Tippek a biztonságos kerékpározáshoz

Itt a jó idő, és egyre több a bringás az utakon, kortól és nemtől függetlenül. A kerékpár ma már nemcsak kedvelt közlekedési és sporteszköz, de a környezettudatos és egészséges életmódhoz is hozzátartozik.

Tippek a biztonságos kerékpározáshoz

Nem véletlen, hogy ennyire megnőtt azoknak a száma, akik biciklire pattannak. Munkába indulva könnyedén elkerülhetjük a reggeli dugót vagy délután a lépésben haladó kocsisort. Irodai munkát végzőknek kiváló mozgásforma: jót tesz az egész napos ülés után. De kockázatot is rejt magában ez a közlekedési forma, hiszen a kerékpárosok mindig veszélyeztetettebb helyzetben vannak, mint az autósok.

A kerékpár ellenőrzésének kihagyhatatlan lépései

Magunk és más közlekedők biztonsága érdekében mielőtt nyeregbe szállunk, minden alkalommal ellenőrizzük, hogy műszakilag minden rendben van-e! Ez csupán pár perces tevékenység, ami előbb vagy utóbb rutinná válik. Mi az, amit feltétlenül nézzünk meg a bicajon? A Netpolc oldaláról beszerezhető munkavédelmi kiegészítőkkel megóvjuk testi épségünket az utakon? Itt számos olyan eszközt találunk, mellyel elősegíthetjük a biztonságos tekerést.

- A keréknyomás. Ezt nyomásmérővel ellenőrizhetjük, vagy a kerékpárra ülve a benyomódás mértékéből látható. A jó mennyiség a gumi típusától függően eltérő, de az oldalfalon megtalálható a bar és PSI érték is. A kerék futófelületét is érdemes megvizsgálni, ha vágások, repedések találhatók rajta, akkor érdemes beruházni egy újra!

- A fék. Ha a fékkar meghúzásakor a fék gyengén fog, akkor lehetséges, hogy bekoszolódott vagy kopott. Ebben az esetben a fékpofát muszáj tisztítani, vagy be kell állítani! Ha egyáltalán nem működik a fék, akkor viszont elengedhetetlen a javítása vagy a cseréje.

- A világítás. A macskaszem ma már kötelező tartozék, legyen elől, hátul, a pedálokon és a kerekeken is! Esti vagy éjszakai bringázásnál akár az életünket óvhatja meg a világítás: elől folyamatos fehér fény, hátul villogó piros a kötelező. 

Milyen védőfelszereléssel óvjuk testi épségünket, ha nyeregbe pattanunk?

Rendkívül fontos, hogy jól láthatóak legyünk az utakon is! A kerékpár lámpái mellett a bukósisakra rögzített fejlámpa, ami folyamatos vagy villogó fényadásra is képes megerősíti védelmünket. LED lámpákat a hátizsákunkra és a nyeregvázra szerelhető táskákra is tehetünk.

Hatékonyan használható az autósok figyelmének felkeltésére a cipőre rögzíthető LED lámpa, amit védőfelszerelés áruházban, például a Netpolc webáruházban tudunk beszerezni.

Öltözék, ami láthatóvá tesz

A láthatósági mellény használata kerékpáron előírás külterületen és rossz látási viszonyok között vagy éjszaka. Hasznosak a fényvisszaverő csíkok a karon, bokán, de kaphatók fényvisszaverő mintával ellátott kerékpáros öltözékek is.

Tipp: Ha hátizsákban is viszünk magunkkal felszerelést, az a láthatósági mellényre felvéve takarja a fényvisszaverő felületet. A Netpolc munkavédelmi felszereléseket forgalmazó webáruházában beszerezhetünk speciális fényvisszaverő hátizsákot is, amivel teljes lehet a védelem.

Ezzel magyarázható az építőipar termelésének júniusi csökkenése

Az építőipari termelés júniusi csökkenésének mértéke részben a 2021-es magas bázissal magyarázható, ezzel együtt az építőipar húzóágazat marad az idén, éves növekedése elérheti a 7 százalékot az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2022. 08. 15. 21:00
Megosztás:

51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés a héten

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés - tájékoztatta a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.
2022. 08. 15. 20:00
Megosztás:

Ekkora volt júniusban a folyó fizetési mérleg hiánya

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn megjelent előzetes adatai szerint. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.
2022. 08. 15. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
2022. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás: