Nyugdíjasok átverése - vigyázzon, mert az unoka a csalétek!

A magyar nyugdíjasok számos veszélynek vannak kitéve, így nagyon fontos, hogy folyamatosan tájékoztatva legyenek ezekről, és egymás között is beszélgessenek a témákról, hiszen így kerülhetők el leginkább a kockázatok. Cikkünkben most összegyűjtöttük a hazai nyugdíjasokra ma leselkedő legnagyobb veszélyeket, mindenki okulására.

Nyugdíjasok átverése - vigyázzon, mert az unoka a csalétek!

A nyugdíjasok számára a legnagyobb kockázatok közé tartozhatnak a következők:

1. Infláció:

Az infláció következtében a nyugdíj vásárlóértéke idővel csökkenhet, és nem lesz képes fedezni a megszokott életszínvonalat.

Azaz, ha a nyugdíjak összege 15%-kal növekszik, miközben az átlagos hazai infláció 25% fölötti (ezen belül pedig az élelmiszer-árak több, mint 40%-kal emelkednek éves viszonylatban), akkor még a nominálisan megemelkedett nyugdíjból sem tud egy nyugdíjas ugyanolyan színvonalon élni, mint azt megszokta a korábbi években.

Miért veszélyes a magas infláció a nyugdíjakra nézve?

A magas infláció veszélyes a nyugdíjasokra nézve, mert az infláció következtében a pénz értéke idővel csökken, ami azt jelenti, hogy a nyugdíj vásárlóértéke is kevesebb lesz, mint amikor kapta. Ha a nyugdíj összege nem képes fedezni a megemelkedett életszínvonalat, akkor a nyugdíjasoknak szembe kell nézniük a jövedelmük csökkenésével és az életszínvonal csökkenésével.

Ezen túlmenően, a magas infláció a befektetéseiket is érintheti, mivel a befektetéseik értéke is csökkenhet az infláció hatására. Ha a nyugdíjasok a megtakarításaikból szeretnének jövedelmet szerezni, akkor a magas infláció növelheti a pénzügyi bizonytalanságot és kihívásokat jelenthet a jövőbeli megélhetésük szempontjából.

Példa: ha a nyugdíjas a megtakarításait egy hazai bankban tartja, ahol a bankszámláján pl. +9% kamatot kap a pénzére éves szinten, akkor az a jelenlegi 25% körüli inflációs környezetben még mindig 16% reálveszteséget okoz. (Miért is? Egyszerű. Ha a boltban az árak 25%-kal drágulnak, de a pénzünk a bankban, csak 9%-kal nő, akkor még pontosan 16%-kal vagyunk "lemaradva" az árak emelkedésével. Tehát a pénzünk vásárlóértéke romlik.)

Ezért fontos, hogy a nyugdíjasok kialakítsanak olyan pénzügyi stratégiákat, amelyek segítenek a befektetéseik árfolyam-ingadozásainak kiküszöbölésében, és a pénzügyi biztonságuk megőrzésében, még magas inflációs időszakokban is. 

Érdemes lehet ma körülnézni például a lakossági állampapírok piacán (pl. PMÁP - inflációkövető magyar állampőapír), amit könnyen és olcsón meg tudunk vásárolni és akár 16%-os kamatot is kaphatunk jelenleg rá éves szinten, mindemellett pedig biztonságos befektetés.

2. Csalások

A nyugdíjasok könnyebben válhatnak célponttá a pénzügyi visszaéléseknek, ezért fontos a pénzügyi érdeklődés és a biztonságos befektetési döntések megtételének képessége.

A nyugdíjasok számtalan pénzügyi csalás kiszemelt csoportjai, ilyen például a talán legismertebb "unokás csalás", mely kapcsán a csaló azzal keresi meg nyugdíjas áldozatát (akár rendőrnek, vagy hatóságnak adva ki magát), hogy az unokája bajba van (pl. baleset érte) és azonnal pénzre van szüksége. A nyugdíjas pánikszerűen vagy pénzt ad át a csalónak, vagy megmutatja, hol tartja az otthon elrejtett készpénzt, amit később ellopnak tőle. 

Az ilyen kockázatok kiküszöbölésére fontos időben elkezdeni a megtakarítást, valamint a pénzügyi helyzet folyamatos felügyeletét, a biztosítások kialakítását és az egészségügyi kockázatok elleni védelmet.

A nyugdíjasokat számos csalás és csaló fenyegeti, beleértve a következőket:

1. Telefonos csalások: A csalók telefonon hívják fel a nyugdíjasokat, hogy adataikat vagy pénzüket csalják ki tőlük. (Ne adjunk ki adatot ismeretlen telefonhívásra!)

2. Csalásos ügynökségek: Olyan ügynökségek, amelyek általában telefonon vagy leveleken keresztül igyekeznek meggyőzni a nyugdíjasokat, hogy csatlakozzanak valami hasznosnak tűnő befektetéshez.

3. Adatok ellopása: A csalók adatokat lopnak el a nyugdíjasoktól, amelyeket aztán rosszindulatú célokra használnak fel.

4. Csalásos sorsolások: A csalók általában leveleken vagy telefonon keresztül kérnek pénzt a nyugdíjasoktól azzal az ígérettel, hogy ők nyerték meg a sorsolást.

5. Phishing: A csalók olyan hamis e-maileket küldenek, amelyek megtéveszthetik a nyugdíjast (pl. az e-mail olyan, mintha a bank küldte volna) és általában a banki adatok vagy a bankkártya adatok megszerzése a csalók célja (Ne adjunk meg e-mailben senkinek semmilyen banki adatot!).

Ezeknek a csalásoknak az elkerüléséhez fontos, hogy a nyugdíjasok ne adjanak ki információkat vagy pénzt olyan személyeknek, akiket nem ismernek, illetve rendszeresen ellenőrizzék bankszámlájukat és hitelesítő adataikat.

3. Pénzügyi bizonytalanság:

A nyugdíjasok számára a pénzügyi bizonytalanság a nyugdíj értékvesztését, vagy a megélhetést biztosító források csökkenését jelentheti. A nyugdíjas, az estlegesen megromló egészségügyi állapota miatt már nem tud pl. kisegítő munkát vállalni, mellyel esetleg korábban ki tudta egészíteni nyugdíját.

4. Egészségügyi kockázat:

A nyugdíjasok számára a megemelkedett egészségügyi költségek a legnagyobb kockázatot jelenthetik, különösen ha nincs megfelelő egészségbiztosítása és nem rendelkezik a nyugdíjas olyan anyagi tartalékokkal (megtakarítással) mely források segítségével szakszerű olvosi ellátást kaphat.

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Lezárult a Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.
2023. 11. 28. 18:00
Megosztás:

Nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 17:30
Megosztás:

Kell a társadalmi innováció

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.
2023. 11. 28. 17:00
Megosztás:

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló, idei profitja kiugró mértékű lehet, de a következő évek során csökkenhet - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online ismertetőjén.
2023. 11. 28. 16:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water

Nagy Ervin 30 évvel ezelőtt édesapja akasztói szódásüzemében indította el azt a vállalkozást, amely ma évi egymilliárdos árbevétellel működik, és 13 országba szállít izotonóniás, sport- és vitaminitalokat. Az alapanyagok, a beszállítók, a tulajdonosok, a munkavállalók és az ötletek is magyarok ebben a cégben. Az Absolute Live és Power Fruit márkákat is jegyző vállalkozás a Coca Cola és a Pepsi összefogását és a kiskermultik piacralépését is túlélte, jelenleg pedig már egy Európában is egyedülálló üzemben készítik egészséges termékeiket.
2023. 11. 28. 15:45
Megosztás: