Többségében támogatják a budapesti polgárok az MCC Somlói úti beruházását

A budapestiek és a környéken élők jelentős többsége támogatja az Mathias Corvinus Collegium (MCC) Somlói úti beruházását - közölte a tehetséggondozó intézmény kedden az MTI-vel.

Többségében támogatják a budapesti polgárok az MCC Somlói úti beruházását

Az MCC közleményben ismertette közvélemény-kutatásának eredményét, amelynek során egy reprezentatív kutatás keretében ezer budapesti lakost kérdeztek meg, emellett 500-500 embert a főváros I. és IX. kerületében, véletlenszerű kiválasztás alapján.

A közvélemény-kutatás szerint a budapesti lakosok és az ingatlan közvetlen környezetében élők többsége az épületről úgy vélekedik, hogy "nem illik a környezetébe, rossz emlékeket idéz, ezért le kell bontani és a helyére egy modern, a környezetével harmonizáló és a helyi lakosok irányába is nyitott ingatlanegyüttest és parkot kell építeni".

Az intézmény december közepén jelentette be, hogy a nagyszabású beruházás első lépéseként hamarosan megkezdődik a főváros I. kerületében, a Somlói út 49-53. szám alatt található, az egykori Munkásőrség székházának is helyet adó épületek bontása.

Kiemelték: az MCC budapesti központjának korábban helyet adó, történelmileg rendkívül terhelt ingatlan külső és belső állapotát tekintve is menthetetlen, oktatási tevékenységre alkalmatlan. Ezért döntött úgy a tehetséggondozó intézményt működtető alapítvány, hogy a Gellérthegy oldalának "tájsebét" egy, a helyi lakosság igényeit is kielégítő, modern oktatási épületegyüttes vegye át - tették hozzá.

A közvélemény-kutatásban résztvevő válaszadók többségének a jelenlegi épületről elsősorban a lelakott, régi, csúnya és elavult jelző jutott eszébe, de sokan asszociáltak a szocializmusra és a kommunista rendszert védő Munkásőrségre is - írták. A megkérdezettek 92 százaléka inkább csúnyának, 91 százaléka inkább környezetébe nem illőnek és 90 százaléka inkább korszerűtlennek tartja az épületeket.

A válaszadók többsége abban is egyetértett, hogy az épületeket le kell bontani. A legtöbb válaszadó szerint a bontás és egy új középület megalkotása az ideális forgatókönyv, nem pedig a felújítás, azt pedig kevesebb, mint 5 százaléknyi válaszoló támogatta, hogy az épületet hagyják meg a jelenlegi állapotában - ismertették a közleményben.

Ami az új MCC-központtal szemben támasztott elvárásokat illeti, a kutatás résztvevőinek többsége a zöldfelület növekedését, az épület ökológiai fenntarthatóságát reméli, és azt, hogy illeszkedik a Gellérthegy látképébe, a kert és a park pedig a környékbeliek számára is nyitott lesz.

Az MCC a tervek ismertetésekor közölte, hogy a mostani, két épület helyett csak egy helyezkedik majd el a telken, így jóval kiterjedtebb lesz a helyi lakosok által is bejárható parkosított terület és több közösségi teret is létrehoznak majd az épületben, amelyek mindenki számára látogathatók lesznek.

A közlemény szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka mondta azt, hogy az új objektumnak a kortárs magyar építészet meghatározó elemének kell lennie, valamint a nemzeti építészeti hagyományokon kell alapulnia.

Tudatták azt is: az MCC nyílt építészeti tervpályázatot írt ki az új budapesti épületegyüttes megtervezésére. A neves szaktekintélyekből álló bírálóbizottság két első helyezettet hirdetett, végül az egyik győztes, a Napur Architect Kft. folytatta az új Gellérthegyi campus kialakításának tervezését Ferencz Marcel Ybl-díjas építész vezetésével, aki újdonsült Prima Primissima-díjas is.

A látványterveket értékelve sokan használták a modern, szép, európai színvonalú és impozáns jelzőket, továbbá azt is többen hangsúlyozták, hogy a jelenleginél egyértelműen jobb lesz. A válaszadók több mint 80 százalékának tetszett a környezet, a belső tér, a külső megjelenés, valamint az, hogy tehetséggondozó intézményként funkcionál a jövőben, és ugyanennyien felelték azt is, hogy örülnének az új épületnek - tudatta az MCC.

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2024. 07. 18. 23:00
Megosztás:

Az EU hétmilliárd euróval támogatja közlekedési infrastruktúrák kiépítését

Az Európai Bizottság több mint hétmilliárd euró összegű uniós támogatásban részesít 134 közlekedési projektet, köztük kilenc magyar, fenntartható, biztonságos és intelligens közlekedési infrastruktúrák kiépítését célzó kezdeményezést - tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.
2024. 07. 18. 22:00
Megosztás:

A DTX Tőzsde harca a BNB és a Ripple áremelkedési potenciáljával, miközben a globális nagybefektetők az 1 millió dolláros előértékesítéshez özönlenek

A DTX tőzsde, a Binance (BNB) és a Ripple (XRP) a spekulatív kriptopiacon elért legutóbbi teljesítményükkel megragadják a mainstream figyelmet. A Ripple ára rendkívüli emelkedést mutatott, míg a BNB továbbra is tartja magát az állandó nyereségekkel. Ezen fejlemények közepette a DTX tőzsde hullámokat kelt az 1 millió dolláros, szárnyaló előértékesítésével.
2024. 07. 18. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Fed Bézs Könyve - miről árulkodik?

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévbe lépve enyhe ütemben növekedett, az ország több régiójában stagnáló vagy csökkenő aktivitás tapasztalható – derült ki az amerikai jegybank felméréséből.
2024. 07. 18. 21:00
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 18. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 19:00
Megosztás:

Fellendült a lakáshitelezés az első fél évben

A magyar lakáshitelpiacon csaknem 10 százalékkal több hitelt vettek fel az idei első fél évben, mint tavaly egész évben - közölte a Bankmonitor szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 18. 18:00
Megosztás:

Romániában nőtt a külföldi turisták száma májusban

Romániában 12,4 százalékkal nőtt az országba látogató külföldi turisták száma májusban a tavalyi év azonos időszakához képest - írta Radu Oprea gazdasági miniszter közlése alapján a Profit.ro.
2024. 07. 18. 17:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.
2024. 07. 18. 16:00
Megosztás:

Lassult az euróövezeti infláció júniusban

Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
2024. 07. 18. 15:00
Megosztás:

Már több mint húszezren dolgoznak a Nyári diákmunka programban

A kormány idén tizenkettedszer hirdette meg az országszerte népszerű Nyári diákmunka programját mintegy 3,8 milliárd forint keretösszegből. A kimagasló érdeklődés miatt a forráskeretet a vármegyék még közel félmilliárd forinttal megemelték, így eddig csaknem 3700 munkáltató 21 400 diák foglalkoztatását tudja megvalósítani 4,3 milliárd forintból - összegezte szerdai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 07. 18. 13:00
Megosztás:

A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója

A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással foglalkozó vállalata bejelentette, hogy augusztus 1-jei hatállyal Alex Henriksent nevezi ki a vállalat kelet-európai működéséért felelős ügyvezető igazgatójának. Henriksen Lyndsey Loyden-Edwards helyét veszi át, aki hamarosan új pozícióban folytatja a munkát.
2024. 07. 18. 12:05
Megosztás:

40 év után ismét Szilvásváradra figyel a világ

Az ország talán legnépszerűbb kirándulóhelye minden évszakban izgalmas kalandokat, a nyugalomra vágyóknak pedig teljes kikapcsolódást kínál. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megszámlálhatatlan lovasprogram, kerékpáros túrák, lebilincselő gyerekprogramok várják a látogatókat. Szeptemberben pedig 1984 után újra a település ad otthont a Négyesfogathajtó Világbajnokságnak.
2024. 07. 18. 11:00
Megosztás:

Rendkívül kedvező áron beszerezhető a szlovák autópálya matrica

Magyarországon egy ideig nem emelkedett évről évre az autópálya matricák ára. Amióta viszont bevezették az inflációkövető áremelést, egyre mélyebben kell a magyar autósoknak a zsebükbe nyúlniuk, ha igénybe szeretnék venni hazánk gyorsforgalmi útjait.
2024. 07. 18. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás: