Tippek lejtős kert fűnyírásához

A kert lejtős is lehet: kisebb kerteknél a lejtő gyakran dekorációs elem, míg a nagyobb kertekben és parkokban szinte mindig találunk lejtős részeket. Közös bennük az, hogy a fűnyírást megnehezítik, kihívás elé állítják a fűnyírót és annak használóját is. Ahhoz, hogy a lejtős területek nyírása biztonságos és könnyű feladat legyen, fontos a megfelelő fűnyíró kiválasztása.

Tippek lejtős kert fűnyírásához

Első lépés: a lejtő meredekségének kiszámítása

Ahhoz, hogy megfelelően felkészülhessünk a munkára, először mérjük fel a terep meredekségét és egyéb jellemzőit, így a talaj állapotát is. A lejtős területek nyírása nagy körültekintést és gondosságot igényel. Az optimális fűnyíró kiválasztásához először a lejtésszöget szükséges kiszámolni. Ezt egyszerűen megtehetjük egy lejtésszög-applikáció használatával: tegyünk egy deszkát a lejtőre, majd helyezzük rá az okostelefonunkat, amelyről egyszerűen leolvashatjuk a lejtő meredekségét. Az, hogy egy adott fűnyírót legfeljebb mekkora lejtőn megengedett használni, megtalálható a gyártó által megadott specifikációban és a fűnyíró használati utasításában. Az abban leírtakat mindig be kell tartani. Mivel ezt az adatot a gyártók gyakran fokban adják meg, így azt százalékra kell átszámítani, amihez az alábbi táblázat ad segítséget:

Biztonság mindenekelőtt

A fűnyíró típusától függően a lejtőn hosszirányban vagy keresztirányban is lehet a füvet nyírni. Feltétlenül kövessük a fűnyíró kezelési útmutatójában leírtakat, és fűnyírás közben használjuk a megfelelő védőfelszerelést is. Ami viszont minden esetben érvényes: a lejtőt nyugodtan és óvatosan kell nyírni. A lejtős fűnyírás sokszor különleges kihívást jelent, fizikai erőfeszítést igényel, és ezért potenciálisan balesetveszélyt jelenthet.

A megfelelő fűnyíró kiválasztása

Az, hogy melyik fűnyíró a megfelelő, elsősorban a lejtő típusától és lejtésszögétől függ. A laposabb lejtők szinte minden fűnyíróval nyírhatók. A nagyon meredek lejtőknél viszont gyakran damilos fűnyíró vagy motoros fűkasza használata szükséges. Összeállítottunk néhány tippet a megfelelő fűnyíró kiválasztásához, illetve megmutatjuk a siker titkát lejtős terep nyírása esetén.

Robotfűnyírók - az ideális segítség lejtős terepen

Általánosságban elmondható, hogy a robotfűnyírók ideális megoldást jelentenek a lejtős terep nyírásához. Vannak olyan robotfűnyírók, amelyek könnyedén megbirkóznak a 45%-os lejtőkkel is, mint például a Cub Cadet XR5 1000. Ezek a fűnyírók erős motorral, összkerék meghajtással és nagy kerekekkel rendelkeznek, amelyek jó erőátvitelt és erős tapadást biztosítanak. A fűnyíró telepítése és a határolóvezeték lefektetése ugyanazt az elvet követi, mint a lejtő nélküli területeken. Figyelembe kell venni azonban, hogy sok modellnél a forduláshoz kifutási zóna szükséges, ahol a lejtőnek a maximális meredekségnél lényegesen kisebbnek kell lennie. Lejtős telep nyírásához többlet teljesítmény szükséges, ami ezáltal csökkenti az adott fűnyíró területteljesítményét, ezért úgy kell megválasztani a robotfűnyírót, hogy nagyobb területteljesítményt nyújtson, mint a ténylegesen nyírandó terület.

Tolós fűnyírók használata lejtős terepen

A típustól függően – ami lehet benzines vagy akkumulátoros - a maximálisan megengedett lejtő meredekség általában 15°-25° között van, ami 27%-46% közötti értéket jelent. Hasznos, ha a fűnyíró automata kerékmeghajtással rendelkezik, amely állandó sebességet biztosít, és megkönnyíti az erőkifejtést a lejtős használat során. A változó sebességű meghajtás, mint például a Cub Cadet LM3 DR53es MY Speed rendszere, automatikusan követi a felhasználó járási sebességét attól függően, hogy milyen erősen nyomja előre a felhasználó a fogantyút.

A benzines fűnyírók szelepeinek felül kell elhelyezkedniük (OHV, Over Head Valve = alul vezérelt, felül szelepelt), hogy a lejtőn végzett fűnyírás során ne folyjon ki az olaj, és a dugattyúk kenése megfelelő maradjon. Ha négyütemű belsőégésű motoros fűnyírót használunk, akkor működés közben gondoskodni kell a megfelelő kenésről. Ha a lejtő meredeksége meghaladja a 10-15°-ot (17,5-27%), a kétütemű motorok előnyben vannak a négyütemű motorokkal szemben. Ügyeljünk a belsőégésű motorhoz mellékelt használati utasítás betartására.

Tolós fűnyíróval csak hosszirányban nyírjuk a füvet, mert ez csökkentheti  a sérülésveszélyt, valamint annak esélyét, hogy a fűnyíró véletlenül elkezdjen lefelé gurulni. Meredekebb lejtő esetén a fűnyírást mindig a lejtő alján kezdjük, így fordulásnál a fűnyíró mindig felfelé fordul, ami segít megelőzni azt, hogy a fűnyíró lefelé begyorsuljon. Ha fűgyűjtőt használunk, ürítsük ki gyakrabban, hogy a fűnyíró súlyeloszlása stabil maradjon. Az eszköz biztos tartása érdekében ne a fűnyíró nyírásvonalát kövessük, hanem kissé lejjebb álljunk és hajoljunk az emelkedő irányába. A fűgyűjtő nélküli fűnyírás kivételes eset. Ebben az esetben kezdjük felülről a fűnyírást, hogy ne csússzon meg a lábunk a friss fűnyesedéken.

Lejtők nyírása felülős fűnyíróval

A felülős fűnyírók ideális megoldást jelentenek 15-20°-os (27-36%-os) lejtők esetén. Az olyan professzionális modellek, mint például a Cub Cadet Z9 183id, akár 25°-os (46%-os) lejtővel is megbirkóznak. A kormánykerékkel ellátott modellek maximalizálják a hagyományos nulla fordulókörös fűnyírók manőverezhetőségét, ráadásul az első kerekek irányítását is lehetővé teszik. A meghajtás és a kormányzás úgy van összehangolva, hogy biztosítsa mindkét meghajtó kerék pontos sebességét és forgásirányát bármely kormánykerék-helyzetben. Ez akár 20°-os (36%-os) lejtőn is erőt és stabilitást biztosít (például Cub Cadet Synchro Steer® technológia a Cub Cadet XZ6 és XZ8 sorozatú modelleknél).

A tolós fűnyírókkal ellentétben a fűnyírótraktorral soha ne a lejtő hosszirányában haladjunk, hanem mindig kövessük a lejtőt irányát felfelé és lefelé, különben fennáll a borulás veszélye, ami súlyos sérüléseket okozhat. Mindig csak a lejtő tetején és alján forduljunk meg, és ilyenkor lassítsunk, hogy tovább csökkentsük a felborulás veszélyét. Ezenkívül kerüljük a hirtelen sebesség- vagy irányváltoztatásokat. A lejtő vagy gát nyírása egyenletes vezetési stílust igényel. A lejtő méretétől függően a fűgyűjtőt is érdemes lehet a szokásosnál gyakrabban kiüríteni, mert ez ideális súlyeloszlást és jobb vezetési tulajdonságokat biztosít.

Meredek lejtő nyírása damilos fűnyíróval vagy motoros fűkaszával 

Meredek lejtőn a legjobb, ha damilos fűnyírót vagy motoros fűkaszát használunk. A damilos eszköz esetén  általában nagyobb a vágási szélesség, így egy nagyobb területet gyorsabban le lehet vágni. Magasabb fű vagy vegyes növényzet, például gyomos, indás terület esetén motoros fűkaszát érdemes használni. A megfelelő munkatechnikával lenyűgöző eredményt lehet elérni lejtős terepen is. Könnyű súlyuk és hordozóhevederük lehetővé teszi, hogy kaszálás közben a felhasználó stabilan álljon a lejtőn. 

Rádióvezérlésű fűnyírók nagyon meredek lejtőkhöz

Végül, de nem utolsósorban: a különösen meredek lejtőkhöz rádióvezérlésű fűnyírók is kaphatók, amelyeket távolról is működtethetünk a veszélyes helyzetek elkerülése érdekben.

Végezetül pedig az ellenőrzőlista 

A lejtős területek nyírásához a megfelelő eszköz kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni -  a legfontosabbakat az alábbi listában foglaltuk össze:
o Motorteljesítmény
o Nagy kerekek, kerékmeghajtással
o Stabilitás: például alacsony súlyponttal és lejtésérzékelővel rendelkező modellek
o Hajtás típusa: ideális esetben összkerékhajtás

Ha 1994-2006 közötti években születtél, kaphatsz 11 millió Ft-ot

Az államilag támogatott konstrukció maximális összege 2024-től egy millióval, 10 millióról 11 millió forintra változik, futamideje a továbbiakban is legfeljebb 20 év lehet. Házasok igényelhetik, akik mindketten elmúltak 18 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. Nézzük a részleteket!
2024. 07. 13. 02:00
Megosztás:

Írja fel most! Változik az áram- és gázszolgáltatás ügyfélszolgálati elérhetőségei!

Az E.ON Hungária Csoport még 2022 áprilisában értékesítette egyetemes energiaszolgáltatást nyújtó leányvállalatát, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t az MVM Csoport részére, a cég 2024. június 30-án jogilag is beolvadt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.
2024. 07. 13. 01:00
Megosztás:

Szakad a Bitcoin? Ezt a 3 kriptót nem érdekli

Az utóbbi időben nem nagyon lehet dicsekedni a BTC teljesítményével. A legnagyobb piaci kapitalizációjú érmére több frontról is rájár a rúd: az ETF-ekből folyamatos a kiáramlás, a dollár is viszonylag erős és a német kormány a hétvégén több mint 900 millió dollár értékben szabadult meg BTC-től. Ezek mind lefelé nyomják az árat, a digitális arany így a héten egy kis időre még az 55 000 dolláros szint alá is benézett.
2024. 07. 13. 00:01
Megosztás:

Védekezz természetes hatóanyagokkal a szúnyogok és a kullancsok ellen!

Szeretjük a nyarat, mert kellemes a hőmérséklet, így sokat tartózkodhatunk a szabadban, kitárhatjuk az ajtókat, ablakokat, azonban ezzel együtt a zavaró rovarok is megjelennek az otthonainkban, így a távoltartásukra is megoldást kell találni. 
2024. 07. 12. 23:30
Megosztás:

Csökkent májusban a hazai ipari termelés

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 12. 23:00
Megosztás:

Tizenhat civil szervezet részesül állami támogatásban

Tizenhat civil szervezet részesül támogatásban a százhatvanmillió forint keretösszegű, egészségügyi témájú pályázatból - közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 22:00
Megosztás:

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 07. 12. 20:00
Megosztás:

Az újszülöttkori oxigénhiány

Ez az állapot nemcsak a születés után következhet be, hanem már a harmadik trimesztertől, tehát a várandósság harmadik harmadától kezdve érintheti a magzatot, egészen a születés utáni 28. napig, tehát az újszülöttkor végéig.
2024. 07. 12. 19:45
Megosztás:

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 12. 19:00
Megosztás:

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás: