Nyugat-Európában már trend a felhő-visszatelepítés, Magyarországon még most ismerkednek vele

A felhő költségek kiszámíthatatlansága, valamint a GDPR és más, hasonló törvényi szabályozásoknak való megfelelés egyre inkább aggasztja a felhő-szolgáltatásokat igénybe vevő vállalatokat Európában. A helyzet megoldását sokan a biztonságuk, a rugalmasságuk, a teljesítményük megőrzése érdekében az adataik, alkalmazásaik és a szolgáltatásaik visszaállításában látják a felhőből a helyi vagy privát infrastruktúrákba.

Nyugat-Európában már trend a felhő-visszatelepítés, Magyarországon még most ismerkednek vele

A felhő repatriálás már komoly opcióként szerepel a vállalatok jövőbeni IT stratégiájában. A Nutanix Enterprise Cloud Index szerint a cégek 85%-a küzd a nyilvános felhő magas költségeivel, amelyeknek közel fele (46%) azt tervezi, hogy a következő egy évben legalább néhány alkalmazást helyben lévő adatközpontokba költöztet, hogy mérsékelje a felhővel járó költségeit. Ez alól Magyarrszág sem kivétel. Nálunk is érezhetően ébredezik az érdeklődés felhő repatriálás iránt.

Az idén január óta Magyarországon is professzionális szolgáltatást nyújtó, a felhő repatriálására és hibrid megoldásokra szakosodott vezető hostingszolgáltató, a vshosting~ úgy látja, hogy a vállalatok választhatják a nyilvános felhőből történő teljes infrastruktúra-átvételt és a hibrid megoldást is, amely a nyilvános felhőt és a privát infrastruktúrát kombinálja. Utóbbi tűnik optimálisabbnak, amit a Nutanix Enterprise Cloud Index előrejelzése is alátámaszt. Eszerint az egyetlen nyilvános felhőszolgáltató által biztosított infrastruktúra-használat a következő 1-3 évben csaknem a felére fog csökkenni, míg a hibrid megoldások várhatóan 73%-kal fognak növekedni. A hibrid esetében az érzékeny adatok tárolhatóak helyben, szigorú biztonsági protokollok mellett, míg a kevésbé szenzitívek maradhatnak a felhőben. Ez az elrendezés hatékonyabb a cégek számára, mert naprakészen ellenőrizhetik, hogy hol, hogyan tárolják és dolgozzák fel adataikat.

“A felhő-visszatelepítés főleg azoknak a közepes méretű vállalatoknak jelent megoldást, amelyeknek az igényei túlnőttek a felhőszolgáltatások keretein, de jelentősebb költségoptimalizálásra is törekednek az IT kiadásaik területén.” – fejtette ki David Lintimer, a vshosting~ kereskedelmi igazgatója.

A felhőre való áttérés kezdetben a költségek csökkentését szokta eredményezni a vállalatoknál. Viszont a forgalmuk növekedésével az adataik mennyisége nő és vele együtt a rugalmas teljesítmény, a színvonalasabb szolgáltatási környezet iránti igény is, ami természetesen a kiadásaik emelkedésével jár. Ezt a pénzügyi kiszámíthatatlanságot, hogy mikor, mennyivel kell többet fizetni a nyilvános felhőben egyre inkább szeretnék a vezetők megelőzni, vagy elkerülni és ez utat nyit számukra a felhő visszatelepítés, vagy a hibrid megoldásokra való áttérés előtt.

A felhő repatriálását fontolgató vállalatoknak alapos elemzést kell végezniük arról, hogy ez a lépés támogatja-e a hosszú távú céljaikat. A tervezés és a széles körű tesztelés kritikus jelentőségű az esetleg problémák minimalizálása érdekében. Továbbá fontos annak a biztosítása is, hogy a helyi infrastruktúra képes legyen támogatni a jövőbeli növekedést és változásokat a biztonsági, szabályozási követelmények maximális teljesítése mellett.

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás: