Négy egyszerű módszer a zöldebb irodáért

Egyre több ember viseli szívén, hogy miként tudna személyesen is hozzájárulni a fenntarthatósághoz. Világszerte több mint 2000 nagyvállalat tűzte maga elé célul, hogy széndioxid-kibocsátását csökkentse. Közben rengeteg vállalkozás is zöldülni szeretne. Suba Levente, a K&H Fenntarthatósági programirodájának vezetője 4 egyszerű tanáccsal szolgál ahhoz, hogy hogyan tudunk az irodában mi magunk is tenni a fenntarthatóságért.

Négy egyszerű módszer a zöldebb irodáért

„Biztató, hogy világszerte egyre több vállalat fejezi ki szándékát a fenntartható működés iránt. A szándék azonban nem elkötelezettség. Még mindig kevés vállalkozás lépett a tettek mezéjre” – nyilatkozta Suba Levente. A K&H Csoport Fenntarthatósági programjának vezetője a Harvard Business Review-ben megjelent tanulmányt veszi alapul, amely szerint azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek ténylegesen lépéseket tesznek környezeti lábnyomuk csökkentése érdekében még mindig jelentősen elmarad azok mögött, amelyek egyébként fontosnak nevezik a fenntarthatóságot, csak éppen nem nagyon tesznek érte semmit. Ami a magyar vállalatokat illeti, a K&H fenntarthatósági indexe sem mutat kedvező eltérést, inkább némi lemaradást a világ folyamataihoz képest.

Nem kell azonban ölbe tett kézzel ülnünk és a vezetőségre várnunk: magunk is sokat tehetünk azért, hogy cégünk „kizöldüljön”, azaz csökkentse a karbon-lábnyomát és a lehető legkisebbre szorítsa le a hulladék mennyiségét. Ehhez az első lépést egy „zöld iroda” kialakítása jelenti, ami nem is olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk – vallja Suba Levente. A szakember szerint néhány eszköz lecserélése és környezettudatosabb szokások kialakítása a munkahelyen igenis sokat tehet a bolygó védelmében. Íme a szakértő néhány ajánlása.

1. Váljon papírmentessé!

Az egyik legnagyobb változás, amit az irodában a környezet védelme és a munka hatékonyságának növelése érdekében tehetünk, hogy elfelejtjük a papírt, azaz papírmentessé tesszük a munkafolyamatokat. A kinyomtatott dokumentumok számának visszaszorítása és a teljes ügyintézési folyamat digitalizálása nemcsak a papírhulladékot csökkenti, hanem lehetővé teszi a hatékonyabb munkavégzést is.

2. Felejtse el az egyszer használatos termékeket!

A műanyaghulladék az egyik legnagyobb környezeti ártalom, amely a munkahelyeken is gyakori probléma. Az egyszer használatos termékek ‒ például a műanyag evőeszközök vagy a papírtörülközők ‒ kényelmesek lehetnek ugyan, de rendkívül károsak a bolygó egészére nézve. Cserélje le irodájában az egyszer használatos, műanyag tárgyakat újrahasznosítható eszközökre, például a műanyag poharakat elmosható bögrékre, a papírtörülközőket és szalvétákat pedig mosható kendőkre. Ne feledkezzen meg arról, hogy irodájában legyen kéznél szelektív kuka arra az esetre, ha elkerülhetetlen az eldobható eszközök használata!

3. Takarékoskodjon az energiával!

Az irodákban jellemzően túl sok energiát fogyasztunk, amikor a számítógépeket, konyhai készülékeket és más elektronikus eszközöket éjszakára vagy hétvégén is bekapcsolva hagyjuk. A környezetvédelem és az irodai villanyszámla csökkentése érdekében fontoljuk meg, hogy kihúzzuk a konnektorból az összes elektronikai eszközt, mielőtt egy munkanap után elhagyjuk az irodát, és gondoskodjunk arról, hogy a konyhai készülékek, például az irodai kávéfőző, kenyérpirító és egyéb eszközök hétvégén is ki legyenek húzva a konnektorból.
Amennyiben van rá mód, próbáljunk megújuló energiát is használni. A megújuló energiaforrások az elmúlt években a fejlett országokban a közüzemi energiafogyasztás 20 százalékát tették ki, de többet is használhatunk belőlük, amivel óvjuk a természeti környezetet.

4. Együnk kevesebb húst!

Az állattenyésztés nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, vagyis a húsfogyasztás az egyik legrosszabb dolog, amit az ember a bolygó számára tehet. Bár nem volna szerencsés ellenőrizni, hogy kollégáink hogyan étkeznek, de azért lehetnek módszereink arra, hogy ösztönözzük őket a húsmentes étkezésre. Indítson barátságos versenyt, kihívást intézve a kollégákhoz, hogy egy hónapig vegetáriánus étrendet kövessenek!

„Ezek a tippek nem váltják meg a világot, de jelzik, hogy senkinek nincs megkötve a keze: bárki személyesen is tehet azért, hogy a természeti környezettel hosszú távon megőrizhető harmóniában éljen” – tette hozzá Suba Levente.

Lendületes erősödésnek indult a kínai szolgáltatóipari szektor

Lendületes erősödésnek indult januárban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye a Caixin gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált eredménye alapján.
2023. 02. 03. 12:00
Megosztás:

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 11:30
Megosztás:

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 02. 03. 11:00
Megosztás:

Jóval többet költhetnek és drágább ingatlanban lakhatnak a csődben lévők

A kormány 21 százalékkal megemelte a magáncsőd alatti kifizetések, illetve kötelezettségek felső összeghatárát. Ennek megfelelően a bankszámla-szerződéseket is módosítani kell a bankoknak az adós kezdeményezésére. Az ilyen adósok az eddiginél sokkal drágább ingatlanban is lakhatnak ezután – írja a Bank360.hu.
2023. 02. 03. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az előző nap erőteljes erősödése után.
2023. 02. 03. 10:00
Megosztás:

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól.
2023. 02. 03. 09:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen - közölte Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.
2023. 02. 03. 09:00
Megosztás:

Roszatom - bővül az északi hajózási út forgalma

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy.
2023. 02. 03. 08:30
Megosztás:

Hazai forrásból is fejleszti úthálózatát Szolnok

A Véső úti sporttelep és strand megközelítését megkönnyítő útfejlesztés mellett egy újabb körforgalom is elkészült a Tisza-parti város ezen részén 727,5 millió forint hazai forrásból - közölte Szalay Ferenc(Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2023. 02. 03. 08:00
Megosztás:

Idén még kitart a lendület a fővárosi iroda- és raktárpiacon

A budapesti iroda- és raktárpiacon az idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat - közölte az Erste Bank csütörtökön az MTI-vel.
2023. 02. 03. 07:30
Megosztás:

A fizetések nyilvánossá tétele csökkentheti a konfliktusokat, de ehhez alapos tervezés szükséges

A bértranszparenciának, azaz a fizetések nyilvánossá tételének kérdéséhez cégkultúrától függően máshogy állnak hozzá a szakemberek – részben például azért, mert érdekellentétet jelenthet a munkáltatói és munkavállalói oldal között. Gyakran tartanak a belső bérfeszültségektől, amelynek megelőzése vagy kezelése számottevő kiadást jelenthet a vállalatoknak. Érdemes nyilvánossá tenni a fizetéseket? Milyen hatásokkal lehet ez a cégek működésére nézve? – többek között ezeket a kérdéseket járja körül a Profession.huBackstage podcast legújabb adása.
2023. 02. 03. 07:00
Megosztás:

A hitelfelvevők és a bankok is óvatosabbá váltak a hitelpiacon

A hitelintézetek szűkebb köre tovább szigorított a lakossági- és a vállalati hitelfeltételeken tavaly az utolsó negyedévben, a tendencia pedig 2023 első felében is folytatódhat - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a januári Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján.
2023. 02. 03. 06:30
Megosztás:

Rekordszintre emelkedett a romániai OMV Petrom olajvállalat nyeresége

Rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (818 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet az OMV Petrom, ugyanakkor minden korábbinál nagyobb, 20 milliárd lejes összeget fizet be a román államkasszába különböző adók és osztalék formájában - közölte a bukaresti értéktőzsdén csütörtökön közzétett jelentésében a romániai olajvállalat.
2023. 02. 03. 06:00
Megosztás:

Hitelkártya helyett itt a BNPL: vásárolj most, fizess később!

A Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás néhány éve kezdte meg hódító körútját az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban van jelen. Emberek milliói vásárolnak online és próbálnak ki termékeket anélkül, hogy fizetniük kellene értük. Az új finanszírozási szolgáltatás könnyen válhat a hitelkártya új versenytársává lakossági ás üzleti körökben is – a Deloitte szakértői szerint.
2023. 02. 03. 05:30
Megosztás:

Március 31-ig Ön is kaphat 40 ezer forintot

Március 31-ig igényelhető a vissza nem térítendő, legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatás a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a kisgyermeket nevelő szülők munkába visszatérésének támogatására az ország egész területéről - hívta fel a MÁK a figyelmet csütörtöki közleményében.
2023. 02. 03. 05:00
Megosztás:

Az építőipar nagy kérdése: lesz munka 2023-ban?

Erőteljes a bizonytalanság a hazai építőipari piacon, ami kihat az ezen a területen működő vállalkozások mindennapjaira is. Míg korábban már az előző év végén látni lehetett, milyen beruházásokra lehet számítani az új esztendőben, amelyekből megbízások érkezhetnek, most még februárban is csak ígéretekkel van tele a padlás. Három kérdés uralja a cégvezetők mindennapjait: mennyi munka lesz a piacon, egyáltalán lesz-e munka, és ha hirtelen úgy alakulnak a körülmények, hogy beindul újra a gépezet, milyen hibákat fog szülni a kapkodás, akár a tervezésben, akár a kivitelezésben.
2023. 02. 03. 04:20
Megosztás:

Most örüljünk a jó időnek, mert jövő héttől mind megfagyunk

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.
2023. 02. 03. 03:45
Megosztás:

Csalás a lottósorsoláson a TV-ben - lebuktak élő húzásban a kamerák előtt, mutatjuk - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt. Cikkünk végén Ön is megnézheti az erről szóló videót!
2023. 02. 03. 03:00
Megosztás:

Javultak a globális befektetési lehetőségek

Az Amundi Alapkezelő elemzői szerint kedvezőek a globális befektetési lehetőségek idén: a kínai nyitás és az energiaárak csökkenése akkor is jót tesz a piacoknak, ha a jegybankok egy darabig nem lazíthatnak a monetáris szigoron - ismertették csütörtök reggel, sajtóbeszélgetésen.
2023. 02. 03. 02:30
Megosztás:

A csehek leginkább a háborútól tartanak

A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
2023. 02. 03. 02:00
Megosztás: