Streaming részvény? Akkor Disney

A streaming üzletág az elmúlt években az egyik leggyorsabban növekvő iparággá vált. A kezdetben legnagyobb és leginnovatívabb Netflix most kemény versenyhelyzettel kénytelen szembenézni, hiszen a klasszikus műsorszolgáltatók és a média óriások is beléptek a piacra.

Streaming részvény? Akkor Disney

A legfontosabb riválisok a Disney és a Warner Bros. Discovery fokozatosan erodálják a Netflix iparágvezető piaci részesedését, amelyet az évek során az “első a piacon” versenyelőnye révén szerzett meg. A két tradicionális média- és szórakoztatóipari óriás nem csupán a gyorsan bővülő videó streaming-piac előnyeiből profitál, amely az évtized közepére várhatóan 80 milliárd dollár feletti iparággá válik, hanem a „hagyományos TV,  mozi filmek és online hirdetési piac iránti tartós keresletből is, amely továbbra is a teljes bevétel legnagyobb részét teszi ki. 

Kinek érdemes ezekben a cégekben befektetésként gondolkodnia?

A részvény befektetés elsősorban azoknak a befektetőknek szól, akik rendelkeznek legalább egy pár százezer forinttal, ekkor már érdemes elgondolkodni, hogy melyik részvény a megfelelő választás. Mivel a streaming szegmens a következő 5 év gyors növekedésű szektorai közé fog tartozni, (évente kb. 15-18%-os növekedéssel számolnak az elemzők), így ez befektetői szempontból sem elhanyagolandó iparággá vált. Azt viszont minden befektetőnek látnia kell, hogy a streamnig szegmens a Netflix kivételével egyelőre veszteséges, hiszen a nagy szolgáltatók nemrég indultak a Netflixhez képest.

Így tehát egy medvepiacon (amilyen a 2022-es év) ezek a részvények tendenciózusan nagyobb esést könyvelnek el, mint a defenzív szektorban mozgó társaik, pl. egy Coca-Cola. Természetesen egy üdítőgyártó nem is tud évente 15%-kal bővülni a következő időszakban, éppen ezért ott a növekedési potenciál korlátozott.

Így tehát a streaming szektor olyan befektetőknek való elsősorban, akik nem ijednek meg attól, ha a megvásárolt részvény ára esik 8-10%-ot, mert ez a rövidtávú visszaesés nem fogja befolyásolni a hosszú távú teljesítményt.

Disney, a következő bika piac győztese

A Disney 2019 augusztusában jelentette be, hogy elindítanak egy streaming platformot Disney+ néven, majd az év novemberében el is startolt a platform. Fél év alatt több, mint 50 millió új előfizetővel bővültek és két évvel a platform indulása után már átlépték a 150 milliót.  Ehhez jönnek a Disney+hoz kapcsolódó egyéb streaming platformok, mint a Hulu, ESPN+ (sportközvetítések) vagy Hotstar.

Összesen a Disney által működtetett platformok 221,1 millió előfizetővel rendelkeznek, így hivatalosan már megelőzték a Netflix 220,7 millió előfizetőjét 2022 második felére. Emellett a Disney+ 2023 második felére már nagy valószínűséggel nyereséget fog realizálni, így kikerül azon streaming platformok közül, melyek veszteséget realizálnak a részvényeseiknek. A Disney lesz az első a streaming platformok közül, mely lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy egy olcsóbb, de hirdetéseket megjelenítő csomagra váltsanak.

A Netflix és a Disney tartalomgyártási és tartalom disztribútori szempontból sem egy liga, ugyanis míg a Netflixnek egy csatornája van eljuttatnia a nézőihez a tartalmakat, a Disney esetén ez egy sokkal komplexebb ökoszisztéma része. A Netflix egyetlen bevételi forrása a streaming platform előfizetői, míg a Disney esetén a mozibevételek, TV hirdetési bevételek, a merchandise jogok, Disney Parkok bevételét egészíti ki a streaming bevétel 2023-ban. Tartalomgyártásra fordítható forrásokban is jelentős különbségek vannak a két cég között, ugyanis az előző negyedévben a Disney 4-4,5 milliárd dollárt költött tartalomgyártásra, míg a Netflix teljes bevétele volt mindösszesen közel 8 milliárd dollár, melyből nagyságrendileg 700 milliót költött tartalomgyártásra. Az már 2021-ben látható volt, hogy a pandémia a Disney részvény értékeltségét jelentősen csökkentette és ezt a 2022-es medve piac csak még vonzóbbá tette. 

Forrás: Seeking Alpha

Mi várható a jövőben?

A Disney+ 2024-re 215 milliós előfizetői bázist prognosztizál, ehhez csatlakoznak még a Disney egyéb streaming platformjai egy kb. 90 milliós előfizetői bázissal. A cég rekord bevételeket ér el a Disney Parkokban, a streaming előfizetői díjakat decembertől 38%-kal emelik, és a véleményem szerint alulértékelt Disney részvényre jó hatással lesznek a folyamatosan és erősen emelkedő bevételek. 1-2 éves távlatban én nem látok olyan külső vagy belső hatást, amely ne azt vetítené előre, hogy a streaming szektorban a Netflixet a Disney+ letaszítja a trónról és átveszi a világban a vezető streaming platform címet. 

Mivel a Disney nem csak a streaming platformjából él (hiszen csak 2023 második/2024 első felére lesz nyereséges, így egy sokkal diverzifikáltabb cégbe tudnak a befktetők részesedést vásárolni, mint a Netflix esetén. A Disney ugyanis 2022-ben rekord árbevételt ért el a Disney Parkokban és Hotelekben, kasszasiker filmjeiken milliárdos bevételhez jutott és jut a jövőben, és természetesen a merchandise termékek és tv hirdetések is jelentős bevételi forrást képeznek. 

Forrás: A szerző saját ábrája

A Disney 2022-ben egy 35%-os esésen van túl, ez a részvénypiaci esés nagyjából másfélszerese. Így a mostani pont egy ideális beszálló lehet a Disney esetén, mert minden jel arra mutat, hogy a rekord bevételek előbb utóbb a részvény árára is pozitív hatással lesznek. 

Szerző: Varga Dani - Érthető Pénz

Több mint ezer pálmafajt fenyeget a kihalás

Több mint ezer pálmafajt fenyeget a kihalás - állapította meg egy új tanulmány.
2022. 09. 28. 06:00
Megosztás:

Állami tulajdonú energiavállalat létrehozását tervezi a brit Munkáspárt

Állami tulajdonú energiatermelő vállalat létrehozásának terveit jelentette be kedden a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője.
2022. 09. 28. 05:30
Megosztás:

Élettársad van nem házastársad? Akkor most kapaszkodhatsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2022. 09. 28. 04:01
Megosztás:

Mi mindent érdemes tudni a kompresszorokról?

A kompresszor olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a levegőt vagy más gázokat a légköri nyomásnál magasabb nyomásra sűrítsük. Ennek során pedig összenyomja a légkörből vett levegőt és növeli annak nyomását. A kompresszorokat számos különböző iparágban használják, például az autóiparban, a vegyiparban, a textiliparban, az élelmiszeriparban, az energiaiparban, az egészségügyben, de még az üvegiparban is. Emellett a ház körül vagy utazásnál is nagy hasznukat vehetjük. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezekről a szerkezetekről!
2022. 09. 28. 03:00
Megosztás:

Meglepő lépés az MNB-től

A Monetáris Tanács szeptemberi kamatdöntő ülésén további 125 bázisponttal emelte az alapkamatot, 13 százalékra. Egyúttal jelezték azt is, hogy ezzel a határozott lépéssel véget ért a tavaly nyár óta tartó kamatemelési ciklus.
2022. 09. 28. 02:30
Megosztás:

Egy hét alatt több mint ötszáz intézkedés vezetés közbeni mobilozás miatt

Egy hét alatt több mint ötszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden a rendőrség honlapján.
2022. 09. 28. 02:00
Megosztás:

Az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését segítheti az SZTE geográfusainak kutatása

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
2022. 09. 28. 01:30
Megosztás:

A hagyományos villanykörték lecserélésére indul program Romániában

Romániában költségvetési forrásokból ösztönzik a hagyományos villanykörték energiatakarékos LED-es izzókra cserélését: a támogatási programot kedden fogadta el a Környezetvédelmi Alap igazgatósága.
2022. 09. 28. 01:00
Megosztás:

Romániában 37 százalékkal nőtt a biztosítási piac

Romániában 37 százalékkal, 8,76 milliárd lejre nőtt a biztosítási piac az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte kedden a román biztosítási felügyelet.
2022. 09. 28. 00:05
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 09. 27. 23:30
Megosztás:

John Williams és Bob Iger tiszteletbeli lovagi címet kapott II. Erzsébettől

John Williams, a Star Wars zeneszerzője és Bob Iger, a Walt Disney vállalat volt elnöke is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján - írta kedden a BBC News.
2022. 09. 27. 23:30
Megosztás:

Megugrott az eladott új lakások száma az USA-ban

Az Egyesült Államokban 28,8 százalékkal nőtt az új lakások eladása augusztusban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 685 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium. A mutató 2020 júniusa óta legnagyobb mértékben nőtt.
2022. 09. 27. 22:30
Megosztás:

A cirok a jövő fontos takarmánynövénye lehet

A kukorica részleges kiváltására lehet alkalmas a szemescirok takarmánynövényként, hiszen rosszabb termőterületeken és aszályos években is kedvező hozamokra képes, ez a termésbiztonság pedig felértékelődő szempont minden gazdálkodónak - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a cirok jövőben betöltött szerepéről, felhasználási lehetőségeiről esett szó. Az eseményről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden.
2022. 09. 27. 22:00
Megosztás:

Megoszlanak az elemzői vélemények a kamatemelési ciklus lezárásáról

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők egyöntetűen meglepőnek nevezték a 125 bázispontos jegybanki alapkamat-emelés mértékét, a kamatemelési ciklus leállításáról azonban megoszlottak a vélemények.
2022. 09. 27. 21:30
Megosztás:

Spanyolországban több mint 15 százalékkal drágult a fogyasztói kosár

Spanyolországban átlagosan 15,2 százalékkal drágult a háztartások által leginkább vásárolt termékeket tartalmazó fogyasztói kosár egy év alatt, amelynek mértékére nem volt példa az elmúlt 34 évben - állapította meg az egyik legjelentősebb fogyasztóvédelmi szakmai szervezet, az OCU kedden közzétett szokásos éves jelentésében.
2022. 09. 27. 21:00
Megosztás:

Jóváhagyta a szlovák parlament Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét.
2022. 09. 27. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint kedden este reggelhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2022. 09. 27. 20:00
Megosztás:

Nagy az érdeklődés a kormány tűzifaprogramja iránt

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter a szaktárca keddi közleménye szerint.
2022. 09. 27. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 09. 27. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,17 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 38 549,03 ponton zárt kedden.
2022. 09. 27. 18:30
Megosztás: