2,3%-os aránya nem változott az előző negyedévhez képest. A költség/bevétel arány 46,0%-ra javult (2023 első negyedév: 49,7%). Az értékpapír-megtakarítási programok száma 1,24 millióra emelkedett 2024 első három hónapjában, ami éves szinten 24%-os növekedést jelent. A negyedéves nettó nyereség 783 millió euró volt (2023 első negyedév: 594 millió euró)
2024. 05. 01. 11:00
Megosztás:

Útjára indult a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 10:00
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
2024. 05. 01. 09:07
Megosztás:

A szálláshelyek márciusi forglmát közli a KSH

A márciusi turisztikai szálláshelyek forgalmát publikálja ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 01. 08:00
Megosztás:

Sok az idős és kevés a nő jelenleg a hazai agráriumban

A mezőgazdasági irányítók harmada már 65 éves vagy idősebb, valamint 10-ből mindössze 3 nő. A korosztály öregedő, a nemek aránya pedig még koránt sem egyenlő a hazai mezőgazdaságban. Jó hír viszont, hogy a képzettséggel rendelkezők száma már jelentős ideje emelkedik.
2024. 05. 01. 07:00
Megosztás:

Új kőolajlelőhelyet tárt fel Magyarországon a Mol és az O&GD

Új kőolajlelőhelyet tárt fel Tura közelében a Mol és az O&GD; a sikeres fúrás a két társaság közös kutatásának eredménye, amit azután kezdtek meg, hogy 2023 nyarán az olajvállalat 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD három kutatási koncessziójában - közölte a Mol kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 05:00
Megosztás:

A Rollblock (RBLK) májusban 100%-os ugrásra készül, a Solana (SOL) és a Ripple (XRP) közel állnak az alj kialakításához?

Az instabil kriptopiac közepette a kereskedők a legjobb befektetési lehetőséget keresik. Egy olyan érme, amely sok érdeklődést váltott ki, a Rollblock (RBLK), egy első szakaszbeli előértékesítési sztár, amely májusban akár 100%-os emelkedést is mutathat. Eközben sokan azt kérdezik, vajon a Solana (SOL) és a Ripple (XRP) közelítenek-e az aljukhoz. Vizsgáljuk meg.
2024. 05. 01. 04:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a CETIN Hungary Zrt.

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.
2024. 05. 01. 03:00
Megosztás:

Egy ügyes trükkel csökkenthetjük a fűtés-számlát 30%-kal!

A magyarországi ingatlanok nagy része energiahatékonysági szempontból még mindig elavult. A háztartásokban felhasznált energiának akár 80 százalékát is felemésztheti az elavult fűtésrendszer.
2024. 05. 01. 02:10
Megosztás:

Tényleg a Raboo lesz a következő nagy kriptovaluta? Az új mémcoin előértékesítése túlteljesítette a PEPE-t és a WIF-et

Nézzük a legnagyobb nyerteseket az elmúlt évben, és senkit sem lepne meg, hogy a mémcoinok foglalják el a vezető helyek többségét. A Pepe Coin (PEPE) és a DogWifHat (WIF) rendkívül felkavarták a piacokat. Most egy új mémcoin tör be a piacra. A Raboo mesterséges intelligencia által hajtott meghajtórendszerrel és egy zseniális történettel lép az arénába, hogy a következő nagy kriptovaluta legyen a piacon. Jelenleg előértékesítésben van, a Raboo már több mint egymillió dolláros bevételt ért el, és továbbra is emelkedik!
2024. 05. 01. 01:30
Megosztás:

Fogyókúrás gyógyszerrel Te is sok pénzt kereshetsz!

Ha egy cég feltalálná a tuti fogyókúrás gyógyszert akkor azzal az egész világon hatalmas sikert aratna. Mivel egyre több a súlyproblémával küzdő ember, így egyre nagyobb a kereslet a fogyókúrás gyógyszerek iránt. Ezzel bizony nagyon sok pénzt lehet keresni. Akár otthonról, a fotelból is. Hogyan?
2024. 05. 01. 01:00
Megosztás:

A Dogecoin vajon eléri az 1 dollárt, vagy érdemesebb inkább Dogeverse-t venni?

A mostani, csökkenő tendencia ellenére egyes szakértők továbbra is optimisták a Dogecoin jövőjét illetően. A kérdés azonban sokakat foglalkoztat: vajon ebben a bikafutásban eléri-e Dogecoin az 1 dollárt?
2024. 05. 01. 00:01
Megosztás:

Megszépül Tiszafüred

Megújul Tiszafüred belvárosa, a beruházásra csaknem 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település önkormányzata - közölte a projekt kommunikációját végző cég közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 30. 23:00
Megosztás:

A KSH révén megismerhetjük az ipari árak márciusi alakulását

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma teszi közzé az ipari termelői árak márciusi alakulását.
2024. 04. 30. 22:00
Megosztás:

Ötödével nőtt a Budapest Airport forgalma előző évben

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma tavaly 20 százalékkal, 14,6 millióra nőtt, így az év végére elérte a 2019-es rekordév 91 százalékát - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adataiból.
2024. 04. 30. 21:00
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 30. 20:00
Megosztás: