Remek évet zárt a hazai természetvédelem

Magyarországon az elmúlt 13 évben eddig soha nem látott volumenben valósultak meg természetvédelmi beruházások, hiszen a 10 hazai nemzeti park több mint 1240 munkatársával 90 milliárd forint összértékben hajtott végre fejlesztéseket, amellyel több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a tárca pénteki közleménye szerint.

Remek évet zárt a hazai természetvédelem

A tárcavezető kifejtette, hazánk területének több mint egyharmada - Európában egyedülálló módon - természetközeli állapotban maradt fenn. Hozzátette: ez a terület azonban emberi tevékenység következtében feldarabolódott, a jó természeti állapot megőrzése érdekében pedig állandó beavatkozások szükségesek. Ezt a feladatot végzi a tíz nemzeti park igazgatóság, az egész ország területét lefedő állami intézményrendszer.

A közlemény szerint Nagy István hozzátette: a hazai természetvédelem nagy múltra tekint vissza, hiszen idén ötven éves az ország első nemzeti parkja, valamint több mint széz éve állt szolgálatba Magyarország első hivatásos természetvédelmi őre, idősebb Gulyás József "kócsagőr".

A miniszter leszögezte: a Pannon Biogeográfiai Régió természeti értékeinek megőrzéséhez az állami természetvédelem erőfeszítése nélkülözhetetlen, azonban emellett szükség van európai uniós beruházási projekt lehetőségekre, mint az idén ciklusát eredményesen záró Környezet- és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP).

Ennek forrásfelhasználása 107,5 százalékos volt, illetve a közvetlen állapotjavító beruházások a kitűzött célterület majdnem dupláján valósultak meg. Ezen felül a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP), a Közép-Magyarország Operatív Program (KMOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében - emlékeztetett.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, az érintett operatív programok kétharmada klasszikus élőhely rekonstrukciót érintett, amelynek kétharmada vizes élőhely rekonstrukcióra fókuszált.

A második legjelentősebb a természetvédelmi fejlesztés a kezelési infrastruktúra korszerűsítése volt, a védett gyepeket országszerte tizennégyezer őshonos magyar haszonállat segítségével tartja karban az állami természetvédelem intézményrendszere, ezzel génmegőrzési feladatot is végezve.

A megváltozott társadalmi igényeknek hála a bemutatási tevékenység is előtérbe került az elmúlt időszakban, egyre többen érdeklődnek az aktív kikapcsolódási lehetőségek iránt: a nemzeti parkok a magyar ökoturizmus legnagyobb letéteményeseivé váltak, a hazai több mint hétszáz ökoturisztikai létesítmény fele nemzeti park fenntartásban áll.

Ezekben az intézményekben regisztrált éves látogatószám az elmúlt tizenhárom évben megduplázódott, meghaladja az 1,6 millió főt - mondta a tárcavezető a közlemény alapján.

A tárcavezető végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy 2022. decemberében az Európai Bizottság elfogadta a KEHOP+ programot, amely negyvenkétmilliárd forint összeggel lehetőség nyújt majd hazánkban több mint százezer hektár területen javítani a természeti környezet állapotát.

Ezen fejlesztések a tervek szerint egyebek mellett a leromlott állapotú élőhelyek helyreállítására, a veszélyeztetett fajok megőrzésére, valamint a rendszeres kezelés feltételeinek javítására összpontosítanak majd - áll az AM közleményében.

Hamarosan szankcionálhatják a kibervédelmi regisztrációt elmulasztó cégeket

Több ezer cégre vonatkozik Magyarországon a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2, az előírt regisztrációt elmulasztó társaságok akár szankciókra is számíthatnak a hatóságtól - hívta fel a figyelmet az EY nemzetközi tanácsadó cég.
2024. 10. 12. 11:05
Megosztás:

Airdrop jelentése a kriptovaluta piacon - hogyan működ az airdrop?

Az airdrop fogalma, jelentése és működése. Az airdrop a kriptovaluta piac egyik népszerű és gyakran használt marketing és közösségépítési eszköze. Lényegében egy olyan folyamat, amely során egy kriptovaluta vagy token ingyenesen kerül kiosztásra a felhasználók számára. Az airdrop célja többek között a kriptovaluta ismertségének növelése, a közösség építése, valamint a projekt népszerűsítése.
2024. 10. 12. 10:30
Megosztás:

Az Ethereum bálnák erre az altcoinra fogadnak egy 400-szoros növekedés reményében 2024-re!

A kriptovaluták világában az Ethereum bálnák—az ETH nagymértékű birtokosai—arról híresek, hogy stratégiai fogadásokat tesznek, amelyek gyakran jelzik a piac következő nagy mozgását.
2024. 10. 12. 10:00
Megosztás:

Meddő párok: Egyre fontosabbá válik a férfiak kezelése is

A meddő párok ellátásában egyre fontosabbá válik a férfiak kezelése, ez a páciensek egy részénél akár szükségtelenné is teheti az in vitro fertilizációt, a szervezeten kívüli megtermékenyítést – közölte Zádori János, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Reprodukciós Medicina Intézet orvosigazgatója pénteken.
2024. 10. 12. 09:00
Megosztás:

A biztonságos és kedvező árú földgázszállításról írt alá megállapodást Magyarország és a Gazprom

Kiegészítő kereskedelmi szerződést írt alá a magyar MVM és az orosz Gazprom vállalat, aminek köszönhetően továbbra is versenyképes áron érkezik majd az orosz földgáz Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.
2024. 10. 12. 08:00
Megosztás:

Senyei György: jogosak az igazságügyi dolgozók béremelési igényei

Teljes mértékben jogosak az igazságügyi dolgozók béremelési igényei, amiket rendezni kell, ehhez pedig reméljük a jogalkotó megértő közreműködését - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Bírósági Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) küldöttgyűlésén, pénteken Budapesten.
2024. 10. 12. 07:00
Megosztás:

Ennyi bajbajutottat mentettek ki a vízimentők a nyári szezonban

A vízimentők hajóit 341 alkalommal riasztották a nyári szezonban, amelyek során összesen 290 bajbajutottat mentettek ki a mély vízből - közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 12. 06:30
Megosztás:

Újabb segítséget kapnak a juh- és kecsketartók

Az Agrárminisztérium (AM) egyszeri vissza nem térítendő támogatás formájában 65 millió forintos keretösszegből biztosítja a súrlókór megelőzését a juh- és kecsketartók számára - ismerteti a szaktárca az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 10. 12. 06:00
Megosztás:

Minden második cég tervez jövőre béremelést

Minden második cég tervez jövőre béremelést, az ideinél kisebb mértékűt, a cafeteria keretösszegét pedig minden ötödik emelné jövőre a Profession.hu állásportál felmérése szerint.
2024. 10. 12. 05:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság tájékoztatást kér a Temutól a piacterén illegális termékeket értékesítő kereskedőkről

Az Európai Bizottság megkereséssel fordult a Temu kínai online kereskedelmi óriásvállalathoz, részletes tájékoztatást kérve arról, milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy megakadályozza az illegális termékeket értékesítő kereskedők jelenlétét a platformon - közölte a brüsszeli uniós testület pénteken.
2024. 10. 12. 04:00
Megosztás:

Már a román nyugdíjas is több nyugdíjat kap, mint a magyar

Egy év alatt közel 40%-kal nőtt az átlagnyugdíj Romániában, miközben Magyarországon alig 9% emelést kaptak a nyugdíjasok. De vajon melyik országban élnek jobban a szépkorúak? A Bankmonitor számításai alapján Magyarországnak igencsak fel kell kötnie a gatyáját!
2024. 10. 12. 03:00
Megosztás:

Aki most nyugdíjas, az számolhat: az új változásokkal ki jár jól és ki rosszul a nyugdíjas között?

Hogyan fog változni a magyar nyugdíjrendszer? Kiemelt figyelmet kap a Nők40 program, a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjkorhatár kérdése.
2024. 10. 12. 02:00
Megosztás:

Nagyon sok pénz hullik most 3 csillagjegy ölébe, csak tudd, mire figyelj!

Fedezd fel, milyen pénzügyi meglepetéseket tartogat számodra a hétvége és a következő hét! Részletes horoszkópunkban megtudhatod, melyik nap érdemes szerencsejátékot kipróbálnod, és személyre szabott szerencseszámokat is adunk, valamint ötleteket, hogyan találhatsz további nyerő számokat az életed fontos pillanataiból. Merülj el a csillagok üzeneteiben, és készülj fel a szerencse és a pénzügyi sikerek érkezésére!
2024. 10. 12. 01:00
Megosztás:

A Solana, az Ethereum és az Avalanche októberi növekedés előtt állnak, de a szakértők úgy vélik, hogy ez a kis piaci kapitalizációjú altcoin felülmúlhatja őket

Ahogy közeleg az október, a vezető kriptovaluták, mint a Solana, az Ethereum és az Avalanche jelentős növekedésre számíthatnak. A piaci elemzők azonban úgy vélik, hogy egy kevésbé ismert altcoin felülmúlhatja őket, felkeltve azoknak a befektetőknek az érdeklődését, akik jelentős hozamokra vágynak.
2024. 10. 12. 00:30
Megosztás:

Az SPX6900 token 223,8%-kal emelkedett - Mutatjuk az alternatívákat

Az SPX6900 kriptovalutát a legutóbbi kriptofutam legnagyobb nyertesei közé sorolták. A projekt egy hét leforgása alatt 223,8%-kal szaladt előre, és ezzel október 10-én új árfolyamrekordot (0.6846 dollár) sikerült felállítania.
2024. 10. 12. 00:01
Megosztás:

A piaci helyreállás folyamatban: 6 kriptovaluta, amelyet érdemes vásárolni a novemberi bikapiac előtt

Ahogy a kriptopiac a fellendülés jeleit mutatja, a tapasztalt befektetők kulcsfontosságú lehetőségeket keresnek. Az elrejtett gyöngyszemek jelentős hozamot kínálhatnak a novemberre várt emelkedés előtt. Ez a cikk hat olyan altcoint mutat be, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátással, és felkeltik azok figyelmét, akik szeretnék kihasználni a piac helyreállásának lehetőségeit. Készüljön fel ezeknek az ígéretes befektetési lehetőségeknek a felfedezésére!
2024. 10. 11. 23:30
Megosztás:

Ezek lendíthetnék fel a lakásépítéseket

Kormányprogramokra és kedvezőbb kamatozású piaci finanszírozásra volna szükség ahhoz, hogy a lakásépítések és lakásfelújítások volumene ismét emelkedjen - közölte az MTI-vel pénteken az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), reagálva az Orbán Viktor miniszterelnök által tett bejelentésekre, amelyekre közleményük szerint az építésgazdaság szereplői is felfigyeltek.
2024. 10. 11. 23:00
Megosztás:

A TRX és a ZDEX az egekbe szökhet 2024 4. negyedévében — Készülj fel a 100x-os nyereségre!

Ahogy 2024 az utolsó hónapjaihoz közeledik, a kriptovaluta piac izgalommal pezseg. A szakértők olyan specifikus coinokra összpontosítanak, amelyek elképesztő nyereséget hozhatnak, akár százszorosára növelve a befektetéseket. Egyre nagyobb a felhajtás azzal kapcsolatban, mely digitális valuták vezethetik ezt a rendkívüli növekedést, és sok befektető figyelmét felkeltik, akik jelentős nyereségre vágynak.
2024. 10. 11. 22:15
Megosztás:

A $XYZ MémKriptó egyesíti a sportot és a kriptót, hogy elképesztő, 99.900%-os nyereséget érjen el

A kriptovaluták mostanában nehéz időszakon mentek keresztül, számos projekt omlott össze és tűnt el — némelyikük nyilvánvaló átverés volt, míg mások egyszerűen nem tudták kezelni a nyomást. De elég volt a medvéskedésből! Az XYZ itt van, hogy megmutassa, hogyan lehet 99.900%-os növekedést elérni a semmiből!
2024. 10. 11. 21:30
Megosztás:

Nem várt helyről kapnak támadást a hitelt nyújtó pénzintézetek

Miközben a klasszikus bankokat elkényelmesíti, hogy magas kamatszintek mellett is eddig nem látott összegben veszik fel az emberek a személyi hitelt, a Cofidis után most a Provident is rekord alacsony kamatokkal akciózik – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 10. 11. 21:00
Megosztás: