Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsolgatom nap közben? Vagy jobb, ha folyamatosan megy?

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie. Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását. Számos "okosság" és ugyanannyi baromság terjed a neten. Ezeknek járt utána az E.On szolgáltató.

Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsolgatom nap közben? Vagy jobb, ha folyamatosan megy?

Ehhez segítséként górcső alá vettünk néhány olyan tévhitet, amelyekkel – szándékaid ellenére – nem csökkenteni, hanem sokkal inkább növelni tudod a villany- és gázszámládat.

1. „Ha a töltőt a konnektorba dugva hagyom, az nem használ energiát”

Gyakori tévhit, hogy ha nincs a telefon csatlakoztatva a töltőhöz, akkor az nem is fogyaszt energiát. Tudni kell, hogy minden töltő, adapter, stb. használ valamennyi áramot, ha be van dugva a konnektorba.

És bár lehet, hogy egy bedugva hagyott töltő csak alig észrevehetően növeli az energiaszámládat, sok kicsi sokra megy. Gondold át, hány töltő van bedugva otthon a különböző hosszabbítóidban a nappaliban, a hálószobákban anélkül, hogy épp töltenél velük?

Akár hiszed, akár nem, ha ezeket mindig kihúznád, vagy olyan hosszabbítót használnál, ami lekapcsolható, tényleg meg tudnál spórolni évi több ezer forint villanyszámlát.

2. "A villanybojlerem lehet, hogy öreg, de kifogástalanul működik"

A valóságban a villanybojler az egyik legnagyobb áramfogyasztó a lakásban, feltéve ha villanybojlerrel melegíted a vizet. Sokba kerül melegen tartani a vizet, de még többe, ha gyorsan kell felfűteni és az is, ha indokolatlanul túl melegen tartod a vizet.

Energiafelhasználási szempontból nem indokolt a vizet a felhasználásnál igényelt hőmérséklet fölé melegíteni. Ahhoz ugyanis értelemszerűen jóval több energia kell, hogy ugyanazt a vízmennyiséget magasabb hőfokon tartsuk.

Kézmosáshoz 35 fok, zuhanyozáshoz, kádban fürdéshez 38 fok bőven elegendő, de egyes konyhai tevékenységekhez már akár 60 fokos víz is szükséges lehet. Kifejezetten nagy hőmérsékletet, 88 fokot igényel a fertőtlenítés, a vízkőképződés elkerülése viszont a hőmérséklet korlátozását indokolja. 

Nagyon fontos, hogy a bojlered jó állapotban legyen és jól állítsd be annak hőmérsékletét, mert akár egyetlen 120 literes vízmelegítő elfogyaszthatja a rezsicsökkentett áramot egy háztartásban.

3. „Olcsóbb a fűtés manuális fel- és lekapcsolgatása, mintha folyamatosan alacsonyabb hőfokra állítom be”

Az állandó hőmérséklet fenntartása kevesebb energiát használ fel, mint ha a kihűlt lakást maximális energiafelhasználással felfűtöd, majd ezután kikapcsolod a fűtést egész addig, amíg megint fázni nem kezdesz, amikor aztán  újra bekapcsolod.

Érdemes alacsonyabb hőfokra állítva a termosztátot folyamatosan fűteni, mivel 1 ° C-kal magasabb szobahőmérséklet nagyjából 6 százalékkal több energiafogyasztással jár.  Akinek erre alkalmas gázkazánja van, megfontolhatja egy okos termosztát beszerzését, ami az okostelefonra csatlakoztatva távkapcsolással és/vagy előre programozhatóan tudja szabályozni az adott időben a kívánt hőmérsékletet. 

Egyes okos termosztátok képesek értelmezni a helyi időjárási előrejelzéseket és ennek megfelelően pl. napsütés esetén kevesebb energiafelhasználással működtetni a fűtést.

4. „Ha egy kis serpenyőt nagy főzőlapra teszek, az gyorsabban felmelegíti, így kevesebb energia kell hozzá”

Az az optimális, ha a serpenyő mérete mindig megegyezik a főzőlap méretével, különben óhatatlanul energia veszik kárba. A főzés átlagosan a gáz- és villanyszámlák 4% -áért felelős, így – főleg új lakásba költözéskor, vagy új tűzhely vásárlásakor – érdemes erre is odafigyelni.

Ha gáz- és villanytűzhely is szóba jöhet a lakásodban, érdemes tudni, hogy a gáztűzhely kevesebb energiát fogyaszt, de ma már az új villanytűzhelyek modern indukciós főzőlapjai is energiatakarékosan üzemelnek.

Ebben az esetben is – ahogy az előbb írtuk – érdemes odafigyelni, hogy mindig a megfelelő méretű főzőlapot használjuk az energiapazarlás elkerülése érdekében.

5. „Többet fogyaszt, ha a mikróban melegítem fel a tegnapi ebédet, mint a tűzhelyen”

Ez komoly tévhit. A valóság ezzel szemben az, hogy a mikrohullámú sütővel nagyjából 50% -kal kevesebb energiával tudod felmelegíteni a tegnapi ebédet, mintha az elektromos főzőlapot vagy az elektromos sütőt használnád erre. A becslések szerint a legtöbb háztartás évente akár tízezer forintot is  megtakaríthatna, ha az ételek felmelegítésére a mikrót használnák a főzőlapok vagy sütő helyett.

6. „Az otthonomból az ablakokon keresztül szökik el a meleg”

Nem, ez sem igaz. A szigeteletlen falakon át az otthon melegének 35%-a is elillanhat, szemben az ablakokkal, amelyek csak mintegy 10% hőveszteségért felelősek. Ha tehát az a kérdés, hogy a nyílászáróidat cseréltesd ki, vagy a falakat szigeteltesd le inkább, a falak szigetelését válaszd: azzal legalább kétszer annyi energiát tudsz majd megtakarítani, mintha csak az ablakokat cserélteted ki.

A legjobb hatást természetesen azzal tudod elérni, ha a nyílászárókat is modernekre cserélteted és a falak is megfelelő hőszigetelést kapnak.

7. „Az elektromos fűnyírók többet fogyasztanak, mint a benzinesek.”

Az olyan klasszikus háztartási kisgépek, mint a fűnyíró esetén minden bizonnyal igaz a mondás, hogy minél egyszerűbb, annál jobb.  Tehát ha elektromos fűnyírót vásárolsz, nem csak a szomszédaid lesznek érte hálásak, hanem te is jóval kevesebbet fogsz fizetni a működtetéséért, az elektromos fűnyíró ugyanis halkabb, mint a robbanómotoros, és nem is szennyezi úgy a levegőt („benzingőz”).

Nem beszélve arról, hogy a felhasznált áram akár még bele is férhet a rezsicsökkentett áramfelhasználásba, míg a kannába tankolt benzint a legtöbb helyen már csak piaci (tehát nem rezsicsökkentett) áron lehet megvásárolni a töltőállomásokon.

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás:

Közel 1,5 éve nem lehet ilyen olcsón személyi hitelt igényelni

Mindenki a lakáshitelek kamatcsökkenéséről beszél, közben szépen lassan, de a személyi kölcsönök is egyre olcsóbbá váltak. Július 23-tól a legolcsóbb személyi hitel kamata újra 11% alá csökkent, közel 1,5 éve nem lehet ilyen kedvező kondíciók mellett fedezetlen hitelt felvenni.
2024. 07. 26. 06:00
Megosztás: