Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsolgatom nap közben? Vagy jobb, ha folyamatosan megy?

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie. Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását. Számos "okosság" és ugyanannyi baromság terjed a neten. Ezeknek járt utána az E.On szolgáltató.

Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsolgatom nap közben? Vagy jobb, ha folyamatosan megy?

Ehhez segítséként górcső alá vettünk néhány olyan tévhitet, amelyekkel – szándékaid ellenére – nem csökkenteni, hanem sokkal inkább növelni tudod a villany- és gázszámládat.

1. „Ha a töltőt a konnektorba dugva hagyom, az nem használ energiát”

Gyakori tévhit, hogy ha nincs a telefon csatlakoztatva a töltőhöz, akkor az nem is fogyaszt energiát. Tudni kell, hogy minden töltő, adapter, stb. használ valamennyi áramot, ha be van dugva a konnektorba.

És bár lehet, hogy egy bedugva hagyott töltő csak alig észrevehetően növeli az energiaszámládat, sok kicsi sokra megy. Gondold át, hány töltő van bedugva otthon a különböző hosszabbítóidban a nappaliban, a hálószobákban anélkül, hogy épp töltenél velük?

Akár hiszed, akár nem, ha ezeket mindig kihúznád, vagy olyan hosszabbítót használnál, ami lekapcsolható, tényleg meg tudnál spórolni évi több ezer forint villanyszámlát.

2. "A villanybojlerem lehet, hogy öreg, de kifogástalanul működik"

A valóságban a villanybojler az egyik legnagyobb áramfogyasztó a lakásban, feltéve ha villanybojlerrel melegíted a vizet. Sokba kerül melegen tartani a vizet, de még többe, ha gyorsan kell felfűteni és az is, ha indokolatlanul túl melegen tartod a vizet.

Energiafelhasználási szempontból nem indokolt a vizet a felhasználásnál igényelt hőmérséklet fölé melegíteni. Ahhoz ugyanis értelemszerűen jóval több energia kell, hogy ugyanazt a vízmennyiséget magasabb hőfokon tartsuk.

Kézmosáshoz 35 fok, zuhanyozáshoz, kádban fürdéshez 38 fok bőven elegendő, de egyes konyhai tevékenységekhez már akár 60 fokos víz is szükséges lehet. Kifejezetten nagy hőmérsékletet, 88 fokot igényel a fertőtlenítés, a vízkőképződés elkerülése viszont a hőmérséklet korlátozását indokolja. 

Nagyon fontos, hogy a bojlered jó állapotban legyen és jól állítsd be annak hőmérsékletét, mert akár egyetlen 120 literes vízmelegítő elfogyaszthatja a rezsicsökkentett áramot egy háztartásban.

3. „Olcsóbb a fűtés manuális fel- és lekapcsolgatása, mintha folyamatosan alacsonyabb hőfokra állítom be”

Az állandó hőmérséklet fenntartása kevesebb energiát használ fel, mint ha a kihűlt lakást maximális energiafelhasználással felfűtöd, majd ezután kikapcsolod a fűtést egész addig, amíg megint fázni nem kezdesz, amikor aztán  újra bekapcsolod.

Érdemes alacsonyabb hőfokra állítva a termosztátot folyamatosan fűteni, mivel 1 ° C-kal magasabb szobahőmérséklet nagyjából 6 százalékkal több energiafogyasztással jár.  Akinek erre alkalmas gázkazánja van, megfontolhatja egy okos termosztát beszerzését, ami az okostelefonra csatlakoztatva távkapcsolással és/vagy előre programozhatóan tudja szabályozni az adott időben a kívánt hőmérsékletet. 

Egyes okos termosztátok képesek értelmezni a helyi időjárási előrejelzéseket és ennek megfelelően pl. napsütés esetén kevesebb energiafelhasználással működtetni a fűtést.

4. „Ha egy kis serpenyőt nagy főzőlapra teszek, az gyorsabban felmelegíti, így kevesebb energia kell hozzá”

Az az optimális, ha a serpenyő mérete mindig megegyezik a főzőlap méretével, különben óhatatlanul energia veszik kárba. A főzés átlagosan a gáz- és villanyszámlák 4% -áért felelős, így – főleg új lakásba költözéskor, vagy új tűzhely vásárlásakor – érdemes erre is odafigyelni.

Ha gáz- és villanytűzhely is szóba jöhet a lakásodban, érdemes tudni, hogy a gáztűzhely kevesebb energiát fogyaszt, de ma már az új villanytűzhelyek modern indukciós főzőlapjai is energiatakarékosan üzemelnek.

Ebben az esetben is – ahogy az előbb írtuk – érdemes odafigyelni, hogy mindig a megfelelő méretű főzőlapot használjuk az energiapazarlás elkerülése érdekében.

5. „Többet fogyaszt, ha a mikróban melegítem fel a tegnapi ebédet, mint a tűzhelyen”

Ez komoly tévhit. A valóság ezzel szemben az, hogy a mikrohullámú sütővel nagyjából 50% -kal kevesebb energiával tudod felmelegíteni a tegnapi ebédet, mintha az elektromos főzőlapot vagy az elektromos sütőt használnád erre. A becslések szerint a legtöbb háztartás évente akár tízezer forintot is  megtakaríthatna, ha az ételek felmelegítésére a mikrót használnák a főzőlapok vagy sütő helyett.

6. „Az otthonomból az ablakokon keresztül szökik el a meleg”

Nem, ez sem igaz. A szigeteletlen falakon át az otthon melegének 35%-a is elillanhat, szemben az ablakokkal, amelyek csak mintegy 10% hőveszteségért felelősek. Ha tehát az a kérdés, hogy a nyílászáróidat cseréltesd ki, vagy a falakat szigeteltesd le inkább, a falak szigetelését válaszd: azzal legalább kétszer annyi energiát tudsz majd megtakarítani, mintha csak az ablakokat cserélteted ki.

A legjobb hatást természetesen azzal tudod elérni, ha a nyílászárókat is modernekre cserélteted és a falak is megfelelő hőszigetelést kapnak.

7. „Az elektromos fűnyírók többet fogyasztanak, mint a benzinesek.”

Az olyan klasszikus háztartási kisgépek, mint a fűnyíró esetén minden bizonnyal igaz a mondás, hogy minél egyszerűbb, annál jobb.  Tehát ha elektromos fűnyírót vásárolsz, nem csak a szomszédaid lesznek érte hálásak, hanem te is jóval kevesebbet fogsz fizetni a működtetéséért, az elektromos fűnyíró ugyanis halkabb, mint a robbanómotoros, és nem is szennyezi úgy a levegőt („benzingőz”).

Nem beszélve arról, hogy a felhasznált áram akár még bele is férhet a rezsicsökkentett áramfelhasználásba, míg a kannába tankolt benzint a legtöbb helyen már csak piaci (tehát nem rezsicsökkentett) áron lehet megvásárolni a töltőállomásokon.

A NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

A Nemzeti Nyomozó Iroda a vesztegetés miatti ügyet célszerűségi okból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) teszi át - írta a Lánchíd felújítása kapcsán Budai Gyula fideszes politikus Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 04. 26. 05:00
Megosztás:

Mi ez a nagy kabrió vásárlási láz Magyarországon?

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint idén is beindult a kabriószezon. Az elmúlt 1 év statisztikáit átböngészve az is kiderül, hogy a magyarok milyen és mennyi idős kabriókat keresnek, és azokat mekkora átlagáron lehet megvásárolni. Egy biztos: tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.
2024. 04. 26. 04:30
Megosztás:

Ezért növekedhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább emelkedtek, 2024-ben a gazdasági növekedésen keresztül erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása - állapította meg a jegybank szakértője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 26. 04:00
Megosztás:

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.
2024. 04. 26. 03:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás:

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás:

Fordulópont az ingatlanpiacon

Az idei év fordulópontot hozott a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is, ahol 2023-hoz képest nőtt az adás-vételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra emelkedett - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 20:00
Megosztás:

Javult a GfK májusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet májusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 04. 25. 19:30
Megosztás:

Mínuszos zárás az európai tőzsdéken

A vezető európai értékpapírpiacokon csökkentek csütörtökön az árfolyamindexek London kivételével, ahol új rekord is született.
2024. 04. 25. 19:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 25. 18:45
Megosztás:

Tanácsadói üzletága miatt esik az IBM részvénye

A várakozástól elmaradó tanácsadói bevételt közölt tegnap a piac zárását követő első negyedéves gyorsjelentésében az IBM.
2024. 04. 25. 18:00
Megosztás:

Ford: Erős autógyártó gyenge elektromos üzletággal

Tegnap este tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Ford.
2024. 04. 25. 17:31
Megosztás:

Nagyot esett a Facebook / Meta részvény a tőzsdén - mi áll a háttérben?

Tegnap, a piac zárását követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Meta, amelyben a vállalat erős eredményt, illetve az idei évre az eddig becsülthöz képest nagyobb beruházásra fordított összeget közölt.
2024. 04. 25. 17:00
Megosztás: