Nyugdíjasok segíthetnek a munkaerőhiányon!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hazánkban több mint 100 ezer betöltetlen állás volt 2022 második üzleti negyedévében. A jelenség velejárója a rekordszintű foglalkoztatottak száma, amely 2022 júniusában meghaladta a 4,7 milliót. Ez számos iparágban szükségessé tette a munkaerő importot. Cikkünkben egy kevesek által alkalmazott megoldást mutatunk be a probléma kezelésére!

Nyugdíjasok segíthetnek a munkaerőhiányon!

Valóban probléma a munkaerőhiány Magyarországon?

A KSH jelentése szerint 2022 második üzleti negyedévében több mint 100 ezer munkavállalót kerestek Magyarországon. A jelentős létszámhiány nem csupán a versenyszférát, hanem az állami szektort is jelentősen sújtja. A történelmi csúcson lévő munkaerőhiány sok okra vezethető vissza, azonban az egyik legjelentősebb az öregedő társadalom okozta demográfiai probléma. A folyamatosan zsugorodó munkaerő állomány versenyhátrányhoz vezethet. Szerencsére számos megoldás áll rendelkezésre a nehézség megoldására. Az egyik kevesek által ismert és alkalmazott módszer a nyugdíjasok foglalkoztatása.

Egy lehetséges megoldás, amellyel kevesen számolnak

A munkaerőhiány okozta problémák megoldására sokszor választják a munkaerő importot. Ez nem csupán jelentős extra költségekkel járhat, de sokszor az onboarding folyamat is hosszadalmas és olykor nehézkes a kulturális különbségek miatt. Szerencsére más megoldás is adott a munkaadók részére. A korbetöltött nyugdíjasok legálisan foglalkoztathatók a versenyszférában. A nyugdíjas munkavállaló és az őt foglalkoztató vállalat kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolata akár versenyelőny is lehet a konkurens cégekkel szemben. A következőkben összefoglaljuk a legfontosabb előnyöket.

Nyugdíjasok alkalmazásának előnyei

1. Stratégia előny a munkaerőhiány leküzdése miatt

Magyarországon korlátozottan elterjedt a nyugdíjasok foglalkoztatása. Számos vállalat nem él ezzel a lehetőséggel. Így azokban a szektorokban, ahol a komoly munkaerőhiány hátrány, az élelmes és innovatív vállalatok előnyükre fordíthatják a nyugdíjas személyek alkalmazását. A megfelelő munkavállalók megtalálásában jelentős segítséget jelenthet egy nyugdíjas szövetkezet.

2. Tapasztalt munkavállalók

A nyugdíjas korú alkalmazottak jelentős élet- és munkatapasztalattal rendelkeznek. A megfelelő belső- és külső képzések segítségével az új ismereteket gyorsan elsajátíthatják. Esettanulmányok sokasága olvasható szaklapokban az időskori foglalkoztatással szemben támasztott sztereotípiákról: a megfelelő HR intézkedések mellett a nyugdíjas munkavállalók produktivitása fel tudja venni a versenyt a fiatalabb munkavállalókéval. A nyugdíjas munka alkalmazása számos területen lehetséges.

3. PR előnyök

A vállalati imázsra jó hatással van az idős személyek foglalkoztatása. Az etikus és társadalmilag szenzitív HR politika segíthet abban, hogy vállalattal szemben kedvezőbb legyen a fogyasztók megítélése. Ezzel egyes esetekben csökkenthető a marketingráfordítás és növelhető a profitabilitás.

4. Kedvező adózási feltételek

A nyugdíjasok foglalkoztatása további anyagi előnyökkel járhat. Az időskori nyugdíjasok bevétele járulékmentes, így nem kell a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot fizetniük. Ezentúl 2022-től a foglalkoztató teljes egészében mentesül a 13%-os szociális hozzájárulási adó megfizetési kötelezettségétől. Mind a munkavállalói, mind a munkáltatói terhek alacsonyabbak az aktív korú személyek adóterheihez képest. 

Nyugimelo.hu – Első Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet

Az Első Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, egy nyugdíjas munkaerőt kínáló vállalkozás, amelyet a munkaerőpiacra visszatérő nyugdíjasok részére alapítottak. A cég szakmai vezetői több mint egy évtizede vannak jelen a munkaerő-szervezés területén. Ez idő alatt számtalan tapasztalatra tettek szert, amik birtokában jobban megértik és átlátják a munkaerőpiac ezen területének nehézségeit, buktatóit és azt is, hogy milyen változásokra lenne szükség. 

A Nyugimeló weboldal a munkaerőpiacra visszatérő szépkorúak dolgát szeretné megkönnyíteni úgy, hogy olyan potenciális álláslehetőségeket gyűjt össze, amik között megtalálhatják az egyéni preferenciáiknak legmegfelelőbb nyugdíjas állást. Azt, ami nemcsak nagyobb anyagi biztonságot nyújt, de ami képességeikhez és tapasztalataikhoz is remekül illik. Számos állás közül lehet válogatni, hiszen fizikai és diplomás nyugdíjas állás lehetőségek sokasága érhető el a weboldalon.

(fotók forrása: freepik, pexels)

Lezárta 253 milliós kapacitásbővítő beruházását a nyíregyházi ÉMA-Gép Kft.

Befejeződött az építőipari kivitelezéssel foglalkozó, nyíregyházi székhelyű ÉMA-Gép Kft. 253 millió forint értékű kapacitásfejlesztő projektje - közölte a társaság az MTI-vel.
2023. 06. 08. 17:30
Megosztás:

Háromszázhatvanegy oktatási intézmény kapta meg az állatbarát címet

Az idén harmadik alkalommal, kibővített tartalommal és további kategóriákkal oktatási intézmények számára meghirdetett állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázaton 361 oktatási intézmény kapta meg az állatbarát címet - közölte az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 17:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 25 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2023. 06. 08. 16:30
Megosztás:

Készültség a Fehér-Körösön a gyulavarsándi híd megrongálódása miatt

Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé - tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) csütörtökön az MTI-t.
2023. 06. 08. 16:00
Megosztás:

Az Apple TV+ tartalmait vizsgálta a médiatanács

A helytelen korhatár-besoroláson túl a korhatár-minősítés sem volt jól látható helyen feltüntetve az Apple TV+ műsorkínálatot tartalmazó felületén - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.
2023. 06. 08. 15:30
Megosztás:

Juhééé! Már csak 21,5% a magyar infláció

Ma megtudtuk, hogy májusban több mint 2 százalékponttal csökkent az infláció, s már „csak” 21,5 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt. Jóval kisebb mértékben, mint a piac által várt 22,3 és az áprilisi 24 százalék.
2023. 06. 08. 15:00
Megosztás:

Nem változott a vállalatok innovációs aktivitása az első fél évben, a digitalizáció azonban erősödik

Nem változott a magyarországi vállalatok innovációs aktivitása az elmúlt fél évben; a K&H ezt mérő indexe a 100 pontig terjedő skálán 28 ponton stagnált, ezzel nőtt Magyarország lemaradása a legnagyobb innovátor országokhoz és az EU- átlaghoz képest is; a digitalizáció azonban erősödött - ismertette Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.
2023. 06. 08. 14:30
Megosztás:

Az EU csaknem 300 tűzoltóval segíti a kanadai erdőtüzek megfékezését

Kanada kérésére az Európai Unió csaknem háromszáz tűzoltóval segíti az észak-amerikai országban pusztító, az elmúlt 10 év legkiterjedtebb erdőtüzeinek oltását - tájékoztatott az Európai Bizottság csütörtökön.
2023. 06. 08. 14:00
Megosztás:

Másodfokú riasztás felhőszakadás veszélye miatt

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Nógrád és Heves vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délelőtt.
2023. 06. 08. 13:30
Megosztás:

Új magánkórházat nyitott Miskolcon a TritonLife-csoport

Hárommilliárd forintos beruházással új magánkórházat nyitott Miskolcon a TritonLife-csoport - tájékoztatta a magyar tulajdonosi hátterű magánegészségügyi szolgáltató az MTI-t.
2023. 06. 08. 13:00
Megosztás:

Visszavonták egy szlovák biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már négy éve megtiltotta a társaság életbiztosításainak magyarországi forgalmazását - tájékoztatta a jegybank csütörtökön az MTI-t.
2023. 06. 08. 12:35
Megosztás:

Jogviszonytól is függ, hogyan alakul a nyáron munkát vállaló diák nettó jövedelme

Jogviszonytól is függ a nyáron munkát vállaló 25 év alatti diákok nettó jövedelme, nem mindegy ugyanis, hogy a tanulók iskolaszövetkezeten keresztül vagy közvetlenül a társaságnál helyezkednek el, esetleg egyszerűsített foglalkoztatásban vállalnak munkát - közölte a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 12:00
Megosztás:

Forgalomkorlátozás lesz az M7-esen és az M1-esen

Forgalomkorlátozás lesz szombaton az M7-es és az M1-es autópályák Budapest felé vezető oldalán burkolatjavítási munkák miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 11:30
Megosztás:

Tovább csökkent a munkanélküliség Csehországban

Májusban 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban az áprilisi 3,6 százalékról - közölte a cseh Munkaügyi Hivatal csütörtökön Prágában.
2023. 06. 08. 11:00
Megosztás:

Enyhe mínuszban kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai értéktőzsdék

Enyhe csökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a vezető európai értékpapírpiacokon az előző napi mínuszos zárás után.
2023. 06. 08. 10:30
Megosztás:

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján

Átrajzolták a korábbi évtizedek költözési térképét a legfrissebb népszámlálási adatok. Az ingatlan.com 2970 település több mint 720 ezer eladó lakás- és házhirdetése alapján összevetette népességszám és a lakásárak változásait. A nagyvárosok lakosságának csökkenésével párhuzamosan az agglomerációs településeké jellemzően nőtt alig több mint egy évtized alatt. Szintén sokan költöztek a Velencei-tó partjára és a Balaton melletti településekre. A vonzás- és nyaralókörzetek népszerűsége a lakóingatlanok árváltozásaiban is megmutatkozik.
2023. 06. 08. 10:00
Megosztás:

21,5 százalékkal nőttek az árak

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 06. 08. 09:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az ázsiai piacok

Többségében veszteséggel zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és nem volt egyértelmű irány a térségben reggel nyolc órakor még nyitva tartó börzéken.
2023. 06. 08. 09:00
Megosztás:

BÉT: Mi várható csütörtökön?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BÉT részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
2023. 06. 08. 08:35
Megosztás:

Csehország biztosítékokat kapott, hogy a lengyel Turów bánya nem okoz kárt a környezetben

Csehország biztosítékokat kapott arról, hogy a határ menti Turów lengyel lignitbánya további üzemeltetése nem okoz kárt a cseh határvidéken - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában.
2023. 06. 08. 08:00
Megosztás: