Streaming részvény? Akkor Disney

A streaming üzletág az elmúlt években az egyik leggyorsabban növekvő iparággá vált. A kezdetben legnagyobb és leginnovatívabb Netflix most kemény versenyhelyzettel kénytelen szembenézni, hiszen a klasszikus műsorszolgáltatók és a média óriások is beléptek a piacra.

Streaming részvény? Akkor Disney

A legfontosabb riválisok a Disney és a Warner Bros. Discovery fokozatosan erodálják a Netflix iparágvezető piaci részesedését, amelyet az évek során az “első a piacon” versenyelőnye révén szerzett meg. A két tradicionális média- és szórakoztatóipari óriás nem csupán a gyorsan bővülő videó streaming-piac előnyeiből profitál, amely az évtized közepére várhatóan 80 milliárd dollár feletti iparággá válik, hanem a „hagyományos TV,  mozi filmek és online hirdetési piac iránti tartós keresletből is, amely továbbra is a teljes bevétel legnagyobb részét teszi ki. 

Kinek érdemes ezekben a cégekben befektetésként gondolkodnia?

A részvény befektetés elsősorban azoknak a befektetőknek szól, akik rendelkeznek legalább egy pár százezer forinttal, ekkor már érdemes elgondolkodni, hogy melyik részvény a megfelelő választás. Mivel a streaming szegmens a következő 5 év gyors növekedésű szektorai közé fog tartozni, (évente kb. 15-18%-os növekedéssel számolnak az elemzők), így ez befektetői szempontból sem elhanyagolandó iparággá vált. Azt viszont minden befektetőnek látnia kell, hogy a streamnig szegmens a Netflix kivételével egyelőre veszteséges, hiszen a nagy szolgáltatók nemrég indultak a Netflixhez képest.

Így tehát egy medvepiacon (amilyen a 2022-es év) ezek a részvények tendenciózusan nagyobb esést könyvelnek el, mint a defenzív szektorban mozgó társaik, pl. egy Coca-Cola. Természetesen egy üdítőgyártó nem is tud évente 15%-kal bővülni a következő időszakban, éppen ezért ott a növekedési potenciál korlátozott.

Így tehát a streaming szektor olyan befektetőknek való elsősorban, akik nem ijednek meg attól, ha a megvásárolt részvény ára esik 8-10%-ot, mert ez a rövidtávú visszaesés nem fogja befolyásolni a hosszú távú teljesítményt.

Disney, a következő bika piac győztese

A Disney 2019 augusztusában jelentette be, hogy elindítanak egy streaming platformot Disney+ néven, majd az év novemberében el is startolt a platform. Fél év alatt több, mint 50 millió új előfizetővel bővültek és két évvel a platform indulása után már átlépték a 150 milliót.  Ehhez jönnek a Disney+hoz kapcsolódó egyéb streaming platformok, mint a Hulu, ESPN+ (sportközvetítések) vagy Hotstar.

Összesen a Disney által működtetett platformok 221,1 millió előfizetővel rendelkeznek, így hivatalosan már megelőzték a Netflix 220,7 millió előfizetőjét 2022 második felére. Emellett a Disney+ 2023 második felére már nagy valószínűséggel nyereséget fog realizálni, így kikerül azon streaming platformok közül, melyek veszteséget realizálnak a részvényeseiknek. A Disney lesz az első a streaming platformok közül, mely lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy egy olcsóbb, de hirdetéseket megjelenítő csomagra váltsanak.

A Netflix és a Disney tartalomgyártási és tartalom disztribútori szempontból sem egy liga, ugyanis míg a Netflixnek egy csatornája van eljuttatnia a nézőihez a tartalmakat, a Disney esetén ez egy sokkal komplexebb ökoszisztéma része. A Netflix egyetlen bevételi forrása a streaming platform előfizetői, míg a Disney esetén a mozibevételek, TV hirdetési bevételek, a merchandise jogok, Disney Parkok bevételét egészíti ki a streaming bevétel 2023-ban. Tartalomgyártásra fordítható forrásokban is jelentős különbségek vannak a két cég között, ugyanis az előző negyedévben a Disney 4-4,5 milliárd dollárt költött tartalomgyártásra, míg a Netflix teljes bevétele volt mindösszesen közel 8 milliárd dollár, melyből nagyságrendileg 700 milliót költött tartalomgyártásra. Az már 2021-ben látható volt, hogy a pandémia a Disney részvény értékeltségét jelentősen csökkentette és ezt a 2022-es medve piac csak még vonzóbbá tette. 

Forrás: Seeking Alpha

Mi várható a jövőben?

A Disney+ 2024-re 215 milliós előfizetői bázist prognosztizál, ehhez csatlakoznak még a Disney egyéb streaming platformjai egy kb. 90 milliós előfizetői bázissal. A cég rekord bevételeket ér el a Disney Parkokban, a streaming előfizetői díjakat decembertől 38%-kal emelik, és a véleményem szerint alulértékelt Disney részvényre jó hatással lesznek a folyamatosan és erősen emelkedő bevételek. 1-2 éves távlatban én nem látok olyan külső vagy belső hatást, amely ne azt vetítené előre, hogy a streaming szektorban a Netflixet a Disney+ letaszítja a trónról és átveszi a világban a vezető streaming platform címet. 

Mivel a Disney nem csak a streaming platformjából él (hiszen csak 2023 második/2024 első felére lesz nyereséges, így egy sokkal diverzifikáltabb cégbe tudnak a befktetők részesedést vásárolni, mint a Netflix esetén. A Disney ugyanis 2022-ben rekord árbevételt ért el a Disney Parkokban és Hotelekben, kasszasiker filmjeiken milliárdos bevételhez jutott és jut a jövőben, és természetesen a merchandise termékek és tv hirdetések is jelentős bevételi forrást képeznek. 

Forrás: A szerző saját ábrája

A Disney 2022-ben egy 35%-os esésen van túl, ez a részvénypiaci esés nagyjából másfélszerese. Így a mostani pont egy ideális beszálló lehet a Disney esetén, mert minden jel arra mutat, hogy a rekord bevételek előbb utóbb a részvény árára is pozitív hatással lesznek. 

Szerző: Varga Dani - Érthető Pénz

Nébih: visszahívnak egy a Danone OIKOS Görög élőflórás joghurtot

Penész lehetséges jelenléte miatt visszahívják és a forgalomból is kivonják a Danone OIKOS Görög élőflórás áfonyás sajttorta ízű, négyszer 125 gramm kiszerelésű joghurtot - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2023. 03. 22. 08:00
Megosztás:

A streaming hozza a hangfelvételipar legtöbb bevételét

A zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI kedden közzétett adatai szerint a streamingből jön a teljes globális bevétel 67 százaléka, Magyarországon ez az arány csaknem 80 százalékos.
2023. 03. 22. 07:30
Megosztás:

Az északmacedón kormány korlátozta a rizs és a tojás árát

Korlátozta a rizs és a tyúktojás árát az északmacedón kormány, egyben arra kötelezte a tyúktenyésztőket, hogy a tojások 70 százalékát Észak-Macedóniában értékesítsék.
2023. 03. 22. 07:00
Megosztás:

Felhőpiac: közel négyszeres növekedés a Baltikumban és Kelet-Európában az évtized végére

A gyártás és kereskedelem területén alkalmazott felhőtechnológia piacának árbevétele a Baltikumban és Kelet-Európában évente átlagosan 16,7 százalékkal fog nőni 2022 és 2029 között – állítja a Fortune Business Insights piackutató. Tanulmányukban, amelyet a Microsoft számára készítettek, úgy vélik, hogy elsősorban az Ipar 4.0-ás technológiák elterjedése (mint például a 3D nyomtatás), az ugyancsak erőteljesen terjedő e-mail marketing, az online bevásárlás és az e-kereskedelem, a kiterjesztett és virtuális valóságot alkalmazó technológiák fogják ösztönözni a felhőpiac további bővülését a következő években. Magyarországon a régió átlagánál is nagyobb lehet majd a szektor növekedése, a B2C e-kereskedelem bővülése pedig már 2020-ban a legkiemelkedőbb volt a régióban. A hazai piac további sajátossága a KKV-k hangsúlyos szerepe a felhőpiac növekedésében.
2023. 03. 22. 06:30
Megosztás:

Kóstold meg egy helyen a legjobb magyar borokat: Winelovers Grand: a borkedvelők paradicsoma

2023. április 1-jén ismét a borok kerülnek a középpontba a Corinthia Budapest impozáns termeiben, és ez nem áprilisi tréfa!
2023. 03. 22. 06:00
Megosztás:

Tarol az intralogisztika

Míg az e-kereskedelem volumene egészen két évvel ezelőttig egyenletesen növekedett, a 2020-as és 2021-es világjárvány miatti lezárások jelentősen felgyorsították az online kereskedelemre való átállást, és megváltoztatták a világ vásárlási szokásait. Az online értékesítés példátlan növekedése a raktári műveletek felfutását idézte elő, ráadásul a raktári munkaerőhiány sok vállalatot arra késztetett, hogy új technológiákat alkalmazzanak a raktáraik vagy elosztóközpontjaik optimalizálására. Az intralogisztika egyre fontosabb szerepet játszik az e-kereskedelemben, szerepe jelentősen felértékelődött. A QLM piaci kitekintése.
2023. 03. 22. 05:30
Megosztás:

Romló eredményt becsül idénre az RWE

Ma reggel tette közzé negyedik negyedéves és 2022-es éves eredményét az RWE.
2023. 03. 22. 05:00
Megosztás:

Le kell cserélni a magyar otthonokban a gázkazánokat az IEA döntése értelmében!

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését. Ehhez képest hazánkban az otthonokat leggyakrabban valamilyen földgáztüzelésű berendezéssel fűtik, ami azért kedvezőtlen, mert ez – mivel fosszilis energiahordozó felhasználásáról van szó – hozzájárul a CO2-kibocsátás növekedéséhez és ezzel a globális felmelegedéshez. Ma már van olyan alternatíva, ami környezeti és költségszempontból is kedvező választást jelent.
2023. 03. 22. 04:00
Megosztás:

AI megoldás segítheti a vállalatokat dekarbonizációs céljaik megvalósításában

Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
2023. 03. 22. 03:30
Megosztás:

Februárban 65 ezer használtautó cserélt gazdát

Februárban közel 65 ezer használt személygépkocsi cserélt gazdát, 4 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban - idézte a DataHouse frissen közzétett előzetes adatait a JóAutók.hu használtautó-piaci portál kedden.
2023. 03. 22. 03:00
Megosztás:

Penész ellen: honnan jön a penész a lakásba és hogyan tudod a legegyszerűbben elűzni?

Milyen okai lehetnek, ha penészedik egy lakás? Olyan időszak jön, mikor a penész, a pollen és a kellemetlen szagok egyaránt problémát okozhatnak az otthonunkban. Jó ötlet szellőztetni a szagok és a penész ellen? Vagy mi a legjobb megoldás a penész ellen?
2023. 03. 22. 02:00
Megosztás:

Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét

Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
2023. 03. 22. 01:30
Megosztás:

Több ezer forintos különbség van a bankszámlacsomagok díja között

A bankszámlacsomagok tudatos megválasztásával jelentősen csökkenthetők a számlavezetési költségek, évente akár több ezer forintot is megtakaríthatnak az ügyfelek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel kedden.
2023. 03. 22. 01:00
Megosztás:

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György - Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére - tájékoztatta Simó Ágnes-Tekla, az alapítvány titkára kedden az MTI-t.
2023. 03. 22. 00:30
Megosztás:

Önkormányzati épületeket korszerűsítenek Kaszaperen

Három önkormányzati épület energetikai korszerűsítésére nyert el 118 millió forint uniós támogatást a Békés vármegyei Kaszaper.
2023. 03. 22. 00:05
Megosztás:

Hollandiában megtiltják a TikTok használatát a munkahelyi eszközökön

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.
2023. 03. 21. 23:30
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 21. 23:00
Megosztás:

Banki stressz-tesztek - pár bankcsőd és máris indulhatnak a tőzsdék felfelé! Hurrá!!!

Messziről nézve az elmúlt nagyjából egy hét bankrendszerben megjelent problémái egy piaci stresszteszthez hasonlítanak. Élesben vizsgáztak a pénzintézetek és a 2008 óta felállított rendszer. Erre volt már egy példa, nem is olyan régen, mégpedig a COVID okozta stresszhelyzet.
2023. 03. 21. 22:30
Megosztás:

Akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó képzés indul mérnökhallgatóknak az Óbudai Egyetemen

Autóipari Li-ion akkumulátorok gyártása elnevezésű tantárgy oktatása kezdődött meg az Óbudai Egyetemen, hamarosan pedig speciális szakirányra is jelentkezhetnek a mérnökhallgatók.
2023. 03. 21. 22:00
Megosztás:

Horgászjátékot hív vissza az Ikea fulladásveszély miatt

Elővigyázatosságból visszahívja a Blavingad elnevezésű többszínű horgászjátékot az Ikea - tájékoztatta a lakberendezési áruházlánc kedden az MTI-t.
2023. 03. 21. 21:30
Megosztás: