Rekordon a bankkártyahasználat – egyre több kártya költözik a mobilokba

Minden eddiginél gyakrabban és nagyobb értékben használtuk a bankkártyáinkat 2024 második negyedévében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai[1] szerint kiugróan nőtt a külföldi kártyás fizetések mértéke, illetve a mobiltárcás tranzakciók száma és értéke is. Az OTP Bank saját adataiból generációs különbségek látszódnak: amíg a Junior ügyfelek a mobilfizetést részesítik előnyben, addig a felnőtt korosztályra az érintéses bankkártyás fizetés a legjellemzőbb.

Rekordon a bankkártyahasználat – egyre több kártya költözik a mobilokba

A bankkártya a magyarok mindennapjainak egyre fontosabb kelléke, erről tanúskodik az MNB jelentése. Rekordot döntött a bankkártyás fizetések száma 2024 második negyedévében. Az előző negyedévhez és 2023 hasonló időszakához képest is 10 százalékkal nőtt a kártyás tranzakciók száma, az értékük pedig majdnem ugyanennyivel (éves és negyedéves összehasonlításban is 8-8 százalékkal) emelkedett. 

Kiugróan növekedett idén április és június között a külföldi bankkártya használat is. A Magyarország határain kívül lebonyolított tranzakciók aránya 17 százalékkal, értéke 20 százalékkal bővült. A leglátványosabban a mobiltárcába regisztrált kártyák használata nőtt: éves összehasonlításban mobilos kártyával 32 százalékkal több tranzakciót végeztek és 36 százalékkal többet költöttek. 

Az OTP Bank saját adatai is azt támasztják alá, hogy a digitalizáció rohamosan terjed a bankkártyahasználat esetében is. A hitelintézet által kibocsátott bankkártyáknak megközelítőleg a 40 százalékát már regisztrálták mobiltárcába.

A növekedés főleg a fiatal korosztálynak köszönhető, az OTP Bank saját adati korosztályos különbségekről árulkodnak. Amíg a Junior korú (14-24 év) ügyfelek a mobilfizetést részesítik előnyben, addig a felnőtt korosztály esetében az érintéses bankkártyás fizetés a jellemzőbb.

A kártyás fizetés elterjedését támasztják alá az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatás[2] eredményei is. Eszerint a megkérdezett vállalkozásoknak mindössze a 11 százaléka mondta azt, hogy a vevők elsősorban készpénzzel szeretnének fizetni. Ezzel szemben az elektronikus fizetést előnyben részesítők aránya ennek a négyszerese (44 százalék). Ez pedig meghaladja azok arányát is, akik mindkettőt használják (43 százalék).

Az MNB adatai pedig azt mutatják: éves szinten - ha csak 2 százalékkal is - de jobban emelkedett az internetes bankkártyás vásárlások száma, mint a fizikai kereskedőknél történt kártyás tranzakcióké.

„Mindegy, hogy mobillal, vagy érintéssel; itthon, vagy külföldön; a bankkártyás fizetés minden körülmények között gyors, kényelmes, követhető és biztonságos. Sőt még spórolni is lehet vele. Ha valaki OTP Bank Mastercard bankkártyával vásárol legalább 15 alkalommal összesen 20 000 forint értékben 2024. szeptember 9. és október 31. között, akár 20 000 forintot is visszakaphat a MOL töltőállomáson történt vásárlása árából” – mondta Szénási Tamás György, az OTP Bank kiemelt bankkapcsolati termékszakértője.​

Ne hagyd ki a következő piaci fellendülést: Szakértői ajánlások a legjobban teljesítő kriptovalutákhoz!

Ahogy a kriptopiac egy lehetséges fellendülés jeleit mutatja, a befektetők egyre inkább keresik a következő nagy lehetőségeket. Ez a cikk szakértők véleményét tárja fel azokról a kriptovalutákról, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak. Fedezd fel, mely érmék nyernek lendületet, és kínálhatnak jelentős hozamokat a közelgő piaci trend során.
2024. 10. 21. 22:30
Megosztás:

Tovább erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Laosz között

Magyarország tovább erősíti partnerkapcsolatait Laosszal a mezőgazdaság és az oktatás terén - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára, aki hétfőn Budapesten fogadta Linkham Douangsavanht, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, az ország nagykövetét és delegációját az AM közleménye szerint.
2024. 10. 21. 22:00
Megosztás:

Ne maradj le a DeFi fellendülésről: 3 kriptovaluta, amelyek a következő bull run során akár 100-szoros nyereséget is hozhat – A ZDEX az innovatív technológiájával a középpontban

A decentralizált pénzügyek (DeFi) gyors ütemben növekednek, és néhány kiválasztott kriptovaluta hatalmas növekedés előtt állhat a közelgő bikapiac során. Olyan tokenekről van szó, amelyek innovatív technológiákat használnak, és nagy figyelmet keltenek, mivel képesek lehetnek a befektetések jelentős megsokszorozására. A befektetők alig várják, hogy megismerjék ezeket az ígéretes lehetőségeket.
2024. 10. 21. 21:30
Megosztás:

Így változik az M2-es metró közlekedése

Karbantartás miatt az M2-es metró csak a Déli pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion megállók között közlekedik csütörtökön és pénteken este 21 órától, illetve szombaton és vasárnap egész nap - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 21:00
Megosztás:

Ez a viruló Solana mémkriptó megelőzheti a Dogecoint és a Shiba Inut, és elérheti az 1 dolláros árat

Egy új kriptovaluta a Solana hálózaton nagy figyelmet kelt a kripto közösségben. Ez a memecoin gyorsan népszerűségre tesz szert, és akár túl is szárnyalhatja olyan ismert tokenek sikerét, mint a Dogecoin és a Shiba Inu, azzal a céllal, hogy elérje az áhított 1 dolláros árfolyamot. A befektetők izgatottan várják, mely digitális eszközök mutathatnak jelentős növekedést a virágzó piacon.
2024. 10. 21. 20:30
Megosztás:

Fiatalok ötleteit ismerték el a BoschxRichter Ipari Innovációs Díjjal

A felsőoktatásban tanuló fiatalok ötleteit ismerték el a BoschxRichter Ipari Innovációs Díjjal, amelyet 2024 tavaszán első alkalommal hirdetettek meg - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 20:00
Megosztás:

Egy vármegye kivételével mindenhol aktívabbak voltak a munkakeresők a harmadik negyedévben

Nógrád vármegye kivételével az ország egész területén nőtt a nyitott állásokra érkezett jelentkezések száma, a legnagyobb emelkedést Somogy, Fejér és Zala vármegyékben mérték idén a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a Profession.hu hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 19:30
Megosztás:

BÉT: visszafogott hangulatban kereskedtek a tőzsdéken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 237,94 pontos, 0,32 százalékos csökkenéssel, 73 990,26 ponton zárt hétfőn.
2024. 10. 21. 19:00
Megosztás:

100-szorozó Altcoin nyereségek 2025-ig: Biztosíts egy 10 millió dolláros portfóliót ezekkel a legjobb választásokkal

Rendkívüli lehetőség a kriptovaluta piacon: Hogyan növelheted befektetésed akár 100-szorosára 2025-re. A kriptovaluta piacon páratlan lehetőség kínálkozik azok számára, akik 2025-re monumentális hozamokat szeretnének elérni. A stratégiai befektetések gondosan kiválasztott altcoinokba most akár 10 millió dolláros vagyont eredményezhetnek, az induló tőkédet akár 100-szorosára is növelve. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a digitális valutákat, amelyek robbanásszerű növekedés előtt állnak, és amelyek átalakíthatják befektetési portfóliódat.
2024. 10. 21. 18:30
Megosztás:

Indul a társadalmi egyeztetés a fővárosi Airbnb-szabályozásról

Az Új Gazdaságpolitikai Akcióterv keretében elindul a fővárosi Airbnb- szabályozás társadalmi egyeztetése, cél a megfizethető lakhatás biztosítása - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 18:00
Megosztás:

Megújulnak a pályaudvarok

Az Építési és Közlekedési Minisztérium irányítása alatt tíz, nagy forgalmat bonyolító vasúti pályaudvart építenek újjá - jelentette be Lázár János miniszter hétfőn a Facebook-oldalára feltöltött videóüzenetében.
2024. 10. 21. 17:30
Megosztás:

Nevet vált a Rama és a Flora margarinok forgalmazója

Upfield Magyarország Kft.-ről Flora Food Hungary Kft.-re változtatta nevét a közismert és közkedvelt Rama, Flora, Violife és Viodeli termékek hazai forgalmazója. Minderre azt követően került sor, hogy a kft. anyavállalata, az Upfield Group BV holdingtársaság szeptember közepén Flora Food Group BV-re változtatta nevét, a központi weboldal pedig immár a florafoodgroup.com címen érhető el.
2024. 10. 21. 17:00
Megosztás:

A szökési sebesség elérése a hosszú távú értékteremtés érdekében

2022-ben és 2023-ban a bankszektor a legjobb évét produkálta a 2008-as pénzügyi válság óta –a nyereségesség, a tőkehelyzet és a likviditás mind tovább javultak iparági szinten – derül ki a McKinsey & Company a globális bankpiacról kiadott tanulmányából.
2024. 10. 21. 16:30
Megosztás:

FoxPost néven megy tovább a Packeta és FoxPost egyesített cége

A Packeta és a FoxPost egyesítése után a tulajdonosok a lokális márka megtartása mellett döntöttek, ezért az új vállalat FoxPost néven működik tovább. A névváltás, a Packeta csomagautomatái esetében az arculat fokozatos frissítésével is jár, amely a FoxPost megjelenéséhez igazodik, ezzel biztosítva az egységes márkamegjelenést és erősítve a vállalat piaci jelenlétét.
2024. 10. 21. 15:30
Megosztás:

Holnap jön az MNB kamatdöntése - mi lesz a forinttal?

Holnap jön az MNB kamatdöntése. A múlt héten Virág Barnabás, az MNB alelnöke több fórumon is elmondta, hogy nem csak októberben, hanem akár hosszabb ideig is szünetelhet a kamatcsökkentési ciklus.
2024. 10. 21. 15:00
Megosztás:

Látványos flashmob a Groupama Arénában a biztonságos közlekedésért

A Groupama Biztosító évek óta kiemelt figyelmet fordít a biztonságos közlekedés elősegítésére. Idén ősszel az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságával összefogva egy izgalmas megmozdulás keretében hívták fel a figyelmet a láthatóság fontosságára.
2024. 10. 21. 14:30
Megosztás:

A kőolajpiac nem hiszi el, hogy Izrael támadást indít Irán ellen az amerikai elnökválasztás előtt

A kőolaj ára nagyot esett a múlt héten, miután a várakozásokkal ellentétben Izrael nem indított támadást Irán ellen. A piac egyre szkeptikusabb, hogy lesz-e komolyabb izraeli válaszcsapás a november 5-i amerikai választást megelőzően.
2024. 10. 21. 14:00
Megosztás:

Yield Farming jelentése - mi a különbség a staking és a Yield farming között

Yield Farming és staking: a kriptovilág magas hozamú, magas kockázatú befektetési stratégiái. Mit jelent és hogyan működik a yield farming és a staking? Mi a fő különbség a két stratégia között? Melyikkel lehet több pénzt keresni?
2024. 10. 21. 13:30
Megosztás:

Szélerőműparkot vett az ALTEO

Az ALTEO 24MW kapacitású szélerőműparkot vett az osztrák határ és Mosonmagyaróvár mellett.
2024. 10. 21. 13:00
Megosztás:

Ezek a legnépszerűbb okostelefonok

Az okostelefonok globális kiszállítása 4 százalékkal, 316,1 millióra nőtt az idei harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve, és ezzel már az ötödik egymást követő negyedévben nőttek a kiszállítások - áll az International Data Corporation (IDC) legfrissebb jelentésében.
2024. 10. 21. 12:30
Megosztás: