Nincs befolyással az orosz helyzet a kötvénykibocsátó államokra

Azok az országok, amelyek államkötvényeit Oroszország vásárolta meg, nem minősülnének fizetésképtelennek a Moody's és az S&P Global hitelminősítő intézetek szerint, ha a nyugati kormányok úgy döntenének, hogy elkobozzák a 300 milliárd dollár értékű, külföldön befagyasztott orosz tartalékokat.

Nincs befolyással az orosz helyzet a kötvénykibocsátó államokra

Elsősorban az amerikai és brit politika szorgalmazza Moszkva Belgiumban és más európai országokban befagyasztott pénzügyi eszközeinek az elkobzását, amelyhez a jövő hónapban esedékes találkozón igyekeznek majd megszerezni a G7-ek szélesebb körű támogatását.

Amikor a nemzetközi szankciók 2022. júniusában megakadályozták Moszkvát a kötvénytulajdonosok járandóságainak a kifizetésében, az Egyesült Államok és a Moody's nemteljesítőnek minősítette Oroszországot kötvényei után. Moszkva azonban visszautasította a kialakult helyzet ilyetén értelmezését.

A Reuters hírügynökségnek az orosz jegybank álláspontját ismerő személy kifejtette, hogy a fentiek szerint Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát és más szuverén államokat is hasonlóképpen nemteljesítőnek lehetne tekinteni, ha az Oroszország által birtokolt kötvényeiket elkoboznák, és Oroszország ezért nem kapná meg az esedékes járandóságait.

A Moody's azonban nem osztja ezt az álláspontot.

"Minősítéseink jellemzően nem tulajdonosspecifikusak, ezért egy ilyen forgatókönyv nem vezetne az említett országok fizetésképtelenné nyilvánításához" - közölte Thorsten Nestmann, a Moody's Investors Service vezető alelnöke a Reuters érdeklődésére.

Frank Gill, az S&P Global EMEA államadós-besorolásért felelős ágazati vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy egy ilyen művelet valószínűleg nem jelentené a kötvénykibocsátók fizetésképtelenségét, mivel a kamatfizetések egy fizetési megbízotton keresztül történnek, amely továbbra is folyósítja azokat a többi hitelezőnek.

A Fitch hitelminősítő intézet elzárkózott az állásfoglalástól a kérdésben.

A szóban forgó, befagyasztott orosz vagyoni eszközök nagy része készpénz, valamint francia, német, brit, osztrák és kanadai államkötvény.

A hitelminősítők értelmezése eloszlathatja ugyan a nemteljesítési kockázat körüli aggodalmakat, de egyes európai politikusok attól tartanak, hogy a vagyonelkobzás aggasztó precedenst teremthet, amely alapján más országok is kártérítést követelnek a nyugati államok korábbi katonai akcióiért.

A Reuters - orosz illetékesek álláspontját ismerő körökből származó - információi szerint a lefoglalt eszközöket gyakorlatilag már elvesztettnek tekintik, de "nem fognak meghátrálni, harcolni fognak". Moszkva úgy vélekedik, hogy az európaiak szinte biztosan engedni fognak az amerikai nyomásnak - mondták. Arról is tájékoztattak, hogy Moszkva ellenlépéseket tehet az országban lévő nyugati eszközök lefoglalásával és a "barátságtalannak" minősített országokkal a diplomáciai kapcsolatok megszakításával.

Az orosz külügyminisztériuma "21. századi kalózkodásnak" nevezte azt a tervet, hogy külföldi eszközeit Ukrajna újjáépítésének a finanszírozására kobozzák el. Egyúttal közölte, hogy Moszkva keményen vissza fog vágni. A Kreml szerint Európának "elkerülhetetlenül" jogi következményekkel kell számolnia.

Bizonyítani kell, hogy életben van-e a nyugdíjas - ha nem bizonyítja, nem kap nyugdíjat!

Miért fizessen olyan ember után a nyugdíjfolyósító aki már nincs is az élők sorában? - teheti fel a jogos kérdést bármelyik ország intézménye. De kinek kell bizonyítania, hogy él a nyugdíjas? Neki magának vagy a nyugdíjfolyósítónak? Egy izgalmas kérdés után jártunk most.
2024. 02. 23. 01:00
Megosztás:

3 kriptó, ami milliomossá tehet

Mindenki tisztában van vele, hogy hamarosan nyakunkon a Bitcoin felezés időpontja, és ez bizony elindíthat bizonyos ciklusokat. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, elég átnéznünk a történelmi kriptovaluta árfolyamokat, és ráébredünk, hogy itt az ideje megtennünk magunknak egy szívességet, azaz mielőbb diverzidikálnunk kell a portfóliónkat.
2024. 02. 23. 00:01
Megosztás:

Egyre több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok

A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 02. 22. 23:30
Megosztás:

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Újabb 5 évig, legalább 2028 végéig az AutoWallis csoport leányvállalata, az AutoWallis Distribution lesz az Opel márka nagykereskedelmi forgalmazója Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában - közölte az AutoWallis csoport csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 22. 23:00
Megosztás:

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.
2024. 02. 22. 22:30
Megosztás:

Járvány van Belgrádban

Kanyarójárvány van Belgrádban - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.
2024. 02. 22. 22:00
Megosztás:

ERP rendszerbe épített webáruház? Mi ez egyáltalán?

Számos webáruház tulajdonos jut el arra a pontra, hogy szükségessé válik számára egy ERP (vagyis vállalatirányítási) rendszer, ennek megfelelően pedig rengeteg fejlesztő kínál különböző webáruházhoz kapcsolható szoftvereket. Na de itt más a helyzet, a következőkben nem két különálló rendszer kapcsolatáról fogunk beszélni, hanem egy olyan megoldásról, ami ERP és WEBSHOP is egyben. Érdekes, igaz? Nézzük meg közelebbről!
2024. 02. 22. 21:30
Megosztás:

Csúcson a japán tőzsde

Új történelmi csúcsára futott a japán tőzsde, a befektetők bátrabban áramoltatnak pénzt a szigetország vállalatainak részvényeibe, miután egyre inkább úgy néz ki, hogy az ország gazdaságának sikerült megmenekülnie a deflációtól.
2024. 02. 22. 21:00
Megosztás:

Elfogadták a 13. szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Az EU jóváhagyta az Oroszországgal szembeni 13. szankciós csomagot, ami meglehetősen enyhe és inkább csak szimbolikus lépés a háború második évfordulója előtt néhány nappal.
2024. 02. 22. 20:30
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, erősödött kissé a svájci frank ellenében.
2024. 02. 22. 20:00
Megosztás:

Vakcinabankot nyitott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében - közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.
2024. 02. 22. 19:30
Megosztás:

Gyengébben muzsikált a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 19:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 02. 22. 18:30
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 18:00
Megosztás:

A spanyol gazdák is színre léptek

Traktorokkal vonult fel több ezer tiltakozó gazda a spanyol fővárosban szerdán, hogy megoldásokat követeljen az agrárágazat problémáira.
2024. 02. 22. 17:30
Megosztás:

Szorgoskodnak a munkások Gyökön

Csaknem 400 millió forintos beruházással korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert a Tolna vármegyei Gyönkön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával.
2024. 02. 22. 17:00
Megosztás:

Finom változást hozott az euróövezetben a február

Az euróövezetben a vártnál kissé nagyobb mértékben javult februárban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.
2024. 02. 22. 16:30
Megosztás:

Jelentés érkezett a belvízhelyzetről

Az országban 2024. elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 02. 22. 16:00
Megosztás:

Összefogják az erdélyi hegyi falvakat

Romániában úttörő kezdeményezésként ökomúzeumba szervezik az Erdélyi-szigethegység hagyományos hegyvidéki településeit, több község márciusban dönt a csatlakozásról - jelentette be szerdán Alin Mos, az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park igazgatója.
2024. 02. 22. 15:30
Megosztás:

Csúcsot döntött a jelzálogkamat

Az Egyesült Államokban több mint kéthavi csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a február 16-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 02. 22. 15:00
Megosztás: