Szépen nőtt a K&H Bank nyeresége

Jelentősen nőtt a K&H Bank nyeresége 2023-ban, az adózás utáni eredménye 60 százalékos emelkedéssel elérte a 108 milliárd forintot - jelentette be Guy Libot, a K&H csoport vezérigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Szépen nőtt a K&H Bank nyeresége

Kiemelte: a növekedés a hitelállomány 10 százalékos bővülésének eredménye, az állomány 2829 milliárd forintra nőtt. Az új hitelek volumene 630 milliárd forintot tett ki, a vállalati hitelállomány 13 százalékkal bővült, a lakossági 4 százalékkal.

A jó eredményt a bank a kormányzati intézkedések - extraprofitadó, kamatstop - 56 milliárd forintos negatív hatása ellenére érte el - jegyezte meg. Guy Libot jelezte: ezen rendkívüli tételek nélkül 153,9 milliárd forint lett volna a bank eredménye. Az eredményeket ugyanakkor a bővülő ügyfélkör is támogatta, az ügyfélszám 5 százalékos növekedéssel elérte a 962 ezret. A rendszeres jövedelem-átutalással rendelkező ügyfelek száma 589 ezer lett tavaly, ami 7 százalékos bővülés éves szinten.

Ismertette: a bővülő ügyfélkör és a javuló hitelezés miatt a bevételek 12,6 százalékkal 321 milliárd forintra emelkedtek, a költségek pedig 14,5 százalékkal 186 milliárd forintra nőttek az extraprofitadó, az egyéb banki adók és az inflációs nyomás miatt tavaly. A nettó kamatbevételek 21 százalékkal 196,6 milliárd forintra,  a díjbevételek pedig 11 százalékkal 103,8 milliárd forintra nőttek.

Az MTI-kérdésére közölte: idén a kamatkörnyezet változása lesz hatással elsősorban az eredményre, viszont optimisták az idei évvel kapcsolatban. A lakossági hitelezés ígéretes irányt mutat, bár még év eleje van - fűzte hozzá.

Gombás Attila, a csoport pénzügyi vezetője elmondta: aktívan részt vesznek az államilag támogatott finanszírozási konstrukciókban, a Széchenyi Kártya Programban a teljes szerződött állomány elérte a 230 milliárd forintot, a Baross Gábor Programban pedig a 125 milliárd forintot. Az Agrár Széchenyi Kártya 2023 decemberben indult programjában az igényelt állomány 3,8 milliárd forintot tett ki.

Az agrárhitelezési üzletág részesedése 2 százalékponttal 22 százalékra nőtt. Az új lakáscélú hitelek állománya 123 milliárd forint volt. Erős érdeklődést tapasztaltak közlése szerint a befektetések iránt: a befektetési alapokban kezelt vagyon minden eddiginél magasabbra, 1349 milliárd forintra nőtt, ami 43 százalékos bővülés.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a nettó nyereség 1,1 milliárd forint lett az előző évi 3,1 milliárd forint után az extraprofitadó és a költségek jelentős növekedése miatt. A kormányzati intézkedések hatása 5,5 milliárd forintot jelentett tavaly. A nem-életbiztosítási terület díjbevétele 16 százalékkal emelkedett éves szinten, 68 milliárd forintra, és minden üzletág kétszámjegyű növekedést mutatott az előző évhez képest, biztosítva a piacot meghaladó bővülést.

Az életbiztosítási terület szintén erős üzleti teljesítményt nyújtott, 17 százalékos éves szintű növekedéssel, amelynek motorja a rendszeres díjfizetésű, befektetési egységekhez kötött (unit-linked) nyugdíjbiztosítási üzletág, valamint az egyszeri díjas unit-linked termékcsalád volt - mondta.

Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője ismertette, hogy már több mint 700 ezer digitálisan aktív ügyfelük van, számuk éves szinten 9 százalékkal nőtt tavaly. Az új lakossági számlák 55 százalékát online nyitják, ez 50 százalékos növekedés éves szinten. A banknak 600 ezer aktív mobilbank-felhasználója van, ami 14 százalékos bővülés. A K&H visszapénz szolgáltatásra több mint 70 ezren regisztráltak, már 7 ezer ügyfél kapott 20 millió forint összértékű jóváírást a számláján.

Kitért arra: a K&H tavaly mutatta be Kate nevű, mesterséges intelligencia alapú digitális pénzügyi asszisztensét, amelyet már ügyfeleinek több mint 65 százaléka használ, és több mint 200 funkcióval rendelkezik. Az ügyfelek a K&H mobilbankban - Magyarországon elsőként - hangutasítással kezdeményezhetnek forintátutalásokat, tavaly szeptember óta 500 ezer felhasználó lépett kapcsolatba Kate-tel mobilbankon keresztül, és havonta 223 ezer beszélgetés indult.

A K&H az ország egyik vezető pénzintézete, több mint 3800 munkatársat foglalkoztat, 195 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,6 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését mintegy 3600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport hozzávetőleg 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

A bank saját tőkéje 571 milliárd forint, mérlegfőösszege 5603 milliárd forint.

Magyarország a horgászok országa

Magyarországon mindig is népszerű sportnak számított a horgászat. A közkedvelt szabadidősport a világjárvány óta még népszerűbb lett, ahogy sokan kaptak rá vagy tértek vissza ehhez a természetközeli kikapcsolódási formához. Mit érdemes tudni a horgászat magyarországi helyzetéről, és mire számítson, aki szeretne belevágni?
2024. 02. 27. 04:00
Megosztás:

Hogyan bonthatók fel az egyházi esküvők? Elmondjuk!

Az egyházi házasságok felbonthatóságáról szól szikkünk: a statisztikák szerint a szentségi házasságok stabilabb lábakon állnak és kisebb eséllyel futnak zátonyra.
2024. 02. 27. 03:00
Megosztás:

Vállalati adatokon tanított generatív mesterséges intelligencia: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából.
2024. 02. 27. 02:30
Megosztás:

Az egészséges nyugdíjas éveknek ne legyen része a megélhetési munka!

Még mindig jelentős az időskorú munkavállalók aránya Magyarországon. Hogyan lehetne elkerülni azt, hogy a nyugdíjas korúak dolgozni legyenek kénytelenek a tisztes megélhetés érdekében?
2024. 02. 27. 02:00
Megosztás:

Dobhatod ki a COVID teszteket! Nem érdemes már csináltatni többet

Csúcsokat döntöget az influenza vírus, az RSV, már előzte a COVID-ot mégis gyakran halljuk, hogy ma már nem érdemes tesztelni, mert mindegyik vírusfertőzés lefolyása ugyanolyan. Miért nem helyes ez az álláspont? Hogy kerül a képbe a Streptococcus baktérium? Miért NEM érdemes mostanság COVID-teszteket használni? Erről lesz szó az alábbi háttéranyagban.
2024. 02. 27. 01:00
Megosztás:

Így tárolható a villamos energia korszerűen, hatékonyan

Magyarország eddigi legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a Forest-Vill Kft. a MAVIR Zrt. megbízásából.
2024. 02. 27. 00:30
Megosztás:

Az alapján amit eddig láttunk, a SMOG lehet 2024 legjobb kriptója

Továbbra is egyike a legnépszerűbb elérhető befektetési lehetőségeknek a szektorban a Smog. A listázást semmilyen előértékesítés nem előzte meg, ennek ellenére pillanatok alatt tudott 1400 százalékkal növekedni a sárkányos kriptó értéke.
2024. 02. 27. 00:01
Megosztás:

Fúzió a biztosításközvetítői piacon: a GRANTIS-hoz csatlakozik az Eurolife ‘94

Az eddig is magas színvonalú és hatékony kiszolgálás terén jelentős előrelépésekre számíthatnak a meglévő és új ügyfelek.
2024. 02. 26. 23:30
Megosztás:

Csehország segítő kezet kap

Mintegy kétbillió korona (harminckétbillió forint) támogatást kapott húszéves európai uniós tagsága alatt az uniós alapokból Csehország, míg a közös kasszába eddig 876,6 milliárd koronát fizetett be - közölte hétfőn a cseh pénzügyminisztérium, amelynek kimutatását a CTK állami hírügynökség ismertette.
2024. 02. 26. 23:00
Megosztás:

Így válassz fülbevalót gyermekednek!

Az első fülbevaló kiválasztása kislányunknak nem egyszerű feladat: számtalan típus és stílus közül választhatunk szemünk fényének. Mikor lövessük ki a fülét? Az első darab fémből legyen, vagy valami másból? Ám vannak még más szempontok is: cikkünkben segítünk eligazodni köztük!
2024. 02. 26. 22:30
Megosztás:

Mutatjuk, hol épül meg az ország legnagyobb energiatárolója

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft. - közölte a villamosenergetikai cég hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 26. 21:30
Megosztás:

Az EU elfogadta az új rendeletet

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az euróban történő azonnali átutalásokat lehetővé tevő rendeletet az EU-ban és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban - közölte az uniós tanács hétfőn.
2024. 02. 26. 21:00
Megosztás:

Terhelt lakásbiztosításokat is újra lehet kötni

A lakásbiztosítási szerződés abban az esetben is újraköthető, ha jelzáloghitel vagy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) miatt hitelbiztosítéki záradékkal terhelt - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján közzétett tájékoztatójában.
2024. 02. 26. 20:00
Megosztás:

Hogyan lehet pénzt keresni otthon a felhőbányászattal?

Az évek során egyre többen keresik az otthoni passzív jövedelem könnyű módjait, és a felhőbányászat válik rendkívül népszerű választássá. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lehet az Inccrypto felhőbányászati platform megbízható választás azok számára, akik 2024-ben pénzt akarnak keresni az interneten.
2024. 02. 26. 19:50
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 02. 26. 19:30
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyes indexekkel, többségében csökkenéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 26. 19:00
Megosztás:

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.
2024. 02. 26. 18:30
Megosztás:

Mi is részt vettünk a Swiss Talent Fórumon

Magyarországgal együtt 25 ország 70 küldöttje vett részt idén a svájci Swiss Talent Fórumon - közölte a Magyar Innovációs Szövetség hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 26. 18:00
Megosztás:

Mekkora bátorság van az MNB-ben? Elmélkedés a magyar kamatról

Holnap dönt az MNB az alapkamatról. A piaci várakozások szerint 100 bázispont lesz a kamatcsökkentés, s ezzel az alapkamat 9 százalékra csökkenne, amivel még mindig 5,2 százalék lenne a reálkamat, a januári infláció alapján.
2024. 02. 26. 17:30
Megosztás:

Lemondott Bogsch Erik

Március 1-jei hatállyal, igazgatósági tagsága megtartása mellett lemondott a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságában betöltött elnöki tisztségéről Bogsch Erik - tájékoztatta az MTI-t a gyógyszeripari társaság hétfőn.
2024. 02. 26. 17:00
Megosztás: