Nem lesz utánpótlása a levonuló árhullámoknak

Az áradó folyók vízgyűjtőin nem kell csapadékra számítani, így nem lesz utánpótlása a levonuló árhullámoknak - tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy a Dráva folyón levonuló árhullám pénteken a kora délutáni órákban tetőzött Drávaszabolcsnál 586 centiméteres vízállásnál, a valaha mért legmagasabb vízszint alatt tíz centiméterrel.

A védekezésben részt vevő vízügyes szakemberek a helyszíneken fokozott figyelőszolgálatot látnak el, a töltések mentén kialakuló kisebb árvízi jelenségeket folyamatosan kezelik, szükség esetén beavatkoznak - tették hozzá.

A közlemény szerint az országban még mindig közel 200 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség, ebből 45 kilométeren még mindig a legmagasabb, harmadfokú a készültség.

Az OVF szerint jó hír, hogy a vízgyűjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, tehát az árhullámoknak nincs utánpótlása. Közölték, a Rába a felső szakaszokon mindenhol apad: a folyó Győrnél pénteken a délelőtti órákban tetőzött 435 centiméteres vízállással, készültséget nem kellett elrendelni.

A Mura vízgyűjtőjén a következő hat napban jelentős esőre nem lehet számítani, folytatódik az apadás.

A Dráva vízszintje a teljes hazai szakaszon csökken. A folyó tetőzése a védekezési szakaszon - Drávaszabolcs térségében - is megtörtént, így már ezen a szakaszon is lassú apadás indult el. Mivel a drávasztárai szakaszon a készültséget mérsékelni lehetett, a helyi védelemvezetés a felszabadult vízügyes szakemberek egy részét átvezényelte a drávaszabolcsi szakaszra.

Kiemelték, hogy a lassú tetőzést követően sem áll le a munka, hiszen a hatalmas víztömeg miatt kialakultak árvízi jelenségek, például buzgárok, felpuhulások.

Ezeket a vészőrök minden esetben megjelölik, figyelemmel kísérik, ha az értékelést követően szükségessé válik, úgy beavatkozással védekeznek a jelenséggel szemben - írták. A szükséges helyeken a védképesség biztonságos fenntartása érdekében nyúlgátakat építettek ki a szakemberek. A zsilipek és töltéskeresztezések lezárása vagy elzárása megtörtént. Az árvízhelyzetből adódó élet- és vagyonbiztonság a védvonal mentén nincs veszélyben - olvasható a közleményben.

Emelkedett a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 14,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 44,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket emelkedő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 06. 28. 11:30
Megosztás:

Már az új lakás sem olyan, mint régen

2000 és 2023 között az átadott lakóépületek éves száma tág határok között változott, a csúcsot 2004-ben érte el, amikor 21.237-et, míg kilenc év múlva – a mélyponton – mindössze 3.649-et regisztráltak. Az ezredfordulótól a 2009-es válságig évről-évre mintegy 16-17 ezer új lakóépületet jegyzett a statisztika, ám azóta ezek mennyisége a 10 ezret sem éri el, mindössze egyetlen kiugró év volt: 2020 (13.844).
2024. 06. 28. 10:30
Megosztás:

Újabb jel mutatja, hogy a Temu a hazai online kereskedelem sírját ássa

Miközben Magyarországon már minden 4. bankkártyával fizetett forintot online kereskedőnél fizetünk, aggodalomra ad okot, hogy az ázsiai globális piacterek, kiemelten a Temu előretörése miatt a hagyományos kereskedésekben gyorsabban nőtt a kártyás fizetések aránya, mint a hazai webshopokban – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 06. 28. 10:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,64 százalékos emelkedéssel, 39 557 ponton zárt. A részvények szélesebb körét összefogó Topix index 0,40 százalékkal nőtt.
2024. 06. 28. 09:30
Megosztás:

Enyhe emelkedésre lehet számítani a BÉT nyitásában

Enyhe emelkedésre lehet számítani a nyitásban pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Csütörtökön a BUX 479,38 pontos, 0,68 százalékos emelkedéssel, 71 492,81 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 06. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 06. 28. 08:30
Megosztás:

Bitcoin nem talál lendületre, miközben a kormányok több mint 5 milliárd dollár értékű BTC-t adnak el. Miért emelkedik a DTX Exchange?

Az Egyesült Államok kormánya a legnagyobb Bitcoin-tulajdonos, amelynek értéke 5 milliárd dollár, ami körülbelül 200 000 Bitcoint jelent. Annak ellenére, hogy az állami fellépés fokozódik a kriptoipar ellen, a kincstár 207 189 Bitcoint birtokol, amelynek értéke 5 milliárd dollár, így ez a legnagyobb állami tulajdonban lévő Bitcoin-mennyiség.
2024. 06. 28. 08:20
Megosztás:

A kereskedők elveszítik bizalmukat az XRP és a MATIC iránt az elhúzódó hanyatlás után, az Algotech 75%-ot ugrik

A piaci ingadozások közepette az XRP és a Polygon (MATIC), mindkét meghatározó szereplő jelentős értékvesztést tapasztalt a kereskedők növekvő bizalmatlansága miatt.
2024. 06. 28. 08:10
Megosztás:

Amint a Bitcoin átvészeli az árkorrekciót, ez az új mém érme, a Notcoin riválisa lehet az egyik legjobb altcoin befektetés

A kriptovaluta piac rövid megrázkódtatást tapasztalt, miután a Bitcoin eladások következtében az árfolyam 60 000 dollár alá esett a Mt. Gox hitelezők visszatérítése körüli spekulatív pletykák miatt.
2024. 06. 28. 08:00
Megosztás:

Magyarország, cégvezetéstől eltiltott személyek

A tavalyi és az idei kényszertörlési eljárások meghatározóak lesznek idén a számok alakulásában. Az elmúlt két évben indított jelentős számú felszámolási és kényszertörlési eljárások ellenére 2023-ban alig haladta meg a cégvezetéstől eltiltott személyek száma a 20 ezret. Bár csekély mértékben, de 2023-ban ismét csökkenő tendenciát mutat az újonnan eltiltott magánszemélyek száma, amiben fordulat várható 2024-ben.
2024. 06. 28. 07:30
Megosztás:

Közel 3,4 milliárd forint az eheti Ötöslottó főnyereménye

4 hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, ez alatt az időszak alatt közel 360 játékos vált milliomossá 4 találatával. Amennyiben szombaton valaki egyedül ikszel telitalálatost, az Ötöslottó eddigi történetének hetedik legnagyobb nyereményét kapja meg.
2024. 06. 28. 07:00
Megosztás:

Komoly kihívás itthon tartani a jövő autóipari mérnökeit

A műszaki felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók 79 százaléka itthoni elhelyezkedés esetén legalább nettó 650 ezer forintos kezdőbérre tart igényt. A karrierépítés érdekében 70 százalékuk kész belföldi költözésre, és 63 százalékuk a diploma megszerzését követően külföldi munkakeresést is tervez - derült ki a Trenkwalder és az autopro.huközelmúltban elvégzett felméréséből.
2024. 06. 28. 06:30
Megosztás:

Felülmúlta a várakozásokat a Micron, mégis megütötték

Tegnap tőzsdezárás után tette közzé negyedéves jelentését a Micron.
2024. 06. 28. 06:00
Megosztás:

Nem félünk a farkastól…, avagy nem kell bankcsődtől tartani!

Az idei amerikai banki stressztesztet is sikeresen vitték a bankok. S még egy hipotetikusan súlyos gazdasági helyzetben is a minimum tőkekövetelmény felett maradt a saját tőkéjük.
2024. 06. 28. 05:30
Megosztás:

Projektmenedzsment rendszer magyarul

A magyar nyelvű projektmenedzsment rendszer alapvető követelmény a legtöbb Romániában működő és növekvő vállalat számára, amely ilyen program bevezetését fontolgatja. Még ha a vállalat legtöbb alkalmazottja alapvetően képes is kommunikálni angolul, a készségeik gyakran nem elegendőek ahhoz, hogy az angol legyen az elsődleges nyelv a projektmenedzsment programban. Végül is a hatékony projektkommunikáció az alapja a projekt zökkenőmentes megvalósításának és sikerének.
2024. 06. 28. 05:00
Megosztás:

Téli gumi nyáron? Vedd le azonnal az autódról, mert bajba kerülsz!

Sokan gondolják, a téli-nyári gumiabroncscsere egy jól sikerült marketingfogás. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnének, hiszen az adott évszakhoz való abroncs használata jelentősen csökkenti a baleset kockázatát.
2024. 06. 28. 02:00
Megosztás:

Változhat a nők 40+ nyugdíjkorhatár 2027-től - Rossz hír sokaknak!

A Nők40 jelenleg kétszeresen is egyedülálló nyugdíjforma Magyarországon: egyrészt ez az egyetlen nyugdíjtípus Magyarországon, amely a korhatár elérése előtt igényelhető, másrészt ez az egyetlen nyugdíjtípus a modern rendszerekben, amelyet nem terhel semmilyen levonás, annak ellenére, hogy a korhatár elérése előtt veszik igénybe. Szóval bátran mondhatjuk: EZ EGY HUNGARIKUM. De meddig maradhat fent ebben a formában?
2024. 06. 28. 01:00
Megosztás:

Intő jel a Bitcoin árfolyam számára – további esés jöhet?

A Bitcoin árfolyama jelentős csökkenést produkált az utóbb időben, olyannyira, hogy már a kereskedők átlagos belépési pontja alatt forog.
2024. 06. 28. 00:01
Megosztás:

Közel a videójáték-metaverzum – NMHH-elemzés nem csak gamereknek

A videójátékokra ma már nem csupán szórakoztató vagy történetmesélő szoftverekként tekintünk, hiszen egyre népszerűbb közösségépítő funkciók is megjelentek bennük, így bizonyos szempontból sokkal inkább hasonlítanak a közösségi médiafelületekre. Egyebek között ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmánya, amely annak is utánajárt, hogy milyen veszélyekkel és kihívásokkal kell szembenézniük a játékosoknak, valamint, hogy milyen szabályozási környezetben kell eligazodniuk a gaming-ipar egyes szereplőinek.
2024. 06. 27. 23:30
Megosztás:

Megjelent az idei BISEL fotópályázat felhívása

A kormány célja a gazdasági növekedés és a környezetvédelmi szempontok összehangolása, valamint az egészséges és élhető környezet biztosítása a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósítása mellett. Ennek érdekében kiemelt hangsúlyt fektet azokra a programokra, amelyek a legkisebb kortól kezdve a természeti értékek szeretetére, tiszteletére tanítják a gyermekeket - emelte ki csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM). Az Energiaügyi Minisztérium által működtetett környezeti nevelési programok egyike a BISEL-verseny (Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban) és a hozzá tartozó fotópályázat, amelyet idén ötödik alkalommal hirdet meg a tárca.
2024. 06. 27. 23:00
Megosztás: