Tempósan ért csúcsra a lakáspiac

Bár a tranzakciók számának csökkenése már a piac megtorpanására utal, az év első háromnegyedében még igen sokan tapasztalhatták, hogy számottevően felértékelődött az otthonuk. A NAV adatait feldolgozó legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a legnagyobb nyertesek között érezhetik magukat például a veszprémiek, a baranyaiak és a csillaghegyiek is.

Tempósan ért csúcsra a lakáspiac

Az adóhivatalhoz beérkezett adatok szerint 2022 első háromnegyedében továbbra is dinamikusan nőtt az eladott lakások ára. Az átlagos drágulás a tavalyi év hasonló időszakával összevetve 21,1 százalékos volt. A tempósabb felértékelődést a megyei jogú városok mutatták 24 százalékkal, de még a kisebb városok is lehagyták a maguk 21 százalékos ütemével Budapestet (20%). A községekben ugyanakkor csak nagyjából fele ilyen tempót diktált a drágulás. (Hozzá kell tennünk azonban, hogy az önálló házak gyakran hiányos méret adatai miatt a kisebb települések, jellemzően a községek esetében az adatok még jelentősen változhatnak.)

A megyeszékhelyek közül – a tavaly még csak a sereghajtók között szereplő – Veszprém érte el a leglátványosabb növekedést. A 43 százalékos drágulás következményeként mostanra ott egy átlagos négyzetméter 628 ezer forint. Ezzel a kiemelkedő árral a város már a budapesti kerületek közül is maga mögé utasított ötöt. Ugyancsak jelentősen, 30 százalék feletti ütemben drágult Eger és Pécs, míg e listát Szekszárd zárja 12 százalékkal. Meglepő Salgótarján szereplése, amely korábban három éven át volt az élbolyban, de most csak az utolsó előtti lett, 15 százalék alatti áremelkedésével. „Úgy tűnik, befejeződött a nógrádi megyeszékhely árszintjének három évig tartó szárnyalása” – szűrte le ebből Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a felzárkózási kísérlet egy olyan pozícióból indult, ahonnan a kiemelkedő drágulás is csak néhány tízezer forintot jelentett évente, négyzetméterenként.

A megyeszékhelyek átlagárainak abszolút listáját ma is Salgótarján zárja 188 ezer forintos átlagos négyzetméterárával, ami kevesebb, mint harmada a már említett veszprémi tarifának. Ebből az összevetésből érdemes még külön kiemelni a második legdrágábbat, Debrecent. Az ottani mintegy 605 ezer Ft/m2 ugyancsak már „fővárosi szintű”, három kerület árszínvonalát is meghaladja.

A megyék közötti éves drágulási versenyt Baranya nyerte 39 százalékkal, nyomában a 30 százalékot ugyancsak felülmúló Komárom-Esztergommal és Csongrád-Csanáddal. A tempót legkevésbé Szabolcs-Szatmár-Bereg tartotta a 18 százalékos átlagár-növekedésével, míg Tolnában egyedüliként csökkent az eladott ingatlanok árszínvonala, aminek nagyrészt technikai jellegű oka van, ugyanis tavaly itt több új lakóprojekt lakásainak eladása emelte kivételesen nagy ütemben az átlagárat.

Az abszolút árakat tekintve nincs nagy meglepetés, Somogy immár harmadik éve a legdrágább, jelenleg 578 ezer Ft/m2 átlagárral. Közvetlenül utána is csak egy helycsere az újdonság: Hajdú-Bihar megelőzte Pest megyét, majd Győr-Moson-Sopron következik, s mindhárman elérik a félmilliós négyzetméterárat.

Az elemzés  a járások között 40 olyat azonosított, amelyekben az év első háromnegyedében meghaladta a félmillió forintot az átlagos egységár. Zömmel fővárosi kerületek, valamint Pest megyei, illetve Balaton-parti járások érték ezt el. Rajtuk kívül bekerült a legdrágábbak közé a Gárdonyi, a Debreceni, a Veszprémi, a Győri, a Székesfehérvári, a Soproni, a Szegedi és a Tatai járás is. A vidék abszolút csúcstartói a Fonyódi, a Siófoki és a Balatonfüredi járások, melyekben a vizsgált időszakban átlagosan 790–890 ezer forintot adtak egy négyzetméterért.

Hasonló átlagár (812 ezer Ft/m2) alakult ki idén Budapesten, ahol immár három kerület is meghaladta a milliós szintet. Tavaly még csak az V. kerületben írták hét számjeggyel az átlagárat, idén már a II. és a XI. kerület is elérte ezt. A 900 ezres limit fölé még négyen jutottak: az I., a XII., a IX. és a VI. kerület. A sor túlsó végén jellemzően a pesti peremkerületek találhatók. Az árskála pedig igencsak széles: míg a csúcstartó V. kerületben 1,13 millió forintért adnak egy átlagos négyzetmétert, addig a XX., XXI. vagy a XXIII. kerületben fele annyiért, kevesebb, mint 600 ezerért.

Egy-egy nagyobb lakóprojekt magas árainak torzító hatását kiszűrve, és csak a nagy forgalmú területeket vizsgálva az is jobban megmutatkozik, hogy melyek voltak ezen időszak nyertes fővárosi irányítószám körzetei. E szerint Csillaghegy-Békásmegyeren (1039-es irsz.) látszott a legdinamikusabb felértékelődés (31%). Árcsökkenés ugyan sehol sem volt, de néhol látványosan sűrűsödnek a 10 százalék alatti növekedést mutató körzetek, az I. és a VI. kerületbe jutott ilyenből a legtöbb. Az elemzéshez megfelelő számú tranzakciót felmutatni tudó körzetek közül, abszolút árakat tekintve a II. kerületi Rózsadomb-Rézmál végzett az élen, ahol az átlagos eladási ár négyzetméterenként 1,29 millió forint lett.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérképének visszatekintő elemzéséből úgy tűnik, hogy az árak alakulását még nem érte el az az óvatosság, ami a forgalomban már megmutatkozott az év második felében. Valkó Dávid szerint a jelenlegi trendfordulós helyzetben egyelőre kivárás van, a tranzakciószám csökken, de a tulajdonosok még tartják az áraikat, ha nem sürgős nekik az eladás. „Miden jel arra mutat, hogy kilenc év növekvő trendje után feljutottunk a csúcsra, ám az majd csak jövőre derül ki, hogy milyen mértékű korrekció követi a ciklusfordulót” – teszi hozzá.

Az európaiak az egészségügyre fordítanák a legtöbb helyreállítási forrást

Az európaiak az egészségügy, az energiaellátás, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, valamint a foglalkoztatás területeire fordítanák a legtöbb támogatást a Next Generation EU nevű uniós helyreállítási eszköz keretéből - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből.
2023. 02. 01. 04:30
Megosztás:

Technikai recesszióba került Csehország

A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
2023. 02. 01. 04:00
Megosztás:

Lesz baj! Megszűnhet a TB-finanszírozott fogorvosi ellátás több helyen

Komoly problémával néznek farkasszemet az alapellátásban dolgozó fogorvosok, hiszen a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, mert annak hiányában nagyon sok fogorvos jelenthet csődöt a közeljövőben – nyilatkozta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.
2023. 02. 01. 03:00
Megosztás:

A csornai szerelvénygyártó Farkas Kft. több mint 300 millió forintból növeli hatékonyságát

A csornai székhelyű Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 334,66 millió forintos fejlesztéssel növeli hatékonyságát; a beruházáshoz 234,26 millió forintos, feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programban - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 02:30
Megosztás:

Béremelést követelnek a közszolgálati dolgozók szakszervezetei

Tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek - jelentette be Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett hétfői, közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 02. 01. 02:00
Megosztás:

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart regisztráltak Hargita megyében a 2011-es népszámláláshoz képest

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart írtak össze tavaly Hargita megyében a 2011-es cenzushoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya Románia "legmagyarabb" megyéjében - derült ki a román statisztikai intézet keddi közleményéből, amelyben területi bontásban közölt ideiglenes adatokat a tavalyi népszámlálásról.
2023. 02. 01. 01:30
Megosztás:

NAV: igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2023. 02. 01. 01:00
Megosztás:

Duna House: az idei év a felújításokról szólhat

A megugró energiaköltségek miatt az idei év a felújítások éve lehet az ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség - írta a Duna House az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden.
2023. 02. 01. 00:01
Megosztás:

Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium

Belgium kedden éjfélkor, 40 év után végleg leállítja a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját - jelentette a Le Soir című francia nyelvű belga napilap kedden.
2023. 01. 31. 23:30
Megosztás:

A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva nőtt az euróövezeti GDP

A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.
2023. 01. 31. 23:00
Megosztás:

Jelentősen verte a várakozásokat az UniCredit

Az UniCredit 2,46 milliárd eurós adózott eredménnyel zárta a negyedik negyedévet, messze felülmúlva az 1,03 milliárd eurós várakozást - olvashatjuk az ERSTE hazai elemzői anyagában.
2023. 01. 31. 22:30
Megosztás:

Óva intenek a friss inflációs adatok - Mégsincs vége a drágulásnak?!

Tegnap a januári spanyol infláció, ma pedig a francia mutatott negatív meglepetést.
2023. 01. 31. 22:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt az utasbiztosítások iránti kereslet

Több mint 21 ezer utasbiztosítást kötöttek az utazás előtt állók tavaly december elejétől idén január közepéig, ami 85 százalékos emelkedés éves összevetésben - közölte saját adatai alapján a Netrisk.hu. online biztosításközvetítő kedden az MTI-vel.
2023. 01. 31. 21:30
Megosztás:

Építőipari kilátások 2023-ra

2022-vel kétségkívül nehéz évet tudhatunk magunk mögött. A háború kitörése, a forint elszabaduló inflációja és az alapanyagárak emelkedése az építőiparra is kihatott. A 2023-as évre vonatkozóan nézve is sok a kérdés. Cikkünkben áttekintjük, mi az, ami már most, elöljáróban látszik az építőipar idei évére vonatkozóan.
2023. 01. 31. 21:00
Megosztás:

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására. Hiába beszélünk ugyanis a beporzók védelméről és írunk elő szabályokat ennek érdekében a mezőgazdasági termelés számára, ha az EU nem védi meg saját méztermékeit és méhészeit - közölte a magyar delegációt vezető Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben a tárca keddi közleménye szerint.
2023. 01. 31. 20:30
Megosztás:

Indiai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Hosszútávú oktatási és művészeti együttműködési megállapodást kötött Indiában a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) és a negyvenhatezer hallgatót számláló óriásegyetem, a MaharajaSayajirao University (MSU) - tájékoztatta az MKE kedden az MTI-t.
2023. 01. 31. 20:00
Megosztás:

Decemberben visszaesett, az egész évben csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban

A jelentős mértékben megemelkedett árak miatt az év második felében csökkenésnek indult és decemberben már visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Németországban. Az élelmiszerek forgalma rekordmértékben csökkent tavaly a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.
2023. 01. 31. 19:30
Megosztás:

A jelenléti ív már a múlté?

Már hazánkban is egyre több vállalat és irodaház áll át a beléptető kártyás rendszerre. Nem véletlen, hiszen nagyban megkönnyítheti a cégek mindennapos működését. Nemcsak biztonsági szempontból lehet jó választás, hanem az adminisztráció hatékonyságát is növelheti. Tudta például, hogy a munkaidőt is nyilvántarthatjuk vele? Így nincs szükség többé jelenléti ívek kitöltésére. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miként nyújt segítséget egy ilyen rendszer kiépítése a mindennapok során.
2023. 01. 31. 19:00
Megosztás:

Több mint 1,6 milliárd forintból megújult Bodrogkeresztúr

Több mint 1,6 milliárd forintot kötöttek uniós forrásból Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztésére: tematikus borsétányt alakítottak ki a korábban elhanyagolt pincesorból, zenepavilont építettek, új kilátópont létesült, és megújult a település több utcájának burkolata - közölte a Bodrogkeresztúrért Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 01. 31. 18:30
Megosztás:

Ismét megrendezik a Mobil világkongresszust

Megtartják idén is a mobiliparág legjelentősebb seregszemléjét, a Barcelonában évente megrendezésre kerülő, de a koronavírus-járvány miatt 2021-ben elmaradt Mobil világkongresszust (Mobile World Congress - MWC) - jelentette be az esemény szervezője, a mobilszolgáltatók nemzetközi szakmai szervezete, a GSMA.
2023. 01. 31. 18:00
Megosztás: