Ömlik a pénz a kockázatitőke-szektorba

Az extrém növekedési fázisában lévő vállalatok a nemzetgazdaság élbolyában vannak, ezért az államnak érdeke, hogy ezeket a cégeket támogassa- véli Eszter Elemér, a Magyar Kockázati-és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke.

Ömlik a pénz a kockázatitőke-szektorba

A magyar befektetési piac elmúlt 30 éve

Az elmúlt 30 évben sokat formálódott a befektetési piac, az 1990-es éveket egészen más környezet jellemezte, mint a Jeremie-alapokkal teli startupok időszakát. Ez komoly szemléletváltást igényelt az intézmények, de a HVCA részéről is.

A HVCA elnöke két részre osztja a magyar befektetési piac elmúlt 30 évét: a korai időszakra inkább a privát befektetők – mai nyelven; angyalbefektetők – tevékenysége és a nagy – vagy középvállalati akvizíciók voltak jellemzőek. A ’90-es évek legelejétől megjelentek Magyarországon az amerikai és nyugat-európai magántőkealapok, amelyek a közép-európai térség kapitalizmus felé fordulásában meglátták a lehetőségeket, és alapvetően kivásárlásokkal foglalkoztak. Ez a tendencia valahol a kétezres években második felében fordult át, amikor elkezdett felfutni a startupkultúra.

„Magyar viszonylatban ebben jelentős szerepe volt az uniós Jeremie-programnak, ami erős nevelő hatással járult hozzá az iparág fejlődéséhez. A programnak köszönhetően nagyon sok alapkezelő indult el 2007-től kezdve, amelyek közül sokan ma már több alapot és külföldi befektetők pénzét kezelik, jelentős összeggel hozzájárulva a magyar vállalati szektor fejlődéséhez, miközben intézményesült egy kockázatitőke-szektor Magyarországon.” – hangsúlyozta Eszter Elemér, a HVCA elnöke, a HVCA-Portfolió Befektetési konferencia előadója.

Ezek az intézményi - kockázati és magántőke alapkezelő - befektetők extrém növekedési fázisban biztosítanak tőkét a vállalkozásoknak, ezzel megteremtve egy nemzetgazdaságon belül a dinamikusabban fejlődő társaságok finanszírozási hátterét.

Állami szerepvállalás Magyarországon

A HVCA-Portfolió Befektetési konferencia szakértője szerint szociológiai és történelmi okai vannak annak, hogy Magyarországon még mindig nehéz bevonni magánbefektetőt egy kockázati tőkealapba. Egy fontos alapvetése ennek a kérdésnek, amikor azt vizsgáljuk, hogy az állami és a magánoldal hogyan reprezentálja magát ebben a szektorban, hogy Magyarországon a vagyonos magánemberek még mindig magukban bíznak, és nem egy intézményesített rendszerben. Azt mondják, hogy ha tetszik egy vállalkozás, akkor abba közvetlenül invesztálnak, de ehhez nincs szükségük alapkezelőre, amely diverzifikált portfólióval ezt intézményesen végzi. Így aztán szükségessé válik az állami szerepvállalás, ami szinte minden fejlett piacgazdaságra jellemző.

„Szeretem Németország, Japán, Izrael és az USA példáját idehozni, mind a négy országban az elmúlt 30 évben nagyon jelentős állami szerepvállalást látunk a kockázati és a magántőke területek támogatására. Az Egyesült Államokban ez elsősorban adókedvezmények formájában jelenik meg, ami egyben óriási állami bevételkiesés, de ezzel együtt egy hatalmas ösztönzés ahhoz, hogy minél többen, minél nagyobb mennyiségben fektessenek be. De Németországban vagy Japánban is óriási állami pénzeket kezelő magánalapok vannak, Izraelben pedig az elmúlt 30 évnek az egyik legjobban tapintható állami szerepvállalása a „startup nation” jelszó mögött az az állami hozzáállás, amiben minden eszközzel, adókedvezménnyel, pályázati formában, lobbival és privát alapkezelőkre bízott nettó tőkével támogatták a kockázati tőke szektort.”  emelte ki Eszter Elemér.

Tehát, egyrészt magyar viszonylatban van egy szociológiai hátrány, egyfajta néplélek jellegű specialitás, hogy a magyar azt mondja, hogy nem kell nekem menedzser, én jobban tudom. A másik, hogy a világban azt látjuk, hogy minden állam pumpálja bele a pénzt ebbe a szektorba, pontosan azért, mert az extrém növekedés fázisában lévő vállalatokról beszélünk, amelyek ígéretes növekedés elején, vagy folyamatában állnak, tehát az államnak eminens érdeke, hogy ezeket a cégeket támogassa.
 
Eredményesség mérése

A különböző szereplők eltérő módon mérik az eredményességet. Az állam befizetett adóforintokban, a privát befektetők a kiszállásokon (exit) elért IRR-ben (Internal Rate of Return – Belső megtérülési ráta), az alapkezelők a saját exit eredményességükön. Mindenekelőtt azt kell látni, hogy ez egy folyamat, a valódi érték inkább évtizedekben mérhető, mint években.

„Azért is fontos az évkönyvünk bemutatója, amelyet a szeptember 23-ai konferenciára időzítettünk, mert abban elővettük az elmúlt 10 év számait, és annyit előre elárulhatok, hogy ezek az eredmények meggyőzőek, ugyanakkor csak részeredmények. Ahhoz, hogy egy ilyen eredményes alapműködést fel lehessen mutatni, kellett 25 év. Ez nem egy gyors műfaj, portfóliószintű eredményességet 2-3 évtized távlatából lehet jól szemlélni.”

5G nélkül nem juthatunk el az önvezető autókig

Noha egyre többet hallunk az autonóm autózásról, a ma a piacon elérhető megoldások jellemzően a 2-es szintű önvezetésre képesek az ötfokozatú skálán. A valódi önvezetéshez az 5G széleskörű elterjedése is szükséges, mivel így lehset elérni, hogy a szoftver ne csak az adott autó által begyűjtött adatokra támaszkodjon, hanem messzebb is „ellásson” – derül ki az Ericsson új tanulmányából, amely a hálózatba kötött autók (connected cars) 166­–200 milliárd dolláros piacán megnyíló üzleti lehetőségeket veszi számba.
2021. 09. 24. 06:00
Megosztás:

Újabb csúcsokon a biztosítási piac

A Covid-hatás ellenére tavaly 4,7 százalékkal tovább nőtt a biztosítási szektor: az éves díjbevétel mértéke 1150-ról 1204 milliárd forintra emelkedett – hangzott el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által szervezett XVII. Biztosításszakmai Konferencián.
2021. 09. 24. 05:30
Megosztás:

Jogvesztő határidő közeleg az ÁFA adónemben

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.
2021. 09. 24. 05:00
Megosztás:

Kétszázmilliárd forint felett a Babaváró hitel állománya az Ersténél

Az Erste Bank a Babaváró hitel 2019-es indulása óta több mint 200 milliárd forint kölcsönt folyósított ügyfeleinek. A hitel esetében 12 százalék feletti piaci részesedést elérő pénzintézetnél a házaspárok több mint 90 százaléka a maximális, 10 millió forint mellett döntött. A hitelek 50 százalékánál már felfüggesztették a törlesztést, mert a magzat elérte a 12 hetes kort. Az Erste most 100 ezer forinttal segíti a gyermeket vállaló párokat.
2021. 09. 24. 04:45
Megosztás:

A német nyugdíjkorhatár és magyar nyugdíjkorhatár így néz ki most

A társadalom demográfiai átalakulására tekintettel (egyre jobban öregszik el a társadalom, így az állami nyugdíj-rendszereknek egyre több idős korú ellátásáról kell gondoskodniuk) Németországban is meghozták a döntést: a sokáig 65 éves nyugdíjkorhatár emeléséről határoztak, mely folyamat 2011-ben vette kezdetét.
2021. 09. 24. 04:01
Megosztás:

4IG elemzés

Csütörtökön a megszokott 900-1100 forintos sávjában mozgott a 4IG árfolyama, meglehetősen hektikusan végül azonban pluszban végzett a papír. Alapvetően a hét végére még akár le is dolgozhatják mínuszaikat az irányadó indexek, köszönhetően a pozitív reakcióknak, miszerint odébb még a Fed szigorítása. A 4IG számára egy nagyon fontos kitétel van a bikák számára, az pedig nem más mint hogy tartani kell a kerek 900-as frontot.
2021. 09. 24. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Közel egy százalékot emelkedett a Richter, de ezzel még nem kimondottan van kint a vízből a grafikon, viszont megtartotta a 8600-as támaszát. Alapvetően a nemzetközi börzék erősödtek mióta Jérome Powell bejelentette csak jövő évre vezethetik ki az eszközvásárlási összeget, remélve van még idő egy részvénypiaci ralira. A Richter számára a 8600-as forntvonal jelenti a legfontosabb ütközőpontot, a felett még biztonságban van a kurzus, egy letörés azonban több eladást is megindíthat.
2021. 09. 24. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Elég gyorsan ledolgozta a tegnapi emelkedésével a MOL is az elmúlt napokban felszedett hátrányt és ez azt jelenti a kurzus számára, hogy ismét megpróbálhatja befoltozni a nyitva hagyott augusztusi rést. A mai napon nem igazán érkezik piacbefolyásoló makroadat, inkább a technikai szintek határolhatják be a grafikonokat, a MOL esetében ez pedig az említett ellenállást takarja. Egy áttöréssel sokat javulhat a kurzus.
2021. 09. 24. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Felfelé módosultak a börzék tegnap és a befektetők úgy értékelték a tegnapi Fed kamatdöntést, hogy van még tere és ideje a részvényeknek, amíg elindul a szigorítás a tengerentúlon. Az OTP is profitált a tegnapi hangulatból, a 17 900-as szintig emelkdett a papír, mellyel gyorsan ledolgozta a heti hátrányát. A 18 000 forintos ellenállás felett újra erőre kaphatnak a bikák, ma még sokminden eldőlhet a heti záráson.
2021. 09. 24. 04:00
Megosztás:

Folytatódik a Megújuló vidék, megújuló agrárium program

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István agrárminiszter csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben.
2021. 09. 24. 03:30
Megosztás:

Észak-Macedóniában a lakosság 40 százalékát már beoltották

Észak-Macedónia teljes lakosságának mintegy 40 százaléka kapta meg valamely koronavírus elleni védőoltás legalább egy adagját - közölte csütörtökön az ország egészségügyi minisztériuma.
2021. 09. 24. 03:00
Megosztás:

Az augusztusi költségvetési hiány csaknem megegyezett a tavalyival

Augusztusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 97,0 milliárd forint hiánnyal zárt, amely alig különbözik az egy évvel korábbi 96,3 milliárd forinttól. Az év első nyolc hónapjában 1900,7 milliárd forintot tett ki a deficit, a tavalyi 2270,3 milliárd forintnál 369,6 kevesebbet - erősítette meg csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2021. 09. 24. 02:30
Megosztás:

Nőtt az oltakozási hajlandóság Szlovéniában

Nőtt az oltakozási hajlandóság Szlovéniában, a legújabb felmérések szerint még soha ilyen sokan, a lakosság 71 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) csütörtökön.
2021. 09. 24. 02:00
Megosztás:

Csökkentette idei német GDP-növekedési előrejelzését az IfW

Csökkentette németországi GDP-növekedési előrejelzését a kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) gazdaságkutató intézet.
2021. 09. 24. 01:30
Megosztás:

A vizsgált LED-lámpák megfeleltek az előírt követelményeknek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma tízféle LED-lámpa kezdeti fényáramát vizsgálta, ebből kiderült, hogy az árucikkek mindegyike eleget tett a fényáramra előírt követelményeknek, és megfelelt a csomagoláson feltüntetett paramétereknek.
2021. 09. 24. 01:00
Megosztás:

Újra lehet Balaton Sound, de milyen áron?

Két év kihagyás után, csaknem háromszoros bérleti és háromszoros rekultivációs díj fejében újra Zamárdiban lehet a Balaton Sound elektronikus zenei fesztivál a településen tartott helyi népszavazás eredménye alapján.
2021. 09. 24. 00:30
Megosztás:

Újabb étterem lett Michelin-csillagos Szlovéniában

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában, a korábbi díjazottak pedig sikeresen megtarthatták csillagjukat - adta hírül a Delo című szlovén napilap csütörtökön.
2021. 09. 24. 00:05
Megosztás:

Tendert írt ki az orosz holdutazás előkészítésére a Roszkoszmosz

Tendert írt ki a Roszkoszmosz állami űrkutatási vállalat csütörtökön az emberek a Holdra szállását is magában foglaló holdprogram előkészítésére.
2021. 09. 23. 23:30
Megosztás:

Tulajdonosváltás a Grand Tokaj Zrt.-nél

A Grand Tokaj Zrt. tulajdonjoga az államtól átkerült a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítványhoz, a szombaton megnyíló felsőoktatási intézmény alapítását a cég vezetői történelmi jelentőségű kezdeményezésnek tartják.
2021. 09. 23. 23:00
Megosztás:

A magyar startup-történelem egyik legnagyobb exitje

A mai Portfolio- HVCA éves befektetési konferencia - amely egyúttal a HVCA 30. jubileumi évfordulója is egyben - visszatekint a hazai kockázati- és magántőke iparág elmúlt három évtizedének főbb eseményeire, kitér a globális magán-és kockázatitőke trendekre, és olyan, a régióból induló globális sikertörténetekre, mint a Tresorit.
2021. 09. 23. 22:30
Megosztás: