Tízből kilenc gazdálkodót érint érzékenyen a felvásárlási árak alakulása

A felvásárlási árak alakulásától, a termeléshez kapcsolódó költségek megugrásától, valamint az új támogatási rendszerhez kapcsolódó adminisztráció vélt nehézségeitől tart ma leginkább egy átlagos gazdálkodó – derül ki az Agroinform.hu AgroFeeling 2023 címet viselő, a gazdálkodói hangulatot és terveket célzó felméréséből.

Tízből kilenc gazdálkodót érint érzékenyen a felvásárlási árak alakulása

Az elmúlt egy évben számos komoly nehézséggel kellett szembesülnie a mezőgazdaság legtöbb szereplőjének, elég csak a rendkívüli aszályra, a terménypiaci anomáliákra, az inputanyagok drágulására gondolni. Mindez természetesen kihat a mezőgazdasági termelők hangulatára, amelynek felmérését célozta az Agroinform.hu legutóbbi kutatása. Az eredmények többszáz, többségében (77%) kisebb, 150 hektár alatt gazdálkodó válaszai alapján születtek.

A mezőgazdasági termelés eredményessége szempontjából a válaszadók 51 százaléka ítélte kifejezetten rossznak, további 19 százalék pedig az átlagosnál gyengébbnek a 2022-es évet. Ugyanakkor 30 százalék elégedettségét fejezte ki a tavalyi év eredményeit illetően. Azok közül ugyanakkor, akiknek negatív tapasztalataik voltak, mindössze 6 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy idén gyökeres változtatást eszközölnek, vagy felhagynak a gazdálkodással, 19 százalék visszafogja, miközben 75 teljesen a korábban megszokott módon folytatja tovább a tevékenységét.

A tavalyi rendkívüli körülmények számos tekintetben befolyásolják az idei eredményességet is. Rendkívül eltérő feltételekkel indulhat az idei évben például az, aki óvatosságból még tavaly megvásárolta a szükséges műtrágya-mennyiséget, szemben azzal, aki idén tavasszal már fele akkora áron tudta beszerezni ezt az inputanyagot. Búza tekintetében például a jelenlegi, 60 ezer forint/tonna felvásárlási ár mellett a válaszadók 51 százaléka szerint kiugró, hektáronként átlagosan 7 tonna feletti terméshozamot kellene ahhoz elérni, hogy a magas költségek mellett is legalább nullszaldó legyen az eredmény. (a búza termésátlaga az elmúlt években általában 5-6 t/ha sávban mozgott, tavaly az aszály miatt mindössze 4,2 t/ha volt.)

Mi tartanak a termelők a legnagyobb kihívásnak?

A felmérés válaszadói szerint messze a legnagyobb kihívás a felvásárlási árak alakulása, 87 százaléknyian jelölték ezt meg valódi nehézségnek a gazdálkodásukat érintően. A költségek emelkedése (gépek, inputanyagok drágulása) 48 százalék számára probléma. A kiszámíthatatlan időjárás 40 százalék számára jelent komoly kihívást, vagyis többen, 45 százaléknyian vannak azok is, akik az új támogatási rendszertől tartanak.

Az új támogatási rendszerrel kapcsolatban a legtöbben, 35 százaléknyian annak a félelmüknek adtak hangot, hogy növekvő adminisztrációs terhekre számítanak, amelyeket nem biztos, hogy meg tudnak majd felelni. A válaszadók 30 százaléka attól tart, hogy az új rendszer inkább a nagyobb gazdálkodók számára kínál jó lehetőségeket. 21 százaléknyian egyelőre nem is értik, hogy milyen előírásoknak kell majd megfelelniük a feltételességgel, illetve az Agrár-Ökológiai Programmal (AÖP) kapcsolatban.

Nagy érdeklődés övezi az AÖP-öt

A fenti félelmek ellenére a válaszadók körülbelül háromnegyede jelezte azt, hogy részt fog venni az AÖP-ben. E program szántóföldi kultúrát érintő részében minimum két pont értékben kell vállalásokat tenni, hogy az adott gazdálkodó megfeleljen a feltételeknek. A legnagyobb arányban, 35 százalékban itt a válaszadók a mikrobiológiai készítmények alkalmazását (2 pont) említették, de jelentős súllyal, 10 százalék feletti arányban szerepelt a forgatás nélküli talajművelés (2 pont), a talaj/növénykondicionáló szerek használata (1 pont), valamint a méhekre veszélyes szerek használatának tilalma (1 pont) is.

Kerékpárút épült Kéthely és Balatonmáriafürdő között

Befejeződött a kerékpárút építése a Somogy vármegyei Kéthely és Balatonmáriafürdő között, a 465 millió forintos beruházás utolsó ütemének műszaki átadására hétfőn került sor - tájékoztatta Kéthely önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 11. 16:00
Megosztás:

Zajlik az elmúlt évek uniós projektjeinek zárása

Zajlik a 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós projektek zárása és elszámolása, az eddigi adatok alapján Magyarország pénzügyi kerete 95 százalékát használta fel - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfői meghallgatásán.
2023. 12. 11. 15:30
Megosztás:

Nyereséges évet zár a Start Garancia Zrt.

Idén is eredményesen támogatta a gazdaságfejlesztési célokat a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Start Garancia Zrt. : a társaság kezességvállalási állománya december elejére elérte a 300 milliárd forintot, ami közel 50 százalékkal több a tavaly év véginél - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 12. 11. 15:00
Megosztás:

Zárult a Virginia dohány felvásárlása

Eredményesen, 49 százalékos növekedéssel zárta a Virginia dohány felvásárlását a tavalyi évhez képest a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. (DOFER Zrt.) - közölte az MTI-vel a vállalat.
2023. 12. 11. 14:30
Megosztás:

Meghosszabbította az Unió a Malival szemben bevezetett korlátozó intézkedéseket

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei további egy évvel, 2024. december 14-ig meghosszabbították a Malival szemben 2021-ben elrendelt korlátozó intézkedések hatályát - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2023. 12. 11. 14:00
Megosztás:

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa, ha lehet, jövedelmet és bért kell biztosítani mindenkinek; ezt a "melót" nem végezte el a baloldali kormányzás 2010. előtt - jelentette ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rehabilitációs konferenciáján hétfőn Budapesten, a BKIK székházában.
2023. 12. 11. 13:30
Megosztás:

Korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését

Mintegy 227 millió forintból korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését - közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 11. 13:00
Megosztás:

Nőtt a száz legeredményesebb vasi cég árbevétele 2022-ben

A száz legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozás nettó árbevétele 2022-ben együttesen meghaladta az 1882,712 milliárd forintot, ez 18,7 százalékkal több, mint az évben - olvasható a TOP 100 Vas vármegye című, hétfőn Szombathelyen bemutatott kiadványban.
2023. 12. 11. 12:30
Megosztás:

Csökkent az éves infláció Csehországban

Novemberben az éves infláció 7,3 százalékra mérséklődött az októberi 8,5 százalékról Csehországban - közölte hétfőn a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.
2023. 12. 11. 12:00
Megosztás:

Miskolc jövőre U16-os női kosárlabda Eb-t rendez

Miskolcon rendezik jövőre az U16-os női kosárlabda Európa-bajnokságot.
2023. 12. 11. 11:30
Megosztás:

A digitalizáció csak lassan érvényesül a könyvpiacon

A magyarok 42 százaléka olvas valamilyen gyakorisággal nyomtatott könyvet, ez az érték e-könyvek esetén 11 százalék, míg az e-hangoskönyveknél 7 százalék - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatás, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t a hatóság kommunikációs igazgatóság.
2023. 12. 11. 11:00
Megosztás:

Szinte semmit se változtak az indexek az európai tőzsdéken

Vegyesen, alig változó indexekkel indult hétfőn a kereskedés a főbb euróai értékpapírpiacokon. A tőzsdék pénteken indexemelkedéssel zártak.
2023. 12. 11. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás:

Top 5 Meme Coins To Buy In 2024

Explore the top 5 meme coins poised for growth in 2024. This guide highlights the leading meme-based cryptocurrencies that blend humor, community, and investment potential.
2023. 12. 11. 07:59
Megosztás:

A szegénységgel küzdőkre hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász

Egymillió csillag a szegényekért címmel hirdetett szolidaritási akciót Katolikus Karitász, hogy felhívja a figyelmet a napi megélhetési problémákkal küzdőkre.
2023. 12. 11. 07:00
Megosztás:

A Józsa Judit Alapítvány a kulturális szegénység ellen küzd

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány legfontosabb célja a kulturális szegénység elleni küzdelem - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten, a keramikus nevét viselő alapítvány és galéria megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.
2023. 12. 11. 06:00
Megosztás: