Nem mindegy, melyik karodba kaptad a COVID-vakcinát!

Kiderült, hogy az oltások beadási helye is számít! Egy új kutatás szerint az emlékeztető COVID-oltások hatékonysága összefügg a választott karunkkal. Vajon melyik karba jobb az oltást kérni? Tudd meg, hogyan befolyásolhatod a saját immunválaszodat azáltal, hogy hova kérve a vakcinát!

Nem mindegy, melyik karodba kaptad a COVID-vakcinát!

Miért nem mindegy, hogy melyik karodba kaptad az emlékeztető oltásokat?

Az oltások beadása és az immunizáció folyamata mindig is kiemelt fontosságú volt az egészségügyi tudományok terén. A COVID-19 pandémia megjelenésével az oltásfejlesztés és -elosztás kulcsfontosságú lett a járvány megfékezésében és a lakosság védelmében.

Azonban, ahogy az oltási kampányok haladtak előre, felmerültek olyan kérdések, amelyek a vakcinák hatékonyságára és az adott oltások beadási helyének befolyására irányultak - számolt be a VideoLista.hu.

A frissen közzétett orvosi tanulmány a COVID-19 oltások beadási helyének jelentőségét vizsgálta, különös tekintettel az emlékeztető oltásokra. A kutatók több száz oltott egyént vontak be a vizsgálatba, és elemzésük során nem csupán az oltások beadásának tényét vették figyelembe, hanem azt is, hogy az egyes személyek milyen karjukba kapták az oltásokat.

A meglepő eredmények azt sugallják, hogy a vakcinák hatékonyságát az oltások beadási helye is befolyásolhatja.

Az adatok elemzése alapján a tanulmány azt mutatta ki, hogy azok az egyének, akik az emlékeztető oltásokat ugyanabba a karjukba kapták, mint az első két adagot, erősebb immunválaszt mutattak fel.

Azokhoz képest, akik másik karba kapták az emlékeztető oltásokat, a testük immunválasza lényegesen gyengébb volt. A kutatók azt a javaslatot tették, hogy azok, akik még nem kapták meg az összes szükséges emlékeztető oltást, válasszák ugyanazt a karjukat, mint az első két adag esetén. Ezzel valószínűsíthető, hogy az immunválasz erősödni fog, és a vakcina hatékonysága fokozódik.

Az eredmények meglepő jellege a kutatókat is meglepte, és felhívta a figyelmet arra, hogy az oltások beadási helye komolyan befolyásolhatja az immunválaszt és a vakcinák hatékonyságát. Ez a felfedezés további kutatásokat és vizsgálatokat igényel annak érdekében, hogy a pontos mechanizmust megértsük, amely a vakcinák beadási helyének és az immunválasz erőssége közötti kapcsolatot magyarázza.

Az oltási kampányokban való részvétel és az emlékeztető oltások fontossága a COVID-19 járvány utolsó fázisában is kiemelt marad. A tanulmány eredményei alapján az oltások beadási helyének gondos kiválasztása még hatékonyabbá teheti az immunizációt, és hozzájárulhat a vírus terjedésének további megfékezéséhez.

Az egészségügyi hatóságoknak és szakembereknek ezért érdemes figyelembe venniük ezt az új megközelítést az oltási stratégiák kidolgozásában és a lakosság felvilágosításában.

covid oltás vakcina

Összességében elmondható, hogy az oltások beadási helye fontos tényező lehet a vakcinák hatékonyságában és az immunválasz erősségében. Az új tanulmány eredményei alapján érdemes lehet mérlegelni az emlékeztető oltások beadási helyét, hogy a lehető legjobb védelmet biztosítsuk magunknak és a közösségünknek a COVID-19 ellen.

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 12. 19:00
Megosztás:

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás:

Kezdetét vette a dohánykontroll

Elindult a dohánykontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett "törés", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására - közölte a NAV pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 13:30
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent az amerikai költségvetés hiánya júniusban éves szinten

Az amerikai költségvetés hiánya 65,9 milliárd dollár volt júniusban, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 227,7 milliárd dollártól - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 07. 12. 13:00
Megosztás:

nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most ajánlott felmérniük, hogy munkavállalóik mennyit használtak fel idei szabadságkeretükből és nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk - közölte a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 12:00
Megosztás:

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt vármegyére szombat éjfélig

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. tizenöt vármegyére szombat éjfélig: az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
2024. 07. 12. 11:30
Megosztás:

Megugrott a cseh állam bevétele az elektronikus útadóból

Mintegy 8,5 milliárd koronára (136 milliárd forint) emelkedett az idei első félévben a cseh állam bevétele a teherkocsikra kivetett elektronikus útadóból. Ez egymilliárddal több, mint tavaly az első hat hónapban - közölte az útvámrendszert üzemeltető CzechToll társaság csütörtökön közleményben.
2024. 07. 12. 11:00
Megosztás:

Budapesti albérletek és árak a 2024 őszi tanévkezdésre

Alig két hét múlva, július 24-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, s ezzel az egyetemvárosok bérleti piacain formálisan is indul a főszezon. Idén több mint 120 ezren várják a hírt, hogy megkezdhetik-e szeptemberben a felsőoktatási tanulmányaikat, ami sokuknak azt is jelenti, hogy addig szállást is kell találniuk a kiszemelt városban.
2024. 07. 12. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 10:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 09:30
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 12. 09:00
Megosztás: