Nyugdíjasok segíthetnek a munkaerőhiányon!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hazánkban több mint 100 ezer betöltetlen állás volt 2022 második üzleti negyedévében. A jelenség velejárója a rekordszintű foglalkoztatottak száma, amely 2022 júniusában meghaladta a 4,7 milliót. Ez számos iparágban szükségessé tette a munkaerő importot. Cikkünkben egy kevesek által alkalmazott megoldást mutatunk be a probléma kezelésére!

Nyugdíjasok segíthetnek a munkaerőhiányon!

Valóban probléma a munkaerőhiány Magyarországon?

A KSH jelentése szerint 2022 második üzleti negyedévében több mint 100 ezer munkavállalót kerestek Magyarországon. A jelentős létszámhiány nem csupán a versenyszférát, hanem az állami szektort is jelentősen sújtja. A történelmi csúcson lévő munkaerőhiány sok okra vezethető vissza, azonban az egyik legjelentősebb az öregedő társadalom okozta demográfiai probléma. A folyamatosan zsugorodó munkaerő állomány versenyhátrányhoz vezethet. Szerencsére számos megoldás áll rendelkezésre a nehézség megoldására. Az egyik kevesek által ismert és alkalmazott módszer a nyugdíjasok foglalkoztatása.

Egy lehetséges megoldás, amellyel kevesen számolnak

A munkaerőhiány okozta problémák megoldására sokszor választják a munkaerő importot. Ez nem csupán jelentős extra költségekkel járhat, de sokszor az onboarding folyamat is hosszadalmas és olykor nehézkes a kulturális különbségek miatt. Szerencsére más megoldás is adott a munkaadók részére. A korbetöltött nyugdíjasok legálisan foglalkoztathatók a versenyszférában. A nyugdíjas munkavállaló és az őt foglalkoztató vállalat kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolata akár versenyelőny is lehet a konkurens cégekkel szemben. A következőkben összefoglaljuk a legfontosabb előnyöket.

Nyugdíjasok alkalmazásának előnyei

1. Stratégia előny a munkaerőhiány leküzdése miatt

Magyarországon korlátozottan elterjedt a nyugdíjasok foglalkoztatása. Számos vállalat nem él ezzel a lehetőséggel. Így azokban a szektorokban, ahol a komoly munkaerőhiány hátrány, az élelmes és innovatív vállalatok előnyükre fordíthatják a nyugdíjas személyek alkalmazását. A megfelelő munkavállalók megtalálásában jelentős segítséget jelenthet egy nyugdíjas szövetkezet.

2. Tapasztalt munkavállalók

A nyugdíjas korú alkalmazottak jelentős élet- és munkatapasztalattal rendelkeznek. A megfelelő belső- és külső képzések segítségével az új ismereteket gyorsan elsajátíthatják. Esettanulmányok sokasága olvasható szaklapokban az időskori foglalkoztatással szemben támasztott sztereotípiákról: a megfelelő HR intézkedések mellett a nyugdíjas munkavállalók produktivitása fel tudja venni a versenyt a fiatalabb munkavállalókéval. A nyugdíjas munka alkalmazása számos területen lehetséges.

3. PR előnyök

A vállalati imázsra jó hatással van az idős személyek foglalkoztatása. Az etikus és társadalmilag szenzitív HR politika segíthet abban, hogy vállalattal szemben kedvezőbb legyen a fogyasztók megítélése. Ezzel egyes esetekben csökkenthető a marketingráfordítás és növelhető a profitabilitás.

4. Kedvező adózási feltételek

A nyugdíjasok foglalkoztatása további anyagi előnyökkel járhat. Az időskori nyugdíjasok bevétele járulékmentes, így nem kell a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot fizetniük. Ezentúl 2022-től a foglalkoztató teljes egészében mentesül a 13%-os szociális hozzájárulási adó megfizetési kötelezettségétől. Mind a munkavállalói, mind a munkáltatói terhek alacsonyabbak az aktív korú személyek adóterheihez képest. 

Nyugimelo.hu – Első Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet

Az Első Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, egy nyugdíjas munkaerőt kínáló vállalkozás, amelyet a munkaerőpiacra visszatérő nyugdíjasok részére alapítottak. A cég szakmai vezetői több mint egy évtizede vannak jelen a munkaerő-szervezés területén. Ez idő alatt számtalan tapasztalatra tettek szert, amik birtokában jobban megértik és átlátják a munkaerőpiac ezen területének nehézségeit, buktatóit és azt is, hogy milyen változásokra lenne szükség. 

A Nyugimeló weboldal a munkaerőpiacra visszatérő szépkorúak dolgát szeretné megkönnyíteni úgy, hogy olyan potenciális álláslehetőségeket gyűjt össze, amik között megtalálhatják az egyéni preferenciáiknak legmegfelelőbb nyugdíjas állást. Azt, ami nemcsak nagyobb anyagi biztonságot nyújt, de ami képességeikhez és tapasztalataikhoz is remekül illik. Számos állás közül lehet válogatni, hiszen fizikai és diplomás nyugdíjas állás lehetőségek sokasága érhető el a weboldalon.

(fotók forrása: freepik, pexels)

Betoncserépgyár épül Hejőpapin

A tégla- és tetőcserépgyártással is foglalkozó Wienerberger 12 milliárd forintból építi fel a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hejőpapin új betoncserépgyárát, a cég első ilyen üzemét az országban.
2024. 04. 17. 15:00
Megosztás:

A BP bejelentette, hogy elindítja az ACG mező 7. platformjáról is a termelést

A BP, az azeri ACG blokkot működtető angliai olajvállalat bejelentette, hogy a hetedik platform is megépült a tengeri mezőn, ami a napokban elkezdi az szénhidrogén felszínre hozását.
2024. 04. 17. 14:30
Megosztás:

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 17. 14:00
Megosztás:

Megnyílt az első éjjel-nappali posta

Megnyitotta első éjjel-nappal működő, postai ügyintézésre alkalmas ügyfélterét a Magyar Posta Zrt. Nyíregyházán, ahol az ügyfelek egyebek mellett csomagot adhatnak fel és vehetnek át, egy speciális ügyintézési automatán keresztül hivatalos okmány- és járműügyeket intézhetnek, illetve készpénzt is felvehetnek az ATM-ből - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 17. 13:30
Megosztás:

Nemnsokára lezárul a Debrecen és környéke biztonságos ivóvízellátását segítő beruházás

Tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése; a kilencven százalékban elkészült beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból valósul meg - ismertették kedden a helyszínen tartott projektrendezvényen.
2024. 04. 17. 13:00
Megosztás:

Új szerződéseket írt alá az INA

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.
2024. 04. 17. 12:30
Megosztás:

Felülvizsgálatot sürget a NAK

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi. A napokban nyilvánosságra került súlyos, emberéletet követelő eset is rámutat arra, hogy gyökeres fordultra van szükség az európai agrárpolitikában - hangoztatta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 17. 12:00
Megosztás:

Csökkent az LVMH negyedéves bevétele

Az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, a világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának bevétele 2 százalékkal, 20,69 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 21,04 milliárd euróról, elsősorban a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok hatására.
2024. 04. 17. 11:30
Megosztás:

Lezárult egy komoly fejlesztés a nyíregyházi Chem-System Kft.-nél

Nagyrészt uniós forrásból, mintegy 179 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a tisztítószerek nagykereskedelmi forgalmazásával és gyártásával foglalkozó nyíregyházi Chem-System Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 04. 17. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,02 százalék, a frankfurti DAX index 0,11 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalék erősödéssel indított.
2024. 04. 17. 10:40
Megosztás:

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán, mert a nemzetközi befektetői hangulat is nyugodtabb - jelezte az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2024. 04. 17. 10:20
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 17. 10:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 17. 09:30
Megosztás:

Legjobb kriptodeviza-előértékesítés a felezés előtt: a DTX tőzsde lehet a következő Dogecoin 25-szörös megtérüléssel vezető elemző szerint, miközben a DTX előértékesítése átlépi a 230 ezer dollárt

Ahogy közeledik a 2024. április 21-re várt Bitcoin-felezési esemény, a kriptopiac jelentős változásokra készül. A befektetők mindig nagy reményeket fűztek ehhez az eseményhez, mivel általában áremelkedéssel jár, ami izgalmas pillanatot teremt.
2024. 04. 17. 09:00
Megosztás:

Szépen teljesített a Yettel tavaly

Jó évet zárt tavaly a Yettel Magyarország: a távközlési szolgáltató árbevétele a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint kétszámjegyű mértékben, 615 millió euróra nőtt, adózott nyeresége enyhe csökkenéssel 6 millió euró lett - ismertette Takács József, a Yettel Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese egy keddi sajtóbeszélgetésen Törökbálinton.
2024. 04. 17. 08:30
Megosztás:

A vártnál jobb számokat hozott az április az euróövezetre nézvre

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet áprilisi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.
2024. 04. 17. 08:00
Megosztás:

Nagy Márton Németországban tárgyalt

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszterrel, valamint a hétfőn Florian Toncar pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárral és Heiko Thoms nemzetközi pénzügyekért és Európa-politikáért felelős államtitkárral - közölte keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 17. 07:30
Megosztás:

Az erőteljes pénzügyi eredmények lehetővé teszik a MET Csoport növekedési stratégiájának folytatását

A svájci központú energiavállalat, a MET 2023-ban is erősen teljesített, és a cég történetének második legjobb pénzügyi évét zárta. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalatcsoport kevésbé volatilis piaci környezetben is képes kiváló teljesítményt elérni. A MET továbbra is növekedési stratégiájára és az energiaszektorban betöltött megbízható partneri pozíciójára összpontosít.
2024. 04. 17. 07:00
Megosztás:

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.
2024. 04. 17. 06:30
Megosztás:

Veszteséggel zárt a Trans-Sped

Kissé csökkenő bevétel mellett mintegy 916 millió forint veszteséggel zárt 2023-ban a Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett éves beszámolóban.
2024. 04. 17. 06:00
Megosztás: